ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ
«Ομορφα» λόγια για ... αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχαν χτες ο υπουργός Παιδείας Α. Σπηλιωτόπουλος και ο πρόεδρος του ΣΠΔΕ Γ. Μπαμπινιώτης

Με μεγαλόστομες διακηρύξεις για δήθεν απαλλαγή των μαθητών και των οικογενειών τους από το «άγχος της αποτυχίας και της ανασφάλειας» και με «τεμενάδες» στο «διάλογο» και τη συναίνεση, ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ) Γιώργος Μπαμπινιώτης επανέλαβαν τους γενικούς άξονες της επικείμενης μεταρρύθμισης στο Λύκειο και το Εξεταστικό, μετά από συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό.

Αναφερόμενος στην αναμόρφωση του Λυκείου, ο Γ. Μπαμπινιώτης μίλησε για «νέα αναλυτικά προγράμματα», «περιορισμό της ύλης» και «αλλαγή στον τρόπο διδασκαλίας», ενώ ο υπουργός Παιδείας μίλησε για «ένα τελείως διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών μέσα στα σχολεία. Ενα πρόγραμμα το οποίο να είναι πιο ευέλικτο, πιο κοντά στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Να υπάρχει περισσότερος δημιουργικός χρόνος για τα παιδιά, τους μαθητές, τις μαθήτριες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν τις δημιουργικές ή καλλιτεχνικές δεξιότητες που έχουν. Να μπει "ζώνη πολιτισμού". Να έχουν μια καλύτερη, πιο ουσιαστική τεχνική, επαγγελματική εκπαίδευση».

Μπορεί οι λέξεις να είναι εύηχες, ωστόσο στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνει η διαφοροποίηση της μάθησης, μέσα από ευέλικτα προγράμματα που θα προσαρμόζονται στις «τοπικές ανάγκες», δηλαδή κάθε σχολείο θα διδάσκει διαφορετικά μαθήματα, ανάλογα με τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων. Αυτό το ταξικά διαφοροποιημένο σχολείο αποτελεί άλλωστε διακηρυγμένο στόχο της ΕΕ προκειμένου να γαλουχούνται οι εύπλαστες συνειδήσεις των μαθητών με τις αξίες του καπιταλισμού και με τις χρηστικές δεξιότητες εκείνες που έχει ανάγκη το κεφάλαιο από τον αυριανό φτηνό και ευέλικτο εργαζόμενο.

Για το Εξεταστικό, ο Γ. Μπαμπινιώτης σημείωσε πως στόχος είναι να δοθούν στον υποψήφιο φοιτητή «περισσότερες ευκαιρίες να πλησιάσει τα πανεπιστημιακά τμήματα» και δυνατότητα βελτίωσης της βαθμολογίας του στο νέο σύστημα εξετάσεων, δηλαδή ο μαθητής να μπορεί να συμμετέχει στις εξετάσεις περισσότερες από μια φορές με δυνατότητα κατοχύρωσης της βαθμολογίας του. Η συγκεκριμένη πρόταση όμως δεν είναι παρά ένα δόλωμα, προκειμένου να περάσουν οι λοιπές αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.

Ακόμα, σημείωσε πως «μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η αναβάθμιση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, με κύριο θέμα την πιστοποίηση, ώστε να μπορεί ο απόφοιτος αυτής της εκπαίδευσης να έχει μια καλή δουλειά, μια καλή αμοιβή και έτσι να προσελκύσουμε πλέον μαθητές οι οποίοι έχουν άλλες δυνατότητες». Και μόνο η επίκληση της πιστοποίησης, είναι μια ομολογία ότι η εκπαίδευση από μόνη της δε θα επαρκεί, ενώ οι υποσχέσεις περί δουλειάς και αμοιβής είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού αυτά δεν είναι υπόθεση της εκπαίδευσης. Αλλωστε, μια από τις βασικές κατευθύνσεις στην πολιτική της ΕΕ είναι η στροφή στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, προκειμένου όλο και περισσότεροι νέοι να παρατούν το Λύκειο και να στρέφονται σε μια εκπαίδευση που να παρέχει αποκλειστικά και μόνο χρηστικές και εφήμερες τεχνικές δεξιότητες, σε βάρος της γενικής μόρφωσης. Ετσι ώστε μόλις αποφοιτήσουν από αυτό το σχολείο να είναι εργαζόμενοι - λάστιχο, έτοιμοι για εκμετάλλευση από το κεφάλαιο.

Τόσο ο Γ. Μπαμπινιώτης όσο και ο Α. Σπηλιωτόπουλος δεν τσιγκουνεύτηκαν κολακευτικών χαρακτηρισμών για τους φορείς και τα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ.) που συμμετέχουν στο «διάλογο», κλίνοντας σε κάθε πτώση τον ουσιαστικό του χαρακτήρα, τη στιγμή που τα αποτελέσματά του έχουν ήδη συναποφασιστεί στο πλαίσιο της ΕΕ: Λιγότερα παιδιά με μόρφωση, περισσότερα παιδιά για φτηνή εργασία. Από την πλευρά τους, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ κατηγόρησαν την κυβέρνηση για επικοινωνιακού τύπου αξιοποίηση του «διαλόγου»...

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Στους δρόμους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας έκαναν χτες ερευνητές και εργαζόμενοι

Με πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου και τη Βουλή, ερευνητές και εργαζόμενοι στα ερευνητικά κέντρα διαδήλωσαν χτες κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης για ολοσχερή παράδοση της έρευνας στο κεφάλαιο. Πλήθος εργαζόμενων, με πανό και συνθήματα, συμμετείχε στην κινητοποίηση που διοργάνωσαν η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών και οι σύλλογοι των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων: ΕΙΕ, ΕΚΚΕ, ΕΛΚΕΘΕ, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και ΙΓΜΕ. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων επέδωσε ανοιχτή επιστολή στο Μέγαρο Μαξίμου και στα κόμματα και τον πρόεδρο της Βουλής. Απέναντι στη διαβεβαίωση του προέδρου της Βουλής, ότι σε αυτό το Θερινό Τμήμα δεν έχει κατατεθεί νομοσχέδιο σχετικό με την έρευνα, οι εργαζόμενοι στο χώρο απάντησαν με ένταση της επαγρύπνησης και με τη διαβεβαίωση: Θα ξανάρθουμε! Αλλωστε, το υπουργείο Ανάπτυξης επανέλαβε και χτες με ανακοίνωσή του την ξεκάθαρη στόχευση της κυρίαρχης πολιτικής: «Αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ο περιορισμός των φορέων που εποπτεύονται από το Δημόσιο».

Ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών, τόνισε ότι «η επιδιωκόμενη - άμεση ή βραχυπρόθεσμη ή μεσοπρόθεσμη ακόμα - πλήρης ιδιωτικοποίηση της έρευνας θα οδηγήσει ουσιαστικά στο θάνατο της έρευνας ως κοινωνικού αγαθού», και πρόσθεσε ότι οι ερευνητές ζητούν ενίσχυση του δημόσιου και ακαδημαϊκού χαρακτήρα της έρευνας, «δηλαδή ελεύθερη έρευνα από τους ερευνητές και από εκεί και πέρα ό,τι προκύπτει το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα ή μεσοπρόθεσμα να αξιοποιείται σε όφελος της κοινωνίας και όχι των επιχειρήσεων».

Μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία των εργαζομένων, η βουλευτής του ΚΚΕ, Εύα Μελά, υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων στα ερευνητικά κέντρα για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και συνολικά η πολιτική της ΕΕ στον τομέα της έρευνας, που είναι πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της έρευνας. Για το ΚΚΕ η ελεύθερη ανάπτυξη της έρευνας και της επιστήμης δεν μπορούν να συνυπάρξουν με την αγορά. Η αγορά χειραγωγεί την έρευνα. Εμείς πιστεύουμε ότι τα μέτρα αυτά που προωθούνται για τη συγχώνευση των ερευνητικών κέντρων δεν έχουν μόνο στόχο την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και τη συρρίκνωση, αλλά δημιουργούν τεράστια ζητήματα», με πιο σοβαρό, όπως είπε, ότι «περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την επιστήμη και την έρευνα στα κοντοπρόθεσμα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Για εμάς, η έρευνα είναι δημόσιο αγαθό, πρέπει να σχετίζεται με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και γι' αυτό πρέπει να είναι υπόθεση του κράτους», κατέληξε.

6ο - 44ο ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Απαιτούν νέο, ασφαλές σχολικό κτίριο

Σε κινητοποίηση για τη στέγαση δύο Δημοτικών Σχολείων, του 6ου και του 44ου, στο Ηράκλειο Κρήτης, προχώρησαν προχτές γονείς και μαθητές, απαιτώντας νέο και ασφαλές κτίριο για τα σχολεία τους. Το πρόβλημα ξεκίνησε, όταν, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης του υπάρχοντος σχολικού κτιρίου, αποκαλύφθηκε πρόβλημα στατικής επάρκειας: Εκτεταμένες φθορές σε κολόνες και οπλισμό, τέτοιες που το καθιστούν στατικά ανεπαρκές, παρά τις εκτιμήσεις και τις μελέτες μέχρι πρότινος ότι δεν υπήρχε πρόβλημα.

Γονείς και μαθητές ζητούν την άμεση μεταστέγαση των δύο σχολείων σε ασφαλές κτίριο που θα πληρεί όλα τα κριτήρια για μια ποιοτική εκπαιδευτική διαδικασία και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να βρεθεί λύση, απαιτώντας μάλιστα από το κράτος την άμεση εκκίνηση διαδικασιών ανέγερσης νέων σχολικών κτιρίων στην πόλη του Ηρακλείου, πριν - όπως σημειώνουν στο ψήφισμα της ΓΣ - οι εκπλήξεις γίνουν τραγικές...

Προχτές, γονείς και μαθητές έκαναν πορεία στο Δημαρχείο Ηρακλείου, όπου παρέδωσαν ψήφισμα και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στη Νομαρχία, όπου έκαναν συμβολική κατάληψη.

35ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις του 35ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με θέμα «Σοσιαλισμός: Η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα», διοργανώνονται το Σάββατο 18 Ιούλη στην Αττική. Συγκεκριμένα:

-- Ραφήνα, κεντρική πλατεία, στις 8.30 μ.μ., με ομιλητή τον Θανάση Τζίμα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Πόρτο Ράφτη, λιμάνι (άγαλμα), στις 8.30 μ.μ., με ομιλήτρια την Σίση Χοροζάνη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Δεν πρόκειται να απαλλάξουν τις οικογένειες από το άγχος

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του, σημειώνει για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Παιδείας:

«Οι γενικόλογες υποσχέσεις, που έδωσαν με τις σημερινές τους δηλώσεις, ο υπουργός Παιδείας κ. Σπηλιωτόπουλος και ο κ. Μπαμπινιώτης, για απαλλαγή της οικογένειας από το άγχος και την ανασφάλεια, δεν πρέπει να καθησυχάσουν καμία λαϊκή οικογένεια. Ο στόχος της κυβερνητικής πολιτικής και το αποτέλεσμα του διαλόγου, που διεξάγεται και με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ., θα είναι το ακριβώς αντίθετο, γιατί έχουν ως οδηγό τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η ΕΕ και στην Παιδεία, με βάση τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματιών.

Η εργατική - λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της θα βρουν μπροστά τους νέα εμπόδια στη μόρφωσή τους. Καμία επανάπαυση, καμία αναμονή. Ανάπτυξη τώρα της κοινής δράσης εργαζομένων, μαθητών, φοιτητών για τα σύγχρονα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας στη μόρφωση και την εργασία, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που αναπροσαρμόζει την Παιδεία στις ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλίων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ