ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Νοέμβρη 2008
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
90 χρόνια ΚΚΕ

Αύριο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας κλείνει τα 90 του χρόνια. Αύριο συμπληρώνονται 90 χρόνια από την έναρξη του 1ου ιδρυτικού Συνεδρίου του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ), που στο 3ο έκτακτο συνέδριό του το 1924 μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Η 90χρονη αδιάκοπη πορεία του ΚΚΕ είναι μια ιστορική διαδρομή μεγάλων αγώνων, λαμπρών σελίδων που γράφτηκαν συχνά με το αίμα του λαού μας, είναι μια πορεία πρωτοπόρων ιδεών που απορρέουν από την επαναστατική κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού.

Από τα πρώτα του βήματα το ΣΕΚΕ, και μετέπειτα ΚΚΕ, έδειξε με τις θέσεις, τη δράση και τις θυσίες του ότι είναι πραγματικά το Κόμμα της εργατικής τάξης, η πρωτοπορία, ο καθοδηγητής της εργατικής τάξης. Αλύγιστο και αταλάντευτο απέναντι στις διώξεις του αστικού κράτους, που διέβλεψε τον εχθρό στο πρόσωπο του νεογεννημένου κόμματος της εργατιάς, το ΚΚΕ ανδρώθηκε και μεγαλούργησε μέσα σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες.

Συγκροτήθηκε, πορεύτηκε και πορεύεται με τις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού. Ηταν ο εμπνευστής της πάλης του λαού μας ενάντια στο φασισμό, ο οργανωτής του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Οδήγησε το λαό στην κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης μέχρι σήμερα στη χώρα μας: Στον ένοπλο αγώνα του ΔΣΕ για την κατάκτηση της εξουσίας. Συνέχισε την αδιάκοπη πρωτοπόρα δράση του στο πλευρό του λαού μετά την ήττα του ΔΣΕ, ενώ βγήκε «νικητής» στην πάλη με τον οπορτουνισμό τη δεκαετία του '60 και έγραψε νέες ηρωικές σελίδες στην αντιδικτατορική πάλη.

Δεν υπέστειλε τη σημαία του αγώνα, δε λύγισε μπροστά στις διεθνείς εξελίξεις που σηματοδότησε η ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ανατολική Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του '90. Δεν απαρνήθηκε τα σύμβολα, τις αρχές και τις αξίες του, «λαβώθηκε», αλλά κατάφερε να βγει και πάλι πιο δυνατό μέσα από τη μάχη με τον οπορτουνισμό, σε νέες, πιο δύσκολες συνθήκες, ακριβώς επειδή έχει οδηγό του το μαρξισμό - λενινισμό.

Πιο ώριμοι, πιο ικανοί στη δράση σήμερα

Αυτή τη διαδρομή την τίμησε το ΚΚΕ όλη τη χρονιά που μας πέρασε. Από πέρσι, το Νοέμβρη του 2007, που κυκλοφόρησε η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 90 χρόνια του Κόμματος, μέχρι σήμερα έγιναν εκατοντάδες εκδηλώσεις των Οργανώσεων του Κόμματος που φώτισαν πλευρές της 90χρονης ιστορίας του, πλευρές της ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης που διεξήγαγε και διεξάγει το ΚΚΕ με τα κόμματα της άρχουσας τάξης και τον οπορτουνισμό, πλευρές από τη δράση και τις θέσεις του ΚΚΕ για ιδιαίτερα μέτωπα πάλης σήμερα και διαχρονικά. Η ΚΕ του ΚΚΕ προχώρησε σε ιδιαίτερες εκδηλώσεις και δράσεις αφιερωμένες στα 90 χρόνια του Κόμματος, από τις οποίες μπορούμε να ξεχωρίσουμε το φετινό Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, τις τρεις ξεχωριστές εκδόσεις («Λεύκωμα του ΚΚΕ», «Προγραμματικά Ντοκουμέντα» και «Πρακτικά της 12ης Ολομέλειας»), τη συγκλονιστική Εκθεση Φωτογραφίας και Ντοκουμέντων, που από την Τετάρτη ανοίγει τις πύλες της στη Θεσσαλονίκη, μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε στην Αθήνα...

Ολη αυτή η πλούσια δράση των κομμουνιστών που τιμούν την ιστορία τους ατσαλώνει το Κόμμα σήμερα και ανοίγει δρόμους για το «αύριο». Γιατί δίνει τη δυνατότητα ιστορικής μελέτης και, άρα, αφομοίωσης της πολύτιμης συσσωρευμένης εμπειρίας 90 χρόνων πολιτικής δράσης, γιατί δημιουργεί κλίμα διαπαιδαγώγησης της νεότερης γενιάς κομμουνιστών και, το κυριότερο, βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση της στρατηγικής του ΚΚΕ σήμερα, αναδεικνύει την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, επιβεβαιώνει ότι ο μόνος δρόμος για την ανακούφιση και την πρόοδο του λαού είναι η κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη.

Ατενίζοντας, συζητώντας και αναλύοντας την 90χρονη ιστορία του ΚΚΕ, τα μέλη του Κόμματος σήμερα γίνονται ικανότερα στην εκλαΐκευση, προς τις λαϊκές μάζες, της πρότασης του Κόμματος για τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία, δηλαδή το σοσιαλισμό, γίνονται ικανότερα στη δράση για τη συσπείρωση δυνάμεων στο πλαίσιο της συγκρότησης της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας που θα διεκδικεί την εξουσία.

Σήμερα, το ΚΚΕ βρίσκεται μπροστά στο 18ο Συνέδριό του. Με πραγματικό όπλο την πείρα από την 90χρονη ιστορία του, με όπλο το Πρόγραμμά του, τις Αποφάσεις και τα Ντοκουμέντα του 15ου, του 16ου και του 17ου Συνεδρίου του μελετά τις σύγχρονες εξελίξεις στο διεθνές καπιταλιστικό σύστημα και στη χώρα μας, εκτιμά τη δράση του και ανεβάζει τις απαιτήσεις για το κύριο καθήκον της ισχυροποίησής του και σ' αυτό το πλαίσιο συζητά για το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε. Για να γίνει πιο ικανό να ανταποκριθεί όχι μόνο στις σημερινές απαιτήσεις, στο άνοιγμα του δρόμου για την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη, αλλά να έχει κάνει κτήμα του και όλα τα διδάγματα που μπορεί να δώσει η εμπειρία από την ίδια την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Να είναι όσο πιο έτοιμο γίνεται για την έφοδο στον ουρανό.

Στο σημερινό αφιέρωμα παρουσιάζουμε κείμενα που αποτυπώνουν σε αδρές γραμμές την 90χρονη ιστορία του ΚΚΕ. Οπως τον πρόλογο που έγραψε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην έκδοση των Προγραμματικών Ντοκουμέντων του Κόμματος, την πάλη του ΚΚΕ ενάντια στον οπορτουνισμό μέσα από τον πρόλογο που έγραψε ο Μάκης Μαΐλης στην έκδοση των Πρακτικών της 12ης ευρείας Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ το Φλεβάρη του 1968. Επίσης κείμενα με τη δράση του Κόμματος στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, τη διεθνιστική του δράση, αλλά και τη δράση του στη νεολαία των λαϊκών στρωμάτων, που επιμελήθηκε ομάδα συντακτών του «Ριζοσπάστη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ