ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Η κυβέρνηση καμαρώνει για την καπιταλιστική ανάπτυξη με τον λαό να υποφέρει

Μέσα από τα χρόνια προβλήματα που βασανίζουν τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες προβάλλει η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού

Ο Γιώργος Μαρίνος ανέδειξε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2022 είναι ταξικός, αντιλαϊκός, κινείται στους βασικούς άξονες που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια και αποδεικνύει πως «τόσο στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης όσο και της ανάπτυξης, η στρατηγική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων έχει αφετηρία την αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, οδηγεί στη χειροτέρευση της ζωής της εργατικής τάξης, των βιοπαλαιστών αγροτών και επαγγελματιών. Μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στις δυνατότητες της εποχής μας και στην κατάσταση που ζει ο λαός. Το σύστημα που υπηρετείτε έχει ξεπεράσει τα ιστορικά του όρια. Είναι εμπόδιο στην ευημερία των λαών».

Εφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι την ώρα που η κυβέρνηση καμαρώνει για την καπιταλιστική ανάπτυξη, ο λαός υποφέρει, ενώ δεν λαμβάνονται μέτρα ούτε για την αντιπυρική, αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκισή του.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, του υπενθύμισε ότι «πέρασαν τέσσερις μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια, που κάηκε με δική σας ευθύνη, και αρνείστε ουσιαστικές αποζημιώσεις, αναπλήρωση του εισοδήματος, μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Περιμένετε τους χορηγούς. Τα σχέδια περί ανασυγκρότησης της περιοχής έχουν μοναδικό παραλήπτη το μεγάλο κεφάλαιο και τα συμφέροντά του, και οι φιέστες που οργανώνει η κυβέρνηση δεν μπορούν να κρύψουν τις εγκληματικές της ευθύνες».

Ειδική αναφορά έκανε στις δαπάνες που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για τα εξοπλιστικά προγράμματα και οι οποίες φτάνουν τα 3,5 δισ. ευρώ, χωρίς να υπηρετούν την άμυνα της χώρας, και τα 4 δισ. για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Τόνισε ότι οι δαπάνες αυτές είναι για να ενισχύεται η «πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς», που είναι άκρως επικίνδυνη για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς, όπως αποδεικνύεται «από την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις από τη Σούδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την οποία αναβάθμισε και επεκτείνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, μετατρέποντας τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, στόχο ανταγωνιστριών δυνάμεων, με μεγάλους κινδύνους για τον λαό μας». Από τη γιγαντιαία απόβαση αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Θράκη, με προορισμό την περικύκλωση της Ρωσίας, σε μια περιοχή όπου βράζουν οι ανταγωνισμοί, έχουν διαταχθεί ετοιμοπόλεμες ΝΑΤΟικές δυνάμεις και οξύνεται η κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας.

Αποδεικνύεται επίσης με την επιθετική Ελληνογαλλική Συμφωνία, που προβλέπει εγκατάσταση γαλλικών βάσεων στην Ελλάδα και αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ της Αφρικής, «σε μια πολύ επικίνδυνη αποστολή, που μπορεί να στοιχίσει ακριβά και σε ανθρώπινες ζωές», τόνισε ο Γ. Μαρίνος. Αποδεικνύεται τέλος, πρόσθεσε, από τις συμφωνίες με το Ισραήλ, που δολοφονεί τον Παλαιστινιακό λαό, με την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, των οποίων οι αστικές τάξεις προωθούν τις δικές τους επιλογές κατά των λαών.

Ο Γ. Μαρίνος επεσήμανε ότι κάθε προσδοκία για φιλολαϊκή λύση μέσα από κυβερνητικές εναλλαγές μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και οποιουδήποτε άλλου αστικού κόμματος, φιλελεύθερης ή σοσιαλδημοκρατικής κοπής, έχει διαψευστεί.

«Οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες είναι ελπιδοφόροι. Μέσα σε αυτούς προβάλλεται αντίσταση και διαμορφώνονται οι όροι της αντεπίθεσης, της κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και την εξουσία τους για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Μέσα από τα χρόνια προβλήματα που βασανίζουν τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες προβάλλει η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, για να γίνουν τα μέσα παραγωγής, τα οικονομικά εργαλεία, κοινωνική - λαϊκή περιουσία, η ανάπτυξη να βασιστεί στον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των λίγων».


ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Είτε «βιώσιμη» είτε «δίκαιη» η καπιταλιστική ανάπτυξη απαιτεί θυσίες από τον λαό

Ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει ότι η ανάπτυξη, είτε «πράσινη», είτε «βιώσιμη», είτε «δίκαιη», όποιας «απόχρωσης» και μορφής διαχείρισης είναι, δεν παύει να είναι καπιταλιστική και να απαιτεί διαρκώς θυσίες από τον λαό, για να ανακάμπτει η καπιταλιστική κερδοφορία, επισήμανε ο Μανώλης Συντυχάκης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι παρά την τραγωδία και τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι πολλών περιοχών, από σεισμούς, πλημμύρες και πυρκαγιές, με άστεγους, ή να διαμένουν σε οικίσκους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, δεν υπάρχει ουσιαστική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για τα έργα θωράκισης των λαϊκών περιουσιών και ανθρώπινων ζωών.

Οπως επισήμανε: Ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί στο 100% κατοικίες, υποδομές, επαγγελματικός, αγροτικός εξοπλισμός που καταστράφηκε, δεν έχει δοθεί ούτε ευρώ σε αγρότες - ελαοπαραγωγούς που έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Και επιπλέον η κυβέρνηση, αντί για μέτρα να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα όπως στο Μάτι, στη Μάνδρα και αλλού, προωθεί σχέδια που πατάνε στα ερείπια και τα καμένα, για να προωθηθούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου που αναζητεί πεδία κερδοφορίας.

«Στη μεν Βόρεια Εύβοια προωθείτε τις πράσινες μπίζνες με τους επενδυτές να ορίζονται ως "ανάδοχοι" των καμένων περιοχών για την εγκατάσταση νέων μεγάλων αιολικών πάρκων. Στο δε Αρκαλοχώρι μετατρέπετε την περιοχή με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, της Τοπικής Διοίκησης σε μια απέραντη "πίστα", προέκταση του νέου αεροδρομίου για τις μπλε μπίζνες της κοινοπραξίας της ΤΕΡΝΑ και του ινδικού ομίλου. Τέτοια ανάπτυξη υπηρετείτε όλοι σας», τόνισε.

Αναφερόμενος και στον ρόλο των δήμων και Περιφερειών σημείωσε ότι μέσα από τη συνεχή και ασφυκτική υποχρηματοδότηση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τη σημερινή, τον «Καποδίστρια», τον «Καλλικράτη», τον «Κλεισθένη», ουσιαστικά επιστρατεύονται για να υπηρετήσουν την καπιταλιστική ανάπτυξη, αξιοποιούνται για το χαράτσωμα των δημοτών και για την καλλιέργεια της λογικής της ανταποδοτικότητας «πληρώνω για να έχω».

Στη βάση αυτή, επισήμανε ο Μ. Συντυχάκης, για το 2022 προβλέπονται οι ΚΑΠ σε 2.656 εκατ. ευρώ, ενώ τα λεγόμενα ίδια έσοδα (τέλη - φόροι) θα ξεπεράσουν την κρατική χρηματοδότηση και θα ανέλθουν σε 2.722 εκατ. ευρώ. «Η αναλογία κρατικής χρηματοδότησης και των "ιδίων εσόδων", χρόνο με τον χρόνο, αλλάζει υπέρ των "ιδίων εσόδων" και καταδεικνύει τον φορομπηχτικό μηχανισμό και σε τοπικό επίπεδο». Ακόμα, η κρατική χρηματοδότηση για τους δήμους σε σχέση με το 2009 - αφετηρία της κρίσης - έχει μειωθεί πάνω από 62%.

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, «επαληθεύεται η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η Τοπική Διοίκηση έχει αποστολή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, μέσα από την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων κοινωνικών δομών (παιδικών σταθμών, ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ ΑμεΑ κ.ά.) και υπηρεσιών, όπως η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων. Την εμπορευματοποίηση της γης, των ελεύθερων χώρων, τις αναπλάσεις. Τη διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων σε τομείς όπως ο τουρισμός, η Ενέργεια και οι ΑΠΕ, οι μεταφορές, ο αγροτοδιατροφικός τομέας, στην παραπέρα εμπορευματοποίηση του πολιτισμού - αθλητισμού».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ