ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σήμερα η μουσική παράσταση «Misterio bummmmm», αφιερωμένη στην Οκτωβριανή Επανάσταση

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς, φιλοξενείται σήμερα Τετάρτη, στις 21.00, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς New Star Art Cinema», στο πλαίσιο του αφιερώματος που διοργανώνει η «New Star», τιμώντας τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Ο τίτλος της μουσικής παράστασης, «Misterio bummmmm», σε επιμέλεια του συνθέτη Μιχάλη Τρανουδάκη. Στην παράσταση θα παρουσιαστούν: Μελοποιημένα αποσπάσματα από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο του Μαρξ και του Ενγκελς, Καντάτα πάνω στο ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ «Πέτρογκραντ 1917», σε απόδοση Γιάννη Ρίτσου, και τα «Κόκκινα Τραγούδια» - εργατικά τραγούδια του 1927.

«Η μουσική αυτή βραδιά στηρίζεται στην ιδέα ότι η Οκτωβριανή Επανάσταση είναι ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, μαζί με τους δύο παγκόσμιους πολέμους από τα κορυφαία του 20ού αιώνα, γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς σε όποια ιδεολογία και αν ανήκει. Η Οκτωβριανή Επανάσταση και τα συμπεράσματα στα οποία οδήγησε την ανθρωπότητα αποκτούν ολοένα και πιο επίκαιρο χαρακτήρα σήμερα, ενώ η τεράστια σημασία της επηρέασε, επηρεάζει και θα συνεχίσει να επηρεάζει τις Τέχνες και τα Γράμματα», σημειώνει ο Μ. Τρανουδάκης.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Στο πρώτο μέρος, θα παρουσιαστούν τρία μελοποιημένα αποσπάσματα από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ και Ενγκελς, σε ερμηνεία Δημήτρη Βουτσά, και μία καντάτα πάνω στο ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ «Πέτρογκραντ 1917». Ερμηνεύει η Σοφία Μιχαηλίδου.

Στο πιάνο ο Μ. Τρανουδάκης και στα κρουστά οι Μαρίνος Τρανουδάκης και Βασίλης Παναγιωτόπουλος.

Στο δεύτερο μέρος, ο Μ. Τρανουδάκης παρουσιάζει το περιεχόμενο μιας εξαιρετικά σπάνιας έκδοσης του 1927 με χορωδιακά τραγούδια, σε δική του σύλληψη. Τα «Κόκκινα Τραγούδια» αποτελούν το ρεπερτόριο που ερμήνευαν οι εργατικές χορωδίες, οι οποίες αποτελούσαν μια γενικευμένη τάση της εποχής, στο πλαίσιο της διάδοσης της Τέχνης στην εργατική τάξη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο πρόλογος της έκδοσης του 1927 περιείχε οδηγίες κατάρτισης μιας εργατικής χορωδίας.

Σε θέση εργατικής χορωδίας, η Χορωδία του Πάντειου Πανεπιστημίου υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Βρυζάκη.

Συνεχίζεται η προβολή της ταινίας «Οταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ενγκελς»

«Οι φιλόσοφοι εξηγούν μόνο με διάφορους τρόπους τον κόσμο, αλλά το ζήτημα είναι να τον αλλάξουμε» - Κ. Μαρξ.

Συνεχίζεται στους κινηματογράφους η προβολή της πολύ ενδιαφέρουσας ταινίας του Ραούλ Πεκ, «Οταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ενγκελς». Μια ταινία που αξίζει κάποιος να δει. Η ταινία πραγματεύεται την περίοδο από το 1843 έως το 1847, την περίοδο δηλαδή όπου ο Κ. Μαρξ γνωρίζεται με τον Φρίντριχ Ενγκελς και αναπτύσσουν μια δυνατή φιλία αμοιβαίας αλληλοεκτίμησης. Δεν πρόκειται απλά για μια βιογραφική ταινία... Μέσα από την ταινία παρακολουθούμε την κοινή τους δράση, που πρόσφερε στο εργατικό κίνημα το θεωρητικό και πολιτικό θεμέλιο του επιστημονικού σοσιαλισμού. Η ταινία αναδεικνύει διάφορες πλευρές της ζωής των δύο μεγάλων θεωρητικών σε νεαρή ηλικία, εστιάζοντας στο γεγονός ότι επρόκειτο για μαχόμενους στοχαστές, που συμμετείχαν στην πολιτική δράση και τους διεκδικητικούς αγώνες της εργατικής τάξης.

Μεγάλο μέρος της ταινίας καταπιάνεται με την ίδρυση της «Ενωσης Κομμουνιστών», του πρώτου - στην ιστορία του εργατικού κινήματος - Κομμουνιστικού Κόμματος. Παρακολουθούμε την αποφασιστική συμβολή των Μαρξ και Ενγκελς για το μετασχηματισμό της οργάνωσης «Ενωση των Δικαίων», που μιλούσε γενικά και αφηρημένα για καλοσύνη και αδελφοσύνη, σε οργάνωση του προλεταριάτου, που «ελευθερώνοντας τον εαυτό του θα ελευθερώσει την ανθρωπότητα. Και αυτή η ελευθερία έχει όνομα. Κομμουνισμός». Το προηγούμενο ουτοπικό σύνθημα «Ολοι οι πολίτες είναι αδέρφια» αντικαταστάθηκε από το καινούριο ταξικό σύνθημα: «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε». Παρακολουθούμε ακόμα και τη διαπάλη με τους ουτοπικούς και μικροαστικούς σοσιαλιστές της εποχής.

Η ταινία ολοκληρώνεται με τις προσπάθειές τους για τη συγγραφή του Προγράμματος της «Ενωσης των Κομμουνιστών», που έμεινε στην Ιστορία ως «Κομμουνιστικό Μανιφέστο».

Με τους: Ογκαστ Ντιλλ, Στέφαν Κονάρσκε.

Παραγωγή: Γερμανία /Γαλλία /Βέλγιο.

Ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις

Εργο του Βαγγέλη Δημητρέα
Εργο του Βαγγέλη Δημητρέα
Ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις περιλαμβάνει η πολιτιστική ατζέντα τόσο στην Αθήνα, όσο και τη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα, στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη (Μαρίνου Αντύπα 18, Νέο Ηράκλειο) πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της έκθεσης «Πορτρέτα 1968 - 1917». Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη χαρά να δουν πορτρέτα πενήντα χρόνων του ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βαγγέλη Δημητρέα. Την έκθεση επιμελείται ο Παναγιώτης Σ. Παπαδόπουλος και θα διαρκέσει έως τις 15 Γενάρη. Οπως αναφέρει ο Π. Παπαδόπουλος, «ο Δημητρέας είναι ο ζωγράφος των μετατροπών».

Χτες, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Πρόσωπα στο βάθος του χρόνου» του Πέτρου Ζουμπουλάκη, στο Χώρο Τέχνης «ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ», που περιλαμβάνει μια σύνοψη ζωγραφικών πορτρέτων από το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. H Εκθεση θα λειτουργεί έως την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη. Το έργο του χαρακτηρίζεται από ποικιλία και πολυμορφία εκφραστικών μέσων με απροσδόκητες τεχνικές και ματιέρες, γεγονός που προκαλεί αιφνίδιες αλλαγές στο ύφος και οδηγεί άλλοτε σε ένα ημιτελές και ηθελημένα πρόχειρο αποτέλεσμα και άλλοτε σε μια επιμελημένη και τεχνικά άψογη εικόνα.

Επίσης, χτες πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της έκθεσης «Πάρις Πρέκας και Μερόπη Πρέκα: Δύο δημιουργοί - Δύο κόσμοι», που παρουσιάζεται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα (Αγ. Δημητρίου 159Α, τηλ. 2310991610). Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 28 Γενάρη. Στο Τελλόγλειο, στον εκθεσιακό χώρο του ισογείου, θα παρουσιαστούν περισσότερα από εκατό έργα του Πρέκα (ζωγραφικά, γλυπτά, κοσμήματα και έπιπλα), αντιπροσωπευτικά των βασικών σταθμών της καλλιτεχνικής του διαδρομής. Μάλιστα, κάποια από αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, όπως έργα που είναι εμπνευσμένα από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, την Κύπρο κ.λπ. Παράλληλα, στον πρώτο όροφο του Τελλογλείου θα παρουσιαστεί η πορεία της συζύγου του μεγάλου καλλιτέχνη, της ζωγράφου Μερόπης Πρέκα, με περισσότερες από 40 δημιουργίες της: Υαλογραφίες (βιτρό) και ζωγραφικά έργα. Στο χώρο θα ζωντανέψει το εργαστήριο της καλλιτέχνιδας, με τον πάγκο εργασίας, αντικείμενα και εργαλεία της δημιουργικής της καθημερινότητας. Τη γενική ευθύνη των εκθέσεων έχει η γενική γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου, καθηγήτρια του ΑΠΘ Αλεξάνδρα Γουλάκη - Βουτυρά και την επιμέλεια η Χριστίνα Τσαγκάλια, επιμελήτρια συλλογών Τελλογλείου, με την εγκάρδια και φιλική σύμπραξη της Μερόπης Πρέκα.

Εργο του Πάρη Πρέκα
Εργο του Πάρη Πρέκα
Ο ποιητής Νίκος Καββαδίας σε πορτρέτο του Πέτρου Ζουμπουλάκη
Ο ποιητής Νίκος Καββαδίας σε πορτρέτο του Πέτρου Ζουμπουλάκη
Εκδήλωση για τον Μάνο Λοΐζο

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, με το μουσικό σχήμα «ΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ», οργανώνουν σήμερα Τετάρτη στις 9 μ.μ., στη μουσική σκηνή «Ρεμπέτικο», η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Καρδίτσας της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του γιορτασμού των 44 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και με αφορμή τα 80 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ