ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
Προβολές του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ και την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ της ΚΕ του Κόμματος για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».

Αύριο, Σάββατο 17/12

-- Στις 7 μ.μ., από τις ΚΟ Α' Πειραιά του ΚΚΕ, στα γραφεία της ΚΟ Πειραιά (Καραΐσκου 119, 1ος όροφος).

-- Στις 7 μ.μ. απ' την ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ, στο Γιοκάλειο Ιδρυμα.

-- Στις 7 μ.μ. απ' την ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ στις Νύμφες (Πολιτιστικός Σύλλογος).

Κυριακή, 18/12

-- Στις 11 π.μ., απ' την ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ, στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας.

-- Στις 5 μ.μ., από την ΤΟ Λευκάδας του ΚΚΕ, στην πλατεία Π. Γιαννούλη θα πραγματοποιηθούν κατάθεση στεφάνων και ομιλία για το Αρχηγείο Ξηρόμερου - Λευκάδας του ΔΣΕ. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί αμέσως μετά στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στις 6 μ.μ., απ' τις ΚΟ Κορυδαλλού, Νίκαιας, Ρέντη του ΚΚΕ, στο δημοτικό κινηματογράφο «ΣΙΝΕ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ» (Αγ. Γεωργίου & Ζάππα 4, Κορυδαλλός).

Τετάρτη, 21/12

-- Στις 6.30 μ.μ. απ' την ΚΟΒ Περάματος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος (Καραολή - Δημητρίου 25).


Η κληρονομιά του ΔΣΕ σκυτάλη στο στίβο της ταξικής πάλης

Με πρωταγωνιστές τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ, που παραβρέθηκαν και τιμήθηκαν από το ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Κυριακή, η μεγάλη εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ που διοργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος.

Η αίθουσα τελετών του ΑΠΘ γέμισε ασφυκτικά από εκατοντάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες, ανθρώπους όλων των ηλικιών που συνεχίζουν να βαδίζουν στο δρόμο που χάραξε με θυσίες και αίμα η δρακογενιά της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την είσοδο στο χώρο δεκάδων εν ζωή μαχητών του ΔΣΕ με συνοδεία νέων αγωνιστών, μελών της ΚΝΕ. Ο κόσμος υποδέχθηκε τους μαχητές του ΔΣΕ, φωνάζοντας το σύνθημα «Οι μαχητές του Γράμμου δεν λύγισαν ποτέ, δόξα και τιμή στο ΔΣΕ». Εκείνη τη στιγμή, νεολαίοι της ΚΝΕ στο επάνω διάζωμα της αίθουσας άνοιξαν ένα μεγάλο πανό, που έγραφε «Παραλαμβάνουμε την κληρονομιά που μας αφήσατε σαν σκυτάλη στο "στίβο" της ταξικής πάλης» και ταυτόχρονα, κρατώντας υψωμένα χρωματιστά χαρτόνια, σχημάτισαν το σήμα του ΔΣΕ.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος κλείνοντας την ομιλία του τόνισε χαρακτηριστικά: «Ας λυσσομανάει η αστική τάξη, δεν μπορεί να ανατρέψει την πορεία της κοινωνικής εξέλιξης. Υπερασπίζεται ένα σάπιο και ξεπερασμένο σύστημα με τη δύναμη της βίας και του ψέματος. Την προοπτική του μέλλοντος την καθορίζει η εργατική τάξη. Δόξα και τιμή στο ΔΣΕ. Τιμή και δόξα στο ΚΚΕ».

Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών αναμνηστικών στους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ, ενώ σε όσους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην εκδήλωση, θα δοθούν τις επόμενες μέρες, με ευθύνη των ΚΟ.


Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων τράβηξε η έκθεση με ντοκουμέντα από το Αρχείο του ΚΚΕ, σχετικά με την ηρωική δράση του ΔΣΕ στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Στην εκδήλωση κυκλοφόρησε και έντυπη έκδοση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, με τα αρχειακά υλικά της Εκθεσης.

Τιμή στη μεγάλη στρατιά των μαχητών

Ο Θ. Κωνσταντινίδης, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

Η σημερινή μας εκδήλωση είναι ένας ακόμη σταθμός στην πορεία προς τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και μια ξεχωριστή στιγμή για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.

Είναι ξεχωριστή στιγμή, γιατί οι πρωταγωνιστές στη σημερινή εκδήλωση είναι οι ίδιοι οι μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ.

Η ΚΕ, όλο το Κόμμα, σας σφίγγουμε θερμά το χέρι. Εκφράζουμε το θαυμασμό μας και το σεβασμό μας στη μεγάλη σας προσφορά.

Στο πρόσωπό σας τιμάμε τη μεγάλη στρατιά των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, που δεν είναι σήμερα μαζί μας και μαζί με σας αποτίουμε φόρο τιμής στους τιμημένους νεκρούς μας, σε όσους έπεσαν στα χαρακώματα με το όπλο στο χέρι, στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στις φυλακές και στα ξερονήσια.

Δεν τους ξεχνάμε. Είναι σήμερα όλοι μαζί μας. Τιμάμε τη μνήμη τους και θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το χρέος μας απέναντί τους.

(...) Παρά τα 70 χρόνια που πέρασαν από την ίδρυσή του και τα 67 χρόνια από την ήττα, ο ΔΣΕ εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης. Συνεχίζει να προβληματίζει και να απασχολεί τα επιτελεία των αντιμαχόμενων τάξεων, τόσο της εργατικής, όσο και της αστικής τάξης. Από διαφορετική, φυσικά, σκοπιά.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης
Ο Θ. Κωνσταντινίδης
Το γεγονός αυτό αποδείχνει ότι η εμφάνιση και η δράση του ΔΣΕ δεν ήταν μια παρέκκλιση από την ιστορική εξέλιξη. Ηταν το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της όξυνσης της ταξικής πάλης και η κορύφωσή της στη συγκεκριμένη περίοδο. Οι επιλογές που είχαν τεθεί τότε μπροστά στο λαϊκό κίνημα ήταν πολύ συγκεκριμένες: Υποταγή ή αντεπίθεση. Τις αλυσίδες ή τα όπλα.

(...) Η βαθύτερη, ωστόσο, ουσία της αντιπαράθεσης σχετικά με την Ιστορία του ΔΣΕ δεν αφορά τόσο το παρελθόν. Η αστική τάξη και τα επιτελεία της, παρότι κάνουν ό,τι μπορούν να συσκοτίσουν και να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα και τις αιτίες της ταξικής αναμέτρησης '46 - '49, στην ουσία αυτό που τους απασχολεί είναι το μέλλον. Η διασφάλιση και διαιώνιση της εξουσίας τους. Απαιτούν υποταγή και σήμερα και ταυτόχρονα σχεδιάζουν προληπτικά και κατασταλτικά την αντιμετώπιση της ταξικής πάλης.

(...) Ενα πρέπει να γνωρίζουν, πως οι ανυπότακτοι, οι επαναστάτες ποτέ δεν υποχώρησαν μπροστά στις δυσκολίες, ποτέ δεν συμβιβάστηκαν, ποτέ δεν προσκύνησαν. Η δική σας γενιά, η δρακογενιά της Αντίστασης και του ΔΣΕ, μας το δίδαξε αυτό με τη στάση της και το παράδειγμά της.

Οπως είναι γνωστό, ο ΔΣΕ στην τρίχρονη εποποιία του άπλωσε τη δράση του σε όλη τη χώρα. Η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας είναι από τις πρώτες που συγκροτήθηκαν αντάρτικες ομάδες το 1946, ως αποτέλεσμα του σκληρού κυνηγητού και της τρομοκρατίας που είχε εξαπολύσει η άρχουσα τάξη αμέσως μετά την απελευθέρωση. Τα όργανα που ανέλαβαν να δράσουν εναντίον της πλειονότητας του ελληνικού λαού, είτε κρατικά είτε «παρακρατικά», ήταν δοκιμασμένα στην αντικομμουνιστική δράση, ήδη από την περίοδο της Κατοχής.

(...) Στην περιοχή της Μακεδονίας, μόνο μέχρι τις 15 Μάη 1945 καταγράφονται τουλάχιστον 64 δολοφονίες, 12 απόπειρες φόνου, 185 τραυματισμοί - ακρωτηριασμοί, 1.700 ξυλοδαρμοί και βασανιστήρια, 148 μπλόκα σε χωριά, 68 καταστροφές γραφείων οργανώσεων, 6 βιασμοί, 8 απόπειρες βιασμού, 68 διαπομπεύσεις, 101 λεηλασίες.

Η Εκθεση αρχειακού υλικού «κέντρισε» το ενδιαφέρον των συγκεντρωμένων
Η Εκθεση αρχειακού υλικού «κέντρισε» το ενδιαφέρον των συγκεντρωμένων
(...) Ετσι, λοιπόν, οι πρώτες ένοπλες ανταρτοομάδες δημιουργούνται από καταδιωκόμενους αγωνιστές. Είχαν αρχίσει να συγκροτούνται σε όλη την Ελλάδα ήδη από τα τέλη του 1945 - αρχές 1946. Αποτέλεσαν στη συνέχεια το σκελετό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στην αρχή η ένοπλη δράση των ανταρτοομάδων στράφηκε κυρίως κατά των συμμοριών και της τρομοκρατίας της Χωροφυλακής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις και αναφορές του Γενικού Επιτελείου Στρατού, κατά τη διάρκεια του τριμήνου Απρίλης - Ιούνης του 1946 έγιναν 72 συγκρούσεις. Από αυτές οι 27 ήταν στη Μακεδονία - Θράκη.

Τον Ιούνη του 1946, οι μικρές και ασύνδετες ομάδες καταδιωκόμενων αγωνιστών αρχίζουν να συγκροτούν μεγαλύτερα τμήματα (Συγκροτήματα) δύναμης 70 - 150 μαχητών, με επικεφαλής ένα διοικητή και έναν καπετάνιο και οπλισμό αποτελούμενο κυρίως από ατομικά τουφέκια, μερικά οπλοπολυβόλα και ελάχιστα πυρομαχικά.

(...) Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφονται οι παρακάτω δυνάμεις: Χαλκιδική 250, Νιγρίτα - Σέρρες 150, Κιλκίς 70, Πάικο - Καϊμακτσαλάν 350, Βέρμιο 250, Πιέρια Ολυμπος 350.

Ο ΔΣΕ έσωσε την τιμή του Κόμματος

(...) Για το Κόμμα μας, η πείρα της δεκαετίας '40 - '49 είναι πολύτιμη. Το μεγαλειώδες κίνημα της Εθνικής Αντίστασης, με το λαό οπλισμένο και κυρίαρχο, οδηγήθηκε δυστυχώς σε συμβιβασμούς και παραχωρήσεις απαράδεκτες.

Οι μαχητές του ΔΣΕ συνοδευόμενοι από τη νέα γενιά του Κόμματος μπαίνουν στην αίθουσα
Οι μαχητές του ΔΣΕ συνοδευόμενοι από τη νέα γενιά του Κόμματος μπαίνουν στην αίθουσα
Στο όνομα της «δημοκρατικής ομαλότητας» και της «εθνικής ενότητας», παρέδωσε την εξουσία στην αστική τάξη και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της.

Η έστω και καθυστερημένη συγκρότηση του ΔΣΕ κυριολεκτικά έσωσε την τιμή του επαναστατικού κινήματος, του ΚΚΕ, μας προφύλαξε από την υποταγή και την ενσωμάτωση.

Η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, που έφερε πολλές φορές την αστική τάξη σε δύσκολη θέση, είναι η απόδειξη πως αν έγκαιρα και αποφασιστικά ξεκινούσε η ένοπλη πάλη, έχοντας στο επίκεντρο και τα μεγάλα αστικά κέντρα, θα μπορούσε να είχε νικήσει.

Αντλώντας διδάγματα από την ιστορική πείρα αυτής της περιόδου, το Κόμμα μας επεξεργάστηκε τη στρατηγική του και την εμπλουτίζει διαρκώς. Προετοιμάζει, διαπαιδαγωγεί διαρκώς την πρωτοπορία για να οδηγήσει στην τελική νίκη, τον τελικό σκοπό, την εργατική τάξη.

Τελειώνοντας, θα ήθελα για άλλη μια φορά να αναφερθώ στους μαχητές και στις μαχήτριες του ΔΣΕ, στην υψηλού επιπέδου στρατιωτική τέχνη, που οδήγησε πολλές φορές σε ήττες και εξευτελισμό στρατηγούς του αστικού στρατού, στην καλή οργάνωση της επιμελητείας, των υγειονομικών υπηρεσιών, των μεταφορών, στη σύνδεση και στήριξη από το λαό. Εκείνο, όμως, που ξεχώριζε στο ΔΣΕ ήταν η ηθικοπολιτική προετοιμασία των μαχητών του. Αυτή η ηθικοπολιτική προετοιμασία οδήγησε στις μεγάλες πολεμικές επιδόσεις του ΔΣΕ. Αυτή όπλισε με εντυπωσιακή αντοχή τους μαχητές.


Αυτή η ηθικοπολιτική ανωτερότητα ήταν που οδηγούσε τους μαχητές και τις μαχήτριες σε πράξεις απαράμιλλου ηρωισμού, σαν αυτή που αποτυπώνεται στην Ημερήσια Διαταγή στις 10.05.1948, του Αρχηγείου Πιέριων - Ολύμπου.

Αναφέρεται: «Η δράση των ελεύθερων σκοπευτών μας στο χωριό Σφενδάμη, που κατόρθωσαν να κάψουν τρία εχθρικά φυλάκια και να εξοντώσουν όλους τους Μάϋδες που ήταν μέσα, (...) είναι μια ηρωική και αξιέπαινη ενέργεια, που δείχνει τα αποτελέσματα και τη συμβολή που φέρουν οι ελεύθεροι σκοπευτές στον αγώνα μας ενάντια στο μοναρχοφασισμό, όταν τολμηρά και αποφασιστικά διεισδύουν μέσα στις φωλιές του εχθρού και τον χτυπούν αποτελεσματικά. Οι ολιγάριθμοι ελεύθεροι σκοπευτές μας, που με επικεφαλής τον σ. Φώτη, μπήκαν στη Σφενδάμη και με αυτοθυσία και ηρωισμό έφεραν σε πέρας την αποστολή τους. Απάλλαξαν την περιοχή μας από τους παραπάνω εγκληματίες που τυραννούσαν και βασάνιζαν το Δημοκρατικό Λαό της Περιοχής».

Επίσης, το Αρχηγείο, έχοντας υπόψη τις Διατάξεις Ηθικών Αμοιβών, απονέμει έπαινο σε 47 μαχητές που πήραν μέρος στη μάχη του Σαρανταπόρου και με απαράμιλλο ηρωισμό και αυτοθυσία έκαψαν τα εχθρικά αυτοκίνητα και προξένησαν στον εχθρό βαριές ζημίες. Ανάμεσα σ' αυτούς και ο σύντροφός μας Χρήστος Δίγκογλου.

(...) Θα θέλαμε, στο σημείο αυτό, να υπογραμμίσουμε την τεράστια σημασία που έχει για το Κόμμα μας το αρχειακό υλικό. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τόσα πράγματα χωρίς την ύπαρξή του. Εχει, επομένως, μεγάλη αξία και για τις μελλοντικές γενιές η συντήρησή του, η συνεχής συμπλήρωσή του, σε ντοκουμέντα και οπτικοακουστικό υλικό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ