ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
«Ψήνονται» νέα πακέτα μέτρων για την κάλυψη των αντιλαϊκών στόχων

Η υστέρηση στους αντιλαϊκούς στόχους αναμένεται να απασχολήσει και το σημερινό Γιούρογκρουπ (φωτ. αρχείου)
Η υστέρηση στους αντιλαϊκούς στόχους αναμένεται να απασχολήσει και το σημερινό Γιούρογκρουπ (φωτ. αρχείου)
Προς νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, πέρα και πάνω από αυτά που ήδη έχουν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση και το κουαρτέτο, δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού στο 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος 2017. Σε αυτά αποτυπώνονται και τα διαχειριστικά ζόρια σε ό,τι αφορά την πορεία είσπραξης των φόρων και των άλλων χαρατσιών, με φόντο βέβαια την αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις «υποχρεώσεις» τους προς το φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Την ίδια ώρα, η εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού χαρακτηρίζεται από την κατακρεούργηση των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας και βέβαια από τη συνεχιζόμενη παραγωγή μεγάλης μάζας πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία, ωστόσο, στο τέλος Αυγούστου εμφάνισαν οριακή αρνητική απόκλιση σε σχέση με τον αντιλαϊκό στόχο. Ηδη, οι κυβερνητικές «πηγές» έχουν προλειάνει το έδαφος για την επόμενη φουρνιά «δημοσιονομικών παρεμβάσεων» και αυτό ανεξάρτητα από την έκβαση των μεγεθών στο φετινό 12μηνο.

Οι εξελίξεις αυτές, και βέβαια τα ζητήματα με τα 95 νέα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» που περιλαμβάνει ο κύκλος της τρίτης «αξιολόγησης», αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, στο Ταλίν της Εσθονίας. Παράλληλα, η πλευρά του ΔΝΤ, μέσω χτεσινών δηλώσεων εκπροσώπου της, ξαναθέτει στο αντιλαϊκό τραπέζι το ζήτημα των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, καθώς βέβαια και αυτό του κρατικού χρέους.

Διαχειριστικά ζόρια με τα αντιλαϊκά χαράτσια

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που αφορούν στο 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος 2017:

-- Τα κρατικά έσοδα (τακτικός προϋπολογισμός, χωρίς αυτά του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) καταγράφονται στα 30,2 δισ. ευρώ. Παρά τη διόγκωσή τους κατά περίπου 270 εκατ. σε σχέση με το 2016, εμφανίζουν αρνητική απόκλιση σε σχέση με το φετινό αντιλαϊκό στόχο ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα αναλυτικά στοιχεία ανά κατηγορία εσόδων θα ανακοινωθούν σε επόμενη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Θυμίζουμε ότι ο στόχος για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» του 2018 διπλασιάζεται στο 3,5 % του ΑΕΠ από 1,75% φέτος, και όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, «είμαστε υποχρεωμένοι να πιάσουμε το 3,5%».

-- Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) καρατομήθηκαν στα 31,1 δισ. ευρώ, από περίπου 32,6 δισ. πέρυσι, δηλαδή καρατομήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ύψος των εκταμιεύσεων υπολείπεται ακόμη και από το φετινό αντιλαϊκό στόχο κατά 1,1 δισ. ευρώ!

Τα αναλυτικά στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν επίσης με προσεχή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο είναι φανερό το γεγονός ότι το «σφαγείο» παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις...

-- Ως «επιστέγασμα» των εξελίξεων αυτών, το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα απεικονίζεται στα 3,55 δισ ευρώ (από 2,11 δισ. πέρυσι), ενώ εμφανίζεται οριακά «χαμηλότερο» σε σχέση με το στόχο κατά 22 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωσή του, αποδίδει τη λεγόμενη «υστέρηση» των κρατικών εσόδων σε παράγοντες όπως η «μεταφορά της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ από το μήνα Αύγουστο στο μήνα Σεπτέμβριο», τονίζοντας ότι «οι αιτίες της απόκλισης είναι προσωρινές και το υπουργείο Οικονομικών έχει την απόλυτη πεποίθηση ότι στο τέλος του οικονομικού έτους θα επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 1,75%».

Σε κάθε περίπτωση, η φοροληστεία απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις από το προσεχές διάστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις κατασχέσεις, καθώς στα τέλη Σεπτέμβρη λήγουν οι προθεσμίες τόσο για την πρώτη δόση του χαρατσιού του ΕΝΦΙΑ όσο και τη δεύτερη δόση της φορολογίας εισοδήματος.

Με κοινό παρονομαστή την αντιλαϊκή πολιτική

«Οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν», ενώ «οι παράμετροι, οι δεσμεύσεις και οι στόχοι το προγράμματος είναι σαφείς, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιτύχει αυτούς τους στόχους και αυτήν τη στιγμή παρακολουθούμε την υλοποίηση των μέτρων που είναι σε εξέλιξη».

Αυτό τόνισε σε χτεσινές δηλώσεις ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους του «προγράμματος» στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, επανέφερε την πάγια θέση σχετικά με τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους, λέγοντας ότι απαιτείται τόσο ο έλεγχος του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών όσο και η διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων (τεστ ανοχής) προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα διαθέτουν επαρκές κεφαλαιακό απόθεμα. Παράλληλα, επανέλαβε ότι καθοριστικός παράγοντας για το ΔΝΤ είναι η «σημαντική ελάφρυνση» του κρατικού χρέους.

Σχετικά με τη συμμετοχή και το ρόλο του ΔΝΤ στο αντιλαϊκό πρόγραμμα, υπενθύμισε ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας έγινε σε πλήρη συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές και αφού μας προσκάλεσαν οι ελληνικές αρχές».

Τέλος, ο Ράις δεν προσδιόρισε το χρόνο για την επίσημη επίσκεψη της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, στην Αθήνα.

Κομισιόν: Παρεμβάσεις για τις «ξένες επενδύσεις» με φόντο τους ανταγωνισμούς

Την ίδια ώρα, στο αντιλαϊκό κάδρο στην ΕΕ προβάλλουν οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις με άλλα καπιταλιστικά κέντρα, καθώς και οι ενδομονοπωλιακοί ανταγωνισμοί με άξονα το ξαναμοίρασμα της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με τις «άμεσες ξένες επενδύσεις» στην ΕΕ, προτείνει να προχωρήσουν άμεσα δύο συμπληρωματικά μέτρα, «ώστε να μη χαθεί χρόνος».

Αυτά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αφορούν:

-- Δημιουργία ομάδας συντονισμού για τις εισερχόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις. Το ευρύ πεδίο αρμοδιοτήτων της θα περιλαμβάνει τον προσδιορισμό τομέων και στοιχείων του ενεργητικού που έχουν «στρατηγικές συνέπειες από άποψη ασφάλειας, δημόσιας τάξης, ελέγχου κρίσιμων στοιχείων του ενεργητικού σε εθνικό, διασυνοριακό ή ευρωπαϊκό επίπεδο».

-- Μέχρι το τέλος του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβεί σε εμπεριστατωμένη ανάλυση των ροών άμεσων ξένων επενδύσεων στην ΕΕ, η οποία θα εστιάζει σε στρατηγικούς τομείς «όπως η Ενέργεια, το διάστημα, οι μεταφορές και στοιχεία του ενεργητικού (καίριες τεχνολογίες, υποδομές ζωτικής σημασίας, ευαίσθητα δεδομένα)».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ