ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΚΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Εν αναμονή της απόφασης για την αναστολή των ποινών

Σήμερα στις 10.30 το πρωί συνεχίζεται η διαδικασία

INTIME NEWS

Με το θέμα της αναστολής εκτέλεσης των ποινών συνεχίστηκε χτες η διαδικασία στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί σήμερα στις 10.30 το πρωί για να ολοκληρωθούν οι μάρτυρες υπεράσπισης, η κατάθεση εγγράφων κ.λπ. των υπόλοιπων καταδικασμένων ναζιστών. Μετά θα ακολουθήσουν η πρόταση της εισαγγελέα και οι τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Χτες, λοιπόν, οι συνήγοροι υπεράσπισης εξέτασαν μάρτυρες υπεράσπισης των καταδικασμένων ναζιστών, προσκόμισαν έγγραφα και οτιδήποτε υπάρχει, για να αποφύγουν τη φυλακή οι χρυσαυγίτες. Μεταξύ των πολλών, ακόμη μια φορά ξετυλίχτηκε στο δικαστήριο η ...καλοσύνη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης.

Στη διάρκεια της διαδικασίας της δίκης όλα αυτά τα χρόνια το δικαστήριο άκουγε μεταξύ άλλων για τις γριούλες, τις οποίες βοηθούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης - οι χρυσαυγίτες - για να πάρουν χρήματα από τα ΑΤΜ. Χτες, «μπήκαν μπροστά» τα μέλη των οικογενειών τους, οι συγγενείς τους, οι γέροντες γονείς τους με χρόνια νοσήματα κ.λπ. Αλλοι μάλιστα ανέφεραν ότι αφού θα ασκήσουν έφεση σε βάρος της απόφασης δεν έχει νόημα να εκτίσουν την ποινή τους αφού μπορεί στο Εφετείο να αθωωθούν!...

Ενδεικτική του κλίματος και η παρουσία τριών από τα ακριβοθώρητα στελέχη της Χρυσής Αυγής, των πρώην βουλευτών της ναζιστικής οργάνωσης Αρτέμ. Ματθαιόπουλου, που καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης 10 χρόνια φυλάκισης, Παν. Ηλιόπουλου που καταδικάστηκε σε 7 χρόνια κάθειρξης και Κωνστ. Μπαρμπαρούση που καταδικάστηκε σε 7 χρόνια. Ο τελευταίος ζητώντας αναστολή έφερε ως μάρτυρα υπεράσπισης τον ηλικιωμένο πατέρα του...

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο καταδικασθείς ρώτησε την έδρα αν μπορεί να αποχωρήσει ύστερα από την κατάθεση του πατέρα του, η πρόεδρος, Μαρία Λεπενιώτη, του απάντησε: «Είστε κατηγορούμενος και πρώτη φορά σάς βλέπουμε σήμερα...».

«Χαμηλές οι ποινές»

Με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η Πολιτική Αγωγή των Αιγύπτιων αλιεργατών τονίζει μεταξύ άλλων ότι «οι αποφάσεις που εκκρεμούν είναι σημαντικές, καθώς μπορούν να ολοκληρώσουν την καταδίκη, αλλά μπορούν και να την καταστήσουν κενό γράμμα...».

Επισημαίνει επίσης ότι οι ποινές για τους επίδοξους δολοφόνους του Αμπουζίντ Εμπάρακ που καταδικάστηκαν για την πράξη που τέλεσαν και την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, είναι αντικειμενικά χαμηλές σε σχέση με τη νομολογία και τη δικαστηριακή πρακτική για τέτοια βαρύτατα κακουργήματα.

«Οι κατηγορούμενοι διεκδικούν από σήμερα την αναγνώριση αναστέλλουσας ισχύος στις εφέσεις τους. Χορήγηση της αναστολής στο διευθυντήριο και σε όσους συμμετείχαν σε ανθρωποκτόνες επιθέσεις θα σημάνει ότι η κοινωνία, τα θύματα και οι οικογένειές τους θα περιμένουν πολλά ακόμα χρόνια για να εκτίσουν οι κατηγορούμενοι τις ποινές τους. Αυτό θα είναι αδιανόητο για τη διευθύνουσα ομάδα. Θα είναι όμως και απαράδεκτο για τους επίδοξους δολοφόνους του Αμπουζίντ Εμπάρακ που 8 χρόνια μετά τη δολοφονική επίθεση που τέλεσαν έχουν κρατηθεί μόνο μία (1) ημέρα!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει: «Δεν έχουμε δικαίωμα να προσβάλουμε την απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά τους κατηγορούμενους κατά των οποίων παριστάμεθα. Το έχει όμως ο εισαγγελέας Εφετών σύμφωνα με το άρθρο 489 παρ. ε΄ Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και οφείλει να αναλάβει τη θεσμική του ευθύνη».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδηλώσεις της ΚΝΕ για την πάλη ενάντια στο φασισμό

Εκδηλώσεις - συζητήσεις, με τίτλο «Οι ναζί στη φυλακή! Η πάλη ενάντια στο φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά συνεχίζεται!», πραγματοποιούν το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Οκτώβρη οι Τομεακές Οργανώσεις Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Οι εκδηλώσεις αυτές δίνουν τον τόνο της συνέχειας στις πολύμορφες πρωτοβουλίες που πήραν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ μπροστά στην ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας την ανάγκη για συνέχιση και ενίσχυση του αγώνα ενάντια στο φασισμό μέχρι την τελική του ήττα, την ήττα του συστήματος που τον γεννά και τον θρέφει, του καπιταλισμού.

Συγκεκριμένα, εκδήλωση - σύσκεψη με το παραπάνω θέμα διοργανώνουν το Σάββατο 17 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στο Αίθριο του Πολυτεχνείου, οι ΤΟ Πολυτεχνείου, Σχολής Θετικών Επιστημών, Υγείας και ΔΙΠΑΕ. Θα μιλήσει ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αντίστοιχη εκδήλωση - συζήτηση οργανώνουν για την Κυριακή 18 Οκτώβρη στις 6 μ.μ., στο Αίθριο του Πολυτεχνείου, οι ΤΟ Φιλοσοφικής, ΝΟΠΕ και ΠΑΜΑΚ. Θα μιλήσει η Κωνσταντίνα Λιαράτσικα, μέλος του Γραφείου της ΟΠ Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Μόνο με τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στο φασισμό θα δικαιωθούν ο Π. Φύσσας και όλα τα θύματα της Χρυσής Αυγής

«Συγχαίρω και χειροκροτώ τους δικαστές που είχαν το θάρρος να αψηφήσουν κινδύνους και εμπόδια και με την απόφασή τους να καταδικάσουν τη Χρυσή Αυγή αναγνωρίζοντάς την ως εγκληματική οργάνωση», σημειώνει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στα «Νέα» ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Ο Μ. Θεοδωράκης στο άρθρο του σημειώνει ότι «το μέσον ανόδου της Χρυσής Αυγής διέφερε από τα προηγούμενα (σ.σ. τη χούντα). Δηλαδή δεν ήρθε με την απειλή των τανκς αλλά με την ανοχή των εξουσιών, πολιτικών και δικαστικών».

«Μετά την ιστορική απόφαση αυτής της ομάδας των δικαστών, διέπρεψε ο φαρισαϊσμός όλων των υπευθύνων για την κατάντια της χώρας μας, που δίπλα στην τραγική αλλά και ηρωική μορφή της Μάγδας Φύσσα, δίπλα σε όλους εκείνους που έδωσαν τον μεγαλύτερο αγώνα εδώ και τόσο καιρό, πανηγύριζαν για τη νίκη κατά του φασισμού. Δεν υπήρξε ούτε αυτοκριτική, ούτε η προσπάθεια να αποκαλυφθούν και να καταδικασθούν οι βαθύτεροι λόγοι - ασθένειες εξαιτίας των οποίων από το 1967 έως σήμερα ζήσαμε δύο επταετίες με τη θηριώδη παρουσία δύο εγκληματικών μορφωμάτων με τη σφραγίδα του φασισμού - ναζισμού που τόσο τραγικά βίωσε ο Λαός μας κατά τις τελευταίες δεκαετίες», επισημαίνει μεταξύ άλλων. «Η έκδοση της δικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό ότι ο αγώνας κατά του φασισμού δικαιώθηκε άρα τελείωσε. Αντίθετα, θα πρέπει να δούμε την απόφαση αυτή ως έναν σημαντικό σταθμό στον αντιφασιστικό αγώνα που πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση αφού γνωρίζουμε καλά πόσο ύπουλο είναι το μικρόβιο του φασισμού. Μόνο με τη συνέχιση του αγώνα αυτού θα δικαιωθούν ο Παύλος Φύσσας και όλα τα θύματα της Χρυσής Αυγής», υπογραμμίζει ο Μίκης Θεοδωράκης.

«ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ»
Καταγγέλλει τους περιορισμούς στο τραγούδι «Του Αδόλφου τα εγγόνια»

Τους περιορισμούς που επέβαλε το «YouTube» στο τραγούδι των «Υπεραστικών» «Του Αδόλφου τα εγγόνια» καταγγέλλει ο Σύλλογος «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό», σημειώνοντας συγκεκριμένα:

«Μετά από επικοινωνία με τον Κωστή Σιδέρη, μέλος των "Υπεραστικών", ιστορικό επιστήμονα και παρατηρητή των Τομέων Οικονομίας και Ιστορίας του Συλλόγου μας "Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό", το ΔΣ καταγγέλλει την απαγόρευση του γνωστού αντιφασιστικού τραγουδιού του "Του Αδόλφου τα εγγόνια". Δηλώνοντας τη στήριξή μας στο συγκρότημα, αποφασίσαμε να αναρτήσουμε στο blog μας την ανακοίνωσή του και να διαθέσουμε το κανάλι μας στο "YouTube" για την προβολή του τραγουδιού».

Ετσι, μπορεί κανείς να ακούσει το τραγούδι βλέποντας το βίντεό του και στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=a1sQtr37eHA&feature=emb_logo

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
«Η Δίκη της Χρυσής Αυγής»

Εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της καινούργιας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Η Δίκη της Χρυσής Αυγής» θα πραγματοποιήσει η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την Κυριακή 18 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Βασίλης Τομπουλίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ