ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
10ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Στο επίκεντρο η πάλη για την αληθινή ισοτιμία

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο στην Αθήνα, με τη συμμετοχή πάνω από 400 γυναικών και σύνθημα «Ο ιμπεριαλισμός στοχεύει τη ζωή. Κάνε τη δύναμή σου ανατροπή»

«Υπάρχει γυναικείο ζήτημα τόσο για τις γυναίκες του προλεταριάτου, όσο και για τις γυναίκες της αστικής και μεγαλοαστικής τάξης. Μόνο που σε αντίθεση με τις γυναίκες του προλεταριάτου που μαζί με τους άνδρες αγωνίζονται για ελευθερία και ανεξαρτησία από τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς, οι γυναίκες της αστικής τάξης εκείνο για το οποίο κυρίως αγωνίζονται είναι για να μπορούν να σπαταλήσουν την περιουσία τους με ελεύθερο και ανεξάρτητο τρόπο...».

Εχοντας καθαρό (στη βάση της παραπάνω επισήμανσης της Κλάρας Τσέτκιν που έθιξε η κεντρική εισήγηση) σε ποιες γυναίκες πρέπει η ΟΓΕ να ιεραρχήσει και να ενισχύσει την παρέμβασή της και με αφετηρία την απαιτητικότητα που γεννά η ανάγκη το μαζικό λαϊκό κίνημα συνολικά να περάσει στην αντεπίθεση, ξεκίνησαν χτες στο κέντρο της Αθήνας, στο Πολεμικό Μουσείο, οι εργασίες του 10ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, με τη συμμετοχή γυναικών κάθε ηλικίας, από κάθε μεριά της χώρας.

«Οσο τα μέσα παραγωγής βρίσκονται σε λίγα χέρια και οι πολλοί παράγουν τον πλούτο για την κερδοφορία των λίγων, τόσο η εκμετάλλευση θα γίνεται στυγνότερη, απροκάλυπτη, βάρβαρη και οι γυναίκες διαχρονικά θα αποτελούν το καύσιμο για το όχημα της όλο και μεγαλύτερης εκμετάλλευσης για όλους», επισήμανε η Νάντια Πασαλιμανιώτη, αντιπρόεδρος της ΟΓΕ (η πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, καθώς για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει όλες τις εργασίες του συνεδρίου), παρουσιάζοντας την κεντρική εισήγηση και αναδεικνύοντας την αληθινή πηγή των αυξημένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, επισημαίνοντας πως «το γυναικείο ζήτημα, με την ταξική και φυλετική του φύση από τη γέννησή του, δεν μπορεί να βρει τη λύση του, αν δεν καταργηθεί πρώτα η ταξική εκμετάλλευση».

Επίθεση με μορφή καταιγίδας

Αποψη από την αίθουσα του συνεδρίου
Αποψη από την αίθουσα του συνεδρίου
Η ευθύνη με την οποία η ΟΓΕ αντιμετωπίζει σήμερα την ανάγκη να δυναμώσει η δράση της για την αγωνιστική αφύπνιση, κινητοποίηση και οργάνωση των γυναικών, μεγαλώνει από την ίδια την όξυνση των προβλημάτων. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε η εισήγηση:

  • Μόλις ένας στους τρεις εργαζόμενους δουλεύει σήμερα σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Η πλειοψηφία των θυμάτων της «ευελφάλειας» είναι γυναίκες.
  • Η πρόοδος που χρόνια τώρα τάζει η ΕΕ στους λαούς της Ευρώπης καταγράφει σήμερα, μόνο στη Γηραιά Ηπειρο, 120 εκατομμύρια γυναικών που ζουν σε καθεστώς φτώχειας.
  • Στο όνομα της ισότητας που βολεύει τα μονοπώλια, καταργήθηκε το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης στις εργαζόμενες που έχουν ανάπηρο και ανήλικο παιδί.

«Μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, η επίθεση του ιμπεριαλισμού στα δικαιώματα των εργαζομένων έχει πάρει μορφή καταιγίδας», σημείωσε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος της ΟΓΕ. Με μεγάλη ένταση ξετυλίγεται και η προσπάθεια της άρχουσας τάξης να χειραγωγήσει και να ενσωματώσει τις γυναίκες, προωθώντας την «ισότητα» που βολεύει τα μονοπώλια, στοχεύοντας ειδικά τη νέα γενιά. Ενώ στρέφοντας την προσοχή στην επιμονή με την οποία το κεφάλαιο δουλεύει για τη χειραγώγηση και την ενσωμάτωση των γυναικών υπογράμμισε: «Μπροστά στην κρίση του καπιταλισμού θα βρουν τρόπους για να παραπλανήσουν όλους και κύρια τις γυναίκες ότι υπάρχει λύση, αλλάζοντας σχήματα και σχηματισμούς. Εκτιμάμε ότι ο λύκος μπορεί να αλλάξει προβιά, αλλά τα δόντια του θα είναι το ίδιο κοφτερά», υπογράμμισε η Ν. Πασαλιμανιώτη.

Ο πήχης να μπει ακόμα πιο ψηλά

«Εχουμε υποθήκες και παρακαταθήκες από τους ηρωικούς εθνικοαπελευθερωτικούς και εργατικούς αγώνες του λαού μας, μέσα στους οποίους οι γυναίκες ήταν παρούσες με βαθιά πίστη στη δύναμη των λαϊκών αγώνων, ξέροντας ότι "το δίκιο το παίρνεις, δε στο δίνουν"», κατέληξε μεταξύ άλλων η Ν. Πασαλιμανιώτη, τονίζοντας ότι ο πήχης μπαίνει ακόμα πιο ψηλά. Επόμενος σταθμός στην πάλη αποτελεί η μάχη των επικείμενων ευρωεκλογών που είναι «μια ευκαιρία για τις γυναίκες να καταδικάσουν τις ευρωενωσιακές πολιτικές, καταδικάζοντας τα κόμματα που στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο είτε με ευθύ είτε με πλάγιο και συγκαλυμμένο τρόπο».

Στην ίδια κατεύθυνση και με οδηγό τις αποφάσεις του συνεδρίου, η ΟΓΕ θα χαράξει τη δράση της:

  • Με άξονα την αποκάλυψη των ενόχων και τη συμβολή στην οργάνωση της πάλης για όλα τα προβλήματα που μαστίζουν τη λαϊκή - εργατική οικογένεια, αυξάνουν τα βάρη που σηκώνουν οι γυναίκες. Ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Πρόνοιας, της Παιδείας, της Υγείας, τα όσα θα φέρει ο «Καποδίστριας 2» κτλ.
  • Για το συντονισμό με το εργατικό κίνημα, τις ταξικές δυνάμεις μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, την ενίσχυση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, τη λήψη μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας μέσα στους τόπους δουλειάς κτλ.
  • Με στόχο να εμπλουτιστεί ακόμα περισσότερο το περιεχόμενο της δράσης των συλλόγων, να αγκαλιάσει και να δραστηριοποιήσει η Ομοσπονδία ακόμα περισσότερες αγρότισσες, μετανάστριες, εργατοϋπαλλήλους, αυτοαπασχολούμενες, συνταξιούχους κτλ.
  • Δίνοντας ειδικό βάρος στη συσπείρωση νέων γυναικών, οι οποίες, όπως αναφέρθηκε, ζουν σε ένα κλίμα επίπλαστης ισότητας, βλέπουν τα δικαιώματά τους να αντικαθίστανται από τις «ίσες ευκαιρίες».
  • Αξιοποιώντας και ενισχύοντας την πολυμορφία με την οποία το προηγούμενο διάστημα δούλεψε, με συσκέψεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, σεμινάρια για το γυναικείο ζήτημα.
  • Αντιπαλεύοντας την επανάπαυση, αλλά και την ηττοπάθεια που καλλιεργεί το σύστημα ακόμα περισσότερο στις γυναίκες, οξύνοντας το μέτωπο με όσους πασχίζουν να αποπροσανατολίσουν και να ενσωματώσουν τις γυναίκες.

Θερμό χαιρετισμό απηύθυνε στο συνέδριο η πρόεδρος της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών Μαρσία Κάμπος, που επισήμανε την ανάγκη να δυναμώσουν οι αγώνες των γυναικών όλου του κόσμου, αλλά και η ενότητα, η συντονισμένη δράση τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό που θίγει τις γυναίκες με μεγαλύτερη ένταση. Αναφερόμενη στην παρουσία αγωνιστριών από διάφορες χώρες του κόσμου (Κούβα, Β. Κορέα, Αγκόλα, Λίβανος, Μεξικό, Πορτογαλία, Κύπρος κτλ.), τόνισε ότι με τον αγώνα τους αναδεικνύουν το γυναικείο σθένος και σημειώνοντας ότι τα μέλη της ΟΓΕ διακρίνονται για τη μαχητικότητά τους, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.

Με συμμετοχή πλήθους φορέων

Στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου παραβρέθηκαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αντιπροσωπείες από όλες τις περιφερειακές οργανώσεις της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (της οποίας η Εκτελεστική Γραμματεία συνεδρίασε τη βδομάδα που πέρασε στην Αθήνα), ο γγ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ο πρέσβης της Κούβας Ερμες Καρέρα, η Χρυσούλα Λαμπούδη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ, η υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς Κωνσταντίνα Μπέη, η δημοτική σύμβουλος Αθηνών Βάσια Τριφύλλη αντιπροσωπεύοντας το δήμαρχο Αθηνών και αντιπρόσωποι πολλών ακόμα φορέων του μαζικού κινήματος, όπως η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ, το ΕΣΥΝ, συνδικάτα κτλ.

Μεταξύ άλλων, χαιρετισμό απηύθυναν η Καίτη Φειδάκη, μέλος της Διατμηματικής Επιτροπής για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση του ΚΚΕ, και η Βίκυ Αράπη - Καραγιάννη, στέλεχος του ΔΗΚΚΙ.

Ενδιαφέρον είχε το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε για τη δράση της Ομοσπονδίας το τελευταίο τρίχρονο, όπως και η έκθεση που διοργανώνεται στο χώρο του συνεδρίου με έργα τέχνης που θα κληρωθούν σε λαχειοφόρο αγορά, για την οικονομική ενίσχυση της Ομοσπονδίας.

Η χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών ολοκληρώθηκε με τη σεμνή εκδήλωση κατά την οποία, στο πρόσωπο δύο μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, της Γιάννας Τρικαλινού και της Χρυσούλας Γκόγκογλου, τιμήθηκαν όλες οι αγωνίστριες που πάλεψαν και παλεύουν για την πραγματική γυναικεία χειραφέτηση. Το συνέδριο συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ