ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τη δημιουργία πεδίου ασκήσεων κατά του «εχθρού λαού»

Eurokinissi

Με ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, καταγγέλλει τη δημιουργία του ειδικού πεδίου εκπαίδευσης και σημειώνει ότι «πριν κλείσει ένας μήνας από την κοινή άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ με θέμα την ανακατάληψη πλοίου από "απείθαρχους" ναυτεργάτες, σειρά πήραν χτες τα εγκαίνια πεδίου βολής στην περιοχή Καντήλι, στα Μέγαρα. Πεδίο βολής το οποίο είναι ειδικά διαμορφωμένο ώστε να προσομοιάζει σε αστικό και ημιαστικό περιβάλλον. Δηλαδή σαν κατοικημένη περιοχή εντός πόλης. Μάλιστα, τα κύρια σενάρια των επιχειρήσεων ήταν "εκκαθαρίσεις οικιών", αλλά και τακτική βολών σε στενούς διαδρόμους και από αέρα με ελεύθερο σκοπευτή».

Ενώ στη συνέχεια αναφέρει ότι «είναι προκλητικό, την ώρα που ο λαός μας στενάζει από την πανδημία, αντιμετωπίζει νέες περικοπές που επίκεινται στον κρατικό προϋπολογισμό ακόμα και για τις πιο στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, έρχεται αντιμέτωπος με την καθήλωση των μισθών, την ακρίβεια, η κυβέρνηση να προχωρά σε τέτοιες ασκήσεις που δείχνουν ξεκάθαρα την αποφασιστικότητα της άρχουσας τάξης να εξοπλιστεί απέναντι στον ''εχθρό λαό''. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρόμοιες εκπαιδεύσεις γίνονται από το στρατό του Ισραήλ, με νωπές τις εικόνες από τα βίντεο που κατέγραψαν πάνοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες να μπουκάρουν σε σπίτια Παλαιστινίων και να φωτογραφίζουν μικρά παιδιά.

Η υπογραφή της πενταετούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) είναι ένα βήμα αναβάθμισης του επικίνδυνου προσανατολισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης, όπως και την αντίστοιχη διαπαιδαγώγηση των στελεχών τους για την αντιμετώπιση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η παρουσία στελεχών της κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ, υπουργών, ακόμα και του πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ σε αντίστοιχες ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι δείκτης του βάρους που δίνεται για την προετοιμασία αντιμετώπισης κινητοποιήσεων εργαζομένων είτε μέσα στην πόλη είτε σε βιομηχανική ζώνη»

Η ΚΟ Αττικής τονίζει ότι «αυτού του είδους οι ασκήσεις αποτελούν πρόκληση απέναντι στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους, στους συνταξιούχους και τη νεολαία της Αττικής, συνολικά της χώρας, που ματώνουν από την αντιλαϊκή πολιτική και που έχουν κάθε λόγο να αντιδρούν και να κινητοποιούνται ενάντια στην κυβέρνηση και την εργοδοσία».

Και καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να διεκδικήσουν: Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Να κλείσουν τώρα όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές. Καμία αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν. Να επιστρέψουν τώρα όλες οι στρατιωτικές αποστολές από το εξωτερικό. ΟΧΙ στον «Ευρωστρατό» που ετοιμάζει η ΕΕ. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Θυμίζουμε, η τελετή εγκαινίων του Πεδίου Βολής Κανδηλίου στα Μέγαρα έγινε τη Δευτέρα, με πλήρη επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων και βολών μονάδων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Το Πεδίο Βολής εκσυγχρονίστηκε ώστε να προσομοιάζει με αστικό και ημι-αστικό περιβάλλον για εκπαίδευση σε μάχες εντός πόλεων, εξ ου και εκεί διεξήχθησαν σενάρια με τακτικές μάχης που περιελάμβαναν εκκαθάριση οικίας, ατομική τακτική βολών αλλά και εκκαθάριση στενών διαδρόμων με τη χρήση ειδικά διαμορφωμένου «λαβυρίνθου».


«ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑΣ»
Προχωρά η εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια σε Ανατ. Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα

Ψηφίστηκε στην αμερικανική Γερουσία το νομοσχέδιο που προβλέπει εξοπλισμούς στην Ελλάδα για να παίξει τον ρόλο «δερβέναγα»

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσίας ο Αμυντικός Προϋπολογισμός του 2022, στον οποίο περιλαμβάνεται, ως τροπολογία, και το νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας 2021». Εισήχθη το καλοκαίρι από τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και περιλαμβάνει σειρά από κινήσεις για την ενίσχυση των στρατιωτικών και άλλων δυνατοτήτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να παίξουν τον ρόλο του «χωροφύλακα» για τα ευρωατλαντικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, ενόψει όξυνσης των ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Θυμίζουμε πως το νομοσχέδιο μεθοδεύει την «αναβάθμιση» του σχήματος 3+1 μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ (από «φόρουμ» σε «διακοινοβουλευτική εταιρική σχέση»), «ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη του», και συγκεκριμένα «ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, αμυντικής συνεργασίας, ενεργειακών πρωτοβουλιών και αντιμετώπισης της κακόβουλης επιρροής της Κίνας και της Ρωσίας». Με «πυξίδα» τους παραπάνω στόχους:

-- Προέβλεπε ήδη από τότε επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την Ελλάδα, όπως συμφωνήθηκε άλλωστε τον Οκτώβρη, με «βαθύτερες εταιρικές σχέσεις σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα».

Με το βλέμμα σε ναυπηγεία, λιμάνια και έργα επέκτασης - αναβάθμισης στις υπόλοιπες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, ζητάει η λεγόμενη «Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ» (DFC - δημιουργήθηκε ως αντίβαρο στη «διπλωματία του πορτοφολιού» της Κίνας, όπως οι ίδιοι λένε) «να (...) υποστηρίξει ιδιωτικές επενδύσεις σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα, ώστε να περιλαμβάνει ναυπηγεία και λιμάνια που συμβάλλουν στην ασφάλεια της περιοχής και την ευημερία της Ελλάδας».

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται και στα έργα «αναβάθμισης» της Σούδας, ζητώντας από την αμερικανική κυβέρνηση «να επαναφέρει τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί από το Κογκρέσο» για τον σκοπό αυτό αλλά είχαν κατευθυνθεί το 2019 αλλού.

Σε ό,τι αφορά την «υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του ελληνικού στρατού», ώστε να παίξει τον ρόλο του δερβέναγα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ανατ. Μεσόγειο, το νομοσχέδιο:

-- Ζητά «οι ΗΠΑ (...) να υποστηρίξουν την πώληση μαχητικών "F-35" στην Ελλάδα για να συμπεριλάβει εκείνα τα αεροσκάφη που παρήχθησαν, αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία, ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της από το πρόγραμμα λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος "S-400"».

-- Καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να διαθέσει «πλεονάζον στρατιωτικό υλικό» στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, «όπως και σε άλλες χώρες στην περιοχή» (υπονοώντας μια σχέση ανάλογη με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ), «απευθείας δάνεια» στην Ελλάδα για εξοπλισμούς και στρατιωτικές υποδομές και να στηρίξει περισσότερες πρόβες πολέμου - κοινές ασκήσεις συνεργασίας για την ασφάλεια στη θάλασσα με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

-- Καλεί σε «ισχυρές εταιρικές σχέσεις με τον ελληνικό στρατό, ιδίως σε ευκαιρίες συμπαραγωγής με το ελληνικό Ναυτικό», ενόψει και των σχεδίων για την προμήθεια των νέων φρεγατών για τον έλεγχο των «διαύλων» στην Ανατ. Μεσόγειο και πέραν αυτής.

-- Σημειώνει ότι «είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ η Ελλάδα να συνεχίσει τη μετάβαση του στρατιωτικού της εξοπλισμού από οπλικά συστήματα ρωσικής παραγωγής μέσω του ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος» ERIP (European Recapitalization Incentive Program).

Αλλά και «να συνεχίσουν να επενδύουν στην Ελλάδα μέσω του διεθνούς προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (IMET)» που εκπαιδεύει Ελληνες στρατιωτικούς στις ΗΠΑ, για το οποίο εισηγείται να δίνεται 1 εκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο έως το 2026. Σημειωτέον, στα «αντικείμενα» του εν λόγω προγράμματος μεταξύ άλλων βρίσκεται η «εκπαίδευση μελλοντικών ηγετών», όπως και «η προώθηση μιας καλύτερης κατανόησης των ΗΠΑ»...

Ολα αυτά με φόντο και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου, με το νομοσχέδιο να σημειώνει ότι «η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να ιδρύσει το Κέντρο Ενέργειας Ηνωμένων Πολιτειών - Ανατολικής Μεσογείου, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο "East Med Act"».

Το ΥΠΕΞ με αναρτήσεις του χαιρέτησε την ψήφιση του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι «αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια και ευημερία της Ελλάδας και την ύψιστη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ».


ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Με επιτυχία η εκδήλωση - συζήτηση ενάντια στην εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ούτε ορμητήριο φονιάδων, ούτε στόχος αντιποίνων! Καμία εμπλοκή στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ» πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά οι Επιτροπές Ειρήνης Πειραιά, Κοκκινιάς, Κορυδαλλού και Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

Ομιλητές ήταν οι Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α., και Παντελής Περδίκης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Ο Γ. Ντουνιαδάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στις εξελίξεις και στην πολιτική της εμπλοκής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «βράζει η αντιπαράθεση της Ρωσίας με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και τους εταίρους τους, από τη Βαλτική Θάλασσα στην Ανατολική Ευρώπη και στη Μαύρη Θάλασσα. Την ίδια περίοδο η χώρα μας μετατρέπεται σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας και οι υποδομές της χρησιμοποιούνται από τις ελληνικές κυβερνήσεις όλο και περισσότερο στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, εμπλέκοντας τον λαό σε όλο και μεγαλύτερους κινδύνους». Τόνισε την ανάγκη να δυναμώσουν η καταδίκη της πολιτικής της εμπλοκής, ο αγώνας για πραγματική ειρήνη και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις ανάμεσα στους λαούς.

Από την πλευρά του ο Π. Περδίκης υπογράμμισε ότι «δεν δεχόμαστε να γίνει ούτε ο Πειραιάς ούτε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας ορμητήριο για τις φονικές πολεμικές μηχανές του ΝΑΤΟ για να μακελέψουν τους λαούς, και όπως στην Αλεξανδρούπολη και στο Λιτόχωρο πρόσφατα, θα μας βρίσκουν παντού απέναντί τους». Πρόσθεσε δε πως «η σημερινή συγκέντρωση στέλνει το μήνυμα: Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Παρεμβάσεις στην εκδήλωση έγιναν από τους Σωτήρη Πουλικόγιαννη, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Μιχάλη Φαναρτζή, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ και μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου ΠΑΠΕΙ, Νίκο Μπουντούρογλου, γιατρό, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Μεταξά», Κώστα Αννινο, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, και Ρούλα Ζαρκάδα, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ