Πρόγραμμα δράσης καθόρισε χτες το Μπλόκο της Νίκαιας. Καλεί σε νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής την Πέμπτη
Από την υποδοχή των τρακτέρ στο Μπλόκο της Νίκαιας |
Ο ενθουσιασμός από τη διήμερη κινητοποίηση στην πλατεία Συντάγματος, την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση από το λαό της Αθήνας και ιδιαίτερα από τα εργατικά σωματεία, που διαδήλωσαν μαζί τους και τις δυο μέρες, μεταφέρεται τώρα στις πλατείες των χωριών και στις συνελεύσεις των μπλόκων, όπου χτυπάει η καρδιά του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Οι αγρότες συζητούν για τη σημασία του συντονισμού τους και την επιτυχία του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, προετοιμάζουν τις επόμενες κινητοποιήσεις τους, παραμένοντας στα μπλόκα.
«Βαρόμετρο» του κλίματος, που επικρατεί μετά το πανελλαδικό συλλαλητήριο, είναι η ενθουσιώδης υποδοχή που επιφύλαξαν οι μικρομεσαίοι αγρότες στους οδηγούς των τρακτέρ που ταξίδεψαν στην Αθήνα και επέστρεψαν την Κυριακή στο μπλόκο. Χτες το απόγευμα, συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου της Νίκαιας και καθόρισε πρόγραμμα αγωνιστικών δράσεων και παρεμβάσεων, που για τις δύο επόμενες μέρες περιλαμβάνει:
Πριν τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου, είχαν συνεδριάσει οι Συντονιστικές Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί ανά νομό - Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων - όπου οι εκπρόσωποι των χωριών τόνισαν την ανάγκη για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα. Οσοι πήραν το λόγο, στάθηκαν ιδιαίτερα στην επιτυχία των συλλαλητηρίων στη Αθήνα, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να την παραβλέψει ούτε η κυβέρνηση, ούτε και κανένας άλλος.
Υπογράμμιζαν, επίσης, την αποφασιστικότητα της αγωνιζόμενης αγροτιάς να αυξήσει κι άλλο την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση και να την υποχρεώσει να πάρει θέση επί των συγκεκριμένων αιτημάτων που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.
Ενα μικρό οδοιπορικό του ταξιδιού από το Μπλόκο της Νίκαιας στην Αθήνα
Φτάνοντας το απόγευμα της Παρασκευής στην Ομόνοια, ο κόσμος υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τα τρακτέρ από τη Νίκαια |
Οι οδηγοί τους, ντυμένοι βαριά, πανέτοιμοι να ξεκινήσουν το «μεγάλο αγωνιστικό ταξίδι» προς την πρωτεύουσα. Ξέρουν ότι τους περιμένει μεγάλη κούραση, καθώς πρέπει να διανύσουν πάνω από 750 χιλιόμετρα πήγαινε - έλα και θα βρίσκονται στο δρόμο για πάνω από ένα 24ωρο. Ομως, κανείς τους δεν το σκέφτεται τώρα. Αλλωστε, είναι μαθημένοι στη μεγάλη κούραση. Στο όργωμα χρειάζεται να μείνουν συνεχώς πάνω στο τρακτέρ από το χάραμα, μέχρι το βράδυ και για μέρες.
Η αναχώρηση από το μπλόκο θα γίνει με 1 ώρα καθυστέρηση, στις 5 π.μ., καθώς έπρεπε να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις και τα εμπόδια που έβαζε η Αστυνομία.
Ο Κώστας Τζέλλας, από τον Παλαμά, Γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ένας από τους 20 οδηγούς των αγροτικών μηχανημάτων, αφηγείται: «Είχαμε φουλάρει με πετρέλαιο τα μηχανήματα το απόγευμα της προηγούμενης μέρας. Καταλαβαίναμε ότι αυτό στο οποίο συμμετέχουμε θα είναι σημαντικό, αλλά δεν φανταζόμαστε ότι θα ζήσουμε όλα αυτά που ζήσαμε.
Η πρώτη στάση είναι έξω από τον Αλμυρό, ολιγόλεπτη για έναν καφέ. Προχωρώντας, φτάνουμε στο μπλόκο της Ανθήλης, έξω από τη Λαμία, όπου ένα ακόμα τρακτέρ προστίθεται στο κομβόι μας.
Στις Αφίδνες, αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε "τι μας περιμένει". Κόσμος πολύς, που βρίσκεται στο δρόμο, στις γέφυρες, στα μπαλκόνια, μας υποδέχεται με χειροκροτήματα και συνθήματα. Ερχονται κοντά να μας σφίξουν το χέρι, να μας αγκαλιάσουν. Εκείνες τις στιγμές δε νιώθουμε καθόλου κούραση. "Πετάμε".
Συνεχίζοντας, μπαίνουμε στην Αθήνα. Σε όλη τη διαδρομή, ο κόσμος μάς προϋπαντά πολύ θερμά. Κι όταν φτάνουμε στη Ομόνοια, γίνεται χαμός. Χιλιάδες αγρότες που βρίσκονται εκεί από όλη τη χώρα, μας υποδέχονται με χειροκροτήματα και συνθήματα. Με τα τρακτέρ μπροστά και κορνάροντας συνεχώς, ξεκινάμε για το Σύνταγμα. Το τι γίνεται, δεν περιγράφεται.
Από τα στόματα χιλιάδων ανθρώπων βγαίνει ένα σύνθημα που δονεί το κέντρο της πρωτεύουσας: "Εργατιά - αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά". Μυριάδες Αθηναίοι, άνεργοι, εργάτες, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, έμποροι, επιστήμονες, νέοι, γυναίκες χαιρετούν με το βλέμμα, αγκαλιάζουν με την καρδιά τους αγωνιζόμενους αγρότες. Κι εμείς, όρθιοι πάνω στα τρακτέρ, με τις γροθιές σφιγμένες και τα μάτια γεμάτα δάκρυα, τους χαιρετάμε, ζώντας στιγμές που θα μας μείνουν αξέχαστες για όλη τη ζωή μας. Εδώ, τώρα, όλοι καταλαβαίνουμε τη δύναμη που έχει ο λαός όταν είναι ενωμένος στον αγώνα».
Το ταξίδι της επιστροφής ξεκίνησε στις 6.15 το απόγευμα του Σαββάτου, από τις Αφίδνες. Ο Κώστας Τζέλλας συνεχίζει την αφήγηση: «Περνώντας από τα μπλόκα που βρίσκονται καθ' οδόν, οι συνάδελφοι μάς υποδέχονται με χειροκροτήματα, αγκαλιές, φιλιά και συνθήματα. Στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, φτάνουμε στο μπλόκο της Ανθήλης, όπου παρκάρουμε τα τρακτέρ για να πάμε να κοιμηθούμε λίγες ώρες.
Στις 7.15 το πρωί ξεκινάμε και στις 12 το μεσημέρι μπαίνουμε στο μπλόκο της Νίκαιας. Εδώ ζούμε στιγμές ανάλογες μ' αυτές που ζήσαμε στην Αθήνα. Οι συναγωνιστές μάς επιφυλάσσουν θερμή υποδοχή, φωνάζοντας τα συνθήματα του αγώνα μας και μας χαιρετούν με υψωμένες γροθιές. Νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη για το λαό που μας συμπαραστέκεται στον αγώνα μας. Αυτό είναι που μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε».
Συζήτησε με τους αγωνιζόμενους αγρότες, επιστρέφοντας την Κυριακή από τη Φλώρινα
Από την επίσκεψη στο Μπλόκο της Νίκαιας |
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Ο αγώνας συνεχίζεται γιατί τα μέτρα είναι πολύ σκληρά. Το αντασφαλιστικό έκτρωμα πρέπει να αποσυρθεί, επιμένουμε σε αυτή μας τη θέση, το φορολογικό νομοσχέδιο δεν πρέπει να έρθει επίσης καθόλου. Θα πρέπει στην πραγματικότητα να πάρουν πίσω και όλα τα αντιλαϊκά και αντιαγροτικά μέτρα που έχουν ψηφίσει όλα αυτά τα χρόνια και έχουν οδηγήσει εδώ τους Ελληνες αγρότες.
Είναι μάχη επιβίωσης, αυτό πρέπει να το καταλάβει όλος ο ελληνικός λαός. Ο λαός βέβαια το έχει καταλάβει, οι κυβερνώντες δεν θέλουν να το καταλάβουν, η ΕΕ δεν θέλει να το καταλάβει. Αλλά εμείς θα παλέψουμε, θα συνεχίσουμε την ενημέρωση, την πάλη του ΚΚΕ μαζί με τους αγρότες, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζομένους μέσα στη Βουλή, έξω απ' αυτήν, παντού, στους δρόμους, στα μπλόκα, έτσι ώστε στο τέλος να τα καταφέρουμε, γιατί η κατάσταση δεν πάει άλλο.
Και βέβαια, να έχουμε το κουράγιο, την υπομονή, ο αγώνας θα είναι μακρύς, δεν σταματάει, μπορεί να έχει σκαμπανεβάσματα, αλλά η πορεία θα είναι ανοδική, και στο τέλος το δίκιο του λαού, το δίκιο του Ελληνα αγρότη θα λάμψει. Αυτοί είναι που θα νικήσουν, ο λαός θα νικήσει».
Σε ερώτηση, αν θα πρέπει οι αγρότες να πάνε σε διάλογο, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση καταρχάς να απαντήσει αν δέχεται να πάει σε μηδενική βάση, να πει "έχω κατανοήσει επιτέλους ότι αυτό το νομοσχέδιο, αυτή η πρόταση δεν στέκει πουθενά για πουθενά" - αυτό το λέει σύσσωμη η αγροτιά από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα το λένε οι υπόλοιποι εργαζόμενοι - "τα παίρνω πίσω αυτά και μετά μπορώ να συζητήσω τις προτάσεις των αγροτών".
Αλλωστε, οι αγρότες έχουν πάρα πολλά αιτήματα και έχουν καταλήξει σε 4-5 συγκεκριμένα πράγματα. Δεν ζητάνε τον ουρανό με τ' άστρα, τη ζωή τους ζητάνε, να θρέψουν τα παιδιά τους, να ζουν αξιοπρεπώς αυτοί και οι οικογένειές τους. Και αντί γι' αυτό, έρχεται συνέχεια να τους φορολογεί, να τους τσεκουρώνει, να κάνει όλα αυτά τα μέτρα που πήραν οι προηγούμενοι και παίρνουν και οι σημερινοί κυβερνώντες. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που έγιναν στην Αθήνα, τόνισε ότι «ο κοινωνικός αυτοματισμός αποτελεί ήδη παρελθόν μετά την κινητοποίηση της Παρασκευής και του Σαββάτου στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, με τα τρακτέρ της Νίκαιας μπροστά και όλη η αγροτιά από κοντά και τους άλλους εργαζόμενους, δίνουν το μήνυμα».
«Δεν πρόκειται να κουραστούμε ν' αγωνιζόμαστε», σημειώνει σε ανακοίνωσή της
Σε ανακοίνωσή της μετά το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σημειώνει:
«Χαιρετίζουμε τους δεκάδες χιλιάδες αγρότες από όλη την Ελλάδα, εργατοϋπαλλήλους, ανέργους και συνταξιούχους, επαγγελματίες, έμπορους και βιοτέχνες, επιστήμονες, νέους και γυναίκες που πήραν μέρος στα μεγαλειώδη αγωνιστικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016 στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα.
Με την οργάνωση αυτής της μεγάλης κινητοποίησης στην πρωτεύουσα της χώρας αποδείξαμε ότι μπορούμε, με επιτυχία, να συντονίζουμε σε πανελλαδικό επίπεδο και να κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, εναλλάσσοντας τις μορφές πάλης, ώστε να απαντάμε στις μεθοδεύσεις και τις κινήσεις της κυβέρνησης, που στόχο έχουν να υπονομεύσουν, να ξεστρατίσουν και να σταματήσουν τον αγώνα μας. Κι αυτή η επιτυχία έχει πολύ μεγάλη σημασία, είναι ένα "σταθερό δεδομένο" και για τη συνέχεια.
Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την πάλη μας, να την κλιμακώνουμε όποτε κι όπως χρειαστεί, με διάφορες μορφές και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων και ζωτικών αιτημάτων μας.
Η αγωνιστική μας αποφασιστικότητα και ο αγωνιστικός συντονισμός με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν επέτρεψαν, μέχρι τώρα, στην κυβέρνηση να φέρει το Ασφαλιστικό για ψήφιση στη Βουλή. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι όποτε και να φέρει αυτό το ασφαλιστικό τερατούργημα για ψήφιση θα μας βρει αγωνιστικά μπροστά της.
Δεν πρόκειται να κουραστούμε ν' αγωνιζόμαστε. Κι ας μην κάνει το λάθος να νομίζει ότι, επειδή σε λίγο καιρό ανοίγουν οι δουλειές για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, θα παρατήσουμε τον αγώνα και θα βρει ανοιχτούς τους δρόμους να περάσει τα μέτρα εξόντωσής μας.
Επιμένει η κυβέρνηση να μας κατηγορεί ότι αρνούμαστε το διάλογο. Εξαρχής ξεκαθαρίσαμε ότι σε διάλογο για "το πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ στο λαιμό μας" δεν θα πάμε. Γι' αυτό η κυβέρνηση ας συζητήσει με τους διάφορους "πρόθυμους" που αλληλοσπρώχνονται για το ποιος θα πρωτοανέβει τα σκαλιά του Μαξίμου κι ύστερα, μερικοί από αυτούς έχουν το θράσος να κατηγορούν εμάς ότι θέλουμε "να τα βρούμε με την κυβέρνηση για να ξεφουσκώσει ο αγώνας".
Ζητήσαμε από την κυβέρνηση ν' αποσυρθεί το σχέδιο για το Ασφαλιστικό, να καταργηθούν τα μέτρα για το Φορολογικό και το κόστος παραγωγής που έχουν ήδη ψηφιστεί ως προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου κι εφαρμόζονται (φόρος από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, φορολόγηση με τεκμήρια διαβίωσης, αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια) και μετά να γίνει συζήτηση. Οχι, όμως, στη βάση των εξοντωτικών κυβερνητικών σχεδίων, αλλά για την ικανοποίηση των συγκεκριμένων αιτημάτων που προβάλλουμε κι αφορούν στην επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών.
Για παράδειγμα, ζητάμε κατάργηση τεκμηρίων και να υπάρχει αφορολόγητο για τους αγρότες και για όλους. Επιμένουμε σ' αυτήν την εύλογη απαίτησή μας, αλλά η κυβέρνηση δεν μας απαντάει αν θα υπάρξει αφορολόγητο και πόσο και μας κατηγορεί κι από πάνω ότι είμαστε κατά του διαλόγου.
Ομως, εμείς κοντά στον ένα μήνα που βρισκόμαστε στα μπλόκα, διάλογο κάνουμε. Με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους συμμάχους μας, με τους οποίους έχουμε τον ίδιο αντίπαλο, κοινά προβλήματα και αιτήματα. Διάλογο κάνει και η κυβέρνηση τόσο καιρό, αλλά με τους δικούς της συμμάχους και δικούς μας αντιπάλους: Την ΕΕ και το ΔΝΤ, που ζητούν ακόμα σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα, τους εμποροβιομήχανους και τα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας.
Διαμηνύουμε προς την κυβέρνηση και όλους όσοι, με διάφορους τρόπους, την σιγοντάρουν ότι πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν' αποχωρήσουμε. Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε...».
Στο ρόλο του «λαγού» δυνάμεις, που παρεμβαίνουν στα μπλόκα και υπηρετούν συμφέροντα αλλότρια προς τη μικρομεσαία αγροτιά
Το «παιχνίδι» του διαλόγου, που προσπαθεί να στήσει από την πρώτη στιγμή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να διεμβολίσει και τελικά να «σπάσει» τις αγροτικές κινητοποιήσεις, βρήκε εν τέλει πρόθυμους «συμπαίκτες» από ορισμένα μπλόκα ανά την Ελλάδα, οι οποίοι όπως φαίνεται ήταν πρόθυμοι εξαρχής να συμμετάσχουν.
Ετσι, χτες κατέφθασαν στο Μαξίμου εκπρόσωποι της αποκαλούμενης «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής» και κατέθεσαν «πλαίσιο αιτημάτων», ενώ σύμφωνα με τους ίδιους τα αιτήματα αυτά εκπροσωπούν 30 μπλόκα από όλη τη χώρα, 18 αλιευτικούς συλλόγους και έξι ακόμη μαζικούς αγροτικούς φορείς.
Κύριο αίτημα στο υπόμνημα που κατέθεσαν στο Μαξίμου είναι, όπως σημειώνεται στο κείμενο, «η αυστηροποίηση του όρου "κατ' επάγγελμα αγρότης" από το 35% που είναι σήμερα, σε 51% τουλάχιστον, του ετήσιου συνολικού εισοδήματος» και στη βάση αυτής της ρύθμισης διεκδικούν σειρά ευνοϊκών φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων ρυθμίσεων.
Πρόκειται ξεκάθαρα για αποτύπωση αιτημάτων που εκφράζουν τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρότερων τμημάτων των αγροτών, μεταξύ των οποίων και οι μεγαλοαγρότες, οι οποίοι πιέζουν για αύξηση του παραπάνω εισοδηματικού κριτηρίου ακόμη και στο 70% του ετήσιου εισοδήματος!
Η προς τα πάνω αύξηση του εισοδηματικού ορίου είναι πρόταση και της κυβέρνησης - την είχε εκφράσει ανοιχτά ο Αλ. Τσίπρας στην επίσκεψη που πραγματοποίησε πέρσι το καλοκαίρι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - και αποσκοπεί στην ενίσχυση του μεγαλοαγροτικού στοιχείου της υπαίθρου, με την ταυτόχρονη επιβάρυνση, στα όρια της οικονομικής εξόντωσης, των μικροκληρούχων και αγροτοεργατών.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός «ότι άρχισαν να ανταποκρίνονται οι αγρότες που κινητοποιούνται στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο» και πρόσθεσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια «ούτως ώστε η επιτροπή των αγροτών που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό να έχει αντιπροσωπευτικότητα».
Την ίδια στιγμή που προετοιμάζεται ο «διάλογος των προθύμων», κυβερνητικά στελέχη με διάφορες δηλώσεις τους συνεχίζουν την τακτική της υπονόμευσης των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, αναφέρθηκε στην «οικονομική ζημία» που προκαλούν οι αγώνες των αγροτών, τονίζοντας ιδιαίτερα το πλήγμα που δέχονται οι εξαγωγές, καθώς όπως είπε «όταν ένας πελάτης στο εξωτερικό δεν τροφοδοτείται, όπως πρέπει, παύει να αγοράζει από τη χώρα και στρέφεται σε άλλους προμηθευτές». Πρόσθεσε ακόμη ότι η πλειοψηφία των αγροτών θέλει το διάλογο, ωστόσο εκείνοι που δεν το θέλουν «φοβίζουν τους υπόλοιπους»...
Ο υφυπουργός Υποδομών, Π. Σγουρίδης, αναφέρθηκε στις «ευεργετικές προτάσεις» που υπάρχουν στο σχέδιο Κατρούγκαλου, τις οποίες όμως οι αγρότες... δεν τις ξέρουν. Γενικότερα, κατά τον υφυπουργό Υποδομών «οι αγρότες βγήκαν έξω στους δρόμους χωρίς να ξέρουν τι ζητάνε. Είναι δυνατόν να γίνει διάλογος αν δεν ξέρουν τι ζητάνε;»...
Στο πλαίσιο της ίδιας επικοινωνιακής τακτικής, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να δώσει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών από το 7% στο 20%, τη διατήρηση της «αυτοτέλειας του ΟΓΑ» ή την Ασφάλιση σε χαμηλότερη κατηγορία για το διάστημα της μεταβατικής περιόδου.
Βέβαια, όλα τα παραπάνω και άλλα που ενδέχεται να σκεφθεί η κυβέρνηση, σε τίποτα δεν αλλάζουν το βαθύ αντιασφαλιστικό χαρακτήρα του νέου «μοντέλου» που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή και όσον αφορά το σκέλος των εισφορών, αλλά κυρίως το σκέλος των παροχών για τους αγρότες, όπως και για όλους τους ασφαλισμένους.
Γιατί η ύπαρξη «μεταβατικής περιόδου», όπως και στην περίπτωση των επιστημόνων, δεν αλλάζει το γεγονός ότι μετά από 3 - 4 χρόνια όλοι τους θα πληρώνουν δυσβάστακτα ασφάλιστρα. Η δε «αυτοτέλεια» του ΟΓΑ, δεν έχει την παραμικρή αξία, αφού εισφορές και παροχές θα είναι ακόμα χειρότερες από τις σημερινές.
Οσο για τις χαμηλότερες εισφορές και αυτό προσωρινά, αυτές ενδέχεται να συνδεθούν με όρο τις ακόμα χαμηλότερες συντάξεις και αυτό θα αφορά και την περίπτωση της εθνικής σύνταξης που θα δίνεται μειωμένη στους αγρότες, στην περίπτωση που περάσει ένα τέτοιο σενάριο.