ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμέριστη αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον κυπριακό λαό

Με τον δήμαρχο Μόρφου συναντήθηκε ο Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε χτες στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό με αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Μόρφου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Βίκτωρα Χατζηαβραάμ.

Κατά τη συζήτηση ανταλλάχθηκαν απόψεις και ανησυχίες για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και στα Ελληνοτουρκικά, καθώς και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Δ. Κουτσούμπας, αφού καλωσόρισε θερμά την αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου της πολύπαθης Μόρφου, ανέφερε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, που φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια, και εξέφρασε στον δήμαρχο Μόρφου την αμέριστη αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον κυπριακό λαό και στον αγώνα του για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού. Τέλος, επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για Κύπρο ανεξάρτητη, ενιαία, ένα και όχι δύο κράτη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυητές και προστάτες, χωρίς κατοχικά και άλλα ξένα στρατεύματα και βάσεις, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Από τη μεριά του ο Β. Χατζηαβραάμ επεσήμανε ότι η αντιπροσωπεία βρήκε συμπαράσταση από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέος κύκλος διεργασιών με την νέα απεσταλμένη του ΟΗΕ, εκφράζοντας την ελπίδα ο διάλογος να μπει στη σωστή του βάση, ότι η κατάσταση στο νησί είναι αποτέλεσμα εισβολής και κατοχής, και τονίζοντας ότι δεν χρειάζονται πλέον «εγγυήτριες δυνάμεις».

Παρουσιάστηκε νέο κόμμα από τον Π. Κόκκαλη

Νέο πολιτικό κόμμα με την ονομασία «Κόσμος» παρουσίασε χτες ο Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ενταγμένος στους Πράσινους. Μαζί του η Μαρία Βασιλάκου και ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, που όπως ανέφεραν αποτελούν την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, μέχρι το συνέδριο, που θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές. Το νέο αυτό κόμμα θα κατέβει στις εκλογές, όπως και στις βουλευτικές και τις τοπικές.

Ο Π. Κόκκαλης ανέφερε ότι «πρέπει να φτιάξουμε έναν πράσινο πόλο, που θα στηρίζεται στα επιστημονικά δεδομένα και στο κράτος δικαίου, στην πράσινη μετάβαση, στη σύμπλευση της αριστεράς, των πρασίνων και των σοσιαλδημοκρατών. Ξεκινάμε μια πορεία προς τις ευρωεκλογές, ώστε να έχουμε στη χώρα μας έναν φορέα - μέλος της μεγάλης πράσινης ευρωπαϊκής οικογένειας, που λείπει από την Ελλάδα».

Την ώρα δηλαδή που τα λαϊκά νοικοκυριά ακούνε «πράσινη μετάβαση» και κρύβουν τις τσέπες τους, μη χάσουν και όσα τους απέμειναν, από τις ρήτρες αναπροσαρμογής στο ρεύμα και την ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής, οι του «Κόσμου» πρεσβεύουν αυτήν ακριβώς την καταστροφική για τον λαό πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που ένα από τα βασικά αιτήματα των φτωχών αγροτών που αγωνίζονται στα μπλόκα είναι η αναθεώρηση της ΚΑΠ της ΕΕ, ο Π. Κόκκαλης δήλωσε ότι τα προβλήματα των αγροτών δεν είναι προβλήματα της ΚΑΠ... Κι αυτό όταν μέσω της ΚΑΠ μειώνεται η καλλιεργήσιμη αγροτική γη, μειώνεται το αγροτικό εισόδημα, ευνοούνται οι μεγάλοι ιδιοκτήτες αγροτικής γης.

Στη συνέχεια έγινε αναφορά από τους ομιλητές σε «προστασία από την κλιματική κρίση», «ενεργειακή δημοκρατία», «κοινωνική συνοχή» κ.λπ. Επιπλέον, τέθηκε ως στόχος η εκλογή ενός «πράσινου» ευρωβουλευτή, ενώ ήδη γίνονται επαφές με διάφορους πολιτικούς φορείς και πρόσωπα ενόψει των εκλογών.

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Πολιτική συμφωνία για τον νέο «χαλκά»

Την επιστροφή του βαριού δημοσιονομικού «χαλκά» του Συμφώνου Σταθερότητας, που θα «τρέχει» παράλληλα με το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, σηματοδοτεί η πολιτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν τις προηγούμενες μέρες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το νέο Σύμφωνο, προϊόν συμβιβασμών και ανταγωνισμών ανάμεσα στα κράτη - μέλη, προβλέπει μια μεγαλύτερη «ευελιξία» στην ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και στη μείωση των κρατικών χρεών που άφησαν και αφήνουν οι ενισχύσεις αυτές (θυμίζουμε ότι το Σύμφωνο είχε ανασταλεί για να στηριχτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην πανδημία), και ταυτόχρονα ακόμα πιο «στενό κορσέ» για τις λαϊκές ανάγκες και τα όποια κρατικά κονδύλια πήγαιναν σε αυτές. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνονται και στα βασικά σημεία του νέου Συμφώνου, που περιλαμβάνουν:

- Την υποχρέωση το έλλειμμα να είναι κάτω από το 3% του ΑΕΠ και το λεγόμενο «διαρθρωτικό έλλειμμα» (λαμβάνοντας υπόψη τον οικονομικό κύκλο) να είναι λιγότερο από 1,5%.

- Την καθιέρωση των «καθαρών πρωτογενών δαπανών» ως βασικού κριτηρίου συμμόρφωσης με τα «δημοσιονομικά μονοπάτια» που θα ορίζει η Κομισιόν για κάθε χώρα, τον «οδικό χάρτη» των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Ενδεικτικό των προτεραιοτήτων είναι και το γεγονός ότι όταν οι δαπάνες ξεπερνάνε το όριο, από αυτές θα εξαιρούνται οι πολεμικές δαπάνες, όπως ζητούσε και η ελληνική κυβέρνηση.

- Την υποχρέωση το χρέος να μειώνεται κατά 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για τις χώρες που υπερβαίνουν το 60%.

ΣΥΡΙΖΑ
Κλίμα έντασης μια βδομάδα πριν το Συνέδριο

Σε κλίμα έντασης συνεδρίασε χτες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η ολιγόλεπτη σύνδεση του Στ. Κασσελάκη απ' τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται τορπίλισε τη διαδικασία, μετά την απειλή του ότι θα προσφύγει σε δημοψήφισμα στο κόμμα αν δεν γίνει δεκτή η πρότασή του για εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο και με ηλεκτρονική ψηφοφορία, παρά τις επισημάνσεις της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής ότι δεν είναι τεχνικά εφικτό και δεν μπορεί να εγγυηθεί το αδιάβλητο μιας τέτοιας διαδικασίας.

Παραπέρα ο πρόεδρος του κόμματος πρότεινε να προχωρήσει κατ' αυτόν τον τρόπο εκλογή αντιπροσώπων και να αναβληθεί για μετά το συνέδριο η εκλογή νέων Συντονιστικών και Νομαρχιακών, που κανονικά θα διεξάγονταν ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα.

Από μέρες εξάλλου έχουν εκφραστεί φόβοι από μερίδα του κόμματος για κίνδυνο αλλοίωσης των συσχετισμών με την ηλεκτρονική ψηφοφορία μελών που ουδέποτε απέκτησαν σχέση με τις οργανώσεις του κόμματος.

Με την πρόταση του Στ. Κασσελάκη διαφώνησαν πολλά μέλη του οργάνου όπως η Ολγα Γεροβασίλη, ο Ν. Παππάς, ο Δ. Τεμπονέρας, ο Γ. Ραγκούσης, ο Κ. Ζαχαριάδης κ.ά., ενώ άλλα όπως ο Αλ. Φλαμπουράρης και η Κατερίνα Νοτοπούλου φέρονται να αποχώρησαν.

Ο πρόεδρος του κόμματος επανέλαβε και τις απειλές για συνέπειες σε βάρος όποιου δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Εκδήλωση με θέμα «100 χρόνια Λένιν - Συνεχίζουμε στον δρόμο της ανατροπής. Για τον σοσιαλισμό, την απάντηση στον 21ο αιώνα», διοργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., οι Οργανώσεις Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Δημοτική Αγορά Αγρινίου.

Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί ένα από τα σοβιετικά κινηματογραφικά αριστουργήματα, η ταινία «Ο Λένιν τον Οκτώβρη», του Μιχαήλ Ρομ. Στον χώρο θα λειτουργήσει έκθεση της «Σύγχρονης Εποχής».

Επίσης, αύριο, Παρασκευή

- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟΒ Σιάτιστας καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Αδιέξοδα δεν υπάρχουν! Με το ΚΚΕ στον αγώνα μπορούμε να νικήσουμε!», στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σιάτιστας. Θα μιλήσει η Τίνα Κουζιάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας.

- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟ Αμαρουσίου καλεί σε εκδήλωση παρουσίασης του Γ2 Τόμου Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Αμαρουσίου. Θα μιλήσει ο Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ.

- Στις 6.30 μ.μ. η ΚΟ Ορεστιάδας καλεί σε πολιτική εκδήλωση με θέμα «Αδιέξοδα δεν υπάρχουν! Με το ΚΚΕ στον αγώνα μπορούμε να νικήσουμε!», στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα» στην Ορεστιάδα. Θα μιλήσει ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ