ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός να βάλει στο στόχαστρο το αστικό κράτος για να μην πηγαίνει από τον Αννα στον Καϊάφα

Με συγκέντρωση στην Ελεούσα και επίσκεψη σε βιομηχανίες της περιοχής συνεχίστηκε το πολιτικό άνοιγμα

Στιγμιότυπο από την πολιτική συγκέντρωση στην Ελεούσα Ιωαννίνων
Στιγμιότυπο από την πολιτική συγκέντρωση στην Ελεούσα Ιωαννίνων
Με μια μαζική συγκέντρωση τη Δευτέρα το απόγευμα στην πλατεία Δημαρχείου στην Ελεούσα του δήμου Ζίτσας και επίσκεψη την Τρίτη σε βιομηχανίες της περιοχής έδωσε συνέχεια στο πολιτικό της άνοιγμα η Κομματική Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος.

Ο Θ. Παφίλης στην ομιλία του στην Ελεούσα, ανάμεσα στα διάφορα ζητήματα της επικαιρότητας, επικεντρώθηκε στις σοβαρές συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής και όλης της Ελλάδας από τη «χιονοστιβάδα» επενδύσεων σε ΑΠΕ που επιδοτούνται προκλητικά με 6,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι από τα φωτοβολταϊκά πάρκα, τις μονάδες καύσης βιορευστών στα Γραμμενοχώρια, βιοαερίου στη ΒΙΠΕ και τις ανεμογεννήτριες στον Κασιδιάρη κερδισμένοι είναι μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι που επενδύουν. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι μόνο για τα φωτοβολταϊκά πάρκα δεσμεύονται 4.300 στρέμματα - μόνο στη Ζίτσα 2.500 στρέμματα - με κίνδυνο να επηρεαστεί αρνητικά το μικρόκλιμα της περιοχής από την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας.

Από την άλλη, όπως επεσήμανε ο Θ. Παφίλης, «θα υπάρξει βίαιη εκτόπιση αγροτών και των κτηνοτρόφων, σε πολλές περιπτώσεις θα σταματήσει η παραγωγική διαδικασία, θα μετατοπιστούν σε όλο και πιο ορεινές περιοχές, που σημαίνει αυξημένο κόστος παραγωγής. Τα βοσκοτόπια, οι καλλιέργειες θα μειωθούν αντικειμενικά, θα υποβαθμιστούν τα προϊόντα, άρα έχουμε κίνδυνο ξεκληρίσματος και καταστροφής παραγωγικών δυνατοτήτων για το συμφέρον των μεγάλων επιχειρηματιών». Διευκρίνισε ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν είναι δωρεάν, θα αυξήσουν το κρατικό χρέος που πάλι ο λαός θα κληθεί να πληρώσει.

Στον αντίλογο ότι θα έχουμε φθηνό ρεύμα αναφέρθηκε σε «παραμύθια» που οι σημερινές αυξήσεις 50% στα τιμολόγια του ρεύματος αποκαλύπτουν, τονίζοντας πως οι δήθεν παροχές προς τον λαό που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ δεν αναπληρώνουν στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες στο λαϊκό εισόδημα, ενώ παράλληλα αποκρύβουν πως οι αυξήσεις θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα ο ομιλητής διευκρίνισε πως το ΚΚΕ δεν είναι ενάντια στις ΑΠΕ και την εξέλιξη, τονίζοντας ότι μπορούν να ενταχθούν συμπληρωματικά «μέσα από έναν εθνικό σχεδιασμό που θα αξιοποιήσει τον λιγνίτη, τους υδρογονάνθρακες και ιδιαίτερα το νερό», επισημαίνοντας ότι όλα «αυτά χρειάζονται άλλη εξουσία για να γίνουν».

Στην ομιλία υπήρξαν αναφορές και για άλλες πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιούνται, όπως οι δασικοί χάρτες που βάζουν πρόσθετα εμπόδια στην επέκταση της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή, ενώ με τη φορολογική εξομοίωση του τσίπουρου με τα άλλα αλκοολούχα ποτά καθίσταται απαγορευτική η απόσταξη για τους μικρούς παραγωγούς που αναγκάζονται να παραδώσουν την παραγωγή τους στα μεγάλα εμφιαλωτήρια. «Τα τονίζουμε όλα αυτά γιατί δεν υπάρχει αλλού καλή και αλλού κακή πολιτική», τόνισε ο ομιλητής, ξεχωρίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα που προωθούνται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις. Οπως τόνισε, ο λαός, αξιοποιώντας και αυτή την αρνητική πείρα, πρέπει να βάλει στο στόχαστρο του αγώνα του συνολικά αυτό το αντιλαϊκό κράτος και όχι να «πηγαίνει από τον Αννα στον Καϊάφα για να τον σταυρώσουν όλοι τους».

Την Τρίτη, κλιμάκιο στελεχών με επικεφαλής τον Θ. Παφίλη επισκέφτηκε το πτηνοσφαγείο της «Νιτσιάκος ΑΕΒΕ» στη ΒΙΠΕ και το εργοστάσιο εμφιάλωσης της «Χήτος ΑΕΒΕ» στην Κρανούλα Ιωαννίνων. Στη συζήτηση με τους εργάτες που με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον άκουσαν τις θέσεις του ΚΚΕ για την επικαιρότητα, επισημάνθηκε ότι ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη με τα 10ωρα και τη γενίκευση της ευέλικτης εργασίας αποτελεί ένα από τα 13 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, ακόμη μια απόδειξη πως δεν μπορούν οι εργάτες με την εργοδοσία να έχουν κοινά συμφέροντα. Παράλληλα, αναδείχτηκαν η ανάγκη οργάνωσης στα σωματεία, στο χώρο δουλειάς ως η μόνη ρεαλιστική απάντηση στη διαρκή χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, και η ανάγκη της προστασίας της ζωής και των δικαιωμάτων τους.

Μια συγκινητική προσφορά στο Αρχείο του ΚΚΕ

Το χειροποίητο καράβι του Γιώργη Ερυθριάδη (Πετρή), που βρίσκεται πλέον στο Αρχείο του ΚΚΕ
Το χειροποίητο καράβι του Γιώργη Ερυθριάδη (Πετρή), που βρίσκεται πλέον στο Αρχείο του ΚΚΕ
Σημαντικά υλικά και ντοκουμέντα από την Ιστορία του Κόμματός μας, από την Ιστορία του εργατικού - λαϊκού κινήματος, συνεχίζουν να προσφέρονται στο Αρχείο του ΚΚΕ από συντρόφους και συναγωνιστές, με στόχο τον διαρκή εμπλουτισμό του.

Ξεχωριστή προσφορά αποτελεί ένα καράβι που φιλοτέχνησε ο Γιώργης Ερυθριάδης (Πετρής) στη φυλακή και το έστειλε στην κόρη του, Γαλήνη (Γκάλια), και στα αδέρφια της, Ανέστη και Νίκο. «Δώρο αφιερωμένο στα αγαπημένα μου παιδιά Ανεστάκο, Νικολάκη και Γαληνούλα... Ο πατέρας σας, Γ. Ερυθριάδης, 25 - 5 - 56)» διαβάζουμε στην ιδιόχειρη αφιέρωση που βρίσκεται πάνω σε ένα πανί του καραβιού. Επιθυμία της συντρόφισσας Γαλήνης Γ. Ερυθριάδου, πριν φύγει από τη ζωή, ήταν να δοθεί στο Αρχείο του ΚΚΕ.

Το 1954 ο Γ. Ερυθριάδης, μέλος της ΚΕ από το 1945 και αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ από το 1950, μπήκε μαζί με τη γυναίκα του, Ελλη, στην Ελλάδα από την πολιτική προσφυγιά, επικεφαλής παράνομου κλιμακίου του Κόμματος. Συνελήφθη και καταδικάστηκε με ανυπόστατες κατηγορίες για κατασκοπεία. Παρέμεινε φυλακισμένος μέχρι τον θάνατό του, το 1963, στις φυλακές του Ιτζεδίν.

Η Γαλήνη, κατά τη διάρκεια φυλάκισης των γονιών της, μαζί με τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια της φιλοξενήθηκαν στο ίδρυμα για παιδιά στο Ιβάνοβο, έξω από τη Μόσχα. Αργότερα βρέθηκαν μαζί στη Σόφια, όπου μεγάλωσαν σε τρεις διαφορετικές οικογένειες πολιτικών προσφύγων. Την Γαλήνη φρόντιζε η οικογένεια του Γεωργίου και της Βασιλείας Καζάκου.

Οταν πέθανε ο πατέρας της, ήταν 12 ετών. Το τότε αστικό κράτος (κυβέρνηση Καραμανλή) επέτρεψε στη μάνα της Ελλη μαζί με τα τρία παιδιά της να παρευρεθούν στην κηδεία του, με άδεια παραμονής μόνο για 24 ώρες. Αμέσως μετά την κηδεία τα παιδιά επέστρεψαν στη Βουλγαρία και η Ελλη στη φυλακή, όπου αποφυλακίστηκε μαζί με τις τελευταίες πολιτικές κρατούμενες το 1964. Δεν της επιτρέπουν να συναντηθεί με την οικογένειά της στη Βουλγαρία. Στη διάρκεια της χούντας συλλαμβάνεται ξανά και φυλακίζεται. Κατάφερε να δει ξανά τα παιδιά της το 1974.

Οταν ενηλικιώθηκαν τα τρία αδέρφια, τους παραχωρήθηκε από τον δήμο της Σόφιας ένα διαμέρισμα και έτσι σμίξανε ξανά. Η Γαλήνη αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή της Σόφιας και εργάστηκε στη βιομηχανική πόλη Πέρνικ. Μετά την αποφοίτησή της πήγε στη Μόσχα, όπου έκανε μεταπτυχιακό. Αμέσως μετά ήρθε στην Ελλάδα, στις αρχές του 1980, κάνοντας το αγροτικό της στο Κρανίδι Αργολίδας, και τελικά παρέμεινε στον τόπο αυτό, ανοίγοντας ιατρείο. «Εφυγε» από τη ζωή τον Ιούλη του 2021.

Πολλές προσφορές μπορεί κανείς να δει και στην ιστοσελίδα arxeio.kke.gr. Υπενθυμίζουμε ότι η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί όποιον διαθέτει ντοκουμέντα για τον εμπλουτισμό του Αρχείου να προχωρήσει στην προσφορά τους στο ΚΚΕ, για την καλύτερη αξιοποίηση, προστασία από τη φθορά του χρόνου και ανάδειξή τους.

Με τις υγείες τους...

Διάφοροι απίθανοι τύποι, τσιράκια της οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας, έχουν βαλθεί καθώς φαίνεται να κατορθώσουν το ακατόρθωτο: Να συσκοτίσουν τη βαθιά και ειλικρινή σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, την πίστη του, την ουσία της πολιτικής διαθήκης του, καθώς το φως του πατεί τον Αδη. Τους πονάει και τους σφάζει, που λέει ο λαός μας, ο Μίκης!

Να θυμίσω, επιτρέψτε μου, επειδή μου φαίνεται πως δεν έχουν αναφερθεί τις τελευταίες μέρες, δύο ακόμη πράγματα που ό,τι κι αν σκαρφιστούν μένουν καρφιά για το εκμεταλλευτικό σύστημα και τις πολιτικές παραφυάδες του...

Πρώτον, στις 18 Σεπτέμβρη 2013, δηλαδή μόλις πριν από οκτώ χρόνια, σε συναυλία προς τιμήν της Μαρίας Φαραντούρη, σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους, την οποία την επόμενη μέρα συμπεριέλαβε σε δημόσια δήλωσή του, ο Μίκης Θεοδωράκης ανέφερε επί λέξει ετούτο: «Το ΚΚΕ είναι ο βράχος μας».

Δεύτερον, στις 27 Φλεβάρη 2015, δηλαδή μόλις πριν από έξι χρόνια, όταν το ΚΚΕ, βαλλόμενο πανταχόθεν ως... μαξιμαλιστικό τάχα, οργάνωσε στην Αθήνα συγκέντρωση εναντίον όσων διέπραττε η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαιώνιση των μνημονίων, ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν αυτός που ύψωσε το ανάστημά του πλάι στο ΚΚΕ και η συγκέντρωση των κομμουνιστών, του λαού της Αθήνας, ξεκίνησε, θυμάμαι πολύ καλά πιστεύω, με την ανάγνωση χαιρετιστήριου μηνύματος - δυναμίτη του Μίκη Θεοδωράκη προς το ΚΚΕ, που βέβαια είχε δοθεί στη δημοσιότητα.

Με τις υγείες τους!


Χρήστος ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

-- Η ΚΟΒ Παλαμά του ΚΚΕ οργανώνει πολιτική συγκέντρωση αύριο Πέμπτη στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου. Θα μιλήσει ο Νίκος Τέγος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

-- Πολιτική συγκέντρωση οργανώνει η ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ στην παραλία Καρύστου το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη, στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Οι ΚΟ Αλιβερίου, Αυλωναρίου και Κύμης του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση για τα 77 χρόνια από τη νίκη του ΕΛΑΣ στη Μάχη της Λαμπούσας, την Κυριακή 19 Σεπτέμβρη, στις 10 π.μ. στο μνημείο της μάχης. Θα μιλήσει η Κατερίνα Δημάκη, μέλος της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org