ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
Αποκούμπι η αλληλεγγύη από όλη τη χώρα για τον λαό που υποφέρει

Το Στέκι Αλληλεγγύης στην Καρδίτσα
Το Στέκι Αλληλεγγύης στην Καρδίτσα
Ασταμάτητα συνεχίζουν να καταφθάνουν είδη πρώτης ανάγκης στο Στέκι Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης Πλημμυροπαθών των εργατικών σωματείων και των μαζικών φορέων της Καρδίτσας που συγκεντρώνονται από τη λαϊκή αλληλεγγύη.

Είτε μεμονωμένα είτε μέσα από τα σωματεία και τους φορείς του, ο λαός της πόλης μεταφέρει όλη τη μέρα είδη πρώτης ανάγκης στο Στέκι, όπου καταφθάνουν επίσης και υλικά που στέλνουν σωματεία, Ομοσπονδίες και άλλοι φορείς από όλη την Ελλάδα.

Πολλοί πλημμυροπαθείς άλλωστε δεν έχουν άλλο τρόπο, οπότε μόνο μέσω του Στεκιού εξασφαλίζουν ένδυση, φαγητό, εμφιαλωμένο νερό, φάρμακα και άλλα είδη καθώς η απουσία του κράτους και των μηχανισμών του παραμένει.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο Γιώργος Παπαδόπουλος, γραμματέας του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας, το Στέκι έχει ήδη προετοιμαστεί να οργανώσει από αύριο μαζικές αποστολές ειδών πρώτης ανάγκης σε χωριά της περιοχής.

Σε όλη τη Θεσσαλία

Καθημερινή είναι η αλληλεγγύη που οργανώνεται από εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς των Τρικάλων. Από το Στέκι Αλληλεγγύης που έχει στηθεί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης καθημερινά οργανώνονται αποστολές στη Φαρκαδόνα και σε άλλα χωριά που υπάρχει ανάγκη.

ΦΑΡΚΑΔΟΝΑ
ΦΑΡΚΑΔΟΝΑ
Φορτηγό από την Αθήνα, με υλική βοήθεια που έστειλαν συνδικάτα και Ομοσπονδίες, έφτασε χτες στον δήμο Φαρκαδόνας. Σε συνεργασία με σωματεία των Τρικάλων και ντόπιων οδηγήθηκε στο Γριζάνο Φαρκαδόνας, όπου έχει στηθεί κέντρο συλλογής ειδών ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς.

Αντίστοιχα, από τη Δευτέρα έχει συγκροτηθεί μετά από μαζική συνέλευση, η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβιών του νομού Τρικάλων. Ηδη έχει οργανωθεί μια κινητοποίηση σε δήμο και Περιφέρεια, ενώ η πολύμορφη δράση συνεχίζεται με τη διαμόρφωση δικτύου συγχωριανών αλλά και εθελοντών της πόλης των Τρικάλων, που με αυταπάρνηση προσπαθούν να καλύψουν την κρατική γύμνια. Το δίκτυο αυτό έχει αναλάβει μεταξύ άλλων τη διανομή νερών, τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης - καθαριότητας, κλινοσκεπασμάτων.

Αλλά και στη Μαγνησία, σωματεία και φορείς μαζεύουν καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία φτάνουν σε γειτονιές και χωριά, αλλά και εργασιακούς χώρους, όπως το «JUMBO» και αλλού. Ανάλογη δράση έχει αναλάβει ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς, με τα μέλη του να ξεπερνούν τις δυσκολίες που υπάρχουν με το κατεστραμμένο οδικό δίκτυο και να φτάνουν σε κάθε χωριό του Πηλίου όπου υπάρχει ανάγκη.

Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών - Οικοδόμων Επαρχίας Ελασσόνας, δείχνοντας την αλληλεγγύη του στους χτυπημένους από την πλημμύρα, διοργανώνει με το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και τις Επιτροπές Αλληλεγγύης που έχουν συγκροτηθεί στις πληγείσες περιοχές, αποστολή εθελοντών στην πόλη της Λάρισας την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη.

Συνεχίζεται η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

Στο μεταξύ, σε όλη τη χώρα εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες από το υστέρημά τους συγκεντρώνουν όσα μπορούν, τα μεταφέρουν στα γραφεία Εργατικών Κέντρων και συνδικάτων, κι εκεί μέλη των σωματείων αναλαμβάνουν μετά το σχόλασμα την ταξινόμηση και το πακετάρισμα, για να φτάσουν στον προορισμό τους τα πολύτιμα φορτία που τόσο έχουν ανάγκη οι εγκαταλελειμμένοι από το κράτος πλημμυροπαθείς.

Η συγκέντρωση βοήθειας συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες:

Στην Αττική από: Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (9 π.μ. - 8 μ.μ., Ομ. Σκυλίτση 19). Το Συνδικάτο Οικοδόμων (10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ., Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος). Τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (10 π.μ. - 4 μ.μ., Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως). Την Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (9 π.μ. - 5 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ., Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών (9 π.μ. - 2 μ.μ., Κοδράτου 21, Μεταξουργείο). Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων (6.30 μ.μ. - 9.30 μ.μ., Πατησίων 4, 1ος όροφος). Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων (4 μ.μ. - 7 μ.μ., 3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 4ος όροφος). Το Συνδικάτο ΟΤΑ (5 μ.μ. - 8 μ.μ., Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη). Το Συνδικάτο Μετάλλου στον Πειραιά (Δημοσθένους Ομηρίδου Σκυλίτση 19) έως σήμερα Παρασκευή (9 π.μ. - 8 μ.μ.) και στην Ελευσίνα (Χαριλάου 28, 2ος όροφος) έως σήμερα Παρασκευή (4 μ.μ. - 7 μ.μ.). Την Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (10 π.μ. - 2 μ.μ., Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος). Την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, στα γραφεία της (Πατούσα 3, πλατεία Κάνιγγος, 6ος όροφος) καθημερινά (8 π.μ. - 3 μ.μ. και απογευματινές ώρες κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 210.3809.327). Επίσης, την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, στα γραφεία της (Βερανζέρου 1, 4ος όροφος) Παρασκευή (10 π.μ. - 5 μ.μ.).

Στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις:

Το ΕΚ Ημαθίας (Χριστοδούλου Λαναρά 56) καθημερινά (9 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.).

Σωματεία Πιερίας, Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή 10 π.μ. - 12.30 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου Συνταξιούχων (Α' πάρ. Βότση 1, Κατερίνη). Καθημερινά 10 π.μ. - 8 μ.μ., στο Στέκι Αλληλεγγύης στην πίσω πλευρά του δημαρχείου Κατερίνης και επίσης καθημερινά 10 π.μ. - 2 μ.μ., στον χώρο της Κοινότητας Καλλιθέας.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Ενότητα» συγκεντρώνει εμφιαλωμένα νερά και τρόφιμα σε κονσέρβα (Περιοχή Γυψοχωρίου: 6987.161.310. Περιοχή Σκύδρας: 6931.511.020. Περιοχή Γιαννιτσών, Εδεσσας, Αλμωπίας: 6937.939.080).

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας και τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, στα τηλέφωνα: Εδεσσα 6948.632.046, Σκύδρα 6944.433.072, Αριδαία 6944.177.169, Γιαννιτσά: 6936.116.086.

Στη Δράμα, στον χώρο του Γενικού Νοσοκομείου (7 π.μ. - 3 μ.μ.).

Στην Κρήτη: Χανιά, μέχρι σήμερα Παρασκευή, 18.00 - 21.00 στο Εργατικό Κέντρο (Μάρκου Μπότσαρη 68). Επίσης από τον Αγροτικό Σύλλογο πρώην δήμου Αρμένων στα γραφεία «Τιτάν» (καλύβες Αποκορώνου) 18.00 - 20.00 έως σήμερα 15/9. Ηράκλειο, στα γραφεία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων (2ος όροφος Εργατικού Κέντρου) καθημερινά 7 μ.μ. - 9 μ.μ. και στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων 10 π.μ. - 12 μ.

Ηγουμενίτσα, στο Εργατικό Κέντρο (Ζωσιμάδων 4) καθημερινά (10 π.μ. - 2 μ.μ.).

Λευκάδα, στο Εργατικό Κέντρο (Μεσσήνης 7, παλιά ΔΕΗ) καθημερινά (10 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.).

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας στα γραφεία του (Λεωσθένους 9, 1ος όροφος) καθημερινά (9 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ.). Στη Λιβαδειά, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (εργάσιμες μέρες και ώρες 8 π.μ. - 2 μ.μ.). Χαλκίδα, καθημερινά (και Σαββατοκύριακο) 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ. στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου (Μ. Φριζή 10). Αμφισσα, μέχρι σήμερα Παρασκευή, 8 π.μ. - 1 μ.μ., στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου (Κοττορού 23).

Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου στα γραφεία του (8 π.μ. - 2 μ.μ. και 6.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.).

Στη Ζάκυνθο, σήμερα Παρασκευή 7 μ.μ. έως 9 μ.μ. στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

Στην Καλαμάτα Δευτέρα - Παρασκευή στον 3ο όροφο του Εργατικού Κέντρου 8 π.μ. - 3 μ.μ και 5.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.

Αλληλεγγύη από το ΚΚ Μεξικού

Την αλληλεγγύη του στους πληγέντες από τις πλημμύρες και συνολικά στον λαό της Ελλάδας εκφράζει το ΚΚ Μεξικού σε μήνυμα του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων προς το ΚΚΕ, όπου αναφέρει τα εξής:

«Το ΚΚ Μεξικού εκφράζει την αλληλεγγύη του στους αγρότες, στους εργάτες, συνολικά στον λαό της Ελλάδας, που βιώνει τις συνέπειες των καταιγίδων και των πλημμυρών, ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλίας. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια σε όσους έχασαν τους συγγενείς τους, ενώ η σκέψη μας είναι σε όσους έχασαν τα σπίτια, τις καλλιέργειες και τα κοπάδια τους λόγω των πλημμυρών και της ανικανότητας του αστικού κράτους να προστατεύσει τον λαό.

Χαιρετίζουμε τη σημαντική προσπάθεια του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να στηρίξουν τα αιτήματα των πληγέντων και να προωθήσουν στο κίνημα αυτές τις δίκαιες διεκδικήσεις. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στα χωριά και τις γειτονιές, δείχνοντας στην πράξη πως "μόνο ο λαός σώζει τον λαό"».

Την Κυριακή βοηθάμε τους πλημμυροπαθείς στα σπίτια τους

Νέα αποστολή συνεργείων από την Αθήνα οργανώνουν εργατικά σωματεία, το ΠΑΜΕ αλλά και η ΟΒΣΑ για την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη στις πόλεις της Θεσσαλίας, όπου, σε συνεννόηση με τα συνδικάτα και τις επιτροπές αλληλεγγύης που έχουν συγκροτηθεί, θα συμβάλουν στον καθαρισμό σπιτιών και στην αποκατάσταση ζημιών.

Η αποστολή από την Αθήνα θα ξεκινήσει την Κυριακή στις 5 π.μ. από την πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο, και από τον Πειραιά, επίσης στις 5 μ.μ., από την πλατεία Καραϊσκάκη.

Ο εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για τέτοιες εργασίες είναι ο εξής: Αντλίες - γεννήτριες για απάντληση υδάτων (εφόσον είναι δυνατόν). Ρούχα εργασίας. Γάντια εργασίας. Προστατευτική μάσκα. Γαλότσες. Σκούπες. Φτυάρια, τσάπες, γκασμάδες. Μια αλλαξιά καθαρά ρούχα. Νερό 1,5 λίτρου. Σάντουιτς ή ξηρά τροφή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ