ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Παζαριών συνέχεια και με τα F-16

Από τη συνάντηση Φλώρου - Μενέντεζ
Από τη συνάντηση Φλώρου - Μενέντεζ
Ολα τα κρίσιμα ζητήματα παραμένουν στην ατζέντα του παζαριού ΗΠΑ - Τουρκίας, όπως βεβαιώνουν και γνωστοί... φιλέλληνες που διατηρούν υψηλούς τόνους κριτικής απέναντι στην Αγκυρα. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του γερουσιαστή των Δημοκρατικών και προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, μετά και την έγκριση τροπολογίας που επιτρέπει την πώληση νέων F-16 στην Τουρκία, με τον όρο ο Αμερικανός Πρόεδρος να πιστοποιεί την ύπαρξη λόγων «εθνικής ασφάλειας».

Μιλώντας σε ΜΜΕ ο Μενέντεζ σχολίασε σχετικά ότι τάχα οι ΗΠΑ «πουλάμε τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό με βάση κάποια στάνταρ, με αυτούς που μοιράζονται τις αξίες μας, και όχι απλώς στη βάση του οικονομικού κέρδους». Επιμένοντας δε ότι η διαπραγμάτευση με την τουρκική κυβέρνηση είναι απαιτητική, παρέθεσε μια σειρά μέτωπα στα οποία η Αγκυρα πρέπει να αλλάξει τη στάση της. Σε αυτά συμπεριέλαβε την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, γενικότερα τις στενές της σχέσεις με τη Ρωσία. Κατά τ' άλλα, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών αναφέρθηκε και στις «υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά», θέμα βέβαια στο οποίο οι «ενστάσεις» της Ουάσιγκτον αφορούν τη ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή και ως εκ τούτου ανάγει σε «διμερείς διαφορές» τις προκλητικές αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας. Ο Μενέντεζ αναφέρθηκε επίσης στις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Τουρκία, θίγοντας ένα θέμα που αποτελεί πεδίο πολύπλευρων ενδοαστικών διεργασιών και στην Τουρκία και «μοχλό» πίεσης προς την τουρκική κυβέρνηση, και βέβαια τομέα στο οποίο οι ΗΠΑ δεν έχουν να επιδείξουν ιδιαίτερες περγαμηνές...

Και πρόσθεσε ο Μενέντεζ ότι «αν κάποιος είναι πρόθυμος να ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα, τότε υπάρχει μια πιθανότητα», σπεύδοντας βέβαια να εκφράσει για άλλη μια φορά την ...απαισιοδοξία του για την κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς «μέχρι στιγμής δεν έχω δει κάποια προθυμία από τον Πρόεδρο Ερντογάν να κάνει αυτά τα βήματα».

Στο μεταξύ χτες βράδυ (ώρα Ελλάδας) πέρασε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ η τροπολογία που προβλέπει την «πιστοποίηση» από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ των λόγων «εθνικής ασφάλειας», για την πώληση νέων F-16, κιτ εκσυγχρονισμού αλλά και αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία επιβεβαιώνοντας ότι φουντώνει το παζάρι Ουάσιγκτον - Αγκυρας, ενώ η τουρκική επιθετικότητα δυναμώνει αμείωτα.

Το κείμενο που εγκρίθηκε αναφέρει μεν ότι απαγορεύονται η πώληση και ο εκσυγχρονισμός F-16 σε κάθε οντότητα που σχετίζεται με την Τουρκία, αλλά την ίδια στιγμή ακυρώνει την απαγόρευση αν «ο Αμερικανός Πρόεδρος μπορεί να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας». Ακόμα, ως όρος αναφέρεται και το να λάβει η κυβέρνηση «αναλυτικά και επαρκή μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα». Βέβαια, άλλο θέμα είναι τι... υπολογίζει κανείς ως Ελλάδα, δηλαδή σε ποια επικράτεια θεωρεί ότι μια τουρκική υπέρπτηση συνιστά παραβίαση, αφού π.χ. οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τον εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων. Κι αυτό όταν δεν περνά βδομάδα χωρίς η Ουάσιγκτον να μιλήσει για «επίλυση» των «διμερών διαφορών», εντός του ΝΑΤΟικού πλαισίου.

Πάνε άλλωστε ελάχιστα 24ωρα που η βοηθός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Σελέστ Γουαλάντερ, επιχειρηματολογώντας για τη σημασία αναβάθμισης των τουρκικών F-16, υπογράμμιζε ότι αυτή αποτελεί «συμβολή στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και συνεπώς στην αμερικανική ασφάλεια»...

Συνεχίζονται οι επικίνδυνες επαφές του Α/ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των επαφών που έχει αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος συνάντησε τον Μενέντεζ, ο οποίος, θυμίζουμε, είναι και εκ των πρωτεργατών της υπερψήφισης του περιλάλητου «East Med Act» (Νόμος για την Εταιρική Σχέση Ενέργειας και Ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου - 2019), αλλά και του «Νόμου περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας» (2021, «πρόλογος» της ανανεωμένης «Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας» με τις ΗΠΑ, που ακολούθησε): Κείμενα που «επενδύουν» στον άξονα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ προς αναχαίτιση των «κακόβουλων επιρροών στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή», της Ρωσίας και της Κίνας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αναθέτοντας ταυτόχρονα στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ρόλο ευρωτλαντικού δερβέναγα.

Σ' αυτό το πλαίσιο, Φλώρος και Μενέντεζ συζήτησαν για την «κατάσταση της Ανατολικής Μεσογείου», για τη «στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ» και για τη «συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας». Ο Μενέντεζ από την πλευρά του διαβεβαίωσε για την «υποστήριξή» του στην ενίσχυση των διμερών δεσμών και την «εκτίμησή» του για τον «κεντρικό ρόλο της Ελλάδας στη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας και της οικονομικής ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Α/ΓΕΕΘΑ μετέβη και στο υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με την Σελέστ Γουαλάντερ, υφυπουργό αρμόδια για τις Υποθέσεις Διεθνούς Ασφάλειας. Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκαν η «ενίσχυση της συνεργασίας και των κοινών δράσεων των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ», η «αρχιτεκτονική ασφαλείας του ευρωατλαντικού χώρου» και η κατάσταση σε Ουκρανία και Ανατολική Μεσόγειο.

Μετέβη επίσης στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με την Τζέσικα Λιούις, υφυπουργό αρμόδια για Πολιτικοστρατιωτικές Υποθέσεις. Συζήτησαν τις «προκλήσεις ασφαλείας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» και τις «προοπτικές εμβάθυνσης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ σε περιφερειακό και συμμαχικό επίπεδο».

Το ταξίδι του Κ. Φλώρου στις ΗΠΑ ολοκληρώνεται αύριο, ενώ μία μέρα μετά αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ και ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Κινητοποίηση σήμερα κατά της προκλητικής αποφυλάκισης του βιαστή Λιγνάδη

Στις 12 μ. στο υπουργείο Δικαιοσύνης (Μεσογείων 96)

Σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης (Μεσογείων 96) σήμερα Παρασκευή στις 12 μ. καλούν ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΣΕΘΑ), με αφορμή την απόφαση να αποφυλακιστεί ο Λιγνάδης με περιοριστικούς όρους.

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου καταδικάστηκε με 12 χρόνια κάθειρξη για βιασμούς 2 ανηλίκων το 2015, δεν του αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, αλλά παρ' όλα αυτά του επετράπη η έξοδος από τη φυλακή.

Οπως σημειώνουν τα σωματεία, η απόφαση είναι σε αντίθεση «με την οργή και το αίσθημα χιλιάδων καλλιτεχνών αλλά και όλου του λαού, είναι προκλητική απέναντι στα θύματα αλλά και σε κάθε θύμα της σήψης του σημερινού συστήματος που γεννά αυτά τα αποτρόπαια φαινόμενα». Σχολιάζουν επίσης στο κάλεσμά τους: «Αυτά είναι τα όρια και ο χαρακτήρας της αστικής Δικαιοσύνης, που από τη μια ποινικοποιεί τους αγώνες μας, απαγορεύει τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύει προοδευτικά - ριζοσπαστικά καλλιτεχνικά έργα στο όνομα της αντιμετώπισης της βίας, και την ίδια ώρα ρίχνει στα μαλακά τον παιδοβιαστή που έχει καταδικαστεί ηθικά στο αίσθημα όλων μας».

Παρέμβαση της Εισαγγελίας

Χτες, με επείγουσα παραγγελία της, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ ζήτησε να της διαβιβαστούν άμεσα τα πρακτικά και η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου (ΜΟΔ), προκειμένου να μελετηθεί το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης κατά της αναστολής της ποινής του Λιγνάδη. Παράλληλα, ζήτησε από τον εισαγγελέα της έδρας, Κωνσταντίνο Κούντρια, να της διαβιβάσει άμεσα την αναφορά του, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι προτάσεις του επί της ενοχής, των ποινών και της αναστολής εκτέλεσης της ποινής του, οι αποφάσεις και οι μειοψηφίες τους.

Ο καταδικασμένος βιαστής Λιγνάδης συγκέντρωσε ήδη το ορισθέν ποσό της εγγύησης (30.000 ευρώ) και βγήκε χτες το μεσημέρι από τη φυλακή, παρά την καταδίκη του χωρίς ελαφρυντικά. Οι όροι που του επιβλήθηκαν είναι απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και 3 φορές τον μήνα παρουσία στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.

Κατά τη χτεσινή έξοδό του από τις φυλακές δήλωσε προκλητικά: «Πίστευα ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν θα παρασυρθεί, όπως και δεν παρασύρθηκε».

  • Χτες το απόγευμα το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών πραγματοποίησε διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος ενάντια στην απόφαση αποφυλάκισης του Λιγνάδη.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στη Χάγη με ατζέντα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Στη Διεθνή Διάσκεψη για τη «λογοδοσία στην Ουκρανία», την οποία οργάνωσε στη Χάγη ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, μαζί με τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετείχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, σε άλλη μια αποστολή που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού πολέμου ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Αλλωστε, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη διάσκεψη ο Ν. Δένδιας, για την κυβέρνηση «αυτό είναι ένα θέμα ιδιαίτερης σημασίας», επικαλούμενος «τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Μαριούπολη». «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», τόνισε, «για να βοηθήσουμε με τις μικρές μας δυνάμεις το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Διότι θεωρούμε ότι το χειρότερο πράγμα το οποίο μπορεί να συμβεί είναι η ατιμωρησία».

Οι κυβερνητικές «ευαισθησίες» βέβαια δεν αφορούν τα εγκλήματα που έκαναν στη Μαριούπολη και στην ευρύτερη περιοχή οι φασιστικές ομάδες τύπου Αζόφ, σε βάρος και των Ελλήνων ομογενών, λειτουργώντας και ως το «τέλειο άλλοθι» για την ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας.

Θυμίζουμε ότι στις 19 Μάη ο Ν. Δένδιας, αμέσως μετά το ταξίδι και τις συνεννοήσεις του στην Ουάσιγκτον, χωρίς «να χάνει λεπτό» στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση στις ΗΠΑ για παραπέρα εμπλοκή στα σχέδιά τους, βρέθηκε στην Ολλανδία και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, από το οποίο ήδη προηγουμένως με επιστολή του, και σε ρόλο Ευρωατλαντικού «μπροστάρη», ζητούσε τη διερεύνηση πιθανής τέλεσης εγκλημάτων πολέμου από τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις στην Ουκρανία. Συναντήθηκε, άλλωστε, τότε με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου, Π. Χοφμάνσκι, καθώς και με τους αναπληρωτές εισαγγελείς. Σύμφωνα δε με διπλωματικές πηγές, σε εκείνη τη συνάντηση αναφέρθηκε «στο έργο που επιτελεί το Δικαστήριο στη διερεύνηση υποθέσεων για ζητήματα δικαιοδοσίας του, όπως η γενοκτονία, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από τότε υπογράμμιζε «τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη διερεύνηση διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία».

Εξάλλου, χτες, συναντήθηκε σε διμερές επίπεδο, με τους ομολόγους του από Ολλανδία και Δανία και συζήτησαν, μεταξύ άλλων, ζητήματα της «πολιτικής ασφάλειας» της ΕΕ, στην προσπάθειά τους να παίξουν ενεργότερο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τόσο αυτοτελώς, όσο και συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ, σε μια σειρά από ζώνες, από τον Ατλαντικό ως τον Ινδο-Ειρηνικό και από τον Αρκτικό Κύκλο ως την Αφρική. Συναντήθηκε, επίσης, με την Ισλανδή ομόλογό του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ