ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οψεις του Γαλλικού Κινηματογράφου

Από την ταινία «Σουίνγκ» του Τόνι Γκατλίφ
Από την ταινία «Σουίνγκ» του Τόνι Γκατλίφ
Ταινίες πρώτης προβολής, στην Ελλάδα, και ένα μεγάλο αφιέρωμα στη σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιό, Ιζαμπέλ Ιμπέρ, περιλαμβάνει το 3ο Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου, που διοργανώνουν η γαλλική πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το αντίστοιχο γαλλικό. Το φεστιβάλ αρχίζει στις 29 Μαρτίου και έως τις 4 Απριλίου οι προβολές θα γίνονται στον κινηματογράφο «Απόλλων», ενώ από 5-11/4, στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Από 12-18/4 το αφιέρωμα στην Ιμπέρ θα προβληθεί στο «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης.

Η ίδια η Ιζαμπέλ Ιμπέρ θα ανοίξει το αφιέρωμα στις ταινίες της. Συνολικά θα προβληθούν 17 ταινίες. Στις 30/3 (6μ.μ.) στον «Απόλλωνα» θα προβληθεί η ταινία του Κλοντ Γκορετά «Η δαντελοπλέκτρα», με την οποία η ηθοποιός καθιερώθηκε στη μεγάλη οθόνη. Το φεστιβάλ θα εγκαινιάσει (29/3) η ταινία «8 γυναίκες» του Φρανσουά Οζόν, παρόντων του σκηνοθέτη, της Ιμπέρ και του ηθοποιού Εμανουέλ Μπεάρ, που πρωταγωνιστεί στην ταινία, καθώς και στην ταινία «Η πρόβα» της Κατρίν Κορσινί, η οποία επίσης θα βρίσκεται στην Αθήνα για την προβολή της ταινίας της. Εκτός από τους αναμενόμενους σκηνοθέτες, στην έναρξη του Φεστιβάλ θα παρευρεθεί και ο διευθυντής του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου, Νταβίντ Κεσλέρ. Να σημειωθεί ότι η ταινία του Οζόν «έκοψε» πάνω από 3 εκ. εισιτήρια στη Γαλλία, συμβάλλοντας έτσι στην «ανάκαμψη» του γαλλικού κινηματογράφου το 2001, αφού οι γαλλικές ταινίες είχαν το 42% των εισιτηρίων. Ανάλογα νούμερα είχαν να εμφανιστούν στη Γαλλία από τα μέσα της δεκαετίας του '80.

Μεταξύ των ταινιών που θα προβληθούν για πρώτη φορά στη χώρα μας, ξεχωρίζει η ταινία «Inch' Allah» της Γιαμινά Μπενγκιγκί, αλγερινής καταγωγής, για την ιστορία μιας συμπατριώτισσάς της μετανάστριας στη Γαλλία. Επίσης, η τελευταία δημιουργία του «γερόλυκου», Ερίκ Ρομέρ, «Η Αγγλίδα και ο Δούκας», η ταινία «Σουίνγκ» του ανδαλουσιανού Τσιγγάνου Τόνι Γκατλίφ, του οποίου το έργο είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στους ομοφύλους του, κ.ά.

Να σημειωθεί ότι πρώτη φορά φέτος, καθιερώνεται το βραβείο κοινού για την καλύτερη ταινία πρώτης προβολής.

Στα χέρια του «Ελληνικού Φεστιβάλ»

Η διάσημη ορχήστρα «Σολίστι Βένετι»
Η διάσημη ορχήστρα «Σολίστι Βένετι»
Στην ευθύνη του «Ελληνικού Φεστιβάλ» πέρασε το φεστιβάλ «Μουσικός Ιούλιος», που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι, τα τελευταία χρόνια, στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου επισφραγίστηκε η «παράδοση» του «Μουσικού Ιουλίου» από τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής, Χρ. Λαμπράκη, στον πρόεδρο του ΔΣ του Ελληνικού Φεστιβάλ, Περ. Κούκο, ο οποίος δήλωσε πως το «Ελληνικό Φεστιβάλ» θα «προχωρήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού».

Οι εκδηλώσεις του «Μουσικού Ιουλίου» θα ξεκινήσουν το διήμερο 5,6/7, με τη φημισμένη ορχήστρα δωματίου «Σολίστι Βένετι», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Κλαούντιο Σιμόνε και την Ιταλίδα μεσόφωνο Ντανιέλα Μπαρτσελόνα. Ακολουθούν οι «Ρομαντικοί περίπατοι στην Ευρώπη», με τον πιανίστα Δημήτρη Σγούρο (12,13/7), που θα παρουσιάσει έργα Σοπέν, Λιστ, Μπραμς, Ραβέλ και Μπαλακίρεφ. Στις 19, 20/7 θα πραγματοποιηθούν δυο βραδιές - αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο. Θα παρουσιαστεί ο ποιητικός μονόλογος της «Φαίδρας» από τη Νόνικα Γαληνέα και ο «Επιτάφιος» από τη Νένα Βενετσάνου (τραγούδι) και Τάσο Καρακατσάνη (πιάνο). Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με δυο βραδιές τραγουδιού (26,27/7), με τίτλο «Τραγουδώντας την Εποχή του Ονείρου». Συμμετέχουν: Ελένη Τσαλιγοπούλου (τραγούδι), Γιώργος Ανδρέου (πιάνο) και η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δ. Πατρέων, με διεύθυνση του Θαν. Τσιπινάκη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακά, σμυρναίικα, ρεμπέτικα, λαϊκά κ.ά.

Επανόρθωση

Από παραδρομή στο χτεσινό μας δημοσίευμα για το θάνατο του άξιου και πολύπλευρου (ηθοποιού, συγγραφέα, μεταφραστή) Φώντα Κονδύλη, γράφτηκε λάθος η ημέρα της κηδείας του. Η κηδεία του πραγματοποιείται σήμερα, στις 3 μ.μ., από το ναό του Αγ. Ισιδώρου στο Β` Νεκροταφείο Αθήνας (Λεωφ. Ηρακλείου).

Οι ηθοποιοί «χορεύουν»

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών πραγματοποιεί τον ετήσιο χορό του, που έχει καθιερωθεί ως κορυφαίο γεγονός του καλλιτεχνικού χώρου. Φέτος, ο χορός θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου, στον «Εβδομο Ουρανό». Με την ευκαιρία του ετήσιου χορού, συναντιούνται παλιοί και νέοι ηθοποιοί, συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες και θαυμαστές τους, ανταλλάσσουν σκέψεις και όνειρα και πάνω απ' όλα γλεντούν. Για κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα 010-3817.369 και 010-3833.742, στην Ντίνα Δημητροπούλου.

Την επιτροπή χορού αποτελούν οι: Αννα Φόνσου, Γρηγόρης Βαλτινός, Λίλα Καφαντάρη, Γιώργος Ματαράγκας, Ελένη Φιλίνη.

«Εγκλήματα καρδιάς»

Στα «Εγκλήματα καρδιάς», τη μαύρη κωμωδία της Μπεθ Χένλι που ανέβασε η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», οι ζωές των τριών αδερφών ενώνονται μέσα από εντάσεις, αντιζηλίες, παρεξηγήσεις αλλά και τρυφερότητα και δίψα για επικοινωνία. Η μετάφραση είναι της Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη, η σκηνοθεσία του Νίκου Χατζηπαπά, τα σκηνικά της Λίλας Καρακώστα, η μουσική του Κώστα Βόμβολου. Τρεις αδερφές συγκεντρώνονται στο πατρικό σπίτι, σε μια μικρή πόλη του Αμερικάνικου Νότου. Αιτία της συνάντησης η απόπειρα της μικρότερης να δολοφονήσει τον γερουσιαστή σύζυγό της. Οι ζωές των τριών γυναικών δεν πήραν την πορεία που θα ήθελαν. Η μεγαλύτερη, υποφέρει από ερωτική μοναξιά, η μεσαία, με την πολυτάραχη ζωή, απέτυχε να κάνει καριέρα τραγουδίστριας. Η μικρότερη κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας. Η συνάντησή τους φέρνει στην επιφάνεια την απομόνωση, τους φόβους, τα αδιέξοδά τους. Παίζουν: Ελένη Δημοπούλου, Νίκος Κουμαριάς, Μένη Κυριάκογλου, Γιάννης Λάζαρης, Στέλλα Μιχαηλίδου, Μαρία Σαλτίρη.

Τα βραβεία «Μ. Κάλλας»

Στον Νοτιοκορεάτη πιανίστα Yong-Kyu Lee απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο του φετινού «Γκραν Πρι Μαρία Κάλλας» για νέους πιανίστες, για την ερμηνεία του «Κοντσέρτου σε σολ ελάσσονα αρ.2» του Προκόφιεφ. Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στον Τούρκο Οζγκούρ Αϊντίν και το τρίτο στην Ιταλίδα Αλεσάντρα Μαρία Αμάρα. Διάκριση έλαβαν ο Ούγγρος Γκεργκέλι Μπογκιάνι και ο Ελληνας Δημήτρης Καρύδης (κρίθηκε η καλύτερη ελληνική συμμετοχή). Στο διαγωνισμό, που διοργάνωσαν το «Ατενέουμ» και ο Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων, συμμετείχαν 37 νέοι πιανίστες από όλο τον κόσμο. Να σημειωθεί ότι το «Ατενέουμ» σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ προχώρησαν στη δημιουργία σφραγίδας, με τη μορφή της Μαρίας Κάλλας.

Κινηματογράφου απώλεια

Σε ηλικία 52 χρόνων «έφυγε» ο σκηνοθέτης Παντελής Σκρουμπέλος, μέλος του ΔΣ της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών. Γεννήθηκε στο Γεωργίτσι της Σπάρτης το 1949. Σπούδασε στη Σχολή Σταυράκου, αλλά και στην Αγγλία, θέατρο και κινηματογράφο. Επίσης παρακολούθησε σεμινάρια Ιστορίας, Κοινωνιολογίας, Δημοσιογραφίας, Ψυχολογίας και Διαφήμισης. Εργάστηκε ως σκριπτ και βοηθός σκηνοθέτη σε πενήντα περίπου ταινίες και σε τηλεοπτικές σειρές. Σκηνοθέτησε τρεις ταινίες μεγάλου μήκους («Ο τελευταίος διάλογος», «Πρόσκληση στη μάνα», «Αγώνας χωρίς τέλος»), αρκετές τηλεοπτικές σειρές («Ο ταξιτζής», «Η σκοτεινή πλευρά», «Μπαμπάδες, γιοι και πειρασμοί», «Μικρές ιστορίες»), πολλά ντοκιμαντέρ, ιστορικά, επετειακά και παιδικές σειρές.

Τη μεγάλη θλίψη του εκφράζει το ΔΣ της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών, το οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ο Παντελής Σκρουμπέλος, με τις οξυδερκείς και δημιουργικές του σκέψεις, ως μέλος του ΔΣ, συνετέλεσε καθοριστικά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του ΔΣ, όπως και στις συλλογικές διαδικασίες της Εταιρίας».

Η κηδεία του θα γίνει αύριο (11 π.μ.) από το Νεκροταφείο Καισαριανής.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Γραφολογίας την 1/4 (7.30 μ.μ.), στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χολαργού «Μ. Μερκούρη», οργανώνει ομιλία του Δημητρίου Βαλληνδρά με θέμα «Χαρακτηρολογική σημασία των υπογραφών». Στις 2/4, η γραφολόγος Αλεξάνδρα Σιγάλα θα μιλήσει με θέμα «Εισαγωγή στη Γραφολογία» και η γραφολόγος Ιωάννα Τζουρά με θέμα «Γραφή και παιδί».

Οι εκδόσεις «Καστανιώτη», στις 19/3 (7.30 μ.μ.), στο Μουσείο Μπενάκη, οργανώνουν εκδήλωση για τις «24 παρομοιώσεις της Οδύσσειας», με απαγγελίες του μεταφραστή των ραψωδιών της «Οδύσσειας» Δημήτρη Μαρωνίτη και των ηθοποιών Βασίλη Παπαβασιλείου και Ρένης Πιττακή και με έκθεση εικαστικών έργων των Δημοσθένη Κοκκινίδη, Χρόνη Μπότσογλου και Κώστα Τσόκλη, εμπνευσμένων από την «Οδύσσεια».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ