Κυριακή 16 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η «θωράκιση» απέναντι στην κρίση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Καταιγιστικό χαρακτήρα προσλαμβάνει η δημοσιοποίηση στοιχείων που αρχίζουν να «μορφοποιούν» την έκταση και το βάθος της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης. Επιβεβαιώνουν, ταυτόχρονα, ότι η κρίση βρίσκεται στην αρχική της φάση και ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι η διάρκειά της θα είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Μετά το ΔΝΤ, και ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι προβλέπει συνέχιση της οικονομικής κρίσης μέχρι το τέλος του 2010 για τις οικονομίες των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας, καθώς και σημαντική πτώση της τιμής των ακινήτων στην Ευρώπη. Υφεση για την ευρωζώνη προβλέπουν και οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ, πρόβλεψη που ενισχύεται από το γεγονός ότι η ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ, η Γερμανία, μπήκε και τυπικά σε ύφεση. Για παρατεταμένη ύφεση το 2009 στη Βρετανία, προειδοποίησε προχθές η κεντρική τράπεζά της, ενώ η ανεργία στη χώρα έφτασε τα 1,82 εκατομμύρια άτομα (5,8%). Ακόμα χειρότερη η κατάσταση στην Ισπανία, με την ανεργία στο 12% και την Credit Suisse να προτείνει περικοπές 20% στους μισθούς για να ανακτήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της(!). Ο ελβετικός κολοσσός δε διστάζει, μάλιστα, να προτείνει στην κυβέρνηση της χώρας ότι ίσως πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ!.. Το ζητούμενο δεν είναι πώς θα «θωρακιστούν» ο καπιταλισμός και τα μονοπώλια απέναντι στην κρίση, αλλά πώς θα αντεπιτεθεί το εργατικό κίνημα για να τον γκρεμίσει...

Δωρεές...

Σιγά σιγά η καμένη γη της Ηλείας γίνεται τόπος «φιλανθρωπίας» μεγάλων επιχειρήσεων. Αρχισαν, ήδη, οι δωρεές. Η «ΑΧΑ Ασφαλιστική», όπως γράφει σε ανακοίνωσή της, δείχνει την... ευαισθησία της. Υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό εργολαβίας με το Δήμο Ζαχάρως για την κατασκευή πολιτιστικού κέντρου, καθώς και για την αγορά 5.000 ελαιόδεντρων. Το πολιτιστικό κέντρο θα κατασκευαστεί στο χωριό Μηλέα. Τις επόμενες μέρες, μάλιστα, θα προκηρύξει μειοδοτικό διαγωνισμό. Η εταιρεία θα δώσει σταδιακά το ποσό των 220.000 ευρώ για τον προϋπολογισμό του έργου και 30.000 ευρώ για τα ελαιόδεντρα. Η «ΑΧΑ Ασφαλιστική» δεν είναι η πρώτη «ευαίσθητη» εταιρεία.

Λίγες μέρες πριν, η «Μαρφίν» έδειξε και αυτή την... ευαισθησία της, με μια δωρεά 10.000 ελαιόδεντρων αλλά την ίδια στιγμή - όπως έγραψε ο τοπικός Τύπος - «αίσθηση προκάλεσε η αναφορά (του προέδρου της "Μαρφίν") για το ενδιαφέρον της τράπεζας στην αναζήτηση εκτάσεως 1.000 στρεμμάτων στην Ηλεία».

Εμείς, προς το παρόν, θα ρωτήσουμε το εξής: Εχετε δει ποτέ καμία μεγάλη εταιρεία να κάνει «φιλανθρωπίες» με το αζημίωτο; Συνήθως, για να μην πούμε πάντα, μετά τη δωρεά ακολουθούν οι «μπίζνες».

Τι είδους παιδικοί σταθμοί;..

«Εμείς θέλουμε να διπλασιάσουμε τους παιδικούς σταθμούς σε μια τετραετία» δήλωσε πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Δεν είπε κουβέντα βέβαια για το αν οι σταθμοί που θα φτιάξει το ΠΑΣΟΚ θα είναι δημόσιοι, δημοτικοί ή ιδιωτικοί. Δεν είπε κουβέντα για το αν θα είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά. Γκρίνιαξε γιατί η κυβέρνηση περικόπτει τη χρηματοδότηση για προνοιακές υποδομές στους Δήμους (ξέχασε ότι και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ το ίδιο έκαναν), αλλά δε βρήκε ούτε μια λέξη για να καταγγείλει τα τροφεία που έχουν επιβληθεί στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς που, σημειωτέον, βάζουν και οι δικοί του δήμαρχοι.

... πλάι σε τι είδους σχολεία;

Το θέμα των παιδικών σταθμών το θυμήθηκε με αφορμή την επίσκεψή του σε ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), ένα είδος παιδικού σταθμού με «εξωσχολικές δραστηριότητες» για παιδιά 6 - 12 ετών που μπορούν να φτιάχνουν είτε οι δήμοι είτε ιδιώτες. «Εμείς θέλουμε να επεκταθεί αυτός ο θεσμός ακόμα και στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, για την υποστήριξη των παιδιών (...) αλλά και μέσα στο σχολείο, να έχουν και άλλες δραστηριότητες. Προσωπικά, το έχω ζήσει και ως μαθητής σε άλλα σχολικά συστήματα διεθνώς (...) ξέρω πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό και στην Ελλάδα», είπε ο Γ. Παπανδρέου.

Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βλέπει τέτοιου είδους κέντρα ως συμπληρωματικά του σχολείου, το οποίο, κατά τα λεγόμενά του, θα πρέπει να απομακρυνθεί κι άλλο από το μορφωτικό του ρόλο και να διαχυθεί σε... «δραστηριότητες» και δεξιότητες...

ΒΙΒΛΙΟ
Ο Βασίλης Ρώτας και το έργο του για παιδιά και εφήβους

Μια πραγματικά ολοκληρωμένη έκδοση γύρω από τη ζωή και το έργο του πολυγραφότατου Βασίλη Ρώτα (1889 - 1977). Ποια ήταν η ζωή του σημαντικού αυτού ανθρώπου; Ποια η προσφορά του στο θέατρο, στην ποίηση και στην πεζογραφία για παιδιά και εφήβους; Τι γνωρίζουμε για τη συνεργασία του με περιοδικά και εφημερίδες, από τις αρχές του 20ού αιώνα («Νουμάς» 1908), από το Μεσοπόλεμο και την Κατοχή μέχρι και τη δεκαετία του 1970; Ποιες ήταν οι πρωτοβουλίες του στο θέατρο (σπουδές, ηθοποιία, κριτική θεάτρου, συγγραφή θεατρικών έργων, σκηνογραφία, ίδρυση του «Λαϊκού Θεάτρου Αθηνών» - 1930, ίδρυση του «Θεατρικού Σπουδαστηρίου» - 1942, του «Θεατρικού Ομίλου ΕΠΟΝ Θεσσαλίας - 1944 κλπ); Ποια η θεματολογία και η ιδεολογία των κειμένων του; Ποια η παιδαγωγική διάσταση του έργου του για παιδιά και εφήβους;

Απαντήσεις σε όλα αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα δίνονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου (διδακτορικής διατριβής του συγγραφέα Θ. Καραγιάννη), αποτέλεσμα μακροχρόνιας επιστημονικής έρευνας και μελέτης. Το έργο συμπληρώνεται με πλήρη Χρονολόγιο και Εργογραφία του Β. Ρώτα, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Μια έκδοση ιδιαίτερα χρήσιμη όχι μόνο για το σπουδαστή ή το μελετητή, αλλά για οποιονδήποτε επιθυμεί να γνωρίσει το έργο του μεγάλου συγγραφέα. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Γρηγοριάδης Κώστας

Ενισχυμένος εμφανίζεται ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που θέλουν τα ποσοστά τους να αυξάνονται κατά 9% σε σχέση με αυτά που έλαβαν στις τελευταίες εκλογές, που έφτασαν το 40%. Ποσοστά που «πατάνε» κυρίως στην ενίσχυση του εθνικισμού, με αιχμή του δόρατος το Κουρδικό και την υπερπροβολή του «έργου των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων» στις επιθέσεις που πραγματοποιούν στο βόρειο Ιράκ, με στόχο «την τρομοκρατία και το Εργατικό Κουρδικό Κόμμα». Επιβιώνουν έτσι, προπαγανδίζοντας και την εικόνα της «πολιτικής σταθερότητας».

Μία εικόνα που μόνον αληθινή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς πάνω από 40% της τουρκικής νεολαίας είναι καταδικασμένο στην ανεργία, αφού ούτε σπουδάζει, ούτε εργάζεται, η γενική ανεργία σε πραγματικά νούμερα αγγίζει και ξεπερνά το 25%, η ακρίβεια είναι πραγματικότητα, η φτώχεια πλήττει όλο και περισσότερες οικογένειες, ο δημόσιος τομέας ξεπουλιέται στους ιδιώτες, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, ενώ η αγροτική παραγωγή φθίνει, μετατρέποντας την Τουρκία σε χώρα εισαγωγής προϊόντων, που είναι πλέον δυσπρόσιτα στα λαϊκά στρώματα...

Κατά τα άλλα, η Τουρκική Δημοκρατία γιορτάζει την επέτειο θανάτου του ιδρυτή της με μεγαλειώδεις εκδηλώσεις και εθνικιστικές κορόνες, ενώ δηλώνει πιστή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ...


Α. Φ.

Εκλεισαν το δρόμο στους ανέργους

Καυχιέται η κυβέρνηση και με καταχώριση στον Τύπο του υπουργείου Απασχόλησης διαφημίζει το έργο της για τους ανέργους. Μόνο που το ζεστό χρήμα, το οποίο διατίθεται από την κυβέρνηση ακολουθώντας και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καταλήγει όχι στους ανέργους, αλλά στις επιχειρήσεις. Διαφημίζει η κυβέρνηση το πρόγραμμα για χιλιάδες ανέργους «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας», όταν σε αυτό το πρόγραμμα η απασχόληση είναι μέσω των προγραμμάτων stage, στα οποία οι άνεργοι που προσλαμβάνονται εργάζονται χωρίς ασφάλιση. Καυχιέται η κυβέρνηση για την «επιχορήγηση επιχειρήσεων», όταν, εκτός από το γεγονός ότι τα λεφτά των ίδιων των εργαζομένων από τις εισφορές τους και τη φορολογία καταλήγουν στις επιχειρήσεις, διαπιστώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων αυτών χάνονται μετά το τέλος της επιδότησης και οι εργαζόμενοι καταλήγουν και πάλι στην ανεργία. Για το μόνο που μπορεί να επαίρεται η κυβέρνηση, είναι ότι δισεκατομμύρια ευρώ σπαταλιούνται δεξιά και αριστερά χωρίς κανένα χειροπιαστό θετικό αποτέλεσμα, ενώ περίπου 300.000 άνεργοι στερούνται ακόμα και αυτό το μίζερο επίδομα ανεργίας. Πράγματι, η κυβέρνηση «άνοιξε το δρόμο» - όπως γράφει και η διαφήμιση - αλλά στις επιχειρήσεις. Κρατάει, όμως, κλειστό το δρόμο στους ανέργους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ