ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
Στο «κόκκινο» η εμπλοκή σε όλα τα επίπεδα

Στο «κόκκινο» παραμένει η Κρήτη καθώς συνεχίζεται αδιάκοπα η συνδρομή της ντόπιας αστικής τάξης στις αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις υποστήριξης του μακελειού που προκαλούν οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Χαρακτηριστικά, μετά από υποστήριξη που έλαβαν, απέπλευσαν γαλλικό πολεμικό πλοίο με κατεύθυνση το Αιγαίο και το μεταγωγικό των Αμερικανών «Yuma» με κατεύθυνση την Ανατολική Μεσόγειο, από την οποία επιστρέφει το πετρελαιοφόρο των Αμερικανών «Stena Polaris» αφού ανεφοδίασε μονάδες τους που επιχειρούν στα ανοιχτά Παλαιστίνης, Λιβάνου και Συρίας. Πέριξ της Σούδας πλέει και το θηριώδες πλοίο γενικής υποστήριξης των Αμερικανών «Hershel "Woody " Williams» (έχει ως βάση του τη Σούδα, επιχειρεί στη ζώνη ευθύνης του 6ου Στόλου, κύρια στις αφρικανικές ακτές), όπως και έτερο πλοίο τους, το «Mesa Verde».

Δραστηριότητα σημειώνεται και στο αεροπορικό σκέλος της βάσης καθώς συνεχίζονται οι περιπολίες των Αμερικανών πάνω από την επίμαχη ζώνη για συλλογή εικόνας. Ενδεικτικά, καταγράφηκε τέτοια έξοδος αεροσκάφους του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, τύπου Lockheed EP-3E.

Στο μεταξύ, στο ΓΕΕΘΑ μιλούν για τη «θετική ανταπόκριση» στα «αιτήματα» χωρών, όπως η Αυστραλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, για «φιλοξενία αεροπορικών μέσων και προσωπικού» με σκοπό τη «συνδρομή σε επιχειρήσεις εκκένωσης υπηκόων τους από τη Μέση Ανατολή». Τα αεροπορικά τους μέσα χρησιμοποίησαν γι' αυτές τις μετακινήσεις αεροδρόμια όπως το «Ελ. Βενιζέλος» και των Χανίων.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι συνεννοήσεις με τους Ευρωατλαντικούς σε όλα τα επίπεδα. Διόλου τυχαία, Πέμπτη και Παρασκευή 9 και 10/11 πραγματοποιήθηκαν στο ΓΕΕΘΑ διμερείς συνομιλίες «επί αντικειμένων αμυντικού σχεδιασμού», όπως λέγεται επισήμως, μεταξύ αντιπροσωπείας αρμόδιων επιτελών του ΓΕΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων, και αντίστοιχων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν 30 αξιωματικοί, από το ΝΑΤΟ 16 αξιωματούχοι και από την ΕΕ 2. Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ «η αξιολόγηση της Ελλάδας αναφορικά με τον βαθμό υλοποίησης της συμμαχικής στοχοθεσίας, στο πλαίσιο των διαδικασιών αμυντικού σχεδιασμού της Συμμαχίας», και από πλευράς ΕΕ «η συζήτηση επί της αξιολόγησης της συνεισφοράς της χώρας μας σε δυνάμεις και δυνατότητες που διαθέτει σε αυτήν, στο πλαίσιο των διαδικασιών αμυντικού σχεδιασμού της ΕΕ».

«Κατά την υλοποίηση των συνομιλιών, επισημάνθηκε η υλοποίηση της εφαρμογής των ανατεθέντων συμμαχικών στόχων από την χώρα μας, και επιβεβαιώθηκε η ικανότητα συνεισφοράς της με δυνάμεις και δυνατότητες στην ΕΕ», επαίρονται στο ΓΕΕΘΑ.

Αλλά και επί του πεδίου, οξύνοντας τις ικανότητες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων, από τη Δευτέρα 20 ως και την Παρασκευή 24 του μήνα διεξάγεται στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Ξάνθης (ΠΒΑΞ), στο Πετροχώρι, η διακρατική άσκηση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ -23 / OLYMPIC COOPERATION -23», με συμμετοχή τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, της Κύπρου, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βουλγαρίας και της Γεωργίας.

Πολλαπλασιάζονται πολεμικές δαπάνες και σχεδιασμοί

Με τέτοια πεπραγμένα στον φάκελό του, ο υφυπουργός Αμυνας, Γ. Κεφαλογιάννης, μετέβη χτες στις Βρυξέλλες, όπου μετείχε στη συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, με θέματα στην ατζέντα την περαιτέρω στρατιωτική στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία, την «κατάσταση στη Μέση Ανατολή», καθώς και τις επιχειρήσεις και αποστολές της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ), σε πολλές από τις οποίες συμμετοχή έχει και η ελληνική αστική τάξη, διεκδικώντας γεωστρατηγική αναβάθμιση μέσα από την ανάληψη ακόμα περισσότερων ρόλων.

Επίσης, συζήτησαν την πορεία υλοποίησης της Ικανότητας Ταχείας Ανάπτυξης της ΕΕ (Rapid Deployment Capacity). Θυμίζουμε ότι η Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ (κείμενο - πολεμικό δόγμα της ΕΕ, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο τον Μάρτη του 2022) προβλέπει τη δημιουργία μιας δύναμης Ταχείας Ανάπτυξης της ΕΕ, συγκροτημένης ως μόνιμης στρατιωτικής δύναμης που θα είναι πάντοτε διαθέσιμη, επιτρέποντας στην ΕΕ να στείλει έως και 5.000 στρατιώτες στο πεδίο σε περίπτωση κρίσης. Θα βασίζεται σε εκ περιτροπής μονάδες με περίοδο εναλλαγής 12 μηνών, ενώ έχει μπει στόχος να έχει αποκτήσει πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα το αργότερο έως το 2025.

Παραπέρα, σε αντανάκλαση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της κλιμάκωσής τους, στο Συμβούλιο παρουσιάστηκαν στοιχεία για αύξηση των «αμυντικών δαπανών» των κρατών - μελών κατά 12% το 2023, και περαιτέρω αυξήσεις να προβλέπονται για την περίοδο 2024 - 2025. Επιπλέον, το 25% των συνολικών αμυντικών δαπανών που διατέθηκαν για «αμυντικές επενδύσεις» το 2022 χρησιμοποιήθηκε για την επιτάχυνση της προμήθειας «αναγκαίων δυνατοτήτων» και την «αναπλήρωση αποθεμάτων» με προμήθειες κυρίως «εκτός ραφιού» σε «αναζήτηση άμεσων λύσεων», καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνεχείς αποστολές φορτίων στο Κίεβο έχουν προκαλέσει κενά και ελλείψεις στο ευρωενωσιακό οπλοστάσιο.

Της συνόδου των Ευρωενωσιακών προηγήθηκε «άτυπο πρόγευμα εργασίας» με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος καθώς συνεχίζεται αμείωτη η κόντρα στο Ουκρανικό και στον απόηχο των τελευταίων περιστατικών στους αγωγούς «Balticonnector» και «Nord Stream», έβαλε ξανά πρόταγμα για «προστασία κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών» και συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ στον εν λόγω τομέα. Την ίδια στιγμή, Washington Post και Der Spiegel, αποκάλυπταν ότι η καταστροφή του «Nord Stream» έγινε από Ουκρανούς, προφανώς με αμερικανοΝΑΤΟική καθοδήγηση.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ
Ενισχύονται το φακέλωμα και ο περιορισμός της έκφρασης στο διαδίκτυο

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να φιμώσει κάθε φωνή που δεν συμβιβάζεται με το αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού

Τη σπουδή της κυβέρνησης να φέρει σε πιεσμένους χρόνους το νομοσχέδιο που επιχειρεί να επιβάλει γενικευμένη λογοκρισία στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ, κατήγγειλε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου εισήχθη προς συζήτηση το εν λόγω απαράδεκτο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής Οδηγίας «Σχετικά με την πρόληψη της διάδοσης του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο».

Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι δεν είναι καθόλου τυχαίος ο χρόνος που αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία γιατί αυτό εντάσσεται στη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να στοχοποιήσει και να φιμώσει κάθε φωνή που δεν συμβιβάζεται με τη φρίκη του πολέμου και το αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας - πρόσθεσε - την Κυριακή, κατά τη διάρκεια του Μαραθώνιου στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε ένα πογκρόμ συλλήψεων εναντίον των πολύμορφων και συμβολικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που έγιναν για τη σφαγή στη Γάζα. Θύμα έπεσαν και ο γνωστός ηθοποιός Αντώνης Ξένος και η κόρη του, Αγγελική, που προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ για πολλές ώρες, υποτίθεται για εξακρίβωση στοιχείων, τα οποία ήδη είχαν γνωστοποιήσει κατά τη διενέργεια του ελέγχου, επειδή είχαν αναρτημένη την παλαιστινιακή σημαία στο αυτοκίνητό τους.

«Καταλαβαίνουμε πως διαμορφώνεται απ' τη μεριά της κυβέρνησης ένα ασφυκτικό πλαίσιο καταστολής με σκοπό να αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι το λαϊκό αίσθημα βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την πλήρη ευθυγράμμιση του ελληνικού κράτους με το κράτος - τρομοκράτη Ισραήλ», σημείωσε, καταγγέλλοντας ότι την ώρα που ποινικοποιούνται οι ενέργειες αλληλεγγύης, δεν θεωρούνται τρομοκρατική ενέργεια το χτύπημα νοσοκομείων, με νεογέννητα βρέφη που πεθαίνουν λόγω έλλειψης ρεύματος, ο σφαγιασμός δεκάδων χιλιάδων λαού.

Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν απέχει από αυτήν τη λογική, η οποία ενισχύεται στο πλαίσιο της ΕΕ με μια σειρά Οδηγιών ώστε να χτιστεί ένα τρομακτικό νομοθετικό οπλοστάσιο καταστολής, φακελώματος και περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης, κατ' εφαρμογή της αντιδραστικής ευρωενωσιακής νομοθεσίας, στηλιτεύοντας όσους «πέφτουν απ' τα σύννεφα ή επικαλούνται κάθε φορά το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την προστασία δήθεν των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ελευθερίας της έκφρασης κ.λπ.». Ακόμα και το άρθρο 187 του «τρομονόμου» που καλείται να παραπέμπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, κάθε άλλο παρά ακίνδυνο είναι, καθώς έχει επικίνδυνα διευρυνθεί το αξιόποινο που μπορεί να θεωρηθεί τρομοκρατία, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ αλλά και ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ως αντιπολίτευση καταδίκαζε τους κινδύνους που εισάγει ο «τρομονόμος», επισήμανε. Πρόσθεσε ότι υπάρχει και η διεθνής εμπειρία που επιβεβαιώνει πως με το πρόσχημα της απειλής της τρομοκρατίας περνάνε μια σειρά από μέτρα που επεκτείνουν την καταστολή και περιστολή των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Υπογράμμισε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επίσης ενισχύεται η λογοκρισία στο διαδίκτυο κι έφερε ως παράδειγμα το μπλοκάρισμα της εφημερίδας της ΚΝΕ, του «Οδηγητή» στο Twitter επειδή είχε ανάρτηση στην οποία εξέφραζε την αλληλεγγύη της στον Παλαιστινιακό λαό.

Η Μαρία Κομνηνάκα χαρακτήρισε πολύ προβληματικό το γεγονός ότι ήταν ελάχιστοι οι εκπρόσωποι φορέων που τοποθετήθηκαν στην Επιτροπή για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ομως, ακόμα κι αυτοί οι λίγοι τόνισαν τον κίνδυνο να αξιοποιείται η έννοια - λάστιχο της τρομοκρατίας για τη γενίκευση της λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει επί της αρχής το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου του υπ. Δικαιοσύνης.

Fake news τώρα και στη Βουλή...

Την τιμητική τους και στη Βουλή έχουν τα fake news που διακινούνται από τα κυβερνητικά στελέχη και τους βουλευτές της ΝΔ. Και πώς αλλιώς να δικαιολογήσουν την ευθυγράμμιση της κυβέρνησής τους με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, αν όχι με ψέματα;

Η εισηγήτρια της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα - Παλιούρα, ισχυρίστηκε λοιπόν ότι ο 22χρονος Παλαιστίνιος δεν συνελήφθη επειδή ανέβασε τη σημαία της πατρίδας του αλλά επειδή κατέβασε την ελληνική σημαία, διερωτώμενη προς όσους αντέδρασαν στη σύλληψή του: «Αυτό δεν σας ενοχλεί;»! Την ίδια πάντως σίγουρα δεν την ενοχλεί να αναπαράγει ένα καραμπινάτο ψέμα που καταρρίφθηκε έως και... από τις επίσημες ανακοινώσεις την πρώτη κιόλας μέρα.

Οπως και να το κάνεις, βέβαια, το λες και λίγο ειρωνεία η αναπαραγωγή των fake news να γίνεται στο πλαίσιο της συζήτησης, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του απαράδεκτου νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής Οδηγίας «Σχετικά με την πρόληψη της διάδοσης του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο»! Ενός νομοσχεδίου δηλαδή με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει γενικευμένη λογοκρισία στο διαδίκτυο, με πρόσχημα την έννοια - λάστιχο της τρομοκρατίας και διατάξεις που προβλέπουν το άμεσο κατέβασμα όσων αναρτήσεων θεωρούνται «επικίνδυνες» από το αστικό κράτος, την ΕΕ και τους μηχανισμούς τους.

Εξηγείται βέβαια έτσι και γιατί επιχειρούν να επιβάλουν σιωπητήριο σε κάθε φωνή που εναντιώνεται στους σχεδιασμούς και την πολιτική της εμπλοκής: Θέλουν να ακούγεται «στέρεο» και μονότονα η αναμετάδοση των πιο χυδαίων ψεμάτων τους. Με την όρεξη θα μείνουν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ