ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
Τ. ΜΙΛΕΡ
«Δεν επιτρέπονται τέτοια σχόλια»

Ο ανθύπατος Μίλερ, βασισμένος στην κυβερνητική υποτέλεια, συνεχίζει να «υποδεικνύει» τι «πρέπει» να πιστεύουμε για διάφορα ζητήματα, π.χ., το Παλαιστινιακό

Το τι «πρέπει» να πιστεύουμε για το Παλαιστινιακό, αρκεί να δούμε τις φωτογραφίες που στέλνουν τα διεθνή πρακτορεία

Associated Press

Το τι «πρέπει» να πιστεύουμε για το Παλαιστινιακό, αρκεί να δούμε τις φωτογραφίες που στέλνουν τα διεθνή πρακτορεία
Προκλητικός εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο ανθύπατος Μίλερ. Με αφορμή δηλώσεις του μουσικοσυνθέτη Μ. Θεοδωράκη ενάντια στην αντιδραστική πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης, φρόντισε να μας θυμίσει τι «μπορούμε» και τι «δεν πρέπει» να λέμε. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα... Η «γραμμή» Μαξίμου ήταν να ψέξει, δήθεν, τον Αμερικανό πρεσβευτή. Πρώτα όμως επαναβεβαίωσε τη «νομιμοφροσύνη» της, αποστασιοποιούμενη από τις επίμαχες δηλώσεις. Ο Μίλερ υπερασπίζεται και πάλι τη δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης Σαρόν εναντίον των Παλαιστινίων, υπογραμμίζει από την πλευρά του το ΚΚΕ.

Θυμίζουμε ότι ο Μ. Θεοδωράκης δήλωσε πριν μερικές μέρες πως ο ελληνικός λαός είναι ένας λαός ανάδελφος: «Είμαστε μόνοι μας, αλλά χωρίς αυτή την αυτογνωσία και το φανατισμό που έχουν οι Εβραίοι. Είμαστε δύο λαοί ανάδελφοι στον κόσμο, εμείς και οι Εβραίοι. Αυτοί όμως έχουν το φανατισμό και καταφέρνουν να επιβάλλονται... Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι αυτός ο μικρός λαός είναι στη ρίζα του κακού, όχι του καλού, που σημαίνει ότι η πολλή αυτογνωσία και η πολλή επιμονή κάνει κακό... Φανταστείτε όμως τι θα γινόταν η Ελλάδα αν είχαμε την επιθετικότητα των Εβραίων! Τόση χαλαρότητα έχουμε εμείς. Εδώ ντρεπόμαστε να πούμε ποιοι είμαστε...».

Ακολούθησε την Πέμπτη δημοσιοποίηση επιστολής της υπουργού Παιδείας του Ισραήλ, Λ. Λιβνάτ, στον Ελληνα ομόλογό της, όπου δήλωνε «συγκλονισμένη» από τις «αντισημιτικές δηλώσεις» του συνθέτη, υπογραμμίζοντας ότι λιγότερο από εξήντα χρόνια μετά το φρικτό Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ευρώπης «οι σπόροι της καταστροφής καλλιεργούνται και πάλι». Εξέφραζε δε την ελπίδα πως «τόσο η κυβέρνηση αλλά και η κοινή γνώμη στην Ελλάδα θα απορρίψουν αυτές τις αντισημιτικές δηλώσεις με αποτροπιασμό και θα καταστήσουν σαφές στον κ. Θεοδωράκη ότι ο ρατσισμός δεν έχει καμία θέση μέσα στον ευυπόληπτο ελληνικό λαό».

Τη σκυτάλη πήρε, ποιος άλλος; Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τ. Μίλερ, δήλωσε «έκπληκτος» από τις δηλώσεις Θεοδωράκη και κάλεσε την κυβέρνηση να επέμβει. «Είναι θλιβερό ένας άνθρωπος αυτού του βεληνεκούς να κάνει τέτοια σχόλια. Δεν είναι αυτός ο κόσμος που ζω... Μένω πραγματικά έκπληκτος», σημείωσε χαρακτηριστικά. Δεν είναι η πρώτη φορά που ψέγει Ελληνες για το τι πιστεύουν. Για παράδειγμα, πριν μερικές βδομάδες κατηγορούσε τα ελληνικά ΜΜΕ για καλλιέργεια «αντιαμερικανισμού» και τα «συμβούλευε» να αλλάξουν ρότα.

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, έδωσε μια απάντηση στον Μίλερ, ότι «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από κάποιους οι οποίοι ασκούν μια συγκεκριμένη αποστολή στην Ελλάδα και δεν είναι μέρος των καθηκόντων τους, κατά τη γνώμη μας, να τοποθετούνται και να ασκούν κριτική σε δηλώσεις Ελλήνων πολιτών, ιδιαίτερα όταν αυτές δεν αφορούν τη χώρα που εκπροσωπούν». Ωστόσο, ο ίδιος, προχτές, φρόντισε να εκφράσει την αποστασιοποίηση της κυβέρνησης από την τοποθέτηση Θεοδωράκη, διατυμπανίζοντας ότι η κυβέρνηση δε συμμερίζεται και δε συμφωνεί με τις απόψεις του.

Ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης, μετά το θόρυβο που ξέσπασε, εξέφρασε την απορία του για τις αντιδράσεις λέγοντας ότι ήταν πάντα στο πλευρό των αδυνάτων και φυσικά και του ισραηλινού λαού. Οτι έχει κατ' επανάληψη καταδικάσει την πολιτική Σαρόν και το ρόλο επιφανών Αμερικανοεβραίων πολιτικών και διανοητών στη χάραξη της «επιθετικής πολιτικής Μπους». «Μόνο σκόπιμα, τόνισε, μπορεί να γίνει σύγχυση ανάμεσα στον ισραηλινό λαό και τα αρνητικά αυτά φαινόμενα που αμαυρώνουν την εικόνα του Ισραήλ και βρίσκονται στη ρίζα του κακού».

«Υπερασπίζονται τους φονιάδες»

Ο Μ. Μαΐλης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, δήλωσε σχετικά: «Οι δηλώσεις του Μίλερ κατά των όσων είπε ο Μίκης Θεοδωράκης είναι προκλητικές. Ο Αμερικανός πρεσβευτής βγήκε να υπερασπιστεί και πάλι τη δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης Σαρόν εναντίον των Παλαιστινίων και του δίκαιου και ηρωικού αγώνα τους».

Στο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης: «Επεξήγησε ο κ. Θεοδωράκης ότι αυτά που είπε αφορούν τον κ. Σαρόν και όχι τον εβραϊκό λαό, για τον οποίο, όπως ξέρετε, εμείς οι Ελληνες έχουμε δώσει δείγμα γραφής της αγάπης μας. Ο εβραϊκός λαός δεν έχει καμία σχέση (...) μια πολιτική την οποία ως γνωστόν στη συντριπτική του πλειονότητα ο ελληνικός λαός δεν εγκρίνει».

Τέλος, υπέρ του μουσικοσυνθέτη τάχθηκε με δήλωσή του ο Μ. Γλέζος.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΙ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
Κωφεύει η κυβέρνηση στο αίτημα για αποζημιώσεις

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους κ.κ. υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, αναφορικά με τις αποζημιώσεις Ελλήνων εγκλείστων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταναγκαστικής εργασίας κατά τον 2οΠαγκόσμιο Πόλεμο, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης και Αντώνης Σκυλλάκος. Στην Ερώτηση οι Κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν τα παρακάτω:

«Οπως έγινε γνωστό η Διεύθυνση Προγραμμάτων Αποζημίωσης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) απευθύνθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας της τη συνδρομή της για την εξέταση 4.800 αιτήσεων αποζημιώσεων, που έχουν υποβληθεί στον ΔΟΜ και στο German Federal Foundation από Ελληνες, οι οποίοι είχαν εγκλειστεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταναγκαστικής εργασίας στην Ελλάδα κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ΔΟΜ ζητά να βρεθεί ένας ή και περισσότεροι ειδικοί εμπειρογνώμονες - ιστορικοί, προκειμένου να διερευνηθεί και να τεκμηριωθεί η βασιμότητα των αιτήσεων, οι οποίες κινδυνεύουν να απορριφθούν, εξαιτίας της έλλειψης επαρκών στοιχείων για την εκτίμηση τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να διασφαλιστεί ότι:

  • Θα παρασχεθεί άμεσα και επαρκής βοήθεια στον παραπάνω Οργανισμό, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εγκλείστων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταναγκαστικής εργασίας στην Ελλάδα;
  • Θα αξιοποιηθούν τα αρχεία, οι γνώσεις και οι εμπειρίες των Οργανώσεων Εθνικής Αντίστασης, των Οργανώσεων Θυμάτων του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και των μελών τους, του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Επανορθώσεων, καθώς και των Δήμων, στα όρια των οποίων λειτούργησαν τα στρατόπεδα αυτά;
  • Θα ενημερωθούν αποτελεσματικά οι Ελληνες πολίτες για τη διαδικασία αυτή, προκειμένου να αναβρεθούν και επωφεληθούν και τυχόν άλλοι δικαιούχοι, πέρα των 4.800 που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση;
Η Αλ. Παπαρήγα στη ΝΕΤ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα δώσει συνέντευξη αύριο Κυριακή 16/11 και ώρα 13.00 - 14.00 στη ΝΕΤ και τον δημοσιογράφο Νίκο Χασαπόπουλο, στην εκπομπή «Εβδομη Μέρα».

Στην Κοκκινιά

Η ΚΟ Κοκκινιάς - Κορυδαλλού του ΚΚΕ απευθύνεται σ' όλες τις γυναίκες της περιοχής της και τις προσκαλεί σε συζήτηση αύριο Κυριακή 16 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο της Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10). Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ