ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Κάλεσμα για επενδύσεις με «ντελάλη» την αντιλαϊκή πολιτική

Το «σταθερό πολιτικό περιβάλλον», την «ευρεία συναίνεση» για τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας «διαφήμισε» σε μήνυμά του σε επενδυτές στη Ν. Υόρκη ο Αλ. Τσίπρας

Με «κράχτη» την αντιλαϊκή πολιτική και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί την προσέλκυση διεθνών επενδυτών προς όφελος του εγχώριου κεφαλαίου. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, εξελίσσεται στη Νέα Υόρκη το ετήσιο Φόρουμ «Επενδύστε στην Ελλάδα» (Capital Link Forum), με τη συμμετοχή και κυβερνητικού κλιμακίου.

Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με τηλεοπτικό μήνυμα στους συνέδρους, «διαφήμισε» το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών ως «λαϊκή εντολή να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η εφαρμογή του προγράμματος και η ανάκτηση της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές».

Και συνέχισε χαρακτηριστικά: «Σε αυτό το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, εκμεταλλευόμαστε την ευρεία συναίνεση για να προωθήσουμε μια σειρά δραστικών μεταρρυθμίσεων»...

Ολα για το κεφάλαιο...

Αναλύοντας τους άξονες πάνω στους οποίους κινούνται αυτές οι «δραστικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων:

-- «Απλοποιούμε το φορολογικό σύστημά μας και καταπολεμάμε τη φοροδιαφυγή. Αυτό δημιουργεί ένα σταθερό και φιλικό επενδυτικό περιβάλλον».

-- «Δημιουργούμε συνέργειες ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

-- «Συγκροτούμε ένα αντιγραφειοκρατικό νομικό και επιχειρησιακό πλαίσιο για επενδύσεις, εφαρμόζουμε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση της αξιοκρατίας και της αξιολόγησης».

-- «Λαμβάνουμε μέτρα για την μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, αναβαθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε τους πτωχευτικούς νόμους».

-- Αναφερόμενος στην επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών,«μέσω της προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών», υποστήριξε πως «η ενσωμάτωση των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα δώσει ώθηση για την επιστροφή στις αγορές κεφαλαίου».

-- Στον τομέα του Τουρισμού, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών και του πολεοδομικού σχεδιασμού, που θα ανοίξουν το δρόμο για νέες επενδύσεις σε ποικίλες μορφές τουρισμού, όπως ο πολυτελής τουρισμός, ο ιατρικός και εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Ειδική αναφορά έκανε στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, η οποία την αναδεικνύει σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο. Οι αγωγοί πετρελαίου, φυσικού αερίου και η «πράσινη Ενέργεια», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αναμένεται να προσελκύσουν υψηλού επιπέδου επενδύσεις, ενώ τόνισε πως σχέδια υποδομών και διαμετακόμισης είναι σημαντικά για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι σειρά δημοσίων επενδύσεων στον τομέα των υποδομών θα αρχίσουν άμεσα. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν χρηματοδοτικές δυνατότητες για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις μέσω του σχεδίου Γιούνκερ.

«Αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες μας, προσπαθούμε να τις μετατρέψουμε σε δύναμη και ευκαιρίες.Εκμεταλλευόμαστε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Γι' αυτό σας καλούμε να εμπιστευθείτε την Ελλάδα. Σας καλούμε να μας εμπιστευθείτε», κατέληξε χαρακτηριστικά το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα προς τους «επενδυτές».

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο η εκπρόσωπος του ΔΝΤ για το «ελληνικό πρόγραμμα», Ντέλια Βελκουλέσκου, υπογράμμισε την ανάγκη για πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό προκειμένου να επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών. Πρόσθεσε ότι προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο «ελληνικό πρόγραμμα», η Ελλάδα «πρέπει να αντιμετωπίσει έναν αριθμό προκλήσεων», αναφέροντας το ζήτημα της «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο, Ντ. Κοστέλο, χαρακτήρισε «κρίσιμη» την παρουσία του ΔΝΤ στη χρηματοδοτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος.

Συνεχίζεται η συζήτηση για το ρόλο του ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, πέφτουν οι ψευδεπίγραφοι διαχωρισμοί που «διαρρέονταν» από τη συγκυβέρνηση γύρω από τις «αντιθέσεις», όπως ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και τον υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.

Μιλώντας σε συνέδριο του κόμματός τους και αναφερόμενη στο ρόλο που έπαιξε ο Σόιμπλε στο «ελληνικό πρόγραμμα», η Α. Μέρκελ τόνισε: «Καθοριστικός ήταν ο υπουργός μας των Οικονομικών, ο οποίος πίεζε συνεχώς προκειμένου να αποφασιστεί ένα πρόγραμμα μόνο με βάση τα κριτήρια που για μας ήταν και συνεχίζουν να είναι σημαντικά: Καμία παροχή χωρίς αντιπαροχή. Ιδια ευθύνη και αλληλεγγύη πάνε μαζί και αυτό πρέπει να παραμείνει έτσι. Εγκάρδια ευχαριστώ»...

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, σε ομιλία του στην Μπολόνια, τόνισε ότι «σε ορισμένες χώρες, το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζει να εμποδίζει μία ισχυρότερη αύξηση των πιστώσεων. Αυτά εξηγούν γιατί η διευκόλυνση μίας λύσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να αποτελεί μέρος του πακέτου των μέτρων για την αποκατάσταση των παραγωγικών επενδύσεων».

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ. Εχουμε σαφή μηνύματα από μερικά κράτη - μέλη, όπως η Φινλανδία, ότι τα κοινοβούλια τους δεν θα συμφωνήσουν στο κλείσιμο εάν δεν είναι απολύτως βέβαια ότι το Ταμείο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα», δηλώνει ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, Τ. Βίζερ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Πεπεισμένος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ εμφανίζεται και ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ. «Η συμφωνία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του περασμένου Ιουλίου και η απόφαση του Γιούρογκρουπ του περασμένου Αυγούστου δηλώνουν ξεκάθαρα ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα», τονίζει μιλώντας στο «Βήμα».

Συμπληρώνουν τα «προαπαιτούμενα»

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση συμπληρώνει τη λίστα με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στη δεύτερη δέσμη. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείονται τροπολογίες στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, η κατάθεση συμπληρωματικών νομοσχεδίων ή ακόμη και η «διευθέτηση» των «εκκρεμοτήτων» μέσω έκδοσης υπουργικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου έχουν ήδη συντάξει την «έκθεση συμμόρφωσης», που εντοπίζει τις εκκρεμότητες και η οποία αναμένεται να επικαιροποιηθεί, ώστε να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Τετάρτη ή Πέμπτη).

Για «σημαντικά βήματα για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας» έκανε λόγο χτες η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, αναφερόμενη στην ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας

Σήμερα Τρίτη, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στην εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής με θέμα «Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Καμιά εμπλοκή, καμιά συμμετοχή της Ελλάδας».

Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., στο γήπεδο «Σπόρτιγκ».

Ομιλίες θα κάνουν, επίσης, ο Βίκτορ Τιούλκιν, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, ο Αμάρ Μπαγκντάς, ΓΓ της ΚΕ του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος και ο Κεμάλ Οκουγιάν, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει, επίσης, σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια και απαγγελία ποιημάτων.

Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα θα μεταδοθεί απευθείας από το πόρταλ «902.gr».

Συνέντευξη στο MEGA

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα δώσει συνέντευξη αύριο Τετάρτη, στις 8 π.μ., στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα MEGA» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ