ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 16 Οχτώβρη 2022
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΛΑΡΙΣΑ
Καταγγελίες για προκλήσεις φασιστοειδών σε σχολεία

«Ως γονείς δεν θα ανεχτούμε τα σχολεία μας να γίνουν εκκολαπτήρια φασιστών. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταστρέφει τις κτιριακές υποδομές που φτιάχτηκαν και συντηρούνται με τον ιδρώτα των εργαζόμενων γονέων και του λαού μας, όταν μάλιστα αυτές οι υποδομές είναι ήδη εγκαταλειμμένες στη μοίρα τους εδώ και χρόνια, από τις πολιτικές υποχρηματοδότησης των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών».

Τα παραπάνω τονίζει η Ενωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών, σημειώνοντας ότι «εδώ και δυο βδομάδες βλέπουμε ομάδα/-ες "αγνώστων" να μπαίνουν σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά τις βραδινές ώρες και με πανομοιότυπο τρόπο, που παραπέμπει σε οργανωμένη συμμορία, να καταστρέφουν ολοσχερώς κουφώματα, έπιπλα, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, να αδειάζουν τους πυροσβεστήρες, να κλέβουν υπολογιστές, να καταστρέφουν το αρχείο του σχολείου. Μέχρι στιγμής τα σχολεία που έχουν βανδαλιστεί είναι: 4ο και 5ο Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Πεδινής, 4ο Λύκειο και Λύκειο Κατσικά, 3ο ΕΠΑΛ».

Η Ενωση εκφράζει την ανησυχία της για το ότι «σε κάποια από αυτά τα σχολεία οι δράστες αυτοαποκαλύπτονται, γράφοντας φασιστικά συνθήματα γνωστής εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης και τα αρχικά του ονόματος στελέχους της. Επιπλέον, σε Λύκειο της πόλης, κατά τη διάρκεια πρόβας παρέλασης ακούστηκαν γνωστά φασιστικά - αλυτρωτικά συνθήματα από μαθητές».

Η Ενωση καλεί τους Συλλόγους Γονέων, τους εκπαιδευτικούς και τα Μαθητικά Συμβούλια να αναλάβουν δράσεις μέσα στα σχολεία οι οποίες θα αποκαλύπτουν την εγκληματική δολοφονική φύση του φασισμού, θα αναδεικνύουν τις αξίες της αλληλεγγύης, της οργανωμένης δράσης και του συλλογικού αγώνα για καλύτερες συνθήκες μόρφωσης, της φιλίας των λαών.

Σε Λύκειο της Λάρισας

Τη δράση φασιστικών στοιχείων στο 10ο Λύκειο Λάρισας καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της και η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες μέρες, στην πρόβα της παρέλασης του σχολείου για την 28η Οκτώβρη, προσπάθησαν να χαιρετήσουν με τον γνωστό ναζιστικό χαιρετισμό και έλεγαν στους μαθητές ότι «όποιο χέρι δεν σηκώνεται» (εννοώντας ναζιστικά) «κόβεται». Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να επιτεθούν σε μαθητή με καταγωγή από άλλη χώρα στον χώρο του σχολείου, ενώ σε συντονισμό με άλλα φασιστικά στοιχεία δεν δίστασαν να συγκεντρωθούν έξω από το σπίτι του ίδιου μαθητή, με συνθήματα και απειλές ενάντια σ' αυτόν και στην οικογένειά του.

«Η δράση των φασιστών μέσα στα σχολεία κινείται στο έδαφος της πολιτικής που από τη μια εμπορευματοποιεί την Παιδεία, κατηγοριοποιεί σχολεία και μαθητές, και από την άλλη κόβει τους μισθούς μας, τις συντάξεις των απόμαχων της δουλειάς. Σε αυτό το ίδιο έδαφος καλλιεργείται το ρατσιστικό - εθνικιστικό δηλητήριο», τονίζει η ΤΕ Λάρισας και καλεί τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών, Γονέων, τα 5μελή και 15μελή των σχολείων της πόλης να στήσουν τείχος στη δράση αυτών των ομάδων, στη μισαλλόδοξη και απάνθρωπη ιδεολογία τους.

«Εφυγε» πρόωρα από τη ζωή ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Υπήρξε δις Ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο και αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ | Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

Eurokinissi

Θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό προκάλεσε η είδηση του θανάτου του δις ασημένιου Ολυμπιονίκη στο τάε κβον ντο, Αλέξανδρου Νικολαΐδη, σε ηλικία μόλις 43 ετών, από καρκίνο. Η είδηση γνωστοποιήθηκε μέσω προσωπικής ανάρτησης στο διαδίκτυο, την οποία είχε ετοιμάσει νωρίτερα και η οποία προφανώς αναρτήθηκε από φιλικό του πρόσωπο μετά τον θάνατό του.

Σε αυτή μιλάει για την περιπέτεια της υγείας του τα τελευταία δυο χρόνια, καθώς έπασχε από μια σπάνια μορφή καρκίνου, καθώς επίσης για τις επιτυχίες του στον αθλητισμό και τη ζωή του μέχρι σήμερα. Παράλληλα γνωστοποιεί την πρόθεσή του να βγουν σε δημοπρασία τα δύο Ολυμπιακά του μετάλλια και τα έσοδα να δοθούν σε δομές για παιδιά τις οποίες θα επιλέξει η οικογένειά του.

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης υπήρξε σπουδαίος αθλητής στο τάε κβον ντο, έχοντας συνολικά τέσσερις παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με κορυφαίες το 2004 στην Αθήνα και το 2008 στο Πεκίνο, όπου κατέκτησε ασημένια μετάλλια στην κατηγορία των 80 κ., ενώ έδωσε το «παρών» και στις διοργανώσεις του 2000 στο Σίδνεϊ και του 2012 στο Λονδίνο. Μάλιστα η παρουσία του στο Σίδνεϊ είχε συγκλονίσει, όταν στα προκριματικά της κατηγορίας υπέστη κάταγμα, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για δύο χρόνια.

Στην καριέρα του είχε κι άλλες σημαντικές επιτυχίες, όπως χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008 και χάλκινο σε εκείνο του 2010, καθώς και πολλά άλλα μετάλλια σε πρωταθλήματα κατηγορίας εφήβων. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Θερμά συλλυπητήρια εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας: «Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για την πρόωρη απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, πολυνίκη αθλητή του τάε κβον ντο, Ολυμπιονίκη στους Αγώνες της Αθήνας και του Πεκίνου και αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης έδωσε με αξιοπρέπεια τη μάχη με την ασθένειά του, όπως μαχητικός υπήρξε στο αγώνισμά του και στην πολιτική και κοινωνική του δράση. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και σε όλους τους οικείους του».

Τα συλλυπητήριά τους εκφράζουν επίσης με ανακοινώσεις τους η Προεδρία της Δημοκρατίας, κόμματα και φορείς, ιδιαίτερα από το χώρο του αθλητισμού.

Νέο ατύχημα με λεωφορείο του ΟΑΣΘ

Τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζει η κυβέρνηση σε βάρος του δικαιώματος των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και του επιβατικού κοινού, αναδείχθηκαν για άλλη μια φορά μέσα από το νέο ατύχημα με λεωφορείο του ΟΑΣΘ στη γραμμή 5 «Νέα Κρήνη - Βενιζέλου», στη Θεσσαλονίκη.

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΑΣΘ, την Πέμπτη 13/10 λεωφορείο της συγκεκριμένης γραμμής έμεινε από βλάβη στην οδό Αϊδινίου στην Καλαμαριά. «Ο οδηγός ασφάλισε το όχημα και κάλεσε το κινητό συνεργείο. Ο τεχνίτης έκρινε ότι το λεωφορείο έπρεπε να μεταφερθεί στο αμαξοστάσιο του Φοίνικα και με τη σειρά του κάλεσε τον γερανό του ΟΑΣΘ.

Ενώ και οι δυο εργαζόμενοι ήταν κάτω από το λεωφορείο και περίμεναν τον γερανό, για άγνωστο λόγο το λεωφορείο "τσούλησε" προς τα πίσω με αποτέλεσμα να χτυπήσει παρκαρισμένα Ι.Χ., χωρίς ευτυχώς άλλες σοβαρές συνέπειες. Σε επικοινωνία με τον οδηγό, προέκυψε ότι το χειρόφρενο του λεωφορείου ήταν στη θέση του, ενώ ούτε ο συνάδελφος τεχνίτης έκανε κάποια παρέμβαση που να αιτιολογεί την ξαφνική μετακίνηση του οχήματος. Το λεωφορείο ήταν της εταιρείας leasing από την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ νοίκιασε περίπου 260 λεωφορεία υποτίθεται για να λύσει το συγκοινωνιακό πρόβλημα της πόλης».

Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ καταγγέλλει την πλήρη αδιαφορία για μέτρα ασφάλειας παρά τα επαναλαμβανόμενα «ατυχήματα», τονίζοντας ότι οι ελλείψεις προσωπικού και ανταλλακτικών και γενικά η υποβάθμιση της συντήρησης των οχημάτων έχει τραγικές συνέπειες. Αναφέρει τέλος ότι τα πολυδιαφημισμένα και ακριβοπληρωμένα ενοικιαζόμενα λεωφορεία είναι κατώτερα των περιστάσεων, διαψεύδοντας όσους προσπάθησαν να τα παρουσιάσουν αρχικά ως «καινούργια» και ότι θα έλυναν το συγκοινωνιακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης.

Προσφορά

Με αφορμή τα συνεχιζόμενα θανατηφόρα «ατυχήματα» στον μεταλλευτικό κλάδο και αλλού, όπως το τελευταίο συναδέλφου μας στα μεταλλεία βωξίτη της «Imerys», των μεταλλωρύχων σε λατομεία μαρμάρου στη Β. Ελλάδα, αλλά και όλων των νεκρών της εργατικής τάξης, καταθέτουμε στο ΚΚΕ, το οποίο παλεύει για την ανατροπή του συστήματος που γεννά και αναπαράγει τη μισθωτή σκλαβιά, το ποσό των 1.070 ευρώ μέσω της ΤΟ Κατασκευών της ΚΟ Αττικής, της ΚΟ Μεταλλείων Κασσάνδρας και της ΚΟΒ ΛΑΡΚΟ.

Ως μεταλλειολόγοι μηχανικοί γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες οι οποίες απαιτούνται προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πολύ πιο ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για τους μεταλλωρύχους. Ομως, για το κεφάλαιο κριτήριο της παραγωγής είναι μόνο το μέγιστο δυνατό ποσοστό κέρδους, και έτσι η προστασία της ζωής του εργάτη θυσιάζεται στον βωμό αυτόν.

Οι συνάδελφοι μεταλλειολόγοι μηχανικοί από Ελλάδα και εξωτερικό: Γ. Α., Δ. Π., Ν. Τ., Δ. Γ., Ο. Ν., Λ. Λ., Ε. Γ., Κ. Κ., Γ. Γ., Ε. Ζ., Χ. Μ., Β. Π., Α. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ