ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Θα το πληρώσουν στις εκλογές!
  • Οργή και αγανάκτηση στον αγροτικό κόσμο για τις νέες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος 25 αγροτών από το «αγροτοδικείο» της Λάρισας
  • Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη Δικαιοσύνη για να τρομοκρατήσει την αγροτιά, ώστε να σταματήσει τους αγώνες της και εκδικείται, εκ των προτέρων, τους αγρότες για το «μαύρισμα» του ΠΑΣΟΚ στις ερχόμενες εκλογές
  • ΚΚΕ: Επαγρύπνηση και αγώνας για ν' ανακοπεί ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης

Τ' «αγροτοδικεία» της πολιτικής σκοπιμότητας της κυβέρνησης συνεχίζουν να δουλεύουν πυρετωδώς «παράγοντας» σχεδόν καθημερινά κατάδικους. Χτες στο Εφετείο της Λάρισας έγιναν 9 δίκες - μια άλλη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο αναβλήθηκε επ' αόριστον - με 58 παρόντες κατηγορούμενους αγρότες και καταδικάστηκαν 24 αγωνιστές της αγροτιάς σε 20 μέρες φυλάκιση, με τριετή αναστολή κι ένας χωρίς αναστολή, που εξαγόρασε την ποινή του. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους ήταν και 14 μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών - με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας - που αθωώθηκαν, διότι το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δε συμμετείχαν στο «έγκλημα». Σαν «έγκλημα» θεωρείται η συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις και στις συγκεκριμένες δίκες, σ' αυτές που έγιναν το 1995 και το 1996.

Οι 25 καταδικασθέντες χτες αγρότες της Λάρισας έρχονται να προστεθούν στην ατέλειωτη λίστα των καταδικασμένων αγροτών, από τα αγροτοδικεία που έχουν στηθεί κάθ' άπασαν την ελληνική επικράτεια. Μόνο στη Θεσσαλία οι αγωνιστές που πέρασαν από το εδώλιο του κατηγορουμένου φτάνουν στους 5.000, πολλοί ακόμα περιμένουν στη σειρά να δικαστούν και σ' ολόκληρη τη χώρα ο αριθμός των δικαστικώς διωκομένων αγροτών ξεπερνάει τις 10.000.

Η πλειοψηφία των δικαστηρίων δεν αναγνωρίζει τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε ομόφωνα στη Βουλή απ' όλα τα κόμματα και προβλέπει την παύση των διώξεων και την παραγραφή των δήθεν αδικημάτων που διαπράχθηκαν στις κινητοποιήσεις από το 1994 μέχρι και το 1997 και δικάζουν - όπως και το χτεσινό της Λάρισας - με βάση το κατηγορητήριο που συνέταξαν οι αστυνομικοί, κατόπιν κυβερνητικής εντολής.

Η «βιομηχανία» των διώξεων και των καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος χιλιάδων αγωνιστών της αγροτιάς, δημιουργεί τεράστιο πολιτικό θέμα, που αγγίζει τα όρια της πολιτικής εκτροπής. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί προκλητικά τη δικαιοσύνη στην επιχείρηση τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων αγροτών, ώστε να σταματήσουν τους αγώνες τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζει. Αυτή η τρομοκρατική επιχείρηση αναδεικνύει, ανάμεσα στ' άλλα και την εκδικητική μανία της κυβέρνησης Σημίτη εναντίον των αγροτών, που «μαύρισαν» το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και στις ευρωεκλογές κι ετοιμάζονται να το «μαυρίσουν» ακόμα περισσότερο στις ερχόμενες εκλογές, αφού οι κυβερνητικές προσπάθειες να δελεάσουν τους αγρότες με ψεύτικες υποσχέσεις, παροχολογίες κι απατηλά δικομματικά διλήμματα, απέτυχαν παταγωδώς.

Οργή και αγανάκτηση στους αγρότες

Η διαδικασία διεξαγωγής των 9 χτεσινών δικών στο Εφετείο της Λάρισας, ήταν η ίδια μ' αυτή που συμβαίνει, κατά το πλείστον, στα τελευταία τρία χρόνια, σε όλα τα «αγροτοδικεία». Συνοπτική και «μαζική». Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στη σειρά και σωρηδόν στο εδώλιο και μέσα σε λίγη ώρα βγήκαν οι αποφάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι καταδικαστικές αποφάσεις πάρθηκαν κατά πλειοψηφία. Υπέρ της καταδίκης ψήφισαν ο πρόεδρος του δικαστηρίου Θ. Νιαβής και ο εφέτης Αθ. Κουτρομάνος - ο οποίος, μάλιστα, ψήφισε υπέρ της καταδίκης και των μελών της ΠΑΣΕ - και κατά ο εφέτης Α. Τσάτσαρος.

Δηλώσεις στο «Ρ» για τις χτεσινές καταδικαστικές αποφάσεις και γενικότερα για την κυβερνητική επιχείρηση δικαστικής τρομοκράτησης των αγροτών, έκαναν μέλη της ΠΑΣΕ.

Ο Θ. Κοκκινούλης, μέλος της ΠΑΣΕ και δήμαρχος Πλατυκάμπου, τόνισε: «Ολη αυτή η ιστορία είναι ταγμένη να υπηρετήσει το στόχο καθήλωσης της αγωνιστικής διάθεσης των αγροτών και όχι μόνο, αλλά τελικά εκείνο που θα πετύχουν θα είναι το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν. Οσο υπάρχουν προβλήματα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα αγωνίζονται. Οσο δε θα λύνονται τα προβλήματα, τόσο το κίνημα των αγροτών θα δυναμώνει».

Ο Σπ. Τσιοτινός, μέλος της ΠΑΣΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση επιχειρεί να τρομοκρατήσει τον αγροτικό κόσμο. Εμείς καλούμε τους αγρότες της Θεσσαλίας να συμμετάσχουν πιο μαζικά και πιο δυναμικά στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στις 25 Φλεβάρη στη Λάρισα και να δώσουν την απάντηση στην κυβέρνηση. Βεβαίως απάντηση θα δώσουν οι αγρότες και με την ψήφο τους στις εκλογές».

Ο Γ. Πατάκης, μέλος της ΠΑΣΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, επισήμανε: «Ας μας πουν τελικά οι δικαστές που καταδικάζουν αγρότες παρά τη νομοθετική ρύθμιση της Βουλής, αν οι συνάδελφοί τους που δέχονται τη ρύθμιση και αθωώνουν έχουν δίκιο ή όχι. Ολα αυτά είναι μεθοδευμένα και προσπαθούν να σπείρουν διχόνοιες ανάμεσα στους δικαζόμενους αγρότες και να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα της αγροτιάς. Η αγροτιά δεν τρομοκρατείται και θ' απαντήσει με τους αγώνες και την ψήφο της».

Ο Θ. Τσαλόπουλος, μέλος της ΠΑΣΕ και πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Φαρσάλων, είπε: «Στην πολιτική της δικαστικών διώξεων και των επιλεκτικών καταδικαστικών αποφάσεων των δικαστηρίων οι αγρότες θ' αντιδράσουν ενωτικά και μαχητικά. Το νέο αγωνιστικό ραντεβού μας είναι για τις 25 Φλεβάρη, στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο».

Ο Β. Αναγνωστόπουλος, μέλος της ΠΑΣΕ και νομάρχης Καρδίτσας, σημείωσε: «Είναι αδιανόητο να καταδικάζονται συνεχώς αγρότες παρά τη νομοθετική ρύθμιση της Βουλής. Κάνει, όμως, λάθος η κυβέρνηση αν νομίζει ότι θα τρομοκρατήσει τους αγρότες με τις δικαστικές διώξεις για να σταματήσουν τους αγώνες τους».

Η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Θεσσαλίας του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταργεί στην πράξη κι αυτή ακόμα την απόφαση της Βουλής, με την οποία όλα τα κόμματα ψήφισαν την παραγραφή των «αδικημάτων» που «διαπράχτηκαν» μέχρι το 1997, αποδεικνύοντας έτσι πόσο υποκριτικά πιστεύει στο σταμάτημα των «αγροτοδικείων» και στη στήριξη των αγροτών. «Με τη συνέχιση των αγροτοδικείων στοχεύουν - επισημαίνει - να τρομοκρατήσουν την αγωνιζόμενη αγροτιά που χρόνια τώρα δείχνει ότι και θέλει αλλά και ξέρει να παλεύει για την ανατροπή της αντιλαϊκής- αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ». Και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση θέλει να προλάβει τους νέους αγώνες της αγροτιάς που έχουν προγραμματιστεί, θέλει να επιβάλλει με την τρομοκρατία και τις δίκες τις νέες αντιαγροτικές αποφάσεις της για το βαμβάκι και τα άλλα αγροτικά προϊόντα που επιταχύνουν το ξεκλήρισμα της αγροτιάς και επιφέρουν αποφασιστικό χτύπημα σε όλη την οικονομία της Θεσσαλίας. Οι δίκες αυτές έρχονται να συμπληρώσουν τις άλλες διώξεις αγωνιζόμενων εργατών, αλλά και μαθητών. Αποδεικνύουν την απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει τις αντιδράσεις του λαού και της νεολαίας να εφαρμόσει το πρόγραμμα σύγκλισης και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης για τις συνεχιζόμενες δίκες των αγροτών και των άλλων αγωνιζόμενων της Θεσσαλίας. Δηλώνει τη συμπαράστασή της στους δικαζόμενους αγρότες και καλεί τον αγροτικό κόσμο σε επαγρύπνηση και με αγωνιστική διάθεση για να ανακοπεί η αντιλαϊκή πολιτική και ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης».

ΒΑΜΒΑΚΙ
Η κυβέρνηση «δουλεύει» για τα ταμεία της ΕΕ

Βαρύτατο πλήγμα στο εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών και σημαντικά οφέλη στα ταμεία της ΕΕ, θα επιφέρει η απόφαση της κυβέρνησης για δραστική συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας.

Η κυβέρνηση όμως, με ασύστολα ψεύδη και αλχημείες, επιχειρεί να δημαγωγήσει προεκλογικά και ψηφοθηρικά και να εμφανίσει ότι στο εξής η τιμή στο βαμβάκι θα είναι μεγαλύτερη. Ομως ακόμα και με τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 700.000 στρέμματα δε συνεπάγεται κιόλας ότι θα αυξηθεί η τιμή στο βαμβάκι και πολύ περισσότερο το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών. Αντίθετα το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών θα υποστεί περαιτέρω μείωση, γιατί η αύξηση της συνυπευθυνότητας κατά 20%, που δέχτηκε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του προστίμου συνυπευθυνότητας, για τη μειωμένη παραγωγή που θα υπάρξει.

Αυτό όμως που στην ουσία πετυχαίνει η κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη απόφασή της είναι η εξοικονόμηση κονδυλίων για τα ταμεία της ΕΕ. Γιατί, αν για παράδειγμα η απόφαση για τη συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας λαμβανόταν πέρσι, η Κομισιόν θα εξοικονομούσε 200 εκατ. ΕΥΡΩ περίπου, δηλαδή 68 δισ. δραχμές! Φαίνεται, λοιπόν ότι η κυβέρνηση δεν κόπτεται για τα χρήματα που θα χάσουν οι βαμβακοπαραγωγοί, αλλά για την εφαρμογή της πολιτικής περικοπής των επιδοτήσεων που ακολουθούν τα επιτελεία των Βρυξελλών, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2000» και της νέας πρότασης κανονισμού για το βαμβάκι, που περιέχουν ρητές εντολές για τη μείωση της κοινοτικής χρηματοδότησης.

Σε τελική ανάλυση, αν η κυβέρνηση ήθελε να προασπίσει το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών, δε θα προχωρούσε σε αυτή την επαίσχυντη απόφαση. Θα πάλευε στις Βρυξέλλες για την ικανοποίηση του βασικού αιτήματος των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών: Την αύξηση του «πενιχρού» πλαφόν παραγωγής (782.000 τόνοι) στα πραγματικά επίπεδα παραγωγής - που φέτος έφτασε το 1.320.000 τόνους - και την αντίστοιχη αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης. Εκτός αυτών, πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέτρα της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τον κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι, δεν επηρεάζουν ούτε στο ελάχιστο τα συμφέροντα των εκκοκκιστών, οι οποίοι θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν ασύστολα. Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι βαμβακοπαραγωγοί, οι οποίοι εξαιτίας των μέτρων περιορισμού, θα εξαναγκαστούν, εκτός των άλλων, να καλλιεργήσουν και να πουλήσουν βαμβάκι μόνο με την εμπορική τιμή (60 δραχμές το κιλό), όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλες καλλιέργειες (καπνά, βιομηχανική ντομάτα).

Κατά τ' άλλα... η απόφαση της κυβέρνησης, για τη λήψη διοικητικών μέτρων περιορισμού στο βαμβάκι, «λανσάρεται» ως πολιτική στήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας και αύξησης του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών!

Αοριστίες για τα καπνά

Καμία δέσμευση για το εισόδημα των καπνοπαραγωγών από το υπουργείο Γεωργίας. Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Σταύρου Παναγιώτου

Με αόριστες υποσχέσεις - προφανώς λόγω προεκλογικής περιόδου - επιχείρησε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Γεωργίας, Παρασκευάς Φουντάς, να απαντήσει στο θέμα της ασυδοσίας των καπνεμπόρων, οι οποίοι καθορίζουν κατά βούληση τις τιμές του προϊόντος περικόπτοντας το εισόδημα των καπνοπαραγωγών, εκμεταλλευόμενοι τον κοινοτικό κανονισμό των ποσοστώσεων, που τέθηκε με την Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Σταύρου Παναγιώτου. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά «μειοψήφησε» στην Ευρωπαϊκη Ενωση στο συγκεκριμένο κανονισμό, όμως πρόσθεσε ότι «στο κοινοτικό δίκαιο υπάρχει η πλειοψηφία», ενώ παραδέχτηκε ότι στο θέμα του καπνού «πράγματι υπάρχει μια κατάσταση που δεν είναι ικανοποιητική». Παρ' όλα αυτά, η μόνη...«δέσμευση» που ανέλαβε ήταν η «μεταφορά του σχετικού προβληματισμού στο υπουργείο Γεωργίας»!

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στους καπνοπαραγωγούς, ο Σταύρος Παναγιώτου επισήμανε ότι «αντί η ποιότητα να καθορίζει την τιμή του προϊόντος, η τιμή καθορίζει την ποιότητα», αφού οι παραγωγοί μετά τη διάλυση του Οργανισμού Καπνού, δεν έχουν καμιά δυνατότητα να προσφύγουν κάπου και να κάνουν ενστάσεις. Πρόσθεσε ότι «τελείως αυθαίρετα οι καπνέμποροι μειώνουν τα ποσοστά», ενώ αναφερόμενος στους παραγωγούς του νομού Σερρών σημείωσε ότι «ο καπνοπαραγωγός έχει απώλεια στο εισόδημα του 300-400 χιλιάδες». Τέλος, επισήμανε, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ότι είναι «τεράστιες οι ευθύνες που αποδεχτήκατε αυτόν τον Κανονισμό».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ