ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας των νησιωτών από την ακρίβεια!

Από εξόρμηση δυνάμεων του ΚΚΕ για την ακρίβεια
Από εξόρμηση δυνάμεων του ΚΚΕ για την ακρίβεια
Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των νησιωτών από την ακρίβεια ζητά με ανακοίνωσή της η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως οι μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και τους άλλους λογαριασμούς, στα καύσιμα, στα τρόφιμα δυσκολεύουν τη ζωή των λαϊκών οικογενειών σε όλη τη χώρα, αλλά οι συνέπειες είναι ακόμα βαρύτερες για τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και μικρούς επιχειρηματίες των νησιών, λόγω και του μεγάλου μεταφορικού κόστους και άλλων δυσμενών παραγόντων.

«Από τη μια η ακρίβεια και από την άλλη οι μειώσεις μισθών, η ανεργία, οι περικοπές συντάξεων, τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους και η βαριά φορολογία έχουν ως αποτέλεσμα τα λαϊκά στρώματα να δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα βασικά», σημειώνει και προσθέτει: «Δεν αποδεχόμαστε την ανέχεια. Τώρα σε όλα τα νησιά πρέπει μαζί, μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, νέοι, να υψώσουμε τη φωνή μας και να διεκδικήσουμε:

-- Καμιά αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα. Να μειωθούν δραστικά οι τιμές, να καταργηθούν οι υπέρογκοι παλιοί και νέοι φόροι που επιβάλλουν για τη λεγόμενη "πράσινη ανάπτυξη" προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματιών που εγκαθιστούν σχεδόν παντού ανεμογεννήτριες, καταστρέφοντας το περιβάλλον των νησιών, ενώ παράγουν πανάκριβο ρεύμα.

-- Να επανέλθει τώρα ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, στο 50%, για όλα τα νησιά, τον οποίο κατάργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ και πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ αρνήθηκε την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ για πλήρη επαναφορά του.

-- Δραστική μείωση των εισιτηρίων σε πλοία και αεροπλάνα κατά 50% και του κόστους μεταφοράς προϊόντων. Το λεγόμενο "μεταφορικό ισοδύναμο" δεν αρκεί για να καλύψει τις τεράστιες αυξήσεις των τελευταίων ετών. Είναι προκλητικό την ώρα που νησιώτες και επισκέπτες πληρώνουν πανάκριβα εισιτήρια, που τα νησιά έχουν τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία, στην Παιδεία, στις υποδομές, οι κυβερνήσεις να χαρίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους εφοπλιστές, στις αεροπορικές εταιρείες, στη "Fraport", που της έχουν εκχωρήσει τα μεγάλα αεροδρόμια.

-- Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, να μειωθεί ο ΦΠΑ και να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, επιβολή προοδευτικής φορολόγησης ανάλογα με το εισόδημα, έως 45% στο μεγάλο κεφάλαιο.

-- Αμεση και γενναία διαγραφή των χρεών αυτοαπασχολούμενων, εργαζομένων και ανέργων προς την εφορία.

-- Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μέτρα προστασίας για τους ανέργους».

Η ακρίβεια δεν είναι «φυσικό φαινόμενο»

Στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ακόμα πως το ακριβό ρεύμα για τον λαό οφείλεται: «Στην "απελευθέρωση" της Ενέργειας και στην "πράσινη ανάπτυξη" που προωθεί η ΕΕ και για την οποία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ μαλώνουν ποιος θα την υλοποιήσει ταχύτερα, υποκρινόμενοι ότι αυτό αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ο σκοπός τους είναι να ανοίξουν νέα πεδία υψηλής κερδοφορίας στα μονοπώλια. Στο ότι ο καθορισμός των τιμών του ρεύματος γίνεται από τα διεθνή και εγχώρια μονοπώλια, που πολεμούν μεταξύ τους για να πάρουν το μεγαλύτερο κομμάτι της "πίτας" και επιβάλλουν υψηλότερες τιμές για να αρπάξουν μεγαλύτερη κρατική ενίσχυση. Στις συνεχιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις, όπως πρόσφατα του ΔΕΔΔΗΕ.

Η "ακρίβεια" δεν προκύπτει από λάθος χειρισμούς. Οφείλεται στη συνολική επιδείνωση της θέσης της εργατικής τάξης και του λαού, προκειμένου να συσσωρεύονται κέρδη, νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές στους μεγάλους επιχειρηματίες. Την ίδια στιγμή, τα εκατομμύρια ευρώ των κοινοτικών και κρατικών πόρων, που τα πληρώνει ο λαός, κατευθύνονται αποκλειστικά σε αυτούς.

Αυτό είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη. Οι εργαζόμενοι να παράγουν όλο και περισσότερα, για να "απολαμβάνουν" όλο και λιγότερα.

Απέναντι σε αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο η δύναμή μας είναι η συλλογική διεκδίκηση και πάλη, που βάζει στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, για αξιοπρεπές εισόδημα και μισθούς, σταθερή δουλειά για όλους, σύγχρονη δημόσια και δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων.

Ναι! Ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό και να δώσει λύση. Να ανοίξει τον δρόμο ανάπτυξης όπου στο επίκεντρο θα έχει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με την εργατική εξουσία, που προτείνει το ΚΚΕ».


ΣΥΡΙΖΑ
Παρουσιάζει τη δική του αντιλαϊκή εναλλακτική

Διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ενόψει εκλογής νέου προέδρου

Τη δική του αντιλαϊκή εναλλακτική πρόταση με αφορμή όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, με στόχο να πείσει ότι μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη λύση στην εναλλαγή της αστικής διακυβέρνησης, αναμένεται να παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του και τη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Το στίγμα έδωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ντ. Ηλιόπουλος, δηλώνοντας: «Είμαστε έτοιμοι πάνω στο πολιτικό μας πρόγραμμα να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση αύριο κιόλας. Και οι προτεραιότητές μας είναι η ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών, η στήριξη της εργασίας και η θωράκιση του κοινωνικού κράτους. Η πανδημία μάς απέδειξε πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ και του δημόσιου συστήματος Εκπαίδευσης», πρόσθεσε.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να πείσει ότι διαθέτει εναλλακτική πρόταση, προσπάθεια που όμως προσκρούει στη στρατηγική σύμπλευση σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα με τη ΝΔ. Και βέβαια, στην ίδια την πολιτική και τις εξαγγελίες της ΝΔ, που σε μεγάλο βαθμό είτε συνεχίζουν το αντιλαϊκό έργο από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε το εμπλουτίζουν. Αλλωστε, ο Ντ. Ηλιόπουλος χτες δήλωσε πως «από την ομιλία του πρωθυπουργού απείχε η πραγματικότητα» και πως «το μέτρο για τα 1.200 ευρώ για τους νέους καταλήγει να είναι 100 ευρώ το μήνα για 6 μήνες. Πρόκειται για μέτρο - κοροϊδία»! Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στη μεγάλη εργοδοσία πως η δική τους κυβέρνηση ήταν περισσότερο γενναιόδωρη, παρέχοντάς τους τζάμπα εργασία, λέγοντας πως τότε ο ΟΑΕΔ είχε προγράμματα για τους νέους έως 29 χρονών με επιδότηση για 12 μήνες με 500 ευρώ. «Υπάρχει η δυνατότητα για πιο γενναία μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας», συμπλήρωσε.

Τον απολογισμό της επίσκεψης Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη θα κάνει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος μετά την ολοκλήρωσή της, όπως συμφωνήθηκε χτες στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου, ενώ ταυτόχρονα θα αρχίσουν και οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου κατά πάσα πιθανότητα αρχές Δεκέμβρη, με την Κουμουνδούρου να δίνει «εκλογική» χροιά στις διαδικασίες αυτές, αφού, όπως διαρρέουν στελέχη της, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες την άνοιξη του 2022.

Παρακολουθεί διακριτικά...

Στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν διακριτικά τις διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας πως υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να προσβλέπουν σε συνεργασία, μετά τις επόμενες εκλογές, αναμένοντας το αποτέλεσμα του συνεδρίου για την εκλογή νέου προέδρου. Οπως είναι γνωστό, η Φώφη Γεννηματά ζήτησε την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής νέου αρχηγού και χτες αναμενόταν να συνεδριάσει επ' αυτού η Επιτροπή Δεοντολογίας, Καταστατικού και Πιστοποίησης. Ο πρώτος γύρος αναμένεται να διεξαχθεί στα τέλη Νοεμβρίου και - εάν υπάρξει - ο δεύτερος έως τα μέσα Δεκέμβρη, ενώ εξετάζεται η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής στις 25 Σεπτέμβρη.

Σε ό,τι αφορά τους τέσσερις υποψηφίους, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα. Ο Ανδ. Λοβέρδος θα παρουσιάσει στις 20 Σεπτέμβρη το τελικό κείμενο του σχεδίου του για την παράταξη. Ενώ, Ν. Ανδρουλάκης και Χ. Καστανίδης βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Από το επιτελείο της Φ. Γεννηματά διαρρέεται ότι θα κλιμακώσει την αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση, θα επιμείνει στην αυτόνομη πορεία του κόμματος και στη μη συνεργασία με τη ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες κινήσεις από το ΚΙΝΑΛ και τους υποψηφίους για την προεδρία του εντάσσονται στη λογική τού να μπορέσει να παίξει τον ρόλο του καταλύτη για τη «σταθερότητα» στο αστικό πολιτικό σύστημα και του εγγυητή στην απρόσκοπτη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως άλλωστε κάνει δεκαετίες τώρα. Από αυτή την άποψη, ανεξάρτητα από το ποιος θα αναλάβει την ηγεσία, συνεργασία είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια αντιλαϊκή αστική διακυβέρνηση είναι απολύτως λογική.

  • Συνάντηση είχε χτες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον Κυριάκο Βελόπουλο στο γραφείο του δεύτερου στη Βουλή. Κατά την αποχώρησή του ο Γεραπετρίτης ρωτήθηκε από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τη συνάντηση και απάντησε πως συζήτησαν αναφορικά με τις σπουδές της κόρης του προέδρου της Ελληνικής Λύσης... Μάλιστα, λίγη ώρα αργότερα, και ο Κ. Βελόπουλος έδωσε την ίδια απάντηση. Ωστόσο, λίγο αργότερα, πηγές από την Ελληνική Λύση ανέφεραν ότι η συζήτηση στράφηκε και στον εμβολιασμό.Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org