ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
«Μακρύ χέρι» του κεφαλαίου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κάτι παραπάνω από «ανοχή» δίνει στη συμμαχική κυβέρνηση του κεφαλαίου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά το ρόλο που παίζει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας σαν βασικό στήριγμα των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και της αντιλαϊκής πολιτικής τους. Σε συνέντευξή του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos» ο Γ. Παναγόπουλος κηρύσσει «ανακωχή» στις απεργιακές κινητοποιήσεις, αντλώντας επιχειρήματα κατευθείαν από το οπλοστάσιο των εργοδοτών και της πλουτοκρατίας. Αν και αναφέρει ότι τα συνδικάτα συζητούν για μια νέα γενική απεργία την ημέρα του προϋπολογισμού, ωστόσο σπεύδει να την υπονομεύσει προκαταβολικά, λέγοντας ότι οι επόμενες απεργίες θα είναι πολύ δύσκολες γιατί «οι μισθωτοί φοβούνται μη χάσουν τη δουλειά τους» (!) και πως «ο λαός δεν θέλει να συνεχίσει να κάνει απεργία χωρίς αποτελέσματα»! Η αλήθεια είναι πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ καλλιεργεί κλίμα υποταγής και παραίτησης των εργαζομένων, βάζοντας πλάτες για να περάσουν τα μέτρα που εξοντώνουν τα δικαιώματα και τη ζωή της εργατικής τάξης και του λαού. Τα ίδια έλεγε και πριν από ένα χρόνο, στο πρακτορείο «Ρόιτερς», όταν υποστήριζε ότι «παρά τις πολλές απεργίες που έκανε η ΓΣΕΕ, εφαρμόστηκαν οι αυστηρές πολιτικές που περιγράφονται στο Μνημόνιο (με την ΕΕ και το ΔΝΤ) και δεν υπάρχουν προφανείς εναλλακτικές λύσεις»! Αυτή είναι και η πραγματικότητα. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν πιστεύει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση στην εφαρμοζόμενη πολιτική και άρα οι εργαζόμενοι πρέπει να συμβιβαστούν και υποταχθούν εντός του πλαισίου της. Το συμπέρασμα όμως που πρέπει να βγάλουν οι εργάτες είναι ότι πρέπει να αποτινάξουν από πάνω τους τους συμβιβασμένους εργατοπατέρες και δυναμώνοντας το ΠΑΜΕ να παλέψουν για το δίκιο τους σε σύγκρουση με τα μονοπώλια.

Ο μπιστικός του Καρατζαφέρη...

Το ΚΚΕ έγκαιρα ανέδειξε ότι η συμμετοχή του ΛΑ.Ο.Σ. στη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου αποτελεί ανταμοιβή για το βρώμικο ρόλο του σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος. Προειδοποίησε, ακόμα, ότι ο αντικομμουνισμός του ΛΑ.Ο.Σ. θα ενταθεί και θα πάρει ακόμα πιο χυδαία χαρακτηριστικά, με ψέματα, προβοκάτσιες και αθλιότητες, γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον των αστών, που θέλουν να τσακίσουν το κίνημα για να περάσουν τη βάρβαρη πολιτική τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παρέμβαση χτες του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτη, ο οποίος, μιλώντας στη Βουλή, έφτασε στο σημείο να πει ότι η κυβέρνηση Τζαννετάκη του 1989 φρόντισε «να χώσει κάθε πικραμένο στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έδιναν συντάξεις σε προστατευόμενους του ΚΚΕ, σε βάρος όσων Ελλήνων πλήρωναν επί χρόνια»! Τότε, συνέχισε προκλητικά, απευθυνόμενος στο ΚΚΕ, «μπουκώνατε» με οπαδούς σας τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δίνατε συντάξεις από το παράθυρο, ενώ το κορόιδο που λέγεται ελληνικός λαός πλήρωνε! Με ωμό αντικομμουνισμό, ο εκπρόσωπος της φιλοβασιλικής και φιλοχουντικής αγέλης του ΛΑ.Ο.Σ. επιχείρησε να χρεώσει στο ΚΚΕ τη σημερινή κατάσταση στα Ταμεία, τα οποία λεηλάτησαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του δικομματισμού για λογαριασμό της πλουτοκρατίας.

... στο ρόλο του χυδαίου συκοφάντη

Οι χυδαίες αναφορές τους αποτελούν ωμή διαστρέβλωση των όσων προέβλεπε ο νόμος 1863, για την άρση των συνεπειών του Εμφυλίου Πολέμου, με τον οποίο αίρονταν οποιεσδήποτε συνέπειες από καταδικαστικές αποφάσεις αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και αυτών που έλαβαν μέρος στον Εμφύλιο, αυτών που καταδικάστηκαν από τα δικαστήρια και έπαυαν οι συνέπειες από τα κοινωνικά τους φρονήματα, ενώ διαγράφονταν οι ποινές από τα δελτία του ποινικού τους μητρώου. Αυτόν το νόμο, που το αστικό κράτος τον καθυστέρησε 40 ολόκληρα χρόνια, για να εκδικηθεί τους αγωνιστές του ΔΣΕ, ο ΛΑ.Ο.Σ. τον παρουσιάζει σαν βόλεμα οπαδών του ΚΚΕ στα ασφαλιστικά ταμεία! Στο πνεύμα και στο γράμμα των μπιστικών του Καρατζαφέρη, απάντησε άμεσα και ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Να, λοιπόν, οι απολογητές! Τι θέλουν; Να παραμείνουν τα κοινωνικά φρονήματα, οι εξορίες, οι κακουχίες, οι φυλακές και οι διώξεις; Κύριοι σοσιαλδημοκράτες του ΠΑΣΟΚ και κύριοι φιλελεύθεροι της ΝΔ, να τους χαίρεστε τους συνεταίρους σας. Να χαίρεστε αυτούς που συμπλέετε στα υπουργικά έδρανα. Να χαίρεστε τους ιδεολογικούς απόγονους του Μεταξά, τους συνομιλητές του Παττακού! Με αυτούς πάτε μπροστά για να βάλετε το λαό στο γύψο».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμιά αναμονή - καμιά συναίνεση

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του «μαύρου μετώπου» ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΕΕ - κεφαλαίου, υπό τον Λ. Παπαδήμο, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Ως συνεχιστής της προηγούμενης μονοκομματικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δήλωσε από την πρώτη στιγμή και σε όλους τους τόνους, ότι τα άγρια αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα θα ενταθούν. Οχι μόνο δεν παίρνει πίσω τα μέτρα που ψηφίστηκαν μέχρι σήμερα, αλλά υποσχέθηκε την «ταχεία εφαρμογή» τους. Νέο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, αναδιάρθρωση φορέων του Δημοσίου, «υπόσχονται» στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, βίαιη μείωση των μισθών και χιλιάδες απολύσεις, παραπέρα σφαγή των ασφαλιστικών ταμείων με το «κούρεμα», που σημαίνει κι άλλη δραστική μείωση συντάξεων, νέες περικοπές σε άλλες παροχές.

Αντίστοιχη, όμως, επίθεση δέχονται και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Στο όνομα του «υγιούς ανταγωνισμού» και της «βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», η «νέα» κυβέρνηση των μονοπωλίων, δηλώνει έτοιμη να σφαγιάσει κάθε εργατικό δικαίωμα και κατάκτηση. Οι «διαρθρωτικές αλλαγές» στην αγορά εργασίας, θα επιταχύνουν την πολιτική μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης. Προώθηση των επιχειρησιακών συμβάσεων, κατάργηση των κλαδικών, παραπέρα μείωση των μισθών είναι το «μέλλον» των εργαζομένων. Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η επιστροφή στην «πλήρη απασχόληση» δε θα γίνει «χωρίς κόστος προσαρμογής και θυσίες». «Κόστος», που θα επωμιστούν εξολοκλήρου οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα κληθούν να δουλεύουν - όσοι δουλεύουν - με μισθούς Βουλγαρίας. Ενώ η δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας, δεν είναι τίποτα άλλο από ενίσχυση των «προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης». Δηλαδή, την ώρα που η ανεργία έχει εκτιναχθεί - σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Αύγουστο, οι άνεργοι ξεπέρασαν τους 900.000 - η κυβέρνηση Παπαδήμου, δίνει ζεστό χρήμα στους εργοδότες.

Η ζωή της εργατικής και λαϊκής οικογένειας θα βυθιστεί ακόμη περισσότερο. Τα χαράτσια όχι μόνο δε θα σταματήσουν, αλλά θα επιβληθούν και νέα. Οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε Παιδεία και Υγεία θα ενταθούν. Και για να τα πετύχουν όλα αυτά, θέλουν «κοινωνική συνοχή» - δηλαδή πλήρη ενσωμάτωση του λαού στα σχέδιά τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, η νεολαία και οι γυναίκες δεν πρέπει να δώσουν ούτε ένα δευτερόλεπτο χρόνου στη «νέα» κυβέρνηση. Δεν είναι «νέα», αλλά συνέχεια της προηγούμενης, και δηλώνει έτοιμη να ρίξει τη χαριστική βολή στα λαϊκά δικαιώματα, αν ο λαός δεν αντιδράσει μαζικά και οργανωμένα.

Στους τόπους δουλειάς, σε κάθε εργοστάσιο και επιχείρηση, σε κάθε γειτονιά και πολυκατοικία, παντού, να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Τα πλατιά λαϊκά στρώματα καλούνται σήμερα, πριν είναι αργά, να οργανώσουν την πάλη τους, δίχως καμιά καθυστέρηση, ενάντια στα χαράτσια, ενάντια στην κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, για τα ασφαλιστικά δικαιώματα, για μέτρα προστασίας των ανέργων, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Καμιά αναμονή, σε μια κυβέρνηση που θέλει να πτωχεύσει το λαό για να σωθεί η πλουτοκρατία, για να σωθούν οι μεγαλοβιομήχανοι και οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές και οι μεγαλοεργολάβοι. Καμιά συναίνεση στο σφαγιασμό. Καμιά υποταγή. Ταξικός αγώνας ενάντια στη βάρβαρη πολιτική του «μαύρου μετώπου».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ