ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ
Επιχειρούν να θολώσουν τα νερά

Επικοινωνιακά παιχνίδια από κυβερνητικούς και ευρωενωσιακούς παράγοντες

Να θολώσει τα νερά επιχειρεί η συγκυβέρνηση με την αρωγή και της ΕΕ σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει ότι προετοιμάζει νέες περικοπές στον κατώτατο μισθό, όπως έχει δεσμευτεί με το μνημόνιο 3 και απέναντι στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Σε χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, επιδιώχθηκε να συσκοτιστούν οι αντεργατικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τη νέα σφαγή του κατώτατου μισθού και συνολικά όλων των μισθών των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση του κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούσαν οι Γ. Μανιάτης, Φ. Σαχινίδης, Γ. Κουτρουμάνης και Χρ. Πρωτόπαππας, με τον υπουργό Εργασίας, οι κυβερνητικοί εταίροι μοίραζαν... διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει θέμα για τον κατώτατο μισθό και ότι «δεν προωθεί θέμα νομοθετικών παρεμβάσεων για τον Ν. 1264». Ειδικότερα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να εξαπατήσουν τους εργαζομένους υποστήριζαν ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι μισθοί «ιδιαίτερα χωρίς τη βούληση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση». Ωστόσο, τόσο ο υπουργός Εργασίας όσο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ απέφυγαν να τοποθετηθούν για τις προβλέψεις του μνημονίου.

Την ίδια ώρα από τις Βρυξέλλες και σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κυβερνητική προπαγάνδα, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Ολι Ρεν ισχυρίστηκε ότι «παρερμηνεύτηκε» η δήλωσή του και υποστήριξε πως «δεν υπάρχει ούτε σαφής, αλλά ούτε υπονοούμενη συμφωνία για περαιτέρω μείωση των μισθών» αλλά ξεκαθάρισε ότι πρέπει να υπάρξει «αναθεώρησή» τους! Θυμίζουμε ότι μόλις προχτές ο Ολι Ρεν υπενθύμισε τη «δέσμευση» της συγκυβέρνησης να προχωρήσει στην αναθεώρηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2014, ώστε να βελτιωθεί η «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας.

«Η απάντηση του επίτροπου Ρεν παρερμηνεύθηκε σημαντικά στην Ελλάδα. Ο Ολι Ρεν δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη μείωση του κατώτατου μισθού στην απάντησή του», υποστήριξε ο εκπρόσωπός του, Σ. Ο' Κόνορ. Ωστόσο, ο ίδιος έσπευσε να σημειώσει ότι ο Ολι Ρεν «δεν ανακοίνωσε κάτι καινούριο, απλώς υπενθύμισε κάτι το οποίο είχε συμφωνηθεί κατά την αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, το Νοέμβριο του 2012 και είχε συμφωνηθεί με την επικαιροποίηση του ελληνικού μνημονίου»! Δηλαδή, να προχωρήσει η συγκυβέρνηση στην περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού μέσω της «αναθεώρησής» του, το πρώτο τρίμηνο του 2014. «Δεν υπάρχει ούτε σαφής, αλλά ούτε υπονοούμενη συμφωνία για περαιτέρω μείωση των μισθών. Κανείς δεν προδικάζει το αποτέλεσμα αυτής της αναθεώρησης. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, πέρα από αυτό που νομοθετήθηκε πέρυσι», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν.

Τη δήθεν «διάψευση» του εκπροσώπου του Ο. Ρεν για τον κατώτατο μισθό αξιοποίησε η κυβέρνηση για να στηρίξει τον ισχυρισμό της ότι δε θα μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός. Ομως, η διευκρινιστική δήλωση του εκπροσώπου του επιτρόπου της ΕΕ επιβεβαιώνει το ακριβώς αντίθετο, αφού σε αυτήν αναφέρεται σαφώς ότι το θέμα της αναθεώρησης του κατώτατου μισθού θα τεθεί το πρώτο τρίμηνο του 2014 και επισημαίνεται με νόημα ότι «κανείς δεν προδικάζει το αποτέλεσμα αυτής της αναθεώρησης». Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος ταυτίστηκε με τη χτεσινή δήλωση του ευρωενωσιακού αξιωματούχου και ταυτόχρονα ενέταξε το θέμα στην ανούσια δικομματική κόντρα με το ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «διάψευση των εξωφρενικών ισχυρισμών του ΣΥΡΙΖΑ», που εμφάνισε την προχτεσινή δήλωση του Ο. Ρεν ως «επιβεβαίωση της μείωσης του κατώτατου μισθού»...

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για παραπέρα συρρίκνωση των μισθών καταδικάζουν η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας και το Συνδικάτο Αθήνας του κλάδου. Σε κοινή τους ανακοίνωση σημειώνουν: «Κανένας εφησυχασμός, καμία αναμονή από την εργατική τάξη, άμεση αντίδραση στη νέα αυτή αθλιότητα. Να δώσουμε τώρα ηχηρή απάντηση σε όλα αυτά, δίνοντας οργανωμένα, μαχητικά, μαζικά τη μάχη της απεργίας στις 20 του Φλεβάρη. Κανένας εργάτης μόνος του απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου».

ΠΑΝΘΡΙΑΣΙΑΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Μαζική μαχητική απάντηση στην εργοδοτική επιθετικότητα

«Κανείς εργάτης χωρίς Συλλογική Σύμβαση» - «μέτρα προστασίας των ανέργων» διαδήλωσε χτες πλήθος κόσμου στην Ελευσίνα

Από τη χτεσινή πορεία στους δρόμους της Ελευσίνας
Από τη χτεσινή πορεία στους δρόμους της Ελευσίνας
Η δυνατή και συνεχόμενη βροχή δε στάθηκε εμπόδιο στους εργάτες της Ελευσίνας και των γύρω περιοχών να ανταποκριθούν χτες στο κάλεσμα της Γραμματείας Θριασίου του ΠΑΜΕ, σε ένα μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης. Το συλλαλητήριο έγινε με αιχμή την έκφραση αλληλεγγύης στους εργάτες των ναυπηγείων Ελευσίνας, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο, αλλά και σε όλους τους εργάτες της περιοχής, που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα. Ταυτόχρονα, απηύθυναν μαζικό κάλεσμα συμμετοχής στην πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη.

«Οχι στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών - Κανείς εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση - Μέτρα για την προστασία των ανέργων».

Με αυτό το σύνθημα να δεσπόζει, οι συγκεντρωμένοι έκαναν πράξη το στίχο του Μπρεχτ: «Βοήθα τον εαυτό σου βοηθώντας μας: Κάνε πράξη την αλληλεγγύη!». Δεκάδες χώροι δουλειάς αντιμετωπίζουν την εργοδοτική επιθετικότητα. Μετά τη «Χαλυβουργία», ήρθαν τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, αλλά και εκατοντάδες βιομηχανίες και αποθήκες και τώρα η «Χαλυβουργική» προχωρά σε 170 απολύσεις και 20% μείωση μισθού. Τα τσιμεντάδικα ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ μειώνουν την παραγωγή, ενώ τα εργοστάσια ΕΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ βρίσκονται σε απαξίωση με τους εργάτες απλήρωτους.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με το χαιρετισμό του αντιπροέδρου του Σωματείου Εργαζομένων της «Χαλυβουργίας», Νίκου Χαροκόπου: «Εμείς οι χαλυβουργοί του Ασπροπύργου βγάλαμε μια σειρά από συμπεράσματα απ' τον 9μηνο ηρωικό αγώνα μας που τα θεωρούμε σημαντικά για όλους τους εργαζόμενους (...) Συνειδητοποιήσαμε ότι χωρίς ενότητα, χωρίς συνειδητή ταξική γραμμή σύγκρουσης απέναντι στον εργοδότη και την κυβέρνηση δεν έχουμε ελπίδες να καταφέρουμε να αποκρούσουμε την αντεργατική αντιλαϊκή επίθεση που δεχόμαστε».

Ο Παντελής Παπαβασιλείου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Ελευσίνας «Η ΜΑΣΙΝΑ», τόνισε: «Δεν έχουμε πλέον πολλές επιλογές, ποτέ δεν είχαμε. 'Η θα τα βάψουμε μαύρα, θα κάτσουμε φρόνιμοι, βουτηγμένοι στο φόβο και τη μοιρολατρία, αναζητώντας σωτήρες από ψηλά ή θα σηκώσουμε κεφάλι και θα βγούμε σε σκληρό αγώνα με θυσίες. Τα σωματεία και οι συνδικαλιστές που συγκροτούμε το ΠΑΜΕ απλώνουμε το χέρι σε όποιον εργάτη αγωνιστή συνδικαλιστή παίρνει απόφαση και βγαίνει στον αγώνα».

Να δουλέψουμε για το συντονισμό και την απεργία

Ακόμα τόνισε: «Καλούμε όλα τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις όλα τα σωματεία να κάνουν γενικές συνελεύσεις. Να πάρουν απόφαση συμμετοχής στην απεργία, να οργανώσουν τον αγώνα τους, να πάρουν απόφαση συντονισμού της δράσης με όλους τους άλλους χώρους».

Αμέσως μετά τις ομιλίες πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Τα συνθήματα «Η κρίση και το χρέος δεν είναι του λαού, τα έφεραν τα κέρδη του καπιταλισμού», «Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», κυριαρχούν. Από τα μεγάφωνα διαρκώς απευθύνεται κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην πανεργατική, πανελλαδική απεργία στις 20 Φλεβάρη, αλλά και στην τρίωρη στάση εργασίας, την προηγούμενη μέρα, που προκήρυξε - κάτω απ' την πίεση και των ταξικών δυνάμεων - το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν:

Το Σωματείο Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ», το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, το Σωματείο «Χαλυβουργίας Ελλάδας» Ασπροπύργου, το Σωματείο Εργαζομένων «Χαλυβουργικής», εργαζόμενοι από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας, το Σωματείο Συνταξιούχων Ασπροπύργου, το Σωματείο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ελευσίνας - Μάνδρας - Ασπροπύργου, η Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας, η Λαϊκή Επιτροπή Ασπροπύργου και ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας. Επίσης, οι παρατάξεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Συμμετείχαν, επίσης οι Σωματειακές Επιτροπές της CEVA, της ΝΟΥΝΟΥ και της ΒΙΟΧΑΡΤΙΚΗΣ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ»
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Συνεχίζουν και σήμερα τις 4ωρες στάσεις εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας οι εργαζόμενοι της ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη του πρωτοπόρου εργαζόμενου Κ. Μητρόπαπα. Οι εργαζόμενοι θεωρούν την απόλυση εκδικητική, μιας και ο Κ. Μητρόπαπας - όπως είπε στην τελευταία γενική συνέλευση - είχε δεχθεί παρατηρήσεις από την εργοδοσία για τη συμμετοχή του σε παλιότερες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Κατ' αυτόν τον τρόπο η εργοδοσία εντείνει την επιθετικότητά της σε βάρος των εργαζομένων. Αλλωστε, όχι μόνο παραμένουν απλήρωτοι επί δύο μήνες, αλλά επιπρόσθετα, η εργοδοσία, τους έκοψε αυθαίρετα το επίδομα γάμου (μείωση μισθού 10%), ενώ απέλυσε και τον Γρ. Σκουρτόπουλο, μέλος του ΔΣ της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων.

Απέναντι σ' αυτήν την επιθετικότητα, αλλά και στις εργοδοτικές απόπειρες διάσπασής τους, οι εργαζόμενοι παραμένουν συσπειρωμένοι γύρω από τη Σωματειακή Επιτροπή, που οι ίδιοι εξέλεξαν, και την Πανελλαδική Ενωση. Γεγονός, που αποδείχθηκε στην προχτεσινή μαζική γενική τους συνέλευση, όπου και αποφάσισαν την κλιμάκωση του αγώνα τους.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org