ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 2021 - Κυριακή 17 Γενάρη 2021
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Οι αντιθέσεις σε τμήματα της αστικής τάξης έχουν βαθύτερες αιτίες

Νέο επεισόδιο η παραπομπή του Τραμπ σε δίκη με την κατηγορία της «υποκίνησης σε ανταρσία» και «βίας κατά του κράτους»

Η εικόνα του Καπιτωλίου τις τελευταίες μέρες που έχει κατακλυστεί από χιλιάδες στρατιώτες

Copyright 2021 The Associated

Η εικόνα του Καπιτωλίου τις τελευταίες μέρες που έχει κατακλυστεί από χιλιάδες στρατιώτες
Οι αντιθέσεις ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης, σε μονοπωλιακούς ομίλους στις ΗΠΑ προϋπήρχαν της τωρινής όξυνσης, που έφτασε στην επίθεση όχλου οπαδών (πολλοί εκ των οποίων ήταν οπλισμένοι) του απερχόμενου Πρόεδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στις 6 Γενάρη στη Βουλή ή την απειλή για νέα επεισόδια την επόμενη βδομάδα. Εκφράστηκαν στις πρόσφατες εκλογές με τη μεγάλη πόλωση και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στη συνέχεια, κάτι που φαίνεται και από την παραπομπή του Τραμπ σε δίκη μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων με τις ψήφους και Ρεπουμπλικάνων βουλευτών με την κατηγορία της «υποκίνησης σε ανταρσία».

Το βάθος των αντιθέσεων αφορά τα πολύ οξυμένα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας, την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης στην οποία η πανδημία και η καταστροφική διαχείρισή της λειτουργούν ως καταλύτης, όπως και τον σφοδρό ανταγωνισμό με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, πρωτίστως με την Κίνα, η οποία απειλεί ανοιχτά την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ. Οι αντιθέσεις έχουν σχέση με το μείγμα της οικονομικής πολιτικής, την τακτική και τις διεθνείς συμμαχίες που απαιτούνται, τις προτεραιότητες τμημάτων του κεφαλαίου για να έρθει η καπιταλιστική ανάκαμψη. Βέβαια, μόνιμα θύμα είναι ο λαός που φορτώνεται συνεχώς και νέα βάρη, βλέπει το βιοτικό του επίπεδο συνεχώς να πέφτει, σε μια εποχή τεράστιων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων. Ειδικά η πανδημία, με τις εκατόμβες νεκρών, τους μαζικούς τάφους των φτωχών, απέδειξε πλήρως στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο ότι ο καπιταλισμός δεν έχει να προσφέρει τίποτα στους λαούς.

Οι αντιπαραθέσεις θα οξυνθούν

Ωστόσο ο απερχόμενος Πρόεδρος, και ό,τι εκφράζει, δεν είναι τόσο «απομονωμένος» όπως εμφανίζεται σε διάφορες αστικές αναλύσεις στις ΗΠΑ και αλλού, ενώ η επικείμενη δίκη του στη Γερουσία, που δρομολόγησε η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων την περασμένη Τετάρτη, με 232 ψήφους υπέρ (10 από Ρεπουμπλικάνους) έναντι 197 κατά, επιδιώκεται να λειτουργήσει και ως «πλυντήριο» για όλους τους διαχειριστές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Ο διχασμός της αστικής τάξης έχει αντανάκλαση και στο λαό, που δεν βλέπει διέξοδο. Τέτοιο στοιχείο είναι και το γεγονός ότι στις πρόσφατες εκλογές ο Ρεπουμπλικάνος Τραμπ πήρε 75 εκατ. ψήφους και δέχθηκε τις γενναιόδωρες «χορηγίες» εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων προεκλογικά από μονοπώλια που ωφελήθηκαν από την κλιμάκωση της κόντρας με την Κίνα, την ακύρωση της βορειοαμερικανικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου NAFTA και την αντικατάστασή της με άλλη, που έκανε πιο συμφέρουσα για ένα μέρος του αμερικανικού κεφαλαίου την επιχειρηματική δραστηριοποίησή του στο έδαφος των ΗΠΑ.

Από την άλλη, υπήρξαν και μονοπώλια, πολλά από αυτά στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας, που φρόντισαν να πάρουν αποστάσεις και να κόψουν τις χορηγίες σε Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη νίκη Μπάιντεν, λίγο πριν από τα έκτροπα της 6ης Γενάρη. Ανάμεσά τους βρίσκονται εταιρείες όπως οι «JP Morgan Chase», «CitiGroup», «Facebook», «Microsoft», «Twitter», AT&T, «Amazon», «Dow», «American Express», «AmexPac», «Morgan Stanley», «Public Citizen», Deutsche Bank, «FedEx», «Forc», «Marriott».

Επίσης, είναι φανερό ότι τα μονοπώλια της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» προτιμούν τον Μπάιντεν, που στο πρόγραμμά του έχει ως βασική επιδίωξη τη στήριξη των επενδύσεων κεφαλαίων σε αυτόν τον κλάδο.

Πάντως, η επικείμενη δίκη Τραμπ, που αναμένεται να ξεκινήσει μία μέρα πριν από την ορκωμοσία του νέου Προέδρου (20 Γενάρη), προβλέπεται μακράς διάρκειας και δεν αναμένεται να σημάνει εύκολα ή «αυτόματα» τον αποκλεισμό του από ομοσπονδιακά αξιώματα, εκτός και εάν ληφθεί σχετική απόφαση. Ενδεχομένως να είναι και ένα «δώρο» για τον ίδιο, που επιθυμεί, τώρα παρά ποτέ, να διατηρηθεί ο σάλος γύρω από το όνομά του και να κρατηθούν υψηλά οι «μετοχές» του για εκείνο το κομμάτι του κεφαλαίου που (με περισσότερες προφυλάξεις) εξακολουθεί να τον στηρίζει επιδιώκοντας να εργαλειοποιήσει και αξιοποιήσει μελλοντικές κοινωνικές εντάσεις, αν όχι «εκρήξεις», σε μια κοινωνία που θυμίζει περισσότερο «πυριτιδαποθήκη» λόγω της όξυνσης των ταξικών αντιθέσεων.

Η πιθανότητα να επιστρέψει ισχυρότερος είτε ο Τραμπ είτε ανάλογος «διάδοχος» στις εκλογές του 2024 δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η παραπομπή του σε δίκη στη Γερουσία δεν τον εξαφανίζει απαραίτητα από την πολιτική σκηνή. Η δε καταδίκη του δεν είναι ούτε εύκολη ούτε σίγουρη. Επί του παρόντος, είναι θολή και αβέβαιη η «ισορροπία» δυνάμεων εντός της νέας Γερουσίας, που πλέον απαρτίζεται από 50 Ρεπουμπλικάνους και 50 Δημοκρατικούς, με την νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να έχει θεσμικά το ρόλο της προέδρου του Σώματος. Η καταδίκη Τραμπ επιτυγχάνεται μόνο με την εξασφάλιση των ψήφων 17 Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών ώστε να εξασφαλιστούν τα 2/3 των ψήφων.

Την Τετάρτη το βράδυ, στη διάρκεια της θυελλώδους συζήτησης και ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές που ήρθαν σε ρήξη με τους ψηφοφόρους και τον απερχόμενο Πρόεδρο ήταν μόλις 10. Οι άλλοι 197 ψήφισαν κατά της παραπομπής του Τραμπ σε δίκη.

Το παραμύθι της «υπερίσχυσης της δημοκρατίας»

Αλλο ένα ιδεολόγημα που καλλιεργείται ευρέως και στη χώρα μας είναι η δήθεν υπερίσχυση τελικά της «δημοκρατίας» στη χώρα που θεωρείται το πρότυπό της, ενώ είναι αυτή που πρωτοστατεί στο αιματοκύλισμα λαών και χωρών σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Αυτήν την απάτη στηρίζουν και τα μονοπώλια των λεγόμενων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που δήθεν θίχτηκαν από τον «χορηγό της βίας» Τραμπ και έσπευσαν να αναλάβουν ρόλο «δικαστή» και «εκτελεστή», ακυρώνοντας τους λογαριασμούς του (Facebook, Twitter, YouTube κ.ά.).

Είναι τα ίδια μονοπώλια που επιδίδονται στη συστηματική παρακολούθηση των ανθρώπων, στην εμπορευματοποίηση προσωπικών δεδομένων, στη συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες που στηρίζουν αντιδραστικές, ανορθολογικές απόψεις, «πολύχρωμα πραξικοπήματα» και «βελούδινες» ανατροπές κυβερνήσεων για να προωθούνται οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Είναι απόλυτη υποκρισία να κάνει λόγο π.χ. για «δημοκρατική ευθιξία» το Facebook, που κάθε τόσο βάζει «φραγή» σε θέσεις που καλούν σε αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα ή αντιτάσσονται στην απάνθρωπη κατοχή των Παλαιστινίων, ενώ την ίδια ώρα παραπλανά, παίζοντας το ρόλο υποκατάστατων συλλογικής δράσης ή εκτόνωσης λαϊκών αντιδράσεων, στηρίζοντας ανώδυνα για το σύστημα «κινήματα». Τα φαινόμενα που βλέπουμε στις ΗΠΑ είναι σύμφυτα με την αστική δημοκρατία και όχι ξένα προς αυτήν.

Η «κληρονομιά» του Τραμπ στον Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, η δίκη του Τραμπ στη Γερουσία δεν αποσπά τους νέους διαχειριστές στο τιμόνι της διακυβέρνησης από την ανάγκη γρήγορα να στηρίξουν το κεφάλαιο.

Δεν είναι τυχαία η έκκληση του Τζο Μπάιντεν:«Ελπίζω ότι η Γερουσία θα βρει τρόπο να αντεπεξέλθει στις συνταγματικές της υποχρεώσεις όσον αφορά τη διαδικασία της παραπομπής, ενώ ταυτόχρονα θα εργάζεται για άλλες επείγουσες υποθέσεις της χώρας». Επίσης, εξήγγειλε «πακέτο για την οικονομική επανεκκίνηση», ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων, και κάποια ψίχουλα σε εργαζόμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Δεδομένη επίσης πρέπει να θεωρείται η όξυνση της αντιπαράθεσης με την Κίνα, η προσπάθεια να επαναδιαπραγματευτεί παλιότερες συμφωνίες και να επανεξετάσει συμμαχίες, όπως και την προτεραιότητα που δίνει στο «νέο Ελντοράντο» για το κεφάλαιο, το «πράσινο New Deal».

Επιπλέον, το ζήτημα της «ασφάλειας» και της «προστασίας από τους ακραίους του Τραμπ» είναι ό,τι πρέπει για να αξιοποιηθεί για την ένταση της καταστολής των εργαζομένων και του λαού, υπό το φόβο μελλοντικής ανόδου της ταξικής πάλης, στο έδαφος και των ενδοαστικών αντιθέσεων.

Οπως και να 'χει, η φετινή κυβερνητική εναλλαγή θα είναι κάτι πρωτόγνωρο. Ηδη από την αρχή της βδομάδας η πρωτεύουσα έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο στρατώνα. Χιλιάδες πάνοπλα μέλη της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί προς αποφυγή νέων επεισοδίων από ομάδες υποστηρικτών του απερχόμενου Προέδρου, που εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «ένα εκατομμύριο ένοπλοι». Ανησυχητικές είναι και οι πληροφορίες της ομοσπονδιακής αστυνομίας, FBI, για συγκεκριμένα σχέδια κατάληψης των πολιτειακών Κοινοβουλίων στις 50 πολιτείες, του Καπιτωλίου και άλλων ομοσπονδιακών κτιρίων στην Ουάσιγκτον από ενόπλους.

Αυτή η κατάσταση κάνει πολλούς να παρομοιάζουν την Ουάσιγκτον και τη χώρα με «εμπόλεμη ζώνη» πριν και κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας Μπάιντεν, την ερχόμενη Τετάρτη 20 Γενάρη, που θα επιχειρηθεί να παρουσιαστεί ως «μεγάλη φιέστα της δημοκρατίας», όπου αναγγέλλεται η παρουσία και αστέρων της βιομηχανίας του θεάματος.


Δ. Ο.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org