ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υποκριτικό το «ενδιαφέρον» της ΕΕ για τους αστέγους την ώρα που δρομολογούνται χιλιάδες πλειστηριασμοί

Τον ωμό εμπαιγμό από την ΕΕ κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Housing First» (προτεραιότητα στη στέγαση) στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση προμηνύει ότι από τον Απρίλη δεν θα υπάρχει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας και δρομολογούνται χιλιάδες πλειστηριασμοί, με τη βούλα και της ΕΕ, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης.

Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος τόνισε τα παρακάτω:

«Τα αμερικανόπνευστα προγράμματα "Housing First" που σχεδιάζετε ούτε καινούργια είναι ούτε έλυσαν ποτέ κανένα πρόβλημα. Απευθύνονται σε ελάχιστους αστέγους και πλέον εξαθλιωμένους από τα εκατομμύρια σε όλη την Ευρώπη, όπου η ανεργία και οι τσακισμένοι μισθοί όσων δουλεύουν κάνουν πολυτέλεια την αξιοπρεπή στέγαση, στις συμπληγάδες του Airbnb και των πανάκριβων σπιτιών, που ξεπερνούν και τους κόπους μιας ζωής.

Η ΕΕ προκλητικά χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους αστέγους την ίδια ώρα που στην 4η "μεταμνημονιακή αξιολόγηση" για την Ελλάδα εκθειάζει τον διακηρυγμένο στόχο της νυν και της πρώην κυβέρνησης για 120.000 πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών έως το 2021. Με αλλεπάλληλες κεφαλαιοποιήσεις και απαλλαγές "κόκκινων" δανείων πριμοδοτούνται τράπεζες και funds, με το λογαριασμό να τον πληρώνει ο λαός, με απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων και απαγορεύσεις κινητοποιήσεων ενάντια σε πλειστηριασμούς. Τα ίδια στην Ισπανία, στη Βουλγαρία, στην Ουγγαρία κ.α.

Απαιτούμε νομοθετική απαγόρευση πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών μισθοδοσίας - σύνταξης από κράτος, τράπεζες και funds. Οπως έχει αποδειχθεί, μόνο με κεντρικά σχεδιασμένη, σοσιαλιστική οικονομία παύει η στέγη να είναι εμπόρευμα και μπορεί η λαϊκή κατοικία να εξασφαλιστεί».

Χιλιάδες πλειστηριασμοί στα σκαριά

Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων αναμένεται να συζητηθεί αύριο στην Αθήνα με τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών», ενόψει των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν την επόμενη βδομάδα μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Δικαιοσύνης) με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια.

Στις προτεραιότητες βρίσκεται η «ολοκληρωμένη στρατηγική για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους», με «ενοποίηση των διάσπαρτων μηχανισμών και εργαλείων», που σηματοδοτεί την ακόμα μεγαλύτερη ένταση των εκβιασμών και των πλειστηριασμών για τις κάθε είδους «οφειλές» της λαϊκής οικογένειας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Γ. Χατζηνικολάου, σε χτεσινές του δηλώσεις υπογράμμισε ότι το σχέδιο «Ηρακλής» (το νέο πακέτο με τις κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες) αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη και ότι ταυτόχρονα με τις επιμέρους στρατηγικές των τραπεζών θα οδηγήσει σε περαιτέρω δραστική μείωσή τους. Εκτίμησε δε ότι θα υπάρξουν κι άλλες αντίστοιχες παρεμβάσεις, καθώς απαιτούνται επιπλέον προσπάθεια και χρόνος προκειμένου τα «κόκκινα» δάνεια να κυμανθούν και στην Ελλάδα στο 5%, όπου κυμαίνονται στην Ευρωζώνη.

Τα παραπάνω σε πρώτη φάση «μεταφράζονται» σε μια επιχείρηση κολοσσιαίων διαστάσεων, η οποία αφορά «κόκκινα» δάνεια ύψους πάνω από 50 δισ. ευρώ (μέχρι το 2021), με άξονες τους μαζικούς πλειστηριασμούς απέναντι στη λαϊκή στέγη, συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της πρώτης κατοικίας, καθώς και τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων, μεταξύ άλλων και σε βάρος αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών.

Χαρακτηριστικές ως προς αυτό είναι οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών που σηματοδοτούν το τι βρίσκεται μπροστά, στο τέλος Απρίλη, οπότε και λήγει η όποια δικαστική προστασία έχει απομείνει και για την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας με το υπάρχον μεταβατικό καθεστώς, με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη να ξεκαθαρίζει πως «το πλαίσιο απόλυτης προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν θα υπάρχει μετά τις 30 Απριλίου». «Το λέω από σήμερα γιατί δεν θέλω να χαλάμε τις καρδιές μας μετά τις 30 Απριλίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συναντήσεις με ενεργειακούς ομίλους και σχέδια για μπίζνες

Συνάντηση με εκπροσώπους ενεργειακών εταιρειών είχε χτες το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ιταλικής «Snam», Marco Alvera, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ισπανικής «Enagas», Marcelino Oreja, και τον γενικό διευθυντή και διευθύνοντα σύμβουλο της βελγικής «Fluxys», Pascal De Buck. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, «συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι προοπτικές και οι ευκαιρίες που ανοίγονται μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου "East Med"». «Παράλληλα, εκφράστηκε επενδυτικό ενδιαφέρον και για άλλα έργα ενεργειακών υποδομών και επαναβεβαιώθηκε το κλίμα εμπιστοσύνης των τριών εταιρειών, που είναι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ».

Εξάλλου, σε δηλώσεις του χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, είπε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ «εξήγησε γιατί η Ελλάδα προσφέρει γόνιμο επενδυτικό έδαφος και επανέλαβε την πρόσκλησή του για επενδύσεις στη χώρα μας». Πρόσθεσε ότι «υπήρξε ενθάρρυνση για αμερικανικές επενδύσεις, ακόμη και από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο. Ενθάρρυνση που βρίσκει πολλές μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις έτοιμες να επενδύσουν στην Ελλάδα, όπως επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους 22 κολοσσιαίων επιχειρήσεων».

Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε ότι στην κυβέρνηση «με σχέδιο και συστηματική δουλειά» «ξεμπλοκάρουν» μια σειρά επενδυτικών σχεδίων, με βάση τα απανωτά προνόμια που προσφέρει η κυβέρνηση στους επιχειρηματικούς ομίλους. Τέλος, εξέφρασε την «πλήρη βεβαιότητά» του ότι προχωρούν οι «επενδύσεις» σε Αφάντου Ρόδου και Ελληνικό, προαναγγέλλοντας αντίστοιχες ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες για την Κασσιόπη στην Κέρκυρα.

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
Με την κατάθεση της Ελ. Ράικου συνεχίστηκε η εξέταση των μαρτύρων

Η κατάθεση της πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελ. Ράικου, ξεκίνησε από χτες στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το ρόλο του πρώην υφυπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση του σκανδάλου «Novartis» και αν τέλεσε το αδίκημα της σκευωρίας σε βάρος πολιτικών προσώπων.

Η εισαγγελική λειτουργός Ελ. Ράικου υπήρξε προϊσταμένη του Τμήματος κατά της Διαφθοράς και παραιτήθηκε το Μάρτη του 2017, μετά από δημοσιεύματα που θεώρησε ότι τη στοχοποιούν. Είχε μάλιστα δηλώσει τότε ότι αρνείται να μετατραπεί «σε Ιφιγένεια στον βωμό συμφερόντων διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του Φαρμάκου».

Συνολικά αυτό που επιβεβαιώθηκε και χτες ήταν η σαπίλα του συστήματος που για λογαριασμό του καπιταλιστικού κέρδους μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα την Υγεία του λαού, καλλιεργώντας τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Στη διάρκεια της κατάθεσής της η Ελ. Ράικου φέρεται να επανέλαβε λίγο - πολύ τις καταγγελίες της, κάνοντας λόγο για ωμό εκβιασμό από τον Δ. Παπαγγελόπουλο προκειμένου η ίδια να ασκήσει διώξεις για το σκάνδαλο «Novartis» κατά των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Φέρεται να έκανε λόγο για απειλές πειθαρχικών διώξεων σε βάρος της και ότι υπήρξε ακόμα και συμβόλαιο θανάτου εναντίον της, επειδή αρνήθηκε να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, χωρίς κατά την ίδια να υπάρχουν στοιχεία σε βάρος τους.

Σχετικά με τρία εμβάσματα που φέρεται ότι μεταβιβάστηκαν στην Επιτροπή από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελ. Τουλουπάκη, μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, και τα οποία αφορούν ποσά που δόθηκαν από τη «Novartis» σε κοινό λογαριασμό που διατηρεί η ίδια με τον σύζυγό της, ο οποίος είναι γιατρός, μεταφέρθηκε ότι παραδέχτηκε μόνο το ένα και ότι προέρχεται από τη συμμετοχή του συζύγου της σε έρευνες.

Να σημειωθεί ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής αντέδρασαν σχετικά με τα εμβάσματα κάνοντας λόγο για επιλεκτική συμπεριφορά της Ελ. Τουλουπάκη, καθώς είχαν διαβιβαστεί αιτήματα από τα κόμματα αυτά για τη μεταβίβαση στην Επιτροπή και άλλων εγγράφων, τα οποία δεν απέστειλε. Η Ελ. Τουλουπάκη σε απάντησή της αναφέρει ότι δεν είχε λάβει άλλα αιτήματα από τον πρόεδρο της Επιτροπής.

Απαντητική δήλωση στα όσα φέρεται να κατέθεσε η Ελ. Ράικου έκανε ο Δ. Παπαγγελόπουλος, μιλώντας για «ρυπαρή και δυσώδη κατάθεση» και πάει λέγοντας. Η κατάθεση της Ελ. Ράικου θα συνεχιστεί και σήμερα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η πίτα του ΣΦΕΑ

Το ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974 καλεί τα μέλη, τους φίλους και τους φορείς της Θεσσαλονίκης να παρευρεθούν στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΦΕΑ, το Σάββατο 25 Γενάρη στις 7.30 μ.μ. στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ.

Η συνεστίαση της ΕΔΥΕΘ

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης οργανώνει τη φετινή συνεστίασή της την Κυριακή 19 Γενάρη, στη 1 μ.μ. στο κέντρο διασκέδασης «Τζάννης», στο δρόμο από Χαριλάου προς Θέρμη, στάση «Αστυνομία» της λεωφορειακής γραμμής 66 (από το τέρμα στο Πάρκο Νέας Ελβετίας, στη Χαριλάου).

Η χρονιάτικη συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας οργανώνει τη χρονιάτικη συνεστίασή της, την Κυριακή 19 Γενάρη, στη 1 μ.μ., στον πολυχώρο «Cabana» (Καυταντζόγλου 46, κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ «Αγιος Ελευθέριος»). Η συνεστίαση περιλαμβάνει φαγητό, ποτό και φυσικά καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ θα γίνει και κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Για προσκλήσεις στο τηλ. 210.8222.952.

Δραστηριότητα Παραρτημάτων

Το Παράρτημα Κοκκινιάς κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα την Κυριακή 19 Γενάρη, στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Νίκαιας - Ρέντη.

Το Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα το Σάββατο 25 Γενάρη, στις 11 π.μ. στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ