Παρασκευή 15 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ως «σωστή για την ειρήνη» παρουσιάζεται η ένταξη στην ΕΕ...

Παρουσία της προέδρου της Κομισιόν η έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για την ευρωενωσιακή πρόταση «συμβιβασμού»

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο βήμα, ενώ βουλευτές του VMRO κρατούν πλακάτ ενάντια στην πρόταση «συμβιβασμού»

Copyright 2022 The Associated

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο βήμα, ενώ βουλευτές του VMRO κρατούν πλακάτ ενάντια στην πρόταση «συμβιβασμού»
«Το σωστό για την ειρήνη και την ευημερία στη Βόρεια Μακεδονία» είναι η ένταξή της στην ΕΕ, ισχυρίστηκε χτες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από τα Σκόπια όπου παραβρέθηκε στην έναρξη της συνεδρίασης της Βουλής για την ευρωενωσιακή πρόταση «συμβιβασμού» μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, με στόχο να αρθεί το βέτο της Σόφιας και να ξεκινήσουν επίσημα οι ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ.

Η φον ντερ Λάιεν υποστήριξε ότι «το μέλλον της χώρας σας βρίσκεται στην ΕΕ. Και η Ευρώπη δεν είναι πλήρης χωρίς τη Βόρεια Μακεδονία», καλώντας τους βουλευτές να εγκρίνουν την ευρωενωσιακή πρόταση, που εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην επιτάχυνση της ευρωατλαντικής πορείας όλων των Δυτικών Βαλκανίων (υπενθυμίζεται ότι άρρηκτα δεμένη με αυτή των Σκοπίων είναι διαδικαστικά και η ενταξιακή πορεία των Τιράνων).

«Εμείς σας θέλουμε στην ΕΕ», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι «διμερή θέματα, όπως ιστορικά ζητήματα, δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την ένταξη». Οπως φάνηκε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή, ζητήματα αλυτρωτισμών, εθνικισμών κ.τ.λ., «κουκουλώνονται» ή «ξεσκεπάζονται» κατά το δοκούν, ανάλογα με το πώς εξυπηρετούνται τα ευρωατλαντικά σχέδια.

Στο μεταξύ, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που γίνονται εδώ και μέρες - με πρωταγωνιστή το αντιπολιτευόμενο VMRO - συνεχίστηκαν και χτες, έξω και από τη Βουλή στα Σκόπια, με συνθήματα όπως «Τελεσίγραφα - ΟΧΙ, ευχαριστούμε» και «Ποτέ Βόρεια, πάντα Μακεδονία».

Η συζήτηση στη Βουλή, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρεις μέρες και θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή σχετικής ψηφοφορίας. Για την έγκριση της πρότασης της ΕΕ από τη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας απαιτείται απλή πλειοψηφία. Σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ, την πρόταση αναμένεται να υπερψηφίσουν οι 70 από τους 120 βουλευτές, βασικά οι προερχόμενοι από το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) και όλα τα αλβανικά κόμματα. Από κει και πέρα, ωστόσο, οι συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η ευρωενωσιακή πρόταση απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που πιθανότατα να μην υπάρχει στο παρόν Κοινοβούλιο.

Βουλγαρία: Επιστράφηκε άμεσα η δεύτερη διερευνητική εντολή

Στο μεταξύ, στη Βουλγαρία, μπορεί στα τέλη Ιούνη η Βουλή να ενέκρινε την άρση του βέτο κατά της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά είναι θολή η συνέχεια στις συνομιλίες με τα Σκόπια, με δεδομένη τη δυσκολία σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Το ενδεχόμενο νέας, πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μεγαλώνει συνεχώς. Χτες, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το κεντροδεξιό GERB (του πρώην πρωθυπουργού Μπ. Μπορίσοφ) αρνήθηκε να παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που του έδωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Ράντεφ.

Είχε προηγηθεί η αδυναμία του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (πρώτου στις εκλογές του Δεκέμβρη και βασικού κόμματος στον μέχρι πρόσφατα κυβερνητικό συνασπισμό) να συγκεντρώσει πλειοψηφία για νέο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της χώρας μπορεί να δώσει και μια τρίτη, τελευταία, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε όποια άλλη κοινοβουλευτική δύναμη επιλέξει εκείνος. Σύμφωνα με τα βουλγαρικά ΜΜΕ, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, η «Δημοκρατική Βουλγαρία» αλλά και το «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» (ΙΤΝ) δηλώνουν πρόθυμα να διεξαγάγουν σχετικές συνομιλίες.

ΕΕ: Συστάσεις για ευθυγράμμιση και στο Μαυροβούνιο

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, συμπροήδρευσε χτες, στην Ποντγκόριτσα, της 11ης συνάντησης του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ - Μαυροβουνίου, μαζί με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντρ. Αμπάζοβιτς.

Ανακοίνωση των Βρυξελλών υπογράμμισε πως «η ευρωπαϊκή πλευρά έκανε ειδική σύσταση για την πλήρη ευθυγράμμιση του Μαυροβουνίου με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ, περιλαμβανομένων των περιοριστικών μέτρων που ακολουθούν την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία».

Πρόσθετε δε ότι «αυτό αποτελεί ισχυρό σήμα για τον στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας και την αφοσίωση στον στόχο της ένταξης στην ΕΕ. Οι συμμετέχοντες ακόμα καλωσόρισαν τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν ήδη για την εφαρμογή των κυρώσεων και ενθάρρυναν τη συνέχιση με όλα τα απαραίτητα βήματα για την πλήρη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν υιοθετηθεί».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ