ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σαρωτική εφαρμογή της Οδηγίας Μπολκεστάιν

Καταψήφισε το ΚΚΕ ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, με το οποίο ζητείται η επιτάχυνση στην υλοποίηση πλευρών του αντιδραστικού νομοθετήματος

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στη συζήτηση, για την εφαρμογή της Οδηγίας σχετικά με την «απελευθέρωση» των υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά, γνωστής και ως οδηγίας «Μπολκεστάιν», έκανε χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας, επισημαίνοντας τα εξής:

«

Η εφαρμογή της αντεργατικής οδηγίας - έκτρωμα για την "απελευθέρωση" των υπηρεσιών, γνωστής ως οδηγίας "Μπολκεστάιν", προωθείται με σαρωτικές αντιδραστικές αλλαγές σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Το άνοιγμα των αγορών των υπηρεσιών στις οποίες αναλογούν στο 40% του ΑΕΠ και των θέσεων εργασίας της ΕΕ, περιλαμβάνει την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, το χτύπημα των μισθολογικών, εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων, το ξεπούλημα δημόσιων στρατηγικών τομέων της οικονομίας και της περιουσίας του λαού.

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με το σχετικό ψήφισμα για τις υπηρεσίες απαιτεί την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων από την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη, για την πλήρη εφαρμογή της οδηγίας για την "απελευθέρωση" των υπηρεσιών, στη βάση της πρόσφατης ανακοίνωσης της Επιτροπής "Προς μια Πράξη για την Ενιαία Αγορά" το 2011, με στόχο την παραπέρα δραστική μείωση της εργατικής δύναμης και τη διείσδυση των μονοπωλίων σε νέους χρυσοφόρους τομείς για το κεφάλαιο.

Πεδίο εφαρμογής της οδηγίας είναι το σύνολο των υπηρεσιών, όπως οι υπηρεσίες παροχής σε θέματα διοίκησης και διαχείρισης, υπηρεσίες πιστοποίησης και δοκιμών, διαχείρισης εγκαταστάσεων, διαφήμισης, υπηρεσίες προσλήψεων, υπηρεσίες εμπορικών πρακτόρων, υπηρεσίες νομικών και φορολογικών συμβούλων, μεσιτικών γραφείων, κατασκευαστικών εταιρειών περιλαμβανομένων των υπηρεσιών αρχιτεκτόνων, το διανεμητικό εμπόριο, η ενοικίαση αυτοκινήτων, υπηρεσίες τουρισμού, αναψυχής, τα αθλητικά κέντρα, οι υπηρεσίες υποστήριξης κατ' οίκον, όπως η παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένα άτομα και οι χαρακτηριζόμενες ως "υπηρεσίες γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος", στις οποίες περιλαμβάνεται το σύνολο των υπηρεσιών δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα.

Η δημιουργία Κέντρων Ενιαίας Εξυπηρέτησης (ΚΕΕ) των επιχειρήσεων υπηρεσιών σε όλα τα κράτη - μέλη αποτελεί την πρόφαση επιτάχυνσης της εφαρμογής της αντεργατικής οδηγίας, που η επικύρωσή της είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων των εργαζομένων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Το ΚΚΕ καταψηφίζει το σχετικό ψήφισμα "για την εφαρμογή της οδηγίας για τις υπηρεσίες."

Καλεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να κλιμακώσουν τους αγώνες τους ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη και ταυτόχρονα να συμβάλλουν αποφασιστικά στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική η δράση τους για να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας».

Πλατιά πολιτική εξόρμηση από την ΚΟΑ του ΚΚΕ

Κάλεσμα σε οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή, με περιοδείες σε εργατογειτονιές, χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης

Με θέμα «Οργανωμένη, ταξική, μαζική ανυπακοή - απειθαρχία. Εργατική λαϊκή εξουσία, ο σοσιαλισμός απάντηση στην καπιταλιστική κρίση», η Αχτίδα Δυτικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ και ο αντίστοιχος τομέας της ΚΝΕ διοργανώνουν πολιτική εξόρμηση - συζήτηση - αγωνιστική δράση με τους εργαζόμενους και τη νεολαία των Δυτικών Συνοικιών. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σήμερα Τετάρτη 16 Φλεβάρη
  • Στις 9 π.μ., στο ΙΚΑ στο Ιλιον (οδός Μπίμπιζα), με επικεφαλής την Μαριάνθη Χαλβατζή.
  • Στη 1.15 μ.μ. στα 4ο και 10ο Δημοτικά Σχολεία Ιλίου, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 7 μ.μ., σε κομματική σύσκεψη στο μαγαζί «Ο ΓΥΡΟΛΟΓΟΣ» στους Αγίους Αναργύρους (Ν. Πλαστήρα, πλ. Κοκκινόπουλου), θα μιλήσει ο Δημήτρης Κατσαντώνης, στέλεχος του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού.
Αύριο Πέμπτη 17 Φλεβάρη
  • Στις 9 π.μ., στο ΙΚΑ Αγίων Αναργύρων (Ανάκασα), με επικεφαλής τον Θοδωρή Σκολαρίκο, μέλος της ΑΕ της Αχτίδας Δυτικών Συνοικιών της ΚΟΑ.
  • Στις 6.45 μ.μ., στο Νυχτερινό Λύκειο Αγίων Αναργύρων, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ.
Την Παρασκευή 18 Φλεβάρη
  • Στις 9.30 π.μ., στο 3ο Λύκειο (οδός Αλαμάνας και Πατρών) Ιλίου.
  • Στις 11 π.μ. στο 8ο Γυμνάσιο (οδός Ναυπλίου και Αχαΐας).
Την Κυριακή 20 Φλεβάρη
  • Στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση στο ΚΑΠΗ Αγ. Αναργύρων (πλατεία Ανάκασας) θα μιλήσει ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 12 το μεσημέρι, σε συγκέντρωση σε καφενείο στην περιοχή «Νησάκι» στην Πετρούπολη, θα μιλήσει η Σταυρούλα Τσίτσου, μέλος της ΑΕ της Αχτίδας Δυτικών Συνοικιών της ΚΟΑ.
  • Στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση σε καφενείο στην Παλατιανή (οδός Θεοδώρας) στο Ιλιον, θα μιλήσει ο Γρηγόρης Ρήγας, μέλος της ΑΕ της Δυτικής Αχτίδας της ΚΟΑ.
Σε Πανεπιστήμια - ΤΕΙ και σχολεία

Με το ίδιο θέμα, περιοδείες προγραμματίζουν και οι Αχτίδες ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας και Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, σε χώρους Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και σχολεία, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Σήμερα Τετάρτη 16 Φλεβάρη
  • Στις 9 π.μ. στη Φιλοσοφική, με επικεφαλής τον Δημήτρη Εφιεντζή, μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής.
  • Στις 11 π.μ. στη ΣΔΟ Αθήνας.
  • Στις 12 το μεσημέρι στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με επικεφαλής τον Δημήτρη Κοιλάκο, μέλος της ΑΕ.
  • Στις 2.30 μ.μ. στη Χαροκόπειο, με επικεφαλής τον Δημήτρη Κοιλάκο.
  • Στο Λύκειο Μεταμόρφωσης, στα 19ο, 6ο, 14ο Δημοτικά Περιστερίου, 8ο και 12ο Γυμνάσια Περιστερίου, 6ο Λύκειο Περιστερίου, 1ο και 8ο Δημοτικά Νέου Ηρακλείου, 6ο και 1ο Νηπιαγωγεία Ελληνικού, 2ο Δημοτικό Ελληνικού, 3ο Δημοτικό Αλίμου, στα 28ο 29ο, 110ο, 24ο, 131ο, 150ό Δημοτικά Αθηνών, στα 10ο, 15ο, 60ο Γυμνάσια και αντίστοιχα τα 10ο, 15ο και 60 Λύκεια Αθηνών, 3ο και 10ο Δημοτικά Αιγάλεω και στο Ειδικό Σχολείο Αιγάλεω.
Αύριο Πέμπτη 17 Φλεβάρη
  • Στις 8 π.μ. στην ΑΣΟΕΕ, με επικεφαλής τον Σταύρο Σκουλή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Στις 10 π.μ. στο ΕΜΠ.
  • Στις 10 π.μ. στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, με την Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 11 π.μ. στη ΣΓΤΚΣ, με επικεφαλής τον Γιάννη Πατσή, γραμματέα της ΑΕ.
  • Στις 11 π.μ. στη ΣΕΥΠ (κεντρικά), με επικεφαλής τον Γιάννη Καρασούλο, μέλος της ΑΕ.
Την Παρασκευή 18 Φλεβάρη
  • Στις 11 π.μ. στη ΣΤΕΦ Αθήνας, με επικεφαλής τον Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
Τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη
  • Στις 10 π.μ. στην Ιατρική - Οδοντιατρική Σχολή.
Ανοιγμα λογαριασμών για τα υποβρύχια

Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών που ερευνά την υπόθεση των υποβρυχίων που προμηθεύτηκε το υπουργείο Αμυνας, με ανάθεση στις γερμανικές πολυεθνικές HDW και «Ferrostaal», το 2000, αποφασίστηκε - σύμφωνα με πληροφορίες - να ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών για 130 εμπλεκόμενους. Στόχος είναι να διερευνηθεί σε ποιους κατέληξε η μίζα των 55 εκατομμυρίων ευρώ. Το έγγραφο θα σταλεί στην Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Η έρευνα έρχεται σε συνέχεια των εγγράφων και των μαρτυρικών καταθέσεων που έφτασαν πρόσφατα στην εισαγγελία από τις γερμανικές δικαστικές αρχές, για την υπόθεση της ανάθεσης κατασκευής υποβρυχίων.

Βιβλιοπαρουσίαση στο Γαλάτσι

Οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» και οι Κομματικές Οργανώσεις Γαλατσίου του ΚΚΕ διοργανώνουν παρουσίαση των βιβλίων «Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας» του Καρλ Μαρξ και «Κείμενα για την οικονομία και την πολιτική» του Φρίντριχ Ενγκελς. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 20 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Γαλατσίου (Αρχιμήδους 2 και Ιπποκράτους). Θα μιλήσουν ο Χρήστος Μπαλωμένος, οικονομολόγος και ο Γρηγόρης Λιόνης, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδήλωση στο Κερατσίνι

H Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου, σήμερα Τετάρτη 16 Φλεβάρη, διοργανώνει εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμφιάλης «Μελίνα Μερκούρη», στις 6.30 μ.μ. με θέμα τα 62 χρόνια του ΝΑΤΟ. Θα μιλήσει ο Νίκος Τζοβλάς, αξιωματικός ε.α. και μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, ενώ θα προβληθεί και ντοκιμαντέρ για το ΝΑΤΟ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ