ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Το σκηνικό της πόλωσης θέλει δύο για να στηθεί

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» ήταν χτες ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου κι έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

  • Για την αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ: «Το σκηνικό της πόλωσης θέλει δύο, με έναν δε στήνεται. Και το λέμε αυτό γιατί παρακολουθούμε, πηγαίνοντας στη διαδικασία των πιθανών εκλογών του Φλεβάρη - Μάρτη, να ξαναστήνεται το γνωστό σκηνικό από τα παλιά στη νέα του εκδοχή. Και φυσικά αυτό στήνεται στη βάση και κοινών στρατηγικών επιλογών. Συζητάμε για το "εγγυημένο μοίρασμα της φτώχειας", έτσι εμείς το βαφτίζουμε, είναι και εύστοχο το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη». Γιατί εγγυημένο; Γιατί αυτήν τη στιγμή χαράζουν μια γραμμή ακραίας φτώχειας, η οποία λέει πρακτικά ότι μόνιμα θα υπάρχει ένα κομμάτι του λαού μας το οποίο θα ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Τώρα συζητάμε ότι με 400 ευρώ μπορεί να ζήσει μια τετραμελής οικογένεια; Ζει αυτός που τα φτιάχνει αυτά με τόσα χρήματα; Βεβαίως υπάρχει η λογική "τι να κάνουμε" κλπ., εμείς δε διαφωνούμε, αλλά ταυτόχρονα έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις νόμου στη Βουλή και λέμε: Επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα της ανεργίας, θέλει ο άλλος να είναι άνεργος; Εχουμε μακροχρόνια ανεργία; Εχουμε ηλικίες οι οποίες δεν μπορούν να δουλέψουν; Να επανέλθει η 13η και 14η σύνταξη που κόπηκε και που "ξεχάστηκε" να συμπεριληφθεί στην πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ».
Να πιστέψει ο λαός ότι μπορεί να ζήσει καλύτερα
  • Για τις καταγγελίες περί χρηματισμού βουλευτών: «Επειδή γίνεται μια συζήτηση για τους κουμπαράδες που ανοίγουν και για το αν υπάρχουν και ποιοι στους γάμους, να θυμίσουμε ότι ανοιχτές σχέσεις με επιχειρηματικούς κύκλους έχει και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση. Τους συναντά ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, συναντούν επιχειρηματίες τα υπουργεία, συναντά ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρηματίες στο ΣΕΒ, στο αμερικανικό επιμελητήριο κ.α. Η συζήτηση ότι γίνεται και εξαγορά για να εκφραστούν προφανώς συμφέροντα τα οποία είτε θέλουν εκλογές είτε δε θέλουν έχει να κάνει, κατά τη γνώμη μας, με το να καλύψει ότι αυτή η πολιτική που υλοποιείται σήμερα κάποιους συμφέρει, για κάποιους δουλεύει. Οταν λένε συναίνεση και να μη γίνουν εκλογές, όπως λέει η κυβέρνηση, ή συναίνεση θα υπάρχει όταν έχουμε φρέσκια λαϊκή εντολή για να διαπραγματευτούμε, λέει η αξιωματική αντιπολίτευση, στο έδαφος να δώσουμε ένα εγγυημένο μοιρασμένο εισόδημα σ' αυτούς που πεινάνε και να κόβουμε και κάποιους και αυτό θα το πληρώσουν όλοι οι υπόλοιποι, αυτοί που ζουν στην ανέχεια, στην πίεση. Οι ίδιοι που πλήρωσαν το ματωμένο πλεόνασμα και τα κοινωνικά επιδόματα, γιατί βλέπουμε, π.χ., ότι ο φόρος αλληλεγγύης συνεχίζει να υπάρχει παρά το ότι ήταν πρόσκαιρος, ο ΕΝΦΙΑ συνεχίζει να υπάρχει, η βαριά φορολογία στο ΦΠΑ συνεχίζει να υπάρχει. Αρα υπάρχει ένας μηχανισμός που λέει "ξεχάστε την επιστροφή στα παλιά, ξεχάστε αυτά που χάσατε, δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω". Δηλαδή να μάθουμε να ζούμε με τα λίγα, να μάθουμε να μοιράζουμε τη φτώχεια και, εν πάση περιπτώσει, "το χρέος πρέπει να πληρωθεί και να διαπραγματευτούμε, η ΕΕ είναι μονόδρομος και δε γίνεται να βγούμε και αυτή είναι η κατάσταση και δεν αλλάζει". Εμείς σ' αυτό το πνεύμα, σ' αυτό το κλίμα θέλουμε να πάμε κόντρα, θέλουμε να πείσουμε το λαό μας ότι μπορεί να ζήσει καλύτερες μέρες, αλλάζοντας δρόμο σ' αυτήν την πορεία που ακολουθούμε».
  • Για τη συζήτηση για το χρέος: «Οταν θεωρείς εφικτό ότι πρέπει να πληρώνεις δισ. κάθε χρόνο για το χρέος και το αναγνωρίζεις και το θεωρείς νόμιμο, τότε θα λες "ζήσε με 400 ευρώ" στην τετραμελή οικογένεια. Και επειδή συζητάμε για το να βρει δουλειά αυτός ο κόσμος, μην ξεχνάτε ότι 1 στους 3 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ζει με 300 ευρώ. Αρα λοιπόν αυτή η κατάσταση εκεί οδηγεί και τα μεγάλα λόγια είναι ωραία, αλλά όταν πας στη Βουλή και δεν καταργείς και δε σκίζεις τους μνημονιακούς νόμους - που στα λόγια τους σκίζεις - και δεν επαναφέρεις τη 13η και 14ησύνταξη, νομιμοποιείς τα χαράτσια και λες 70 δόσεις και όχι 100 ή 30 ή 50, τότε πραγματικά βρίσκεσαι σε μια λογική "θα το διαχειριστούμε και δε θα αλλάξει τίποτα". Αυτά κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Κοκορομαχία με διαψεύσεις και «απόρρητα»

Συμμετέχοντας στο αποπροσανατολιστικό γαϊτανάκι δικομματικής κοκορομαχίας ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, με αφορμή τη νέα φημολογία για το αν πήρε ή δεν πήρε δάνειο το 2013, δήλωσε τα εξής:

«Η επιχείρηση λάσπης του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Σειρά πήρε σήμερα το κομματικό τους έντυπο, η "Αυγή", που με πρωτοσέλιδο άρθρο της, συκοφαντεί τη ΝΔ για δήθεν δάνειο που έλαβε το 2013, ύψους 14,6 εκατ. ευρώ. Καλούμε τους λασπολόγους του ΣΥΡΙΖΑ και της "Αυγής", εντός της ημέρας (σ.σ. χτες δηλαδή) να "τεκμηριώσουν" στον ελληνικό λαό το δημοσίευμά τους, δηλαδή το ύψος του δανείου που "έλαβε" η ΝΔ, πότε ελήφθη και από ποια τράπεζα. Διαφορετικά θα επιβεβαιώσουν ότι είναι πολιτικοί εμπρηστές και αισχροί συκοφάντες, που στην απόπειρά τους να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα δεν διστάζουν ακόμα και να κατασκευάζουν "στοιχεία"».

Ο Παπαμιμίκος επιμένει ότι «η ΝΔ δεν έχει πάρει κανένα δάνειο το 2013, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Το παραδέχτηκε άλλωστε και ο γραμματέας της ΚΟ τους, κ. Νίκος Βούτσης, ζητώντας δημοσίως συγγνώμη σε χθεσινή (σ.σ. προχτεσινή) ραδιοφωνική παρέμβασή του. Προφανώς, επειδή η συγγνώμη δεν εξυπηρετεί το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βούτσης αποσύρθηκε και αντικαταστάθηκε από "λάσπη και ανεμιστήρα"».

Τέλος, ο Παπαμιμίκος καλεί την ΕΣΗΕΑ «να πάρει επιτέλους θέση για τις συνεχείς αναπόδεικτες αθλιότητες του κομματικού εντύπου του ΣΥΡΙΖΑ!».

Κατέφυγε στον αντικομμουνισμό

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, κατέφυγε και στον αντικομμουνισμό στο πλαίσιο της συντήρησης της κοκορομαχίας μεταξύ κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ, και προκειμένου να στοιχειοθετήσει την ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας με εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας την ερχόμενη άνοιξη από την παρούσα Βουλή.

Οπως είπε, «ως προς την ιστορία δε του δήθεν χρηματισμού, των εξαγορών των βουλευτών, όλη αυτή την αθλιότητα (...) έχω να πω ότι πρόκειται για μια σταλινικού τύπου επιχείρηση προληπτικής συκοφάντησης της ανεξάρτητης, διαφανούς και κατά συνείδηση ψήφου των βουλευτών.

Η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο στη Βουλή γίνεται φανερά, ονομαστικά, στα μάτια του ελληνικού λαού. Κάποιοι οι οποίοι έχουν συνηθίσει, γιατί αυτό είναι το σύστημα σκέψης μέσα στο οποίο κινούνται, σε σταλινικού τύπου προσεγγίσεις, κάνουν κάτι πάρα πολύ απλό: Λένε: "Οποιος ψηφίσει υπέρ του Προέδρου, είναι μέρος μιας συναλλαγής". Αρα τι τον κάνουν; Τον εκβιάζουν, τον απειλούν, τον διασύρουν, τον συκοφαντούν. Τα έχουμε ζήσει αυτά. Αλλά αυτά δεν ισχύουν στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, στα ευρωπαϊκά κράτη δικαίου».

Επικαλείται «απόρρητο»

Οσον αφορά στο δικαστικό μέρος της υπόθεσης, στον εισαγγελέα Εφετών κατέθεσε χτες ο διευθυντής της εφημερίδας «Kontra News», Αιμίλιος Λιάτσος, μετά την έρευνα που διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτερ. Κοτζαμάνη, για δωροδοκία βουλευτών, προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε «αξιόπιστη πηγή», χωρίς να την κατονομάσει, επικαλούμενος το δημοσιογραφικό απόρρητο, απέδωσε τη σχετική πληροφορία ο Αιμ. Λιάτσος. Σήμερα καταθέτουν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, και ο διευθυντής του γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Νίκος Παππάς. Κλήσεις επίσης πήραν οι Νίκος Κωνσταντόπουλος, Γιάννης Δραγασάκης, Φώτης Κουβέλης και Πάνος Καμμένος.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διέταξε την έρευνα, μετά από σχετική αναφορά του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη, που μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή αναφέρθηκε στο επίμαχο δημοσίευμα.

Συνάντηση για τα προβλήματα της Περιφέρειας

Από τη συνάντηση
Από τη συνάντηση
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, ύστερα από αίτημά της, προκειμένου να τον ενημερώσει για ζητήματα που απασχολούν την Περιφέρεια Αττικής, με αιχμή τα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Στη συνάντηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ, αποτελούμενη από τους Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ, και Γιάννη Μανουσογιαννάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο, ενώ εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής στη συνάντηση συμμετείχαν η Εύη Αποστολάκη, αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και ο Παναγιώτης Αθανασιάδης, αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας την ενημέρωσε για τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και το λαό συνολικότερα στην Περιφέρεια Αττικής.

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Εκδηλώσεις και αντιδράσεις σε πορεία αναδιάταξης

Η «1η πολιτική εκδήλωση» της «Δημοκρατικής Παράταξης» πραγματοποιείται σήμερα απόγευμα στην Αθήνα, στην πορεία ανασυγκρότησης του χώρου, κομβικό στοιχείο στην παραπέρα αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Η εκδήλωση έχει τίτλο «Δημοκρατική Παράταξη - Ξεκινάμε» και θέμα την «ανασυγκρότηση κι ενδυνάμωση της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης στην πορεία προς το συνέδριο». Ομιλητές έχουν οριστεί οι: Αλεξάνδρα Δαλιάνη, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Γιάννης Καλογήρου, Παντελής Καψής, Παναγιώτης Κωστούλας, Νίκος Μπίστης, Δημήτρης Ψυχογιός.

Γίνεται στον απόηχο αντιδράσεων στο εσωτερικό της μεγαλύτερης συνιστώσας του χώρου, του ΠΑΣΟΚ, από στελέχη του που ζητούν διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του κόμματος πριν το συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης», αμφισβητούν τη σημερινή ηγεσία και βάζουν ζήτημα αλλαγής μείγματος διαχείρισης.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε εξέλιξη επιχείρηση επανασυσπείρωσης

Στην περιφέρεια εξορμούν μεγαλοστελέχη της ΝΔ, σε μια επιχείρηση επανασυσπείρωσης στελεχών, μελών και οπαδών του κόμματος που είχαν απομακρυνθεί για διάφορους λόγους το προηγούμενο διάστημα. Η προσπάθεια θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, με δεδομένο ότι και στη Συγγρού προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Σε αυτό το πλαίσιο, και με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της παράταξης, ο Ευ. Μεϊμαράκης μίλησε χτες σε εκδήλωση στην Πάτρα. Από τα κεντρικά του κόμματος έχουν προγραμματίσει συνολικά 51 τέτοιες εκδηλώσεις, μία σε κάθε νομό, που τραβήξουν ως το τέλος του χρόνου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ