ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Φιλέτα - κράχτης για το κεφάλαιο

Κυβερνητική σύσκεψη χτες για την κλιμάκωση του προγράμματος. Πρώτες στη λίστα ΔΕΠΑ και ΟΠΑΠ

Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ συγκρούονται μονοπωλιακοί όμιλοι που θέλουν να αναβαθμίσουν το ρόλο τους στους ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται στην περιοχή μας, από τους οποίους ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει
Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ συγκρούονται μονοπωλιακοί όμιλοι που θέλουν να αναβαθμίσουν το ρόλο τους στους ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται στην περιοχή μας, από τους οποίους ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει
Με «κράχτη» την εφαρμοζόμενη εγκληματική πολιτική για τη διαμόρφωση φθηνότερων, περισσότερο ευέλικτων εργατών, η συγκυβέρνηση κλιμακώνει το πρόγραμμα «προσέλκυσης επενδυτών», για την εκχώρηση στα μονοπώλια ζωτικού χώρου, νευραλγικών και συγκεντρωμένων κλάδων της οικονομίας και της παραγωγής, βασικών υποδομών, φιλέτων δημόσιας γης και περιουσίας. «Κρίσιμο» είναι, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, το α' εξάμηνο του 2013, μέσα στο οποίο σχεδιάζουν να εκχωρήσουν σε λεγόμενους «στρατηγικούς επενδυτές» τον έλεγχο και τα μετοχικά πακέτα που διαχειρίζεται σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ σε 11 εταιρείες και βασικές υποδομές.

Στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων που προγραμματίζουν να ολοκληρώσουν μέχρι το τέλος του Μάρτη είναι η ΔΕΠΑ και ο ΟΠΑΠ. Τα μεγάλα λιμάνια (ΟΛΠ, ΟΛΘ) θα εκχωρηθούν μεμονωμένα σε ενδιαφερόμενα μονοπώλια, ενώ σε ενιαίο πακέτο θα εντάξουν, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν, περιφερειακά λιμάνια που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και που υπόσχονται κέρδη στους ιδιώτες. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, «έντονο ενδιαφέρον» για το λιμάνι του Πειραιά έχει εκδηλωθεί από την κινεζική «Cosco», ενώ αναμένουν και την εκδήλωση ενδιαφέροντος από άλλους «ανταγωνιστές». Για την ερχόμενη βδομάδα προγραμματίζεται η ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Μη δεσμευτικές προσφορές στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ έχουν καταθέσει οι: «Gazprom», «Negusnef» (Sintez), M&M Gas (όμιλοι Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου), «Socar» (Αζερμπαϊτζάν) και «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ» με την τσέχικη PPF που ενδιαφέρεται μόνο για τον ΔΕΣΦΑ. Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την πλήρη εκχώρηση του ΟΠΑΠ σε ενδιαφερόμενους «επενδυτές», ντόπια και ξένα επιχειρηματικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στο μαζικό τζόγο. Πρόκειται για τη διάθεση του μετοχικού πακέτου (33%) που έχει απομείνει σε κρατική ιδιοκτησία.

Στο χρονοδιάγραμμα για το 2013, με βάση την προβλεπόμενη σήμερα κλιμάκωση, προβλέπεται η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων για τις εξής εταιρείες: ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), ΟΠΑΠ, Ελληνικά Ταχυδρομεία, περιφερειακά αεροδρόμια, ΛΑΡΚΟ, αποθηκευτικός χώρος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», οι περιοχές - φιλέτα Κασσιόπη Κέρκυρας και Αφάντου Ρόδου, η περιοχή - φιλέτο «Μικρό Καβούρι», πώληση και επαναμίσθωση 28 κτιρίων που στεγάζουν κρατικές υπηρεσίες.

Κοροϊδεύουν εργαζόμενους και άνεργους

Παράλληλα με τα αντιλαϊκά μέτρα κλιμακώνεται και ο επικοινωνιακός πόλεμος, προκειμένου να γίνει ο λαός συμμέτοχος στις φιλομονοπωλιακές ανατροπές που τον εξοντώνουν. «Ξεκινάει ο πόλεμος κατά της ανεργίας, με έδρα το γραφείο του ίδιου του πρωθυπουργού» (!), δήλωσε ανερυθρίαστα και προκλητικά ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, μετά από σύσκεψη, διάρκειας περίπου μιας ώρας, που έγινε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επιχειρώντας να συσκοτίσει ότι η ανάπτυξη, ακόμα κι αν έρθει, δεν πρόκειται να καλύψει τις απώλειες των θέσεων εργασίας στη διάρκεια της κρίσης, ενώ και εκείνες που θα δημιουργήσει θα είναι κακοπληρωμένες και χωρίς δικαιώματα, ο υπουργός επικαλέστηκε το μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων υπουργών (Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Εργασίας, Τουρισμού), υφυπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων προκειμένου να δείξει τάχα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης!

«Ο πρωθυπουργός σήμανε συναγερμό. Γενική επιστράτευση όλων των παραγωγικών υπουργείων και όχι μόνο. Υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς», συμπλήρωσε, προκαλώντας τη νοημοσύνη εργαζομένων και ανέργων. Προκειμένου να στηρίξει το επικοινωνιακό πυροτέχνημα, το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε αργότερα ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρωθυπουργός τόνισε πως «βασικό μέλημα είναι μέσα σε αυτή τη χρονιά, να δούμε πώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά που δυσκολεύονται να βρουν δουλειά και σκέφτονται να μεταναστεύσουν».

ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ
Συνεχίζεται η έρευνα και τα σενάρια

Η βαλλιστική έδειξε ότι τα δύο όπλα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες ενέργειες

Τόσο το «Καλάσνικοφ» όσο και το περίστροφο Magnum 0,357, που χρησιμοποιήθηκαν τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας στην επίθεση κατά των γραφείων της ΝΔ, στη λεωφόρο Συγγρού, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε τρομοκρατική επίθεση ή άλλη εγκληματική ενέργεια.

Αυτό προέκυψε από τη βαλλιστική έρευνα που ολοκληρώθηκε προχτές αργά το βράδυ, στις δυο βολίδες και στους κάλυκες του «Καλάσνικοφ», που βρέθηκαν στον τόπο της επίθεσης, όσο και στη βολίδα του magnum, η οποία βρέθηκε στην ταράτσα του κτιρίου.

Σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία τη Δευτέρα, μία βολίδα διαπέρασε την τζαμαρία του 3ου ορόφου και βρέθηκε στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ. Μία ακόμα βρέθηκε στην ταράτσα του κτιρίου και εννέα κάλυκες Καλάσνικοφ βρέθηκαν σε νησίδα, στον παράδρομο της Λ. Συγγρού, στο ύψος του αριθμού 348.

Η έρευνα της «αντιτρομοκρατικής» εστιάζει τώρα στο μαγνητοσκοπημένο υλικό από τις κάμερες ασφαλείας των γραφείων της ΝΔ, αλλά και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων στην περιοχή, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της έρευνας για το όχημα, μάρκας «Toyota», που πυρπολήθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Παλαιό Φάληρο και το οποίο φέρεται να συνδέεται με την επίθεση.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο των διωκτικών αρχών, οι δράστες προσέγγισαν στις τρεις τα ξημερώματα τα γραφεία της ΝΔ οδηγώντας μοτοσικλέτα ή κατ' άλλες μαρτυρίες αυτοκίνητο. Πέρασαν μπροστά από το κτίριο, ίσως σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τα μέτρα ασφαλείας. Στη συνέχεια, ακολουθώντας τον παράδρομο, πέρασαν τα γραφεία και έκαναν αναστροφή με κατεύθυνση τη λεωφόρο Αμφιθέας.

Στο σημείο όπου αρχίζει η βύθιση του δρόμου στην άκρη της γέφυρας οι δράστες σταμάτησαν. Δύο άτομα κατέβηκαν και ακολούθησαν τη διάβαση των πεζών στο πλάι του δρόμου.

Μετά από μια διαδρομή λίγων μέτρων στο σημείο όπου υπάρχει η έξοδος του πάρκινγκ κτιρίου, οι δύο άνδρες στάθηκαν και από απόσταση περίπου 70 μέτρων, έχοντας τα πλαϊνά του κτιρίου των γραφείων της ΝΔ απέναντί τους, άρχισαν να πυροβολούν. Φαίνεται πως πυροβόλησαν κατά ριπάς και οι δύο. Εικάζεται, επίσης, πως οι δύο άνδρες που πυροβόλησαν δεν ήταν μόνοι. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, πριν διαφύγουν, οι δράστες συνέλεξαν και μερικούς κάλυκες.

ΒΟΥΛΗ
Σοβινιστικό παραλήρημα από τη Χρυσή Αυγή

Σκηνικό έντασης και αποπροσανατολισμού στήθηκε ξανά χτες στη Βουλή, με τον βουλευτή Π. Ηλιόπουλο να επιτίθεται κατά των μουσουλμάνων βουλευτών και συγκεκριμένα κατά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Χατζηοσμάν, λέγοντας ότι είναι μυστικός πράκτορας, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, φωτογραφήθηκε κάτω από τη σημαία οργάνωσης για την «ανεξάρτητη Θράκη». Η παρέμβαση του χρυσαυγίτη βουλευτή προκάλεσε αντιδράσεις. Παίρνοντας το λόγο εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε:

«Εκτιμούμε ότι ο επικίνδυνος διαχωρισμός των ανθρώπων που γίνεται από τη Χρυσή Αυγή, και όχι μόνο, με βάση το θρήσκευμα, την εθνότητα ή τη φυλή ρίχνει νερό στο μύλο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Αλλωστε, αν κάτι πρέπει να διδαχτούμε από την πρόσφατη, αλλά και την παλιότερη ιστορία των Βαλκανίων, είναι ότι ο αλυτρωτισμός, ο εθνικισμός και ο σοβινισμός αποτέλεσαν τον καλύτερο σύμμαχο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια, για διαμελισμό των κρατών και δημιουργία κρατιδίων και προτεκτοράτων κάτι που συνεχίζεται και τώρα».

Η συζήτηση πυροδοτήθηκε με αφορμή τροπολογία βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία τα κριτήρια πρόσληψης και η μισθοδοσία των μουφτήδων της Θράκης θα γίνεται από το υπουργείο Παιδείας. Ρύθμιση για την οποία έχουν ενστάσεις οι μουσουλμάνοι βουλευτές.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Νέα έκθεση - μποναμάς στα μονοπώλια

Την «έκθεση Σέρκας» για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων ψήφισαν χτες στο Ευρωκοινοβούλιο σύσσωμα τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Οικολόγοι - Πράσινοι και ΛΑΟΣ, που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την ανεργία, ενώ στηρίζουν με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Η έκθεση θεωρεί αναφαίρετο δικαίωμα των επιχειρήσεων να κάνουν όποιες αναδιαρθρώσεις κρίνουν αναγκαίες για την κερδοφορία τους, απολύσεις, γενικευμένη εφαρμογή της προσωρινής - ελαστικής απασχόλησης, ευελφάλεια, ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Στοχεύει δηλαδή στην προστασία και τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μονοπωλίων. Αυτό άλλωστε είναι το αποτέλεσμα των ελευθεριών κίνησης του κεφαλαίου, που αποτελεί το θεμέλιο της ευρωένωσης των μονοπωλίων. Για τις απολύσεις προτείνει προγράμματα κατάρτισης, που βέβαια θα καρπωθούν οι επιχειρήσεις. Με απύθμενο θράσος για τους ανέργους, προτείνουν μέτρα ψυχολογικής στήριξης!

Αιτιολογώντας την καταψήφιση της απαράδεκτης έκθεσης από το ΚΚΕ, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Γιώργος Τούσσας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τώρα είναι επιτακτική ανάγκη η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να ενδυναμώσουν την αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική πάλη, να ανοίξουν το δρόμο για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας, που θα έχει κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του εργαζόμενου λαού και όχι των μονοπωλίων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ