ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ NAVTEX ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Εντείνεται η προκλητικότητα της Αγκυρας μετά τη ΝΑΤΟική εμπλοκή

Για έρευνες στο Αιγαίο βγαίνει το τουρκικό σκάφος «Τσεσμέ», ενώ χτες σημειώθηκε μπαράζ παραβιάσεων και 2 εμπλοκές με τουρκικά αεροσκάφη...

Το χτεσινό μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο επιβεβαιώνει πόσο ανυπόστατοι είναι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι «Ελλάδα και Τουρκία θα επιχειρούν καθεμιά στη δική τους πλευρά»...
Το χτεσινό μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο επιβεβαιώνει πόσο ανυπόστατοι είναι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι «Ελλάδα και Τουρκία θα επιχειρούν καθεμιά στη δική τους πλευρά»...
Εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, στον απόηχο της Συνόδου υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ για ενεργό στρατιωτική εμπλοκή της λυκοσυμμαχίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στο όνομα διαχείρισης του Προσφυγικού. Επιβεβαιώνονται έτσι οι σοβαρές ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έβαλε την υπογραφή της σε αυτήν την επικίνδυνη εξέλιξη για το λαό και τη χώρα, ανοίγοντας δρόμο στα σχέδια συνδιαχείρισης του Αιγαίου υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα, αλλά και συνολικότερα στην παραπέρα συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή, στον ανταγωνισμό της λυκοσυμμαχίας με άλλα καπιταλιστικά κέντρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά την έκδοση ΝΟΤΑΜ από την Αγκυρα, ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, με την οποία ουσιαστικά χαρακτήριζε παράνομες τις ελληνικές έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού που συνετρίβη στη νήσο Κίναρο, παρασύροντας στο θάνατο το τριμελές πλήρωμα - με τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας να ταυτίζει την ελληνική ζώνη Ερευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο με το FIR Αθηνών - την ίδια μέρα, το βράδυ, ο Τουρκικός Σταθμός Σμύρνης εξέδιδε NAVTEX (με αριθμό 119/16), γνωστοποιώντας ότι το υδρογραφικό και ωκεανογραφικό πλοίο «Τσεσμέ» θα πραγματοποιήσει έρευνες από σήμερα έως 28/2 στα διεθνή ύδατα ανάμεσα μεταξύ Εύβοιας, Σκύρου και Ψαρών.

Θυμίζουμε ότι την ίδια ακριβώς μέρα, στη ΝΑΤΟική Σύνοδο στις Βρυξέλλες, η ελληνική κυβέρνηση συνυπέγραφε απόφαση να αναπτυχθούν άμεσα στο Αιγαίο ΝΑΤΟικές δυνάμεις με αποστολή τη διεξαγωγή επιχείρησης αναγνώρισης, επιτήρησης κι ανάσχεσης «παρανόμων διάπλων», σε «συνεργασία» με τις αντίστοιχες εθνικές αρχές Ελλάδας και Τουρκίας, για την αντιμετώπιση των «δικτύων διακινητών», ισχυριζόμενη μάλιστα διά του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, ότι «από όλους τους εταίρους υπάρχει πλήρης σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας και των συνόρων» και ότι «διασφαλίζεται πλήρως η έρευνα και η διάσωση και αναγνωρίζεται η κυριαρχία της Ελλάδας πάνω σε αυτό»...

Κλιμάκωση με παραβιάσεις και σχέδια πτήσης

Το «Τσεσμέ» είχε πραγματοποιήσει ξανά έρευνες στο Αιγαίο, αρχές Δεκέμβρη του 2015, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία και πραγματοποιώντας πλεύσεις πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα (δεν αναγνωρίζεται ως τέτοια από την Αγκυρα) μεταξύ Λέσβου και Χίου, με νότια πορεία.

Χτες, εξάλλου, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έκανε «σουρωτήρι» το Αιγαίο, καθώς με 7 αεροσκάφη, τα δύο οπλισμένα, προχώρησε σε 22 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ καταγράφηκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν.

Υπενθυμίζουμε, εξάλλου, ότι από τα Χριστούγεννα του 2015 μέχρι σήμερα έχει προηγηθεί ένα μπαράζ τουρκικών ΝΟΤΑΜ και NAVTEX, με τις οποίες η Αγκυρα επιχειρεί να δεσμεύσει για στρατιωτικές ασκήσεις τεράστιες περιοχές στο Βόρειο, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, καθώς και στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Να καταγραφεί, επίσης, ότι σύμφωνα με την «Καθημερινή», πριν το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα στο Ιράν, η Αθήνα κατέθεσε στις 7/2 σχέδιο πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, με αναχώρηση από Ελευσίνα, στάθμευση στη Ρόδο για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια πτήση, μέσω Τουρκίας και Συρίας, με προορισμό το Ιράν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Τούρκοι διεμήνυσαν ότι το πρωθυπουργικό αεροσκάφος είναι στρατιωτικό, υπάγεται στο υπουργείο Αμυνας, έχει στρατιωτικούς πιλότους και πλήρωμα, άρα δεν μπορεί να πάει στη Ρόδο, καθότι τη θεωρούν αποστρατιωτικοποιημένη. Αρα, επέμειναν, δεν μπορεί να απογειωθεί από τη Ρόδο για να συνεχίσει την πτήση μέσω Τουρκίας. Αντιπρότειναν να καταθέσει η Ελλάδα νέο σχέδιο πτήσης και να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος στην Αγκυρα, την Αλεξανδρούπολη ή αλλού. Κατόπιν διαβουλεύσεων, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος αναχώρησε τελικά με νέο σχέδιο πτήσης, που δε συμπεριελάμβανε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Γενικά, η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική εθνική κυριαρχία σε μεγάλες περιοχές, νησιά και νησίδες και τα ύδατα που τις περικλείουν, κάνει υπερπτήσεις, αρνείται το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, αμφισβητεί το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, κάνει εκεί παραβιάσεις και παραβάσεις με τα μαχητικά της, αρνείται το δικαίωμα αναγνώρισης ΑΟΖ για το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Θέματα που το ΝΑΤΟ, το οποίο δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των κρατών - μελών του, αρκείται να τα χαρακτηρίζει «διμερείς διαφορές», κάνοντας ουσιαστικά πλάτες στην Αγκυρα...

Συνεργασία ΝΑΤΟ - Frontex

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, είχε χτες στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, Δ. Αβραμόπουλος, για το Προσφυγικό.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αντικείμενο της συνάντησης ήταν το πλαίσιο επιχειρησιακής συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ για τις εισροές προσφύγων από τη Συρία σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ακολούθησε διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων της λυκοσυμμαχίας και της Frontex, στην οποία, σύμφωνα με το Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμμετείχε και ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φ. Λεγκέρι.

Οπως προβάλλεται, βασική αρχή της τέτοιας συνεργασίας είναι το ΝΑΤΟ να συνεπικουρεί τη Frontex στην έρευνα, τη διάσωση και στις άμεσες επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Με το βλέμμα σε όλο το τόξο της μονοπωλιακής αντιπαράθεσης

Σε όλο το τόξο των κλιμακούμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, εστίασε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν οι σχέσεις της ΕΕ με τη Λευκορωσία, καθώς και η πολιτική και οικονομική κατάσταση στη Μολδαβία, πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες όπου επιχειρούν διείσδυση ευρωενωσιακά μονοπώλια.

Ενδεικτικά, στο κείμενο της Απόφασης για τη Λευκορωσία γράφεται ότι το Συμβούλιο «αποφάσισε να επιταχύνει την εφαρμογή των μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ - Λευκορωσίας σε μια σειρά οικονομικών, εμπορικών και τομέων που σχετίζονται με παροχή βοήθειας».

Στην αντίστοιχη Απόφαση για τη Μολδαβία, σημειώνεται: «Το Συμβούλιο καλεί την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας να λάβει μέτρα για τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις και την αποκατάσταση ενός ελκυστικού και σταθερού επενδυτικού κλίματος, και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαφάνειας και επενδύσεων στον τομέα της Ενέργειας».

Επίσης, το Συμβούλιο εστίασε σε θέματα της Βόρειας Αφρικής και δη, της Λιβύης, υπό το φως της «επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας» - όπως λένε στην ΕΕ- εξαιτίας της προέλασης των «τζιχαντιστών». Ανέλυσαν, επίσης, την κατάσταση σε Συρία, Σομαλία και Μπουρούντι. Μεταξύ άλλων, εστίασαν στην απόφαση της ΕΕ να επεκτείνει την παραμονή των 3 αποστολών ενστόλων στη Σομαλία και το Κέρας της Αφρικής έως το Δεκέμβρη του 2018.

Το Συμβούλιο απασχόλησαν, επίσης, θέματα «κλιματικής διπλωματίας», μετά και την πρόσφατη Διάσκεψη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Τέλος, σε γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Γκ. Μπασίλ, συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι τρόποι στήριξης του Λιβάνου, ως χώρας πρώτης υποδοχής προσφυγικών ροών.

Τοποθετούμενος για τα παραπάνω, ο Ελληνας υπουργός, Ν. Κοτζιάς, ανέφερε ότι σε σχέση με τη Μολδαβία, «καταβάλλεται προσπάθεια να βοηθηθεί για να συγκροτηθεί κράτος δικαίου και να καταπολεμηθεί η διαφθορά, η εγκληματικότητα και το μαύρο πολιτικό χρήμα», ενώ ανέφερε ότι για τη Λευκορωσία «προβλέπεται άρση του μεγαλύτερου μέρους των κυρώσεων».

Σχετικά με τη Συρία, «κουκουλώνοντας» το ρόλο που επιδιώκει να παίξει η συγκυβέρνηση ως μέλος του λεγόμενου «διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών», ισχυρίστηκε ότι «εκφράσαμε για άλλη μια φορά την ανησυχία μας που βασίζεται στο γεγονός ότι, πολλές δυνάμεις εξακολουθούν να θεωρούν ότι μπορούν να συνεχίζουν να βομβαρδίζουν ή και να ετοιμάζουν στρατεύματα επέμβασης στο εσωτερικό της Συρίας».

Συμπλήρωσε ότι, για την κυβέρνηση, το Συριακό είναι και θέμα «ενότητας» της ΕΕ «στην αντιμετώπιση τέτοιων μεγάλων γεωπολιτικών προβλημάτων, όπως είναι το Προσφυγικό».

Προσπάθειες της Αθήνας για «τρίγωνο» με Κύπρο - Λίβανο

Στο περιθώριο του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ν. Κοτζιά, Κύπρου, Ι. Κασουλίδη, και Λιβάνου, Γκ. Μπασίλ. Επισήμως, κυριάρχησαν «θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο Προσφυγικό, στην τρομοκρατία και στην ειρηνευτική διαδικασία στην ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, εξετάστηκαν οι προοπτικές οικοδόμησης τριμερούς συνεργασίας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, καθώς σε Ενέργεια, Ασφάλεια και Πολιτισμό. Τέλος, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση, στο εγγύς μέλλον, μίας κοινής επίσκεψης των Κοτζιά και Κασουλίδη στο Λίβανο. Η δε κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να γίνει στην Αθήνα συνάντηση των πολιτικών διευθυντών των τριών ΥΠΕΞ.

Τοποθετούμενος σχετικά με την τριμερή, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε: «Μετά την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ιορδανία, ξεκίνησε η τριμερής συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο, τον Λίβανο και την Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, ολοκληρώνουμε μια πρώτη διαδικασία. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι έχουμε συμφωνήσει και με τον Λίβανο, ώστε ο Λίβανος, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ελλάδα και η Κύπρος να οργανώσουμε, μετά το καλοκαίρι, μια συνδιάσκεψη για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο».

Για «ανάπτυξη εξειδικευμένης συνεργασίας για θέματα που επικεντρώνονται στον Λίβανο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει» έκανε λόγο σχετική ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι μεταξύ άλλων στην τριμερή συνάντηση, «έγινε ανταλλαγή απόψεων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προσφυγική κρίση, με τους υπουργούς να συμφωνούν στη χρησιμότητα της ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στις αρχές ασφαλείας των τριών χωρών».

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι «Κύπρος και Ελλάδα τόνισαν, παράλληλα, τη σημασία διατήρησης της σταθερότητας στο Λίβανο και εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για στήριξη της χώρας από πλευράς ΕΕ, με κάθε δυνατό τρόπο».

Σε δηλώσεις του, τέλος, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Ν. Χριστοδουλίδης, ανέφερε ναι μεν ότι «δεν αποκλείεται κανένα κράτος από το συμμετάσχει σε τέτοιου είδους μηχανισμούς (σ.σ. όπως η εν λόγω τριμερής)», διευκρινίζοντας, ωστόσο: «Αλλά, επαναλαμβάνω, υπάρχουν δύο πυλώνες συνεργασίας, ο πρώτος αφορά τα γειτονικά κράτη και ο δεύτερος τους εταίρους μας στην ΕΕ, οι οποίοι έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ

Αναφερόμενος στο θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στη φρούρηση των ελληνοτουρκικών συνόρων στο Αιγαίο, με αφορμή τον έλεγχο των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε συνεστίαση στην Κοζάνη, το περασμένο Σάββατο, σημείωσε τα εξής:

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι τεράστιες γιατί συμφωνεί ουσιαστικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ενώ παραμένει πιστή στο δόγμα του ευρωατλαντισμού, της συνδιαχείρισης του Αιγαίου κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

Οσο για τον όρο η εμπλοκή του ΝΑΤΟ να περιοριστεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα, αυτό δεν αποτελεί παρά ένα ευχολόγιο, άνευ πρακτικού αντικρίσματος. Ως γνωστόν, το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του και στηρίζει τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας ειρήνης και ασφάλειας για τη χώρα μας, αλλά παράγοντας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, παράγοντας εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που απειλούν συνολικά τα συμφέροντα των λαών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, που προκάλεσαν τον πόλεμο στη Συρία, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία, που εξόπλισαν και ουσιαστικά στήριξαν τους δολοφόνους του "Ισλαμικού Κράτους" και ευθύνονται για το πρωτοφανές προσφυγικό κύμα, καλούνται τώρα να συνεχίσουν το έγκλημά τους.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, με δυσμενείς επιπτώσεις και στους ίδιους και στους εργαζόμενους της χώρας μας. Η πολιτική της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, αυτών των λυκοσυμμαχιών, η άσκηση της εξουσίας από την αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό, δηλαδή, τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου, είναι επικίνδυνη για το λαό και τη χώρα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ