ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Aνεβάζουν τον αντιλαϊκό πήχη με συμπληρωματικά μέτρα από το 2018

Το έδαφος για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα προετοιμάζει η κυβέρνηση ενόψει και της 3ης «αξιολόγησης» (φωτ. αρχείου)

Eurokinissi

Το έδαφος για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα προετοιμάζει η κυβέρνηση ενόψει και της 3ης «αξιολόγησης» (φωτ. αρχείου)
Με νέα αφετηρία τα 95 αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» εξελίσσονται οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου της «αξιολόγησης», ενώ πλέον υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές προλειαίνουν το έδαφος και για πρόσθετες παρεμβάσεις στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, προκειμένου, όπως αναφέρουν, να καλυφθούν τυχόν «δημοσιονομικά κενά» και να αποτραπούν οι αποκλίσεις από τους στόχους. «Θα δούμε πώς θα πάει ο ΦΠΑ, τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές και θα δούμε και την επισκόπηση δαπανών. Για το 2017 δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα. Ισως να υπάρξει το 2018, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να πιάσουμε το 3,5%», τονίζει χαρακτηριστικά αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με την επίτευξη του αντιλαϊκού στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα της επόμενης χρονιάς.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, σπεύδει να κλείσει την «αξιολόγηση» «όσο πιο γρήγορα γίνεται», καθώς, όπως επισημαίνουν στελέχη της, δεν υπάρχει «σημαντικό εύρος προβλημάτων» είτε σε «πολιτικό» είτε σε «τεχνικό» επίπεδο. Θυμίζουμε ότι οι παρεμβάσεις, σε αυτήν τη φάση, αφορούν μεταξύ άλλων την κατακρεούργηση των προνοιακών επιδομάτων που έχουν απομείνει στη λαϊκή οικογένεια, τις αντεργατικές ανατροπές, ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή νομοθετικών διατάξεων («κόκκινα» δάνεια, πλειστηριασμοί λαϊκής κατοικίας κ.ά.), σε συνδυασμό βέβαια με τις άλλες «άμεσες παρεμβάσεις» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Στρατηγικές συμπλεύσεις «εφ' όλης της ύλης»

Στο ίδιο πνεύμα με τη συγκυβέρνηση, υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης, σε χτεσινές δηλώσεις του, χαρακτηριστικά επισημαίνει: «Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως τα τέλη του έτους. Δεν είναι δύσκολο, μένουν απλά 95 προαπαιτούμενα»...

Οι συμπλεύσεις και οι ταυτίσεις προκύπτουν ανάγλυφα τόσο από τις κυβερνητικές διαρροές όσο και από αυτές από την πλευρά της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, τυχόν πρόσθετα μέτρα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 θα εξαρτηθούν και από την εφαρμογή του προϋπολογισμού για το 2017, ενώ, όπως είπε, «είναι πολύ νωρίς» να πει οτιδήποτε σχετικά με τον επόμενο προϋπολογισμό. Παράλληλα, ανέφερε πως «ο φόρος φυσικών προσώπων δεν πάει πολύ καλά, ενώ άλλοι φόροι έχουν πάει καλύτερα».

Εστιάζοντας στους άξονες της «αξιολόγησης», ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης αναφέρθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, στα κοινωνικά επιδόματα, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην εφαρμογή της «μεταρρύθμισης» στην αγορά εργασίας, στις «απελευθερώσεις» στην αγορά Ενέργειας και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων θα συζητηθεί και στο πλαίσιο του αυριανού Γιούρογκρουπ, στο Ταλίν της Εσθονίας, επισημαίνοντας ότι λίγα έχουν γίνει σε αυτό το ζήτημα και ότι ακόμα εκκρεμεί το θέμα της λειτουργίας του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Ο ίδιος, σχολιάζοντας την υπόθεση της «Eldorado Gold», είπε ότι θα συζητηθεί στο Γιούρογκρουπ, ως «παράδειγμα προς αποφυγή».

Κυβερνητικοί «προβληματισμοί» για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το οικονομικό επιτελείο της δείχνουν να «προβληματίζονται» γύρω από το ποιο είναι το καταλληλότερο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής για την επίτευξη των στόχων για τα ματωμένα πλεονάσματα, που αποτελούν απαράβατο όρο των συμφωνιών με τους «θεσμούς». Θυμίζουμε ότι οι στόχοι διαμορφώνονται στο 1,75% του ΑΕΠ για το 2017 με διπλασιασμό στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών:

-- Θεωρείται βέβαιη η «παραγωγή» «υπερπλεονάσματος» (πάνω από το στόχο) για το 2017. Την ίδια ώρα, ξεκόβεται κάθε συζήτηση για τυχόν διανομή λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος» με τη μορφή κάποιας ενίσχυσης σε κάθε κατηγορία χαμηλοσυνταξιούχων. Με αυτό το δεδομένο, «εξετάζεται» η διάθεση τμήματος του «υπερπλεονάσματος» στο λεγόμενο «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης», που με τη σειρά του βασίζεται στην κατακρεούργηση των κάθε είδους προνοιακών επιδομάτων, του ΕΚΑΣ κ.ο.κ. Επίσης, όπως λένε, θα εξεταστεί η διάθεση ποσών για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες καθώς και σε λεγόμενες «αναπτυξιακές παρεμβάσεις», που για την ώρα δεν διευκρινίζονται.

«Υπάρχει ένα θέμα διάρθρωσης επιδομάτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ προλειαίνοντας το έδαφος για τα περαιτέρω επισημαίνουν ότι αυτό μπορεί «να δημιουργήσει προβλήματα, ειδικά αν δεν βρούμε τα νέα χρήματα».

-- «Μαγειρεύεται» νέα «λύση» στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η κυβέρνηση θα συζητήσει με τους δανειστές «έξυπνες λύσεις» προκειμένου, όπως είπε, να αντιστραφούν οι τάσεις απόκρυψης εισοδημάτων που διαπιστώθηκαν φέτος μετά την αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών...

-- Σχετικά με τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα για το 2018, επισημαίνεται ότι η «μεγάλη διαπραγμάτευση» θα γίνει τον Οκτώβρη με τους επικεφαλής των «θεσμών» στην Αθήνα. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα πεδία αποκλίσεων ή υπέρβασης του στόχου και το εάν αυτά θα έχουν προσωρινό ή μόνιμο χαρακτήρα.

«Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη απόκλιση για το 2018. Αν υπάρξει, θα το δούμε, είμαστε δεσμευμένοι στον στόχο 3,5% του ΑΕΠ», τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος...

-- Σε ό,τι αφορά πληροφορίες που φέρουν τους δανειστές να ζητούν αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια (στο 24% από 13%), η ίδια πηγή δήλωσε πως δεν ισχύει, συμπληρώνοντας ότι θα προκαλέσει μεγάλη εντύπωση αν οι δανειστές το βάλουν στο τραπέζι. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, η όποια λύση θα έρθει να «κουμπώσει» με το συνολικό πακέτο.

-- Την ίδια ώρα, δεν κρύβονται οι αβεβαιότητες και τα αντιλαϊκά παζάρια για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018, δηλαδή για την «επόμενη μέρα» από την προγραμματισμένη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα, ανάμεσα στην «καθαρή έξοδο» (από το μνημόνιο) και τις «προληπτικές γραμμές» (για τη χρηματοδοτική στήριξη του κράτους για «έξοδο στις αγορές») υπάρχει ευρύ φάσμα επιλογών.

-- Τέλος, εκτιμάται ότι ο στόχος για ανάκαμψη 1,8% στο φετινό 12μηνο είναι «εφικτός».

Σε αντιλαϊκή ετοιμότητα η Ευρωζώνη

«Οι οικονομίες κινούνται σε κύκλους (...) Επομένως, θα υπάρξει και άλλος κύκλος, θα υπάρξει και άλλη πτώση, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος εφησυχασμού, όταν τα πράγματα πάνε καλά και τώρα πάνε καλά».

Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, αναφορικά με τον κίνδυνο «εφησυχασμού» κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, κατά τη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Οπως είπε, ο ESM θα εκδώσει τον Οκτώβρη ή τον Νοέμβρη το πρώτο ομόλογό του σε δολάρια. Πρόσθεσε ότι η έκδοση ομολόγων και σε άλλα νομίσματα, εκτός του ευρώ, έχει ως στόχο να προσελκύσει νέους αγοραστές και να μειώσει το κόστος δανεισμού. «Θέλουμε να βοηθήσουμε τις χώρες που δανείζονται (από τον ΕSM) να ανακτήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους τους, επομένως όσο χαμηλότερο επιτόκιο πρέπει να πληρώνουν σε εμάς και να πληρώνουμε εμείς στην αγορά, τόσο το καλύτερο».

Ο Δ. Κουτσούμπας στη Θεσσαλονίκη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σήμερα Πέμπτη

  • Στις 2 μ.μ. θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στο Πλατύ Ημαθίας.
  • Στις 6.30 μ.μ. θα παρευρεθεί στην έναρξη της έκθεσης των εικαστικών έργων του Γ. Φαρσακίδη, που διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

Αύριο Παρασκευή

  • Στις 12 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.
  • Στις 6 μ.μ. θα συναντηθεί με το ΔΣ και θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα περίπτερα της έκθεσης.

Το Σάββατο 16/9

  • Ομιλία στο 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στις 9.30 μ.μ.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ