ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Ο ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ
Ολοι τη Δευτέρα στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Ανοίγουν από τις 9.00 π.μ. οι πύλες του ιστορικού ιδρύματος

«Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία - Εθνική Ανεξαρτησία», «Εξω οι ΗΠΑ», «Εξω το ΝΑΤΟ»: συνθήματα γραμμένα με αίμα, συνθήματα γραμμένα ανεξίτηλα στη μνήμη και στις καρδιές του λαού και της νεολαίας μας, που φωτίζουν τον αγώνα του σήμερα, που καλούν σήμερα, αύριο και μεθαύριο στον αγωνιστικό εορτασμό, στην πάλη για τις ανάγκες του σήμερα. Η προτροπή «εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία» θα ακουστεί και φέτος δυνατά, αφού ο «εχθρός» συνεχίζει να είναι ο ίδιος: ο ιμπεριαλισμός. Κι όλες οι φωνές θα συναντηθούν για να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα στους δρόμους της Αθήνας και στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη στη μεγάλη, παλλαϊκή πορεία.

Οι πύλες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων ανοίγουν σήμερα, όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα και το ίδρυμα υποδέχεται αγωνιστές του χτες και του σήμερα, για να θυμηθούν, να μάθουν, να αφήσουν ένα λουλούδι ή ένα στεφάνι πάνω στα στραπατσαρισμένα κάγκελα που άφησαν πίσω τους οι ερπύστριες του τανκ το 1973. Οι πύλες του Πολυτεχνείου στις 9 το βράδυ σήμερα και αύριο, ενώ τη Δευτέρα θα κλείσουν στις 1.30 το μεσημέρι, για να ξεκινήσει η καθιερωμένη εκδήλωση της Πρυτανείας και να δοθεί η έναρξη για την πορεία.

Στο χώρο του Πολυτεχνείου, θα λειτουργούν σε όλο το τριήμερο ενδιαφέρουσες εκθέσεις ντοκουμέντων και αρχειακού υλικού, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν στο κτίριο «Γκίνη» αυτές της Προοδευτικής Ενωσης Μητέρων Ελλάδας (αίθουσα 12) και της ΚΝΕ (αίθουσα 13).

Η Θεσσαλονίκη τιμά την εξέγερση

Στις 6.00 η αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση και πορεία στο αμερικάνικο προξενείο

Από τη χθεσινή εκδήλωση της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη χθεσινή εκδήλωση της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη
«Το Πολυτεχνείο μάς θέλει ανυπόταχτους!». Εργαζόμενοι και νεολαία της Θεσσαλονίκης, πιστοί στα συνθήματα του Νοέμβρη, ετοιμάζουν μέρα με τη μέρα τη μαζική συμμετοχή τους στη συγκέντρωση και την πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο που καλεί η ΦΕΑΠΘ και ο ΣΦΕΑ, τη Δευτέρα, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους. Στην πρώτη γραμμή του αγώνα τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ που πραγματοποιούν την προσυγκέντρωσή τους στις 5 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου, ενώ στις 4.30 στον ίδιο χώρο έχει ορίσει την προσυγκέντρωσή της η ΚΝΕ. Η σπουδάζουσα νεολαία, με αποφάσεις δεκάδων συλλόγων των ΑΕΙ και ΤΕΙ, ξεκινάει στις 4.30 από την πλατεία Χημείου για να ενωθεί με την παλλαϊκή συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους. Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι «τριάντα χρόνια μετά τον ηρωικό Νοέμβρη του '73 η εργατική τάξη και η νεολαία της χώρας βρίσκονται μπροστά σε εξελίξεις που απειλούν το μέλλον τους». Στην κινητοποίηση καλούν επίσης με αποφάσεις τους η διοίκηση του ΕΚΘ και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης.

Από χτες το μεσημέρι, φορείς και απλοί πολίτες, αποτίουν φόρο τιμή στα θύματα της εξέγερσης με την κατάθεση στεφανιών στο μνημείο που βρίσκεται στο προαύλιο του Πολυτεχνείου. Αντιπροσωπείες της ΚΟΘ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα καταθέσουν στεφάνι αύριο Κυριακή στις 12 το μεσημέρι.

Η κεντρική εκδήλωση της ΚΝΕ

Αφιερωμένη στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στο αίτημα του Πολυτεχνείου για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, που τριάντα χρόνια μετά την παλλαϊκή εξέγερση παραμένει αδικαίωτο, ήταν και η χτεσινή εκδήλωση της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητή τον Γιώργο Τσιλιγγιρίδη, μέλος του ΝΓ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. «Θέλουμε μια Ανώτατη Εκπαίδευση αντίθετη από αυτή που επιδιώκουν τα μονοπώλια», σημείωσε ο Γ. Τσιλιγγιρίδης και τόνισε την αναγκαιότητα του αγώνα ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων και των πολιτικών δυνάμεων που συμβάλλουν στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής. «Ο αντιδικτατορικός αγώνας, η εξέγερση του Πολυτεχνείου, το σύνθημα Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία, αυτόν τον αγώνα φωτίζουν», κατέληξε ο ομιλητής.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε από το συγκρότημα της ΚΝΕ μουσικό αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο.

Αλλες πόλεις

Εκδηλώσεις και πορείες, εξάλλου, για την τριακοστή επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου πραγματοποιούνται τη Δευτέρα σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη. Στις Σέρρες, την Κοζάνη και την Πτολεμαϊδα συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 6 μ.μ. στις κεντρικές πλατείες. Στη Φλώρινα ο λαός της πόλης θα συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία στις 4.30 μ.μ. και στην Αλεξανδρούπολη την ίδια ώρα έξω από το Δημαρχείο. Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν ακόμα, στην Καβάλα (4 μ.μ.), στο άγαλμα του καπνεργάτη, στην Κομοτηνή, στις 4 μ.μ. μπροστά στην Περιφέρεια και στην Ορεστιάδα στις 5 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Προσυγκεντρώσεις

Προσυγκεντρώσεις για τη μεγάλη πορεία τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη έχουν ανακοινώσει:

-- Η ΚΝΕ, στις 3 μ.μ., στα Χαυτεία.

-- Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ, στις 3 μ.μ., στην Πατησίων έξω από το «Μινιόν».

-- Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, στις 2.30 μ.μ., έξω από το ξενοδοχείο «Εσπέρια» (Σταδίου 22).

-- Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, στις 3.30 μ.μ., έξω από τα γραφεία του (Κάνιγγος 33).

Το ΠΑΜΕ στην πρώτη γραμμή

Σήμερα, στις 5.30 το απόγευμα, στην Ομόνοια, το ΠΑΜΕ δίνει αγωνιστικό ραντεβού σε συνδικάτα, συνδικαλιστές, εργαζόμενους για να τιμήσουν αγωνιστικά την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, να πραγματοποιήσουν πορεία στον ιστορικό χώρο του ιδρύματος και να καταθέσουν στεφάνι.

Αμέσως μετά τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Φαρμάκου Αθήνας διοργανώνουν εκδήλωση, με θέμα: «Η εργατική τάξη στην πρωτοπορία της πάλης ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό», στις 6.30 μ.μ., στο κτίριο «Γκίνη» του Πολυτεχνείου. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει συζήτηση και βιντεοπροβολή.

Σήμερα τα στεφάνια ΚΚΕ - ΚΝΕ

Στεφάνια στο μνημείο των ηρώων του Πολυτεχνείου θα καταθέσουν σήμερα, στις 11 το πρωί, εκπρόσωποι του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και του «Ριζοσπάστη».

Ερωτήματα...

Ερωτήματα προκαλεί η χτεσινή στάση του ΣΥΝ, καθώς και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, που προχώρησαν σε πραγματοποίηση εκδήλωσης στο Ιδρυμα αργά το βράδυ, παρά την ομόφωνη απόφαση των φορέων που συναποτελούν την Οργανωτικής Επιτροπή Γιορτασμού και είχαν συμφωνήσει για χθες οι πύλες του Πολυτεχνείου να κλείσουν στις 7 μ.μ. Η απόφαση αυτή είχε παρθεί για να εξασφαλιστεί η περιφρούρηση του κτιρίου και να διεξαχθεί με τον καλύτερο τρόπο ο τριήμερος γιορτασμός της 30ής επετείου του Πολυτεχνείου. Με την απόφαση της Οργανωτικής, είχαν συμφωνήσει και οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ