ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ ΣΤΗ ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ
Περιπολίες από το στρατό

ΡΩΜΗ.--

Την άμεση έναρξη ευρύτερων επιχειρήσεων του ιταλικού στρατού στα ανοιχτά της Ιταλίας προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα πλοιάρια με μετανάστες για να αποφευχθούν τραγωδίες σαν αυτές των τελευταίων ημερών στη Λαμπεντούζα και στα χωρικά ύδατα της Μάλτας, την περασμένη Παρασκευή, εξέταζε σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο η ιταλική κυβέρνηση μετά από σχετική εισήγηση του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα.

Η έναρξη των περιπολιών, που εκτιμάται ότι θα είναι άμεση, αναμένεται να στοιχίσει ιδιαίτερα ακριβά στην Ιταλία. Το στοιχείο αυτό έχει ήδη προκαλέσει γκρίνια καθώς σήμερα κιόλας γίνεται μια πρώτη συζήτηση του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2014 στη Βουλή, που προβλέπει σειρά περικοπών. Ενδεικτικό είναι ότι χτες αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας δήλωναν ότι αν υπάρξουν και άλλες περικοπές από το συγκεκριμένο υπουργείο απειλείται με άμεση κατάρρευση όλο το σύστημα υγείας της χώρας.

Παρ' όλα αυτά, ο Λέτα εμφανίζεται αποφασισμένος να θέσει άμεσα σε εφαρμογή τις περιπολίες υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα ασκήσει και περισσότερη πίεση στην ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 24-25 Οκτώβρη, όπου προτίθεται να θέσει το θέμα ζητώντας διαρκή συνεισφορά, χρηματική και υλική, της ΕΕ. Για ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων με τη συμμετοχή και της ΕΕ έκανε λόγο και ο πρωθυπουργός της Μάλτας, στα ανοιχτά της οποίας την Παρασκευή το βράδυ βυθίστηκε άλλο ένα πλοιάριο με μετανάστες από την Αφρική, με αποτέλεσμα 146 να διασωθούν, 35 να έχουν ανασυρθεί νεκροί και άγνωστος ακόμη αριθμός να αγνοείται. Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Ζόζεφ Μουσκάτ μετέβη εκτάκτως στη Λιβύη, την Κυριακή, για να ζητήσει από την εκεί ηγεσία να λάβει έκτακτα μέτρα, αλλά η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, όπως δήλωσε και ο ίδιος, δεν είναι πολύ αισιόδοξη.

ΣΥΡΙΑ
Εκκλήσεις επιθεωρητών για τοπικές εκεχειρίες

Επαναφέρει εμμέσως το θέμα της αποχώρησης Ασαντ από την εξουσία ο Κέρι

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΧΑΓΗ.--

Εκκληση για τοπικές έστω και ολιγόωρες συμφωνίες κατάπαυσης πυρός προκειμένου να καταστούν εφικτοί οι έλεγχοι στις χημικές εγκαταστάσεις της Συρίας απηύθυνε, χτες, ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων. Ο Αχμέτ Ουζούμτσου υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής οι περίπου 60 επιθεωρητές που βρίσκονται, ήδη, στη Συρία έχουν επισκεφτεί 7 από τις 20 συνολικά καταγεγραμμένες εγκαταστάσεις αλλά είναι εντελώς αδύνατο να προσεγγίσουν κάποιες άλλες επειδή μάχες μαίνονται στις γύρω περιοχές.

Παράλληλα με τις επιθεωρήσεις, συνεχίζονται και τα διπλωματικά «παζάρια» για τη διεξαγωγή ή όχι της διεθνούς διάσκεψης για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο ζήτημα της Συρίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε ότι η Μόσχα έφερε σε πέρας όσα ανέλαβε πείθοντας τη συριακή ηγεσία να συμμετάσχει στη διεθνή σύνοδο της Γενεύης και ν' αποδεχτεί να καταστρέψει πλήρως το χημικό της οπλοστάσιο.

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες θα πρέπει ν' αναλάβουν επίσης τις ευθύνες τους και να φέρουν στη σύνοδο τους αντικαθεστωτικούς, τους οποίους «συχνά ενθαρρύνουν». Συμπλήρωσε, βέβαια, ότι οι αντικαθεστωτικοί και οι προσπάθειές τους για ενότητα μοιάζουν να «αποσυντίθενται» και σημείωσε ότι «χωρίς ενιαία φωνή από την πλευρά τους δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις». Οι δηλώσεις Λαβρόφ έγιναν μετά την ανακοίνωση του «Εθνικού Συριακού Συμβουλίου» (της βασικής συνιστώσας της «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας», που είναι το τμήμα που πρόσκειται στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους») ότι δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο της Γενεύης.

Ο Αμερικανός ομόλογός του, από την άλλη, τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να επισπευσθεί η διεξαγωγή της διεθνούς συνόδου της Γενεύης, εκτιμώντας ότι δεν πρέπει ν' αποκλείεται η πραγματοποίησή της ακόμη και το Νοέμβρη. Προσέθεσε, όμως, με νόημα ότι «είναι επείγον να πραγματοποιηθεί για να αποφασιστεί μια μεταβατική ηγεσία που θα δημιουργήσει δυνατότητες επίτευξης οριστικής ειρήνης», επαναφέροντας ουσιαστικά το ζήτημα της απομάκρυνσης Ασαντ από την εξουσία, χωρίς, όμως, να το θέτει τόσο ανοιχτά.

Στο μεταξύ, εντός Συρίας, σκληρές μάχες μαίνονται σε διάφορα σημεία της χώρας. Στην επαρχία Ιντλίμπ, χτες, στην πόλη Νταρκούς, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, να σκοτωθούν τουλάχιστον 27 άνθρωποι, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει γίνει γνωστή. Την Κυριακή δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν έξω από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης στη Δαμασκό προκαλώντας υλικές ζημιές αλλά όχι θύματα, ενώ την ίδια μέρα άγνωστοι απήγαγαν 7 εργαζόμενους του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού που διένειμαν βοήθεια στην πόλη Σαρακέμπ, στο Ιντλίμπ.

Χτες, τέσσερις από τους απαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός δήλωσε ότι θα συνεχίσει το ανθρωπιστικό έργο, αν και η έλλειψη στοιχειώδους ασφάλειας έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση το ανθρωπιστικό έργο αρκετών άλλων οργανώσεων. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της απαγωγής, αν και πληροφορίες ανέφεραν τους ισλαμιστές του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε».

ΗΠΑ
Ανησυχία από την παράταση του αδιεξόδου

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνεται η νευρικότητα σε Πεκίνο, Βρυξέλλες και ιμπεριαλιστικά κέντρα όσο παρατείνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πρόεδρο Ομπάμα - Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και την αύξηση ορίου του χρέους που έχει φτάσει τα 16,7 τρισ. δολάρια.

Χαρακτηριστικό κεντρικό άρθρο του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua την περασμένη Κυριακή πρότεινε την... «αποαμερικανοποίηση» του κόσμου και την εδραίωση «μίας νέας παγκόσμιας τάξης στην οποία όλες οι χώρες μικρές και μεγάλες, φτωχές ή πλούσιες θα απολαμβάνουν την ίδια προστασία και σεβασμό βασικών συμφερόντων τους». Βέβαια, η Κίνα κατέχει το 1/3 του χρέους των ΗΠΑ σε ομόλογα και ανησυχεί ιδιαίτερα για την περίπτωση της χρεοκοπίας.

Σημειώνεται στο άρθρο: «Οσο οι Αμερικανοί πολιτικοί και από τα δύο κόμματα πηγαινοέρχονται ανάμεσα σε Λευκό Οίκο και Καπιτώλιο δίχως βιώσιμη συμφωνία για επαναφορά της ομαλότητας στην πολιτική, για την οποία τόσο επαίρονται, ίσως είναι μία καλή ώρα για τη σαστισμένη υφήλιο να σκεφτεί την οικοδόμηση ενός αποαμερικανοποιημένου κόσμου. Πρέπει να τελειώσουν οι μέρες κατά τις οποίες οι τύχες των άλλων βρίσκονταν στα χέρια ενός υποκριτικού έθνους και να αντικατασταθεί από μία νέα παγκόσμια τάξη», υπογραμμίζεται στο κεντρικό άρθρο του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων και το οποίο αναπαρήχθηκε από πολλά άλλα κρατικά κινεζικά ΜΜΕ.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο αμερικανικό δίκτυο NBC, επανέλαβε τις έντονες ανησυχίες της για τις διεθνείς επιπτώσεις από μία στάση πληρωμών από το αμερικανικό δημόσιο εάν δεν υπάρξει συμφωνία για αύξηση του κρατικού δανεισμού στις ΗΠΑ ως την ερχόμενη Πέμπτη, μιλώντας για «επιπτώσεις καταστροφικότερες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία (Δημοκρατικός) Χάρι Ρίντ δήλωσε χτες βράδυ μετά την πρότερη συνάντησή του με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, πως «σημειώθηκε πρόοδος» στις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας ώστε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών. Η δήλωση του Ριντ έγινε πριν τη νέα συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για αργότερα χτες βράδυ στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΕΝΤΕΓΙΝ.-- Εντεκα ανθρώποι σκοτώθηκαν και 4 τραμαυτίστηκαν ενώ ενώ αγνοείται η τύχη άλλων έντεκα, μετά την κατάρρευση πολυώροφου κτιρίου την Κυριακή στην πόλη Μεντεγίν της βορειοδυτικής Κολομβίας. Πριν, είχαν απομακρυνθεί από το κτίριο 42 οικογένειες έπειτα από τον εντοπισμό επικίνδυνων ρωγμών στα θεμέλια του κτιρίου. Ολοι οι αγνοούμενοι ήταν οικοδόμοι που είχαν μεταβεί στο κτίριο υπό την καθοδήγηση μηχανικών που το επιθεωρούσαν.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο Λοράν Λοπές, υποψήφιος του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου», επικράτησε στο δεύτερο γύρο των επαναληπτικών εκλογών για το καντόνι του Μπρινιόλ, στη Γαλλία, της αντιπάλου του από το νεογκολικό UMP, Κατρίν Ντελζέρ, με 53,9% έναντι 46,1%. Μετά την τεράστια αποχή του α' γύρου (67%) την Κυριακή στις κάλπες προσήλθε περίπου το 55%.

ΚΟΥΣΚΟ.-- Τουλάχιστον 52 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά, σκοτώθηκαν ξημερώματα Σαββάτου στις περουβιανές Ανδεις από την ανατροπή και πτώση ενός φορτηγού αυτοκινήτου σε χαράδρα βάθους 300 μέτρων στην περιοχή του Κούσκο στο νοτιοανατολικό Περού. Τα θύματα ήταν Ινδιάνοι Κετσούα και επέβαιναν στην καρότσα του φορτηγού το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο «μέσου μαζικής μεταφοράς» αφού δεν υπήρχαν υποδομές. Τον τελευταίο χρόνο περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι, κατά κύριο λόγο φτωχοί χωρικοί, πέθαναν σε παρόμοια δυστυχήματα στην χώρα.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Το τελευταίο της φύλλο τύπωσε χτες στο Παρίσι η εφημερίδα «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν» (IHT). Στη θέση της τυπώνεται σήμερα η διεθνής έκδοση των «Τάιμς» της Νέας Υόρκης.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι Γιουτζίν Φέιμα, Λαρς-Πίτερ Χάνσεν και Ρόμπερτ Τζ. Σίλερ τιμήθηκαν χτες με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2013 για το έργο τους στην ανάλυση των τιμών των οικονομικών πόρων.

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Η Γαλλία θα ενισχύσει, με μερικές εκατοντάδες στρατιώτες, την παρουσία της στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μέχρι το τέλος του χρόνου με πρόσχημα την ομαλοποίηση της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του πρώην Προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ τον περασμένο Μάρτη και την κατάλυση της εξουσίας από ενόπλους της οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ.

ΡΩΣΙΑ
Ρατσιστική βία κατά μεταναστών

ΜΟΣΧΑ.--

Μεγάλης έκτασης επεισόδια με στόχο μετανάστες ξέσπασαν στη Μόσχα από το βράδυ της Κυριακής, όταν διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων χούλιγκαν, φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα, πυρπόλησαν καταστήματα της λαχαναγοράς και άλλα κτίρια όπου είναι γνωστό ότι εργάζονται μετανάστες, στην περιοχή Μπιριούλβοβο στα νότια της ρωσικής πρωτεύουσας με αφορμή τη δολοφονία ενός Ρώσου, την περασμένη Πέμπτη, από έναν μετανάστη από τον Καύκασο. Οι νέοι κυρίως διαμαρτυρόμενοι, φώναζαν «Η Ρωσία στους Ρώσους» και «Λευκή Δύναμη».

Τα επεισόδια είχαν σαν αποτέλεσμα την επέμβαση της αστυνομίας και συγκρούσεις. Εγιναν 380 συλλήψεις. Παράλληλα συνελήφθησαν ακόμα 1.200 άνθρωποι σε επιχείρηση - «σκούπα» κατά μεταναστών στη Μόσχα, η οποία διατάχθηκε μετά τα επεισόδια της Κυριακής. Ο δήμαρχος της Μόσχας Βλαντίμιρ Σομπιάνιν έπειτα από σύσκεψη με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με θέμα τις ρατσιστικές ταραχές, ανακοίνωσε ότι «αποφασίσθηκε η κινητοποίηση επιπλέον αστυνομικών δυνάμεων για την αποκατάσταση της τάξης και σε αυτό περιλαμβάνονται και οι υπηρεσίες ελέγχου των μεταναστών». Οι μετανάστες που συρρέουν από πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες είναι ήδη μερικά εκατομμύρια και αποτελούν φτηνή εργατική δύναμη για τους κεφαλαιοκράτες που τους εκμεταλλεύονται, ενώ τώρα αξιοποιούνται σε αντιπαράθεση με τους ντόπιους εργάτες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ