ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ως «σωστή για την ειρήνη» παρουσιάζεται η ένταξη στην ΕΕ...

Παρουσία της προέδρου της Κομισιόν η έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για την ευρωενωσιακή πρόταση «συμβιβασμού»

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο βήμα, ενώ βουλευτές του VMRO κρατούν πλακάτ ενάντια στην πρόταση «συμβιβασμού»

Copyright 2022 The Associated

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο βήμα, ενώ βουλευτές του VMRO κρατούν πλακάτ ενάντια στην πρόταση «συμβιβασμού»
«Το σωστό για την ειρήνη και την ευημερία στη Βόρεια Μακεδονία» είναι η ένταξή της στην ΕΕ, ισχυρίστηκε χτες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από τα Σκόπια όπου παραβρέθηκε στην έναρξη της συνεδρίασης της Βουλής για την ευρωενωσιακή πρόταση «συμβιβασμού» μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, με στόχο να αρθεί το βέτο της Σόφιας και να ξεκινήσουν επίσημα οι ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ.

Η φον ντερ Λάιεν υποστήριξε ότι «το μέλλον της χώρας σας βρίσκεται στην ΕΕ. Και η Ευρώπη δεν είναι πλήρης χωρίς τη Βόρεια Μακεδονία», καλώντας τους βουλευτές να εγκρίνουν την ευρωενωσιακή πρόταση, που εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην επιτάχυνση της ευρωατλαντικής πορείας όλων των Δυτικών Βαλκανίων (υπενθυμίζεται ότι άρρηκτα δεμένη με αυτή των Σκοπίων είναι διαδικαστικά και η ενταξιακή πορεία των Τιράνων).

«Εμείς σας θέλουμε στην ΕΕ», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι «διμερή θέματα, όπως ιστορικά ζητήματα, δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την ένταξη». Οπως φάνηκε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή, ζητήματα αλυτρωτισμών, εθνικισμών κ.τ.λ., «κουκουλώνονται» ή «ξεσκεπάζονται» κατά το δοκούν, ανάλογα με το πώς εξυπηρετούνται τα ευρωατλαντικά σχέδια.

Στο μεταξύ, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που γίνονται εδώ και μέρες - με πρωταγωνιστή το αντιπολιτευόμενο VMRO - συνεχίστηκαν και χτες, έξω και από τη Βουλή στα Σκόπια, με συνθήματα όπως «Τελεσίγραφα - ΟΧΙ, ευχαριστούμε» και «Ποτέ Βόρεια, πάντα Μακεδονία».

Η συζήτηση στη Βουλή, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρεις μέρες και θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή σχετικής ψηφοφορίας. Για την έγκριση της πρότασης της ΕΕ από τη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας απαιτείται απλή πλειοψηφία. Σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ, την πρόταση αναμένεται να υπερψηφίσουν οι 70 από τους 120 βουλευτές, βασικά οι προερχόμενοι από το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) και όλα τα αλβανικά κόμματα. Από κει και πέρα, ωστόσο, οι συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η ευρωενωσιακή πρόταση απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που πιθανότατα να μην υπάρχει στο παρόν Κοινοβούλιο.

Βουλγαρία: Επιστράφηκε άμεσα η δεύτερη διερευνητική εντολή

Στο μεταξύ, στη Βουλγαρία, μπορεί στα τέλη Ιούνη η Βουλή να ενέκρινε την άρση του βέτο κατά της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά είναι θολή η συνέχεια στις συνομιλίες με τα Σκόπια, με δεδομένη τη δυσκολία σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Το ενδεχόμενο νέας, πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μεγαλώνει συνεχώς. Χτες, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το κεντροδεξιό GERB (του πρώην πρωθυπουργού Μπ. Μπορίσοφ) αρνήθηκε να παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που του έδωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Ράντεφ.

Είχε προηγηθεί η αδυναμία του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (πρώτου στις εκλογές του Δεκέμβρη και βασικού κόμματος στον μέχρι πρόσφατα κυβερνητικό συνασπισμό) να συγκεντρώσει πλειοψηφία για νέο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της χώρας μπορεί να δώσει και μια τρίτη, τελευταία, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε όποια άλλη κοινοβουλευτική δύναμη επιλέξει εκείνος. Σύμφωνα με τα βουλγαρικά ΜΜΕ, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, η «Δημοκρατική Βουλγαρία» αλλά και το «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» (ΙΤΝ) δηλώνουν πρόθυμα να διεξαγάγουν σχετικές συνομιλίες.

ΕΕ: Συστάσεις για ευθυγράμμιση και στο Μαυροβούνιο

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, συμπροήδρευσε χτες, στην Ποντγκόριτσα, της 11ης συνάντησης του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ - Μαυροβουνίου, μαζί με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντρ. Αμπάζοβιτς.

Ανακοίνωση των Βρυξελλών υπογράμμισε πως «η ευρωπαϊκή πλευρά έκανε ειδική σύσταση για την πλήρη ευθυγράμμιση του Μαυροβουνίου με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ, περιλαμβανομένων των περιοριστικών μέτρων που ακολουθούν την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία».

Πρόσθετε δε ότι «αυτό αποτελεί ισχυρό σήμα για τον στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας και την αφοσίωση στον στόχο της ένταξης στην ΕΕ. Οι συμμετέχοντες ακόμα καλωσόρισαν τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν ήδη για την εφαρμογή των κυρώσεων και ενθάρρυναν τη συνέχιση με όλα τα απαραίτητα βήματα για την πλήρη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν υιοθετηθεί».


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Προβλέψεις για τριπλασιασμό στα τιμολόγια Ενέργειας

...και κοροϊδία - πρόκληση περί «ατομικής ευθύνης» για «εξοικονόμηση»

Πυκνώνουν οι προειδοποιήσεις Ευρωπαίων υψηλόβαθμων αξιωματούχων για δύσκολο φθινόπωρο και έναν ακόμα πιο σκληρό χειμώνα, στο κάδρο του σφοδρού ανταγωνισμού της Δύσης με τη Ρωσία.

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είπε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν σε τηλεοπτική του συνέντευξη με αφορμή την εθνική επέτειο της 14ης Ιούλη. Προειδοποίησε για «δύσκολο και σκληρό φθινόπωρο», τόσο στο μέτωπο της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία όσο και στο μέτωπο της γαλλικής και ευρωπαϊκής οικονομίας. Αναφερόμενος στη Ρωσία, τόνισε ότι χρησιμοποιεί την παροχή του φυσικού αερίου ως πολεμικό όπλο και εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα διακόψει πλήρως την παροχή του προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Υποστήριξε ότι η Γαλλία είναι λιγότερο εκτεθειμένη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, την οποία - όπως είπε - η χώρα του θα βοηθήσει. Τόνισε δε ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας για την Ευρώπη, όπως η Νορβηγία, το Κατάρ, η Νιγηρία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Ανέφερε ακόμα ότι στρατηγική του είναι η εξοικονόμηση Ενέργειας και ότι προς τον σκοπό αυτό έχει ήδη δοθεί εντολή στις κρατικές υπηρεσίες να εφαρμόζουν προγράμματα μείωσης της κατανάλωσης. Στο γνωστό δε πλαίσιο της «ατομικής ευθύνης», την ώρα που βαθαίνει η ενεργειακή φτώχεια, πρόσθεσε ότι η εξοικονόμηση Ενέργειας συνιστά συνολική ευθύνη όλων των Γάλλων πολιτών...

Υποστήριξε την ανάγκη αναμόρφωσης της ευρωπαϊκής αγοράς Ενέργειας, οι τιμές της οποίας, όπως είπε, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές του φυσικού αερίου. Και τέλος υπερθεμάτισε για την ενίσχυση της παραγωγής Ενέργειας στη Γαλλία από πυρηνικούς σταθμούς, χαρακτηρίζοντάς την «απαραίτητη».

Γερμανία: Προβλέπουν τριπλασιασμό του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά

Το ίδιο 24ωρο ο Κλάους Μίλερ, επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σε συνέντευξή του στο RND προέβλεψε πιθανό τριπλασιασμό του κόστους Ενέργειας για τα νοικοκυριά στη Γερμανία επειδή η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μειώνεται. Με τη γνωστή συνταγή, παρότρυνε κι αυτός τους καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωσή τους...

Ενώ ο υπεύθυνος των δημοτικών έργων στην πόλη Κέμνιτς, που έχει μία από τις 900 δημοτικές επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα της Γερμανίας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Reuters» δήλωσε ότι είναι πιθανόν οι ετήσιοι λογαριασμοί ρεύματος, των 1.500 ευρώ, να αυξηθούν στα 4.700 ευρώ τον Οκτώβρη. Προειδοποίησε δε ότι σε περίπτωση που προκληθεί «κοινωνική αναταραχή, το κράτος δεν θα μπορεί να την αντιμετωπίσει».

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Ενέργειας Ρ. Χάμπεκ έχει στο παρελθόν απορρίψει εκκλήσεις για την επιβολή πλαφόν από το κράτος στις τιμές της Ενέργειας, δηλώνοντας ότι το κράτος δεν μπορεί να αντισταθμίσει πλήρως τις αυξημένες τιμές και ότι μια προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση θα έστελνε «λάθος μήνυμα» σχετικά με την ανάγκη εξοικονόμησης Ενέργειας...

ΗΠΑ: Νέο ρεκόρ 40ετίας στον πληθωρισμό

Στο μεταξύ η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση των ΗΠΑ για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, υποστηρίζοντας ότι «θα είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του πληθωρισμού». Η πρόταση υιοθετήθηκε από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του G7, ωστόσο οποιαδήποτε προσπάθεια για εφαρμογή της θα συναντήσει πολλά εμπόδια στην πράξη, την ώρα π.χ. που ανεβαίνουν κατακόρυφα οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε Κίνα και Ινδία.

Μιλώντας πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών του G20 στην Ινδονησία, η Γέλεν τόνισε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να τεθούν υπό έλεγχο δύο βασικές οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι υψηλές τιμές των καυσίμων και η αυξανόμενη «επισιτιστική ανασφάλεια».

Η ίδια υπογράμμισε ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος συνέβαλε σημαντικά στην τρέχουσα άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που όπως έγινε γνωστό χτες σημείωσε νέο ρεκόρ 40 ετών, στο 9,1%. Γενικότερα, υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός στη χώρα είναι «απαράδεκτα υψηλός» και ότι η μείωση της αύξησης των τιμών συνιστά «ύψιστη προτεραιότητα» της Ουάσιγκτον.

Τέλος, χτες τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας έδειξαν αύξηση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ανήλθαν σε 244.000 τη βδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Ιούλη. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβρη του 2021.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ