ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Αντιπαράθεση με την αντίδραση και το συμβιβασμό

Τη στάση της πλειοψηφίας της ΟΙΕΛΕ στο πρόσφατο συνέδριο καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις στους εκπαιδευτικούς

Σημαντική επιτυχία σημείωσε η παράταξη της «Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΑΣΚ), η οποία, παρά τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) που εκδίωξε τους αντιπροσώπους του σωματείου «Βύρωνα» με στόχο να μειωθεί η δύναμη του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, κατέκτησε δύο έδρες στο ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Στο 33ο Συνέδριο της ΟΙΕΛΕ που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο, μεγάλη μερίδα συνέδρων που πρόσκεινται στην «Ενότητα» (ΠΑΣΟΚ) και στη ΔΑΚΕ (ΝΔ) εκδίωξαν πραξικοπηματικά τους αντιπροσώπους του «Βύρωνα» που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ και εκπροσωπεί χιλιάδες εργαζόμενους στα ξενόγλωσσα φροντιστήρια, με στόχο, όπως σημειώνει η ΑΣΚ, «να μειωθεί η δύναμη του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών που είναι "ενοχλητική φωνή" στη συμβιβασμένη και ξεπουλημένη ηγεσία της ΟΙΕΛΕ. Ετσι, με νομικίστικα επιχειρήματα και μέσα σε κλίμα προβοκάτσιας που στήθηκε για να δικαιολογήσει προκαταβολικά τη διαγραφή των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και την επαίσχυντη στάση της πλειοψηφίας με την επιστράτευση και των αστικών μέσων ενημέρωσης, η πλειοψηφία Ενότητα - ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) - ΔΑΚΕ (ΝΔ) ψήφισαν ελαφρά τη καρδία τη διαγραφή ενός από τα ιστορικότερα σωματεία στο χώρο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης», που τα τελευταία χρόνια δέχεται την ανηλεή επίθεση του εργοδοτικού συνδικαλισμού και της εργοδοσίας.

Παρ' όλα αυτά, οι ταξικές δυνάμεις της ΑΣΚ έδωσαν τη μάχη αναδεικνύοντας «το συμβιβασμένο προσανατολισμό της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, τις επί σειρά ετών παραχωρήσεις της σε κυβερνήσεις και εργοδότες και την αναγκαιότητα για ενότητα όλων των εργαζομένων μπροστά στη σφοδρή επίθεση του κεφαλαίου. Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής δικαίωσε αυτόν τον αγώνα και δυσαρέστησε όλους όσοι προσπαθούν όλο αυτό το διάστημα να ακρωτηριάσουν τις ταξικές δυνάμεις», σημειώνει η ΑΣΚ.

Ετσι, παρά τη αποπομπή των 13 αντιπροσώπων του «Βύρωνα» (αυξημένων κατά 5 από το προηγούμενο συνέδριο), η ΑΣΚ κατάφερε να διατηρήσει τους 2 αντιπροσώπους στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από την εκλογική διαδικασία, συγκεντρώνοντας 29 ψήφους.

«Οι τύχες των εργαζομένων και οι κατακτήσεις τους δεν κρίνονται από αποφάσεις συνεδρίων και διαβουλεύσεις στους διαδρόμους, αλλά από τη μαχητικότητα, τη μαζικότητα, τη διεκδίκηση και εν τέλει το δυνάμωμα του αγώνα και της ταξικής πάλης», σημειώνει η ΑΣΚ, και τονίζει: «Οσοι ικανοποιήθηκαν με τη διαγραφή του "Βύρωνα", όσοι θεωρούν ότι με τη συμμετοχή τους σε στημένους διαλόγους και με την απουσία τους από τους μεγάλους αγώνες έχουν οφέλη, όσοι προσπαθούν να υλοποιήσουν την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ μέσα και από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων όπως αυτό των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ, να είναι σίγουροι ότι θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους, συνεχώς στο δρόμο, διεκδικώντας μια πραγματική δημόσια δωρεάν Παιδεία, ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που θα κατοχυρώνει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων».

«Θα βρίσκουν το ΠΑΜΕ μπροστά τους»

Αναφερόμενο στη διαγραφή του «Βύρωνα», το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σημειώνει: «Το ταξικό αυτό σωματείο, που επί σειρά δεκαετιών δίνει τις μάχες με την εργοδοσία, προφανώς ενοχλούσε και ερχόταν σε αντίθεση με το συνδικαλισμό του διαδρόμου, τη συμμετοχή σε διαλόγους - απάτη και γενικότερα τα νέα ήθη που εδώ και καιρό εισάγονται στην ΟΙΕΛΕ».

«Ας έχουν κατά νου όλοι όσοι στηρίζουν, ανέχονται και συντηρούν τον εργοδοτικό συνδικαλισμό και τις μεθοδεύσεις του, αλλά και όσοι με πράξεις (συμπόρευση σε κινητοποιήσεις, συνυπογραφή απαράδεκτων συλλογικών συμβάσεων) ή με παραλείψεις τους συναινούν, ότι θα βρίσκουν το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) συνεχώς μπροστά τους, στο δρόμο, στους αγώνες, με προμετωπίδα τη διασφάλιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και τη διεκδίκηση του παραγόμενου πλούτου», σημειώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Καταδικάστηκε για την πολιτική του δράση!

Σε τρεις μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκε, χτες, από το Εφετείο Λάρισας, ο Γ. Σοφός, επειδή, το 2003, στη διάρκεια των μεγάλων λαϊκών αντιδράσεων σ' όλη τη χώρα ενάντια στην πολιτική της ΕΕ με αφορμή την Ελληνική Προεδρία, έγραψε πολιτικά συνθήματα, με σχετικό περιεχόμενο, σε χώρο που βρίσκεται στο «Φρούριο» της πόλης. Η κατηγορία με την οποία σύρθηκε στο εδώλιο και καταδικάστηκε - πρωτόδικα είχε δικαστεί ερήμην και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 5 μηνών - ήταν η συνήθης που χρησιμοποιείται γι' αυτές τις περιπτώσεις και αφορά στη «φθορά δημόσιας περιουσίας». Είναι, όμως, φανερό ότι πρόκειται για δικαστική δίωξη και καταδίκη που έχει καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά και στοχεύει στην παρεμπόδιση της πολιτικής δράσης και στην τρομοκράτηση όσων αντιδρούν στις αντιλαϊκές επιλογές και αποφάσεις που λαμβάνονται από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στις οποίες συμμετέχει και η χώρα μας και αγωνίζονται για την ανατροπή τους.

Το 2003, ο Γ. Σοφός, σπουδαστής των ΤΕΙ τότε, ήταν μέλος του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ και η ενέργεια για την οποία κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε εντασσόταν στην πολιτική δράση της Οργάνωσης. Απ' αυτή την άποψη η δίωξή του εντάσσεται στη γενικότερη επιχείρηση των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για παρεμπόδιση της πολιτικής δράσης και τη φίμωση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, για την οποία χρησιμοποιείται, πολλές φορές, η Δικαιοσύνη.

Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζουν όσοι ευελπιστούν ότι με τέτοιες μεθόδους μπορούν να τρομοκρατήσουν του νέους κομμουνιστές, ότι είναι μάταιος ο κόπος τους. Τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ θα συνεχίσουν, με κάθε πρόσφορο τρόπο, τη μάχη για την ενημέρωση της νεολαίας και του λαού, σχετικά με το ρόλο και τις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών ενώσεων, χωρίς να υπολογίζουν κόπους, θυσίες και να φοβούνται πολιτικές διώξεις και τιμωρίες.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΕΙ
Νέα αγωνιστικά ραντεβού

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση των σπουδαστών στην Αθήνα, την περασμένη Παρασκευή
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση των σπουδαστών στην Αθήνα, την περασμένη Παρασκευή
Να επαγρυπνούν και με αποφασιστικότητα να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση των αγώνων που έρχονται, αξιοποιώντας την πείρα από την προετοιμασία των κινητοποιήσεων που έγιναν την περασμένη βδομάδα, καλεί τους σπουδαστές των ΤΕΙ το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα ΤΕΙ.

Το Συντονιστικό καλεί τους συλλόγους να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις σε κάθε σύλλογο, τμήμα, εξάμηνο και σε δημιουργία επιτροπών αγώνα, καθώς και να διοργανώσουν συσκέψεις συντονισμού με εργατικά σωματεία και φορείς για την ενίσχυση της κοινής δράσης. Ακόμα, καλεί τους συλλόγους να προχωρήσουν στις 17 Γενάρη σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διοικήσεις των ιδρυμάτων για τα ζητήματα της υποχρηματοδότησης, των υποδομών, καθώς και να πάρουν καταδικαστική απόφαση χωρίς όρους και προϋποθέσεις για την επαγγελματική εξίσωση των ΤΕΙ με τα ΚΕΣ. Επίσης, καλεί τους συλλόγους να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια για την κοινωνική ασφάλιση στις 22 Γενάρη και να διοργανώσουν κινητοποιήσεις στο υπουργείο Παιδείας και στις Νομαρχίες στις 8 Φλεβάρη και νέα συλλαλητήρια σε κάθε πόλη στις 22 Φλεβάρη.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Διώξεις και απειλές προς εκπαιδευτικούς

Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παρέπεμψε πρόσφατα η Πρυτανεία του ιδρύματος έναν καθηγητή του πανεπιστημίου, επειδή έκανε δημόσια κριτική (μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης) στην πρυτανική αρχή.

Σχολιάζοντας το παραπάνω περιστατικό, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έκανε λόγο για προσπάθεια φίμωσης και πρακτικές που υιοθετεί η Πρυτανεία ώστε να περνάει αγόγγυστα και χωρίς αντίδραση η πολιτική υποβάθμισης και απαξίωσης του δημόσιου πανεπιστημίου. Ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ ανέφερε ότι έχουν διαταχθεί και άλλες φορές ΕΔΕ με χαρακτήρα δίωξης εκπαιδευτικών.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καταγγέλλει «την ομηρία καθηγητών μέσα από ΕΔΕ που κρατιούνται σε εκκρεμότητα, τις απειλές που εκτοξεύτηκαν προς τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου στη Σύγκλητο και την παραπομπή μελών ΔΕΠ στο Πειθαρχικό γιατί τόλμησαν να εκφράσουν τη γνώμη τους δημόσια». Πραγματοποιεί δε στάση εργασίας αύριο, Τετάρτη, (10 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.) και παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία την ίδια μέρα στις 11 π.μ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΛΜΕ
Ενισχυμένες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Ενίσχυση σε ποσοστά και ψήφους για τον ταξικό πόλο στον κλάδο των εκπαιδευτικών, το ΠΑΜΕ, έδειξαν τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη των νέων Διοικητικών Συμβουλίων των ΕΛΜΕ. Ο μεγάλος όγκος των εκλογών πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα και μέσα στο Γενάρη η διαδικασία θα ολοκληρωθεί.

Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζουν μείωση, ενώ στασιμότητα δείχνουν τα αποτελέσματα για τις δυνάμεις της ΔΑΚΕ και των οπορτουνιστικών δυνάμεων της «εκπαιδευτικής κεντρο-αριστεράς» Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (ΣΥΝ) και Παρεμβάσεις. Οπως εκτιμά το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, μέσα από τη συνεπή στάση των ταξικών δυνάμεων σε όλους τους μεγάλους αγώνες αυτής της περιόδου, αναδείχτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διαφορετική γραμμή, η μαχητική διέξοδος για τα μεγάλα ζητήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ