ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Απολογισμός πεπραγμένων στο κεφάλαιο, αυταπάτες και απειλές στο λαό

Ως «εγγυητής» της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και της «πολιτικής σταθερότητας» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, εμφανίστηκε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός

«Σταματάμε την κοινωνική λεηλασία», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που κλιμακώνει με ρυθμούς «κατεπείγοντος» την αντιλαϊκή πολιτική!

Eurokinissi

«Σταματάμε την κοινωνική λεηλασία», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που κλιμακώνει με ρυθμούς «κατεπείγοντος» την αντιλαϊκή πολιτική!
Αναφορά στο μεγάλο κεφάλαιο, με απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησής του, συνιστούσε η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, η οποία ασχολήθηκε με τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με ζητήματα οργάνωσης του τακτικού συνεδρίου την ερχόμενη άνοιξη.

Αντιλαϊκή πολιτική «μέσα», επικίνδυνη εμπλοκή «έξω»

Απευθυνόμενος στην αστική τάξη ο πρωθυπουργός, παράλληλα με τις «επιτυχίες» της αντιλαϊκής πολιτικής και τη «σταθεροποίηση» στο εσωτερικό, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια αναβάθμισης της «διεθνούς θέσης» του εγχώριου κεφαλαίου, μέσα από την «ενεργητική εξωτερική πολιτική» της συγκυβέρνησης, η οποία εμπλέκει βαθύτερα το λαό και τη χώρα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Είπε συγκεκριμένα: «Η κυβέρνησή μας καταφέρνει να αναδειχτεί σε παράγοντα σταθερότητας, σημειώνοντας επιτυχίες στο εσωτερικό και αναλαμβάνοντας - στο μέτρο που της αναλογεί βεβαίως - ρόλο εξισορροπητικό διεθνώς, αλλά και διαμεσολαβητικό.Η διεθνής θέση της χώρας μας, μετά από αρκετά χρόνια (...) σταδιακά αναβαθμίζεται και με την ανάληψη πρωτοβουλιών που αξιοποιούν τη γεωπολιτική μας δυναμική αναλαμβάνουμε έναν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στη γειτονιά μας (...)Η Ελλάδα, λοιπόν, με μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική και ταυτόχρονα με μια στρατηγική για τη σταδιακή έξοδο από την κρίση και τη σταθεροποίηση στο εσωτερικό, έχει ήδη αρχίσει να μετατρέπεται (...) σε μέρος της λύσης».

«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να εγγυόμαστε την πολιτική σταθερότητα, την κοινωνική συνοχή εντός της χώρας», υπογράμμισε, «διαφημίζοντας» τη δυνατότητα της κυβέρνησής του να υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική χωρίς ανάλογες λαϊκές αντιδράσεις.

Στα κυβερνητικά... επιτεύγματα, ενέταξε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την επιτυχία της αξιολόγησης την οποία προεξόφλησε, και την έναρξη της διαδικασίας «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους που τοποθέτησε εντός του 2016.

Στο ζενίθ η δημαγωγία

Μην έχοντας, φυσικά, ανάλογες επιδόσεις να επιδείξει σε ό,τι αφορά τα λαϊκά συμφέροντα, έκανε το μαύρο άσπρο, ισχυριζόμενος σε ένα κρεσέντο υποκρισίας ότι η κυβέρνηση κατάφερε να σταματήσει «την κοινωνική λεηλασία», ότι η δημοσιονομική προσαρμογή για το 2016 είναι η ηπιότερη «που οποιαδήποτε κυβέρνηση έχει επιτύχει τα τελευταία 6 χρόνια» (και ενώ τα νέα αντιλαϊκά μέτρα προστίθενται στα προηγούμενα!), ότι «η κατανομή των βαρών γίνεται πλέον με δικαιότερους όρους», ότι έχουν υψώσει «ασπίδα προστασίας για τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους: Ασπίδα για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, με την αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας, με τη διατήρηση της ρύθμισης των 100 δόσεων» αλλά και με διεύρυνση προγραμμάτων απασχόλησης....

Η εικονική αυτή πραγματικότητα κονιορτοποιείται υπό το βάρος αυτής που βιώνει στα αλήθεια ο λαός κι αναμένεται να χειροτερέψει με την κατάθεση και των νέων αντιλαϊκών μέτρων της συγκυβέρνησης, τα οποία προστίθενται πάνω σε αυτά των προκατόχων της. Χαρακτηριστικό για το μέγεθος της κοροϊδίας, είναι το γεγονός ότι τα παραπάνω ειπώθηκαν από τον πρωθυπουργό λίγες μέρες μετά το πετσόκομμα του επιδόματος θέρμανσης κατά 50% και την ίδια μέρα που κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος αντιλαϊκός εφαρμοστικός νόμος του τρίτου μνημονίου...

Ο Αλ. Τσίπρας έφτασε ακόμα να υπόσχεται «ουσιαστική προστασία των συνταξιούχων», τις συντάξεις των οποίων πετσοκόβει και αυτή η κυβέρνηση, αλλά και «μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε, ταυτόχρονα να ανακτήσει τη βιωσιμότητά του, χωρίς να φορτώσει επιπλέον μια ακόμα επώδυνη περικοπή στις συντάξεις, σαν αυτές που είδαμε τα τελευταία πέντε χρόνια», την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει τη νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό.

Τίποτα απ' αυτά, όμως, δεν εμπόδισε την άκρατη δημαγωγία του πρωθυπουργού που ισχυρίστηκε ότι «έχουμε έρθει για να λύσουμε προβλήματα, χρόνια προβλήματα και να τα λύσουμε με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, με προοδευτικό πρόσημο, με ταξικό πρόσημο»...

Αυταπάτες και εκφοβισμός

Επιπλέον, η ανάγκη της κυβέρνησης για χειραγώγηση του λαού, ενόψει αυτών των σαρωτικών ανατροπών που σχεδιάζει, έκανε τον Αλ. Τσίπρα να υποστηρίζει ότι οσονούπω θα αποκατασταθεί και η ομαλότητα στην αγορά εργασίας και τότε «θα μπορέσουμε να δώσουμε με αποτελεσματικότητα τον μεγάλο και ίσως σημαντικότερο αγώνα που έχουμε μπροστά μας, αυτόν της αναδιανομής. Τον πραγματικό αγώνα για τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Που παραμένει πάντα στρατηγικός μας στόχος και πολιτικός μας ορίζοντας».

Η πραγματική στόχευση αυτών των αυταπατών αποκαλύφτηκε αμέσως μετά, όταν αξίωσε «υπομονή και επιμονή», ανοχή στους «αναγκαίους τακτικούς ελιγμούς», όπως βάφτισε την αντιλαϊκή πολιτική, «προκειμένου να παραμείνουμε ζωντανοί και όρθιοι, να δώσουμε με καλύτερους όρους τη μεγάλη μάχη για την αναδιανομή (...) να βγούμε στο ξέφωτο, και από εκεί, με καλύτερους όρους, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μιας ευρύτερης αναδιανομής και προστασίας των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων στρωμάτων».

Οπως όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, ταύτισε αυτήν την «αναδιανομή» και την «προστασία» με την καπιταλιστική ανάκαμψη, λέγοντας «και η μάχη της αναδιανομής πάει χέρι - χέρι με τη μάχη για την ανάκαμψη, με τη μάχη για την ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο, με τη μάχη για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας», αποκαλύπτοντας ότι δεν θέλουν απλά την ανοχή του λαού, αλλά τον θέλουν να υψώνει τα «φλάμπουρα» του κεφαλαίου σε μια μάχη με πρώτο θύμα τον ίδιο.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να εντάξει και τον εκφοβισμό στο ρεπερτόριό του, υποστηρίζοντας: «Σ' αυτές τις συνθήκες της πολύπλευρης κρίσης, όχι μόνο οικονομικής, αλλά και κρίσης αστάθειας, αποσταθεροποίησης, των πολεμικών συγκρούσεων, της ανόδου της ακροδεξιάς (...) αριστερό είναι ό,τι διαμορφώνει συνθήκες προστασίας (...) ανοίγει το δρόμο για τη μείωση της ανεργίας, την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς».

«Πρώτο βιολί» στη χειραγώγηση το κόμμα

Στην κατεύθυνση χειραγώγησης και μετατροπής του λαού σε αρωγό μιας προσπάθειας που τσακίζει τα δικαιώματά του, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε την επιστράτευση του κομματικού μηχανισμού. «Σε όλη αυτήν τη μεγάλη και ελπιδοφόρα, αλλά ταυτόχρονα δύσκολη πορεία, είναι ανάγκη το κόμμα μας να αναβαθμίσει την πολιτική παρουσία του και να κατοχυρώσει το ρόλο του. Το κόμμα πρέπει να αποκτήσει ρόλο συνυπευθυνότητας και οργανικής σύνδεσης με την κυβέρνηση (...) για να διασφαλίσει τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης με την ίδια την κοινωνία», ανέφερε.

Μπροστά στο συνέδριο ζήτησε να «παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη διαμόρφωση και τη μετατόπιση των κοινωνικών συσχετισμών» και «να έχει συνεχή και αυτόνομη παρουσία: Στα συνδικάτα και τις γειτονιές. Στα κινήματα και τους αγώνες. Στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Στους χώρους δουλειάς», ώστε «να μπορεί να εξηγεί, να ενημερώνει αλλά και να ακούει». Να χειραγωγεί, δηλαδή, αποτελεσματικά ή όπως ο ίδιος το έθεσε, «με στόχο να εμπλέξουμε τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουμε να εκπροσωπούμε μέσα σ' αυτήν τη διαδικασία (...) το συνέδριο αυτό θα είναι πετυχημένο εάν καταφέρει να εμπλέξει ευρύτερες δυνάμεις, κοινωνικές και παραγωγικές».

Ο στόχος της χειραγώγησης διαπερνά και το σχέδιο απόφασης, όπου γίνεται αναφορά στις «αναγκαίες συναινέσεις» με την επισήμανση ότι «πρέπει να επιτυγχάνονται στη βάση του δικού μας πολιτικού σχεδίου» και με στόχο τη «διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου κοινωνικών δυνάμεων για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Απ' τη σκοπιά αυτή, επικρίνονται ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ότι δεν στηρίζουν τη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης, ενώ για την Ενωση Κεντρώων επισημαίνεται ότι έχει ρευστά πολιτικά χαρακτηριστικά και η ανάγκη για εκλογική επιβίωση καθιστά το κόμμα αυτό απρόβλεπτο.

Το δε «τυρί» στη «φάκα» ονομάζεται «παράλληλο πρόγραμμα», πλευρές του οποίου εναποθέτουν στον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ, ώστε να καλύπτει περισσότερα προγράμματα.

Με Νταβούτογλου και Κάμερον στις Βρυξέλλες ο Αλ. Τσίπρας

Με τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου, και της Βρετανίας, Ντ. Κάμερον, θα συναντηθεί ο Αλ. Τσίπρας μεθαύριο, Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 17 - 18/12 στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση με τον Α. Νταβούτογλου θα γίνει πριν από τη συνάντηση κρατών - μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η οποία θα πραγματοποιηθεί πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Αργότερα θα συναντηθεί και με τον Ντ. Κάμερον. Σημειώνεται ότι η Σύνοδος της λυκοσυμμαχίας θα ασχοληθεί και με την πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί ξανά στο Ισραήλ, στις 27 Γενάρη, για να συμμετάσχει στο κοινό υπουργικό συμβούλιο Ελλάδας - Ισραήλ, σε υλοποίηση απόφασης που λήφθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του εκεί.

Στις 28 Γενάρη, τέλος, αναμένεται, σε Λευκωσία ή Ιερουσαλήμ, η τριμερής Συνάντηση Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τέρμα πια στην κοροϊδία, να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Την ώρα που η κυβέρνηση υλοποιεί με συνέπεια τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου, προωθώντας με τη διαδικασία του "κατεπείγοντος" ένα ακόμη πακέτο αντιλαϊκών μέτρων (περαιτέρω απελευθέρωση αγοράς Ενέργειας, επιδείνωση των δανειοληπτών "κόκκινων" δανείων κ.ά.), ο πρωθυπουργός, σε ένα ακόμη ρεσιτάλ υποκρισίας, μιλάει για κοινωνική ευαισθησία και προστασία των αδυνάμων.

Τέρμα πια στην κοροϊδία, ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, κλιμακώνοντας τον αγώνα του, ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα που τον οδηγούν στη χρεοκοπία για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ