ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Αναζήτηση συμβιβασμών για να φυσήξει «αέρας στα πανιά» του κεφαλαίου

Copyright 2017 The Associated

Να αξιοποιήσει η ΕΕ το «μομέντουμ» της διαφαινόμενης ανάκαμψης για να θωρακίσει τα κοινά συμφέροντα των μονοπωλίων της, απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. - Κ. Γιούνκερ, με την ετήσια ομιλία του, χτες, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για την κατάσταση της Ενωσης.

Με το βλέμμα στραμμένο στις οξυμένες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, που πυροδότησαν εξάλλου και τη συζήτηση για το μέλλον της, επί της οποίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρουσιάσει πέντε σενάρια, ο πρόεδρός της επανήλθε χτες με μια πρόταση συμβιβασμού των αντιτιθέμενων συμφερόντων αστικών τάξεων κρατών - μελών στη βάση της παραδοχής ότι η ΕΕ μπορεί να προασπίσει τα γενικότερα συμφέροντά τους στον ανταγωνισμό τους στη διεθνή «αρένα».

Στην επιστολή προθέσεων του Ζ. - Κ. Γιούνκερ προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Α. Ταγιάνι, με την οποία προαναγγέλλονται οι επόμενες πρωτοβουλίες και δράσεις της Κομισιόν με ορίζοντα το 2025, μεταξύ άλλων, ιεραρχούνται ψηλά η ολοκλήρωση της Ενωσης ασφάλειας, Ενέργειας καθώς και αμυντικής, ψηφιακής και νομισματικής, τα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής στο όνομα της «τρομοκρατίας», όπως η πιθανή επέκταση των καθηκόντων της νέας Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, νέα δέσμη μέτρων για τη διαχείριση της μετανάστευσης και την ενίσχυση του χώρου Σένγκεν και η έγκριση ευρωπαϊκού προγράμματος βιομηχανικής ανάπτυξης στον τομέα της Αμυνας, η διερεύνηση της δυνατότητας να ενισχυθεί περαιτέρω η χρήση της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία στην κοινή εξωτερική πολιτική (ώστε να παρακάμπτεται το δικαίωμα «βέτο» που ισχύει έως τώρα), η στρατηγική της ΕΕ στα Δυτ. Βαλκάνια και ειδικά σε ό,τι αφορά την προσχώρηση στην ΕΕ της Σερβίας και του Μαυροβουνίου καθώς και «η συνέχιση του διαλόγου για τη "Λευκή Βίβλο" σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης».

Για τις ξένες επενδύσεις και το διεθνές εμπόριο

«Η Ευρώπη έχει και πάλι τον άνεμο στα πανιά της. Ενα παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει πλέον, αλλά δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα. Ας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εκμεταλλευθούμε αυτήν την δυναμική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζ. - Κ. Γιούνκερ, υπερασπιζόμενος μια ΕΕ «περισσότερο ισχυρή και περισσότερο ενωμένη», μεταξύ άλλων μέσα από την ενίσχυση των εμπορικών συμφωνιών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα - έχει ήδη υπογραφεί η εμπορική συμφωνία με τον Καναδά, ετοιμάζεται ανάλογη με την Ιαπωνία και μελλοντικά αναμένονται νέες συμφωνίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Την ίδια ώρα βέβαια ο Ζ. - Κ. Γιούνκερ ανακοίνωνε τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων, δείχνοντας προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης των νόμων για τις εξαγορές επιχειρήσεων «στρατηγικής σημασίας» από κινεζικά κεφάλαια, όπως άλλωστε είχαν ζητήσει με επιστολή τους (στις 28 Ιούλη) οι κυβερνήσεις Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, προκαλώντας τότε και τις ανάλογες αντιδράσεις.

Σχετικά, ο Ζ. - Κ. Γιούνκερ σημείωσε πως «από πέρυσι, παρατηρώ πως οι εταίροι μας σ' ολόκληρο τον κόσμο σπρώχνονται στην πόρτα μας για να συνάψουν μαζί μας εμπορικές συμφωνίες», εκφράζοντας την ικανοποίησή του γι' αυτό, αλλά προσθέτοντας πως «θα πρέπει να παίρνουμε τόσα όσα δίνουμε» όσον αφορά τις εμπορικές συμφωνίες. Για την εξαγορά «στρατηγικής σημασίας» επιχειρήσεων ανέφερε πως «σήμερα προτείνουμε ένα νέο πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την εξέταση των επενδύσεων, investment screening. Εάν μία ξένη δημόσια επιχείρηση θέλει να αποκτήσει ένα στρατηγικό ευρωπαϊκό λιμάνι, μέρος της ενεργειακής μας υποδομής... ή μία από τις επιχειρήσεις μας του αμυντικού τεχνολογικού τομέα, αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά σε συνθήκες διαφάνειας μέσω εις βάθος εξέτασης και συζήτησης».

Αναζητώντας «ισορροπίες» των αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ

Σε ό,τι αφορά την αναζήτηση ισορροπιών ανάμεσα στα αντιτιθέμενα συμφέροντα των αστικών τάξεων στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε την πρόταση του Γάλλου Προέδρου για θέσπιση θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο οποίος θα είναι ταυτοχρόνως επίτροπος Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, εντούτοις διαφώνησε με τη θέσπιση Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης και ξεχωριστού προϋπολογισμού. Παράλληλα, υποστήριξε την ιδέα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σταδιακά να γίνει το «ευρωπαϊκό ΔΝΤ», όπως θέλει και η Γερμανία, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση σχετικών προτάσεων απ' την Κομισιόν το Δεκέμβρη.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της δυνατότητας της ΕΕ να υπερβαίνει τα «βέτο» των χωρών - μελών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ σε θεσμικό επίπεδο πρότεινε ακόμα να συγχωνευθούν στο μέλλον η θέση του και εκείνη του Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μίλησε ακόμη για την υπέρβαση του χάσματος που απειλεί να διευρυνθεί ανάμεσα «στην Ανατολή και τη Δύση», καθώς χώρες όπως η Ουγγαρία αλλά και οι υπόλοιπες χώρες του Βίσεγκραντ εγκαλούνται για παραβάσεις του κοινοτικού δικαίου. «Η Ευρώπη πρέπει να αναπνεύσει με όλη τη δύναμη των πνευμόνων της, και διαθέτει δύο, την Ανατολή και τη Δύση, διαφορετικά, δεν θα μπορεί να αναπνεύσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτική ήταν και η «σιωπή» σε σχέση με το Brexit. Σκοπίμως, περισσότερο από έναν χρόνο μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, ο Ζ. - Κ. Γιούνκερ δεν έκανε παρά μία σύντομη αναφορά στο Brexit: «Οφείλουμε να σεβασθούμε τη βούληση του βρετανικού λαού, αλλά θα προχωρήσουμε, θα προχωρήσουμε διότι το Brexit δεν είναι το παν, διότι το Brexit δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης», είπε.

Πάγιος στόχος η χειραγώγηση των λαών

Εχοντας κατά νου τη δυσαρέσκεια των λαών απέναντι στην ΕΕ και με στόχο τον εξωραϊσμό της και την ενίσχυση της αυταπάτης για τη δυνατότητα φιλολαϊκής μετάλλαξής της, στα πέντε σενάρια για το μέλλον της ο Ζ. - Κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ένα έκτο, βασισμένο, όπως είπε, στο «τρίπτυχο των θεμελιωδών αρχών ελευθερία, ισότητα δικαιωμάτων, κράτος δικαίου».

Ζήτησε ακόμα να μην υπάρχουν εργαζόμενοι διαφορετικών κατηγοριών, προτείνοντας τη σύσταση «κοινής αρχής» της ΕΕ για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, «προσπερνώντας» βέβαια ότι είναι οι ίδιες οι κατευθύνσεις της ΕΕ για τη θωράκιση της περιβόητης ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου που διαμόρφωσαν το πλαίσιο διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, έντασης της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. «Σε μία Ενωση μεταξύ ίσων, δεν γίνεται να υπάρχουν εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Οσοι προσφέρουν την ίδια εργασία στον ίδιο τόπο πρέπει να έχουν ίδιες αμοιβές», είπε, δείχνοντας στην κατεύθυνση της εξίσωσης προς τα κάτω για όλους τους εργαζόμενους σε μια περίοδο που τα δικαιώματά τους δέχονται ανελέητο σφυροκόπημα σε όλα τα κράτη - μέλη.

Για «τρομοκρατία» και Τουρκία

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ενίσχυσης των κάθε είδους μηχανισμών ενάντια στη λεγόμενη τρομοκρατία, σημείωσε πως «οι κυβερνοεπιθέσεις είναι μερικές φορές πιο επικίνδυνες για τη σταθερότητα των δημοκρατιών και των οικονομιών απ' ό,τι τα τουφέκια και τα άρματα μάχης», προτείνοντας τη δημιουργία μιας «Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας, για να αμυνθούμε καλύτερα εναντίον των επιθέσεων αυτών». Πρότεινε ακόμα τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού πυρήνα πληροφοριών αρμόδιου να φροντίζει ώστε τα δεδομένα σχετικά με τους τρομοκράτες και τους ξένους μαχητές να ανταλλάσσονται αυτομάτως ανάμεσα στις υπηρεσίες πληροφοριών και την αστυνομία».

Αναφερόμενος στην Τουρκία απηύθυνε «έκκληση προς τους Τούρκους αξιωματούχους, απελευθερώστε τους δημοσιογράφους μας και όχι μόνο τους δικούς μας, σταματήστε να καθυβρίζετε τα κράτη - μέλη μας, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χαρακτηρίζοντάς τους φασίστες και ναζί», προσθέτοντας πως η Τουρκία απομακρύνεται ολοένα απ' την ΕΕ και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποτυχία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Η ΕΕ των μονοπωλίων μόνο χειρότερη, πιο αντιδραστική και αντιλαϊκή γίνεται

«Η ΕΕ των μονοπωλίων μόνο πιο αντιλαϊκή γίνεται», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην παρέμβασή του, χτες, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στη συζήτηση για την «Κατάσταση της Ενωσης», όπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κλ. Γιούνκερ παρουσίασε τα σχέδια για το «μέλλον της ΕΕ» και την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία του ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Το έκτο πλέον σενάριο που ακούσαμε για το "μέλλον της ΕΕ" αποτελεί μια ακόμα επιχείρηση εξεύρεσης συμβιβασμού στους σφοδρούς ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της ΕΕ και της Ευρωζώνης, με δεδομένο το προβάδισμα της Γερμανίας σε βάρος των υπολοίπων. Την ίδια στιγμή, με σύμπνοια σε όλα τα κράτη, ανεξάρτητα από το αν είναι υπερχρεωμένα, οι κυβερνήσεις στο όνομα της ανάπτυξης προωθούν στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, παντού, σκληρά αντεργατικά μέτρα εξίσωσης προς τα κάτω, με φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για το κεφάλαιο και την κερδοφορία του.

Τα περί "ισχυροποίησης της ΕΕ" σημαδεύουν τις μεγάλες αντιθέσεις της με ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία. Οι υποκριτικές διακηρύξεις περί ειρήνης δεν μπορούν να κρύψουν ότι η ΕΕ συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και προετοιμάζεται εντατικά και για νέους.

Η ΕΕ των μονοπωλίων μόνο χειρότερη, πιο αντιδραστική, πιο αντιλαϊκή γίνεται. Η λαϊκή δυσαρέσκεια για την ΕΕ μπορεί να πιάσει τόπο μόνο αν με τη λαϊκή πάλη στοχεύσει στην ανατροπή του πραγματικού αντίπαλου, των μονοπωλίων, της εξουσίας τους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ