ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινήσεις εντυπωσιασμού

Βιαστικές κινήσεις εντυπωσιασμού, γενικόλογος σχεδιασμός και ηχηρές εξαγγελίες χαρακτήρισαν την πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στο μεγάλο και "καυτό" θέμα της εκπαίδευσης και της σύνδεσής της με τον πολιτισμό. Το "Πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ", που εξήγγειλαν πανηγυρικά πέρσι οι υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού και εφαρμόζεται σε λιγοστά σχολεία, αποτελεί ένα "ελιτίστικο" πρόγραμμα, το οποίο δεν απαντά στο συνολικό ζήτημα της αισθητικής αγωγής των μαθητών. Η άκρατη σχετική κυβερνητική υποσχεσιολογία φαντάζει φαιδρή μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα. Πραγματικότητα, που ζουν καθημερινά μαθητές και εκπαιδευτικοί, εγκλωβισμένοι στο μακρόχρονα "γκρίζο τοπίο" της εκπαιδευτικής πολιτικής των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων. Την "έρημο" που άφησε η πολιτική της ΝΔ και διατήρησε το ΠΑΣΟΚ. Το τελευταίο τη θεωρεί "όαση", χάρη στις "ευεργεσίες" του.

Οι υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, αποσκοπώντας στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, βιάστηκαν να ανακοινώσουν τα "φιλόδοξα" προγράμματά τους και μίλησαν για "ποιοτική αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος" και "ανάδειξη της προσωπικότητας και της φαντασίας του μαθητή". Κανείς τους, όμως, δε στάθηκε ποτέ στην υπάρχουσα άθλια κτιριακή υποδομή, που δεν μπορεί να φιλοξενήσει ούτε τις φιλότιμες γιορτούλες των μαθητών. Ξέχασαν την άθλια κατάσταση που επικρατεί με το μάθημα της "αισθητικής αγωγής", το οποίο χρόνια τώρα "εφαρμόζουν" οι ίδιοι στα γυμνάσια και λύκεια.Ξέχασαν πως τα τελευταία χρόνια η διδασκαλία του μαθήματος των Καλλιτεχνικών ουσιαστικά καταργήθηκε, μετά τις απανωτές περικοπές ωρών που επιβλήθηκαν (στο Γυμνάσιο περιορίστηκε σε μία ώρα τη βδομάδα, στο Λύκειο καταργήθηκε στις Β και Γ τάξεις, ενώ στην Α τάξη διδάσκεται μία ώρα κάθε 15ήμερο. Μάλιστα, με το "καπέλο" της "αισθητικής αγωγής" το μάθημα γίνεται εναλλάξ με αυτό της μουσικής και βγαίνει κοινή βαθμολογία!).

Χαρακτηριστικό δείγμα της αδιαφορίας τους είναι και η μόνιμη "παράκαμψη" των καθηγητών καλλιτεχνικών μαθημάτων. Στην επεξεργασία του "Προγράμματος Μελίνα" προτίμησαν τη "σοφία" γνωστών "ειδικών", αδιαφορώντας για την πολύτιμη πείρα 600 εικαστικών εκπαιδευτικών. Οι καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημάτων αγνοήθηκαν, για μια ακόμη φορά, από τους κυβερνώντες, που "χαράσσουν" την αισθητική αγωγή καταργώντας την, ενώ οι διδάσκοντες βρίσκονται πάνω από μία δεκαετία, χωρίς οικονομικά ή άλλα μέσα, στην πρώτη γραμμή, δίνοντας καθημερινά μάχες για ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης.

Πριν λίγες μέρες, οι καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημάτων πραγματοποίησαν μαχητική πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τον παραγκωνισμό τους και την εντεινόμενη υποβάθμιση της καλλιτεχνικής παιδείας. Αντιπροσωπεία της Ενωσης συναντήθηκε με σύμβουλο του υπουργού και του εξέθεσε τα χρόνια προβλήματα του κλάδου: Αποκατάσταση της διδασκαλίας των καλλιτεχνικών σε όλες τις τάξεις του λυκείου. Κατοχύρωση και εδραίωση της διδασκαλίας της Τέχνης στο γυμνάσιο. Διεύρυνση - αντίστοιχη της σημασίας και του ρόλου της Τέχνης - του χρόνου διδασκαλίας των καλλιτεχνικών μαθημάτων. Βελτίωση των υλικών συνθηκών και όρων διδασκαλίας τους στο σχολείο.

Για όλα τα παραπάνω αιτήματα, όπως και για τη διατήρηση των εκπαιδευτικών αδειών τους, που κατάργησε πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας,ο σύμβουλος του υπουργού "δεσμεύτηκε" να τα μεταβιβάσει στον υπουργό. Αλλά καθώς εκλογές έχουμε, τέτοιες "δεσμεύσεις" και "μεταβιβάσεις" ουδεμία αξία έχουν, πλην της ψηφοθηρικής.

Της Πετρούλας ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Θα 'θελα να επισημάνω ποια πρέπει να είναι η στάση του πνευματικού κόσμου στις εκλογές αυτές, όχι μόνο με την έννοια του τι πρέπει να ψηφίσει κάθε πνευματικός άνθρωπος, αλλά με την έννοια της γενικότερης προσφοράς του. Ο πνευματικός κόσμος, σήμερα, είναι ουσιαστικά κατακερματισμένος. Ενα σημαντικό μέρος του, παλεύει ενάντια στις επιταγές του Μάαστριχτ, μέσα και δίπλα στο ΚΚΕ. Ενα άλλο επίσης, σημαντικό μέρος του, είναι μαντρωμένο για διάφορους λόγους στους χώρους των τεσσάρων μααστριχτικών κομμάτων, αδυνατώντας να εκπληρώσουν - μέσα από τη "λογική" των κομμάτων αυτών - το πνευματικό χρέος τους απέναντι στο λαό και την πατρίδα. Το μεγαλύτερο μέρος των διαφορετικών ανθρώπων, όμως, δεν παίρνει μέρος στους σημερινούς αγώνες του λαού και των εργαζομένων. Αντιμετωπίζει μοιρολατρικά, όσα καταστροφικά για το λαό και την πατρίδα γίνονται.

Ο λοι αυτοί οι πνευματικοί άνθρωποι, κλεισμένοι στον εαυτό τους και στη μοιρολατρία τους, έχουν εγκαταλείψει το χρέος τους να σταθούν μπροστάρηδες στους καθημερινούς αγώνες του λαού και ενάντια στην εξαφάνιση του λαϊκού πολιτισμού μας από την "πολιτιστική ολοκλήρωση" του Μάαστριχτ.

Τ ο ΚΚΕ αγωνίζεται για να αναχαιτιστεί η καταστροφική για το λαό και τον τόπο, πορεία των "ολοκληρώσεων" του Μάαστριχτ.

Τ ο εθνικο - πνευματικό χρέος των πνευματικών ανθρώπων, είναι να αγωνιστούν για να βγει το ΚΚΕ από αυτή την εκλογική αναμέτρηση πιο ισχυρό στη Βουλή και το λαό. Για να μπορέσει να εκπληρώσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τον ιστορικό και κοινωνικό ρόλο του απέναντι στο λαό και την πατρίδα, βάζοντας φρένο στις επιδιώξεις του Μάαστριχτ και των ντόπιων υποταχτικών του.

*Η Π. Νικολοπούλου είναι λογοτέχνης

Εισαγωγικές εξετάσεις

Λόγω των εκλογών, αναβάλλεται, κατά δύο μέρες, η διεξαγωγή των εισαγωγικών εξετάσεων στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.Οι εξετάσεις θα αρχίσουν στις 25 του Σεπτέμβρη.Μετά την - διήμερη ή τριήμερη - προκριματική εξέταση θα ακολουθήσει η τελική εξέταση, οι ημερομηνίες της οποίας θα ανακοινωθεί σε όσους προκριθούν. Φέτος, όπως πάντα, θα εισαχθούν 15 νέοι σπουδαστές. Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους (απολυτήριο Λυκείου, πιστοποιητικό γέννησης και δύο φωτογραφίες ταυτότητας) μέχρι και τις 16 του Σεπτέμβρη,όλες τις εργάσιμες ημέρες (1-5 μμ.), στη Γραμματεία της Σχολής (Πειραιώς 35).

Κινηματογραφική Δράμα

Ξεκινά απόψε στη Δράμα, το "19ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους" και το"2ο Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους",μία σημαντική κινηματογραφική συνάντηση νέων κινηματογραφιστών από την Ελλάδα και τον κόσμο. Φέτος, διαγωνίζονται 44 ελληνικές ταινίες και 80 ξένες,από 34 χώρες.

Την τελετή έναρξης (8μ.μ.) στα "Αστέρια", θα ακολουθήσει συναυλία των Αρτάς Τερζιάν (βιολί) και Ζοζεφίνα Ορφανίδου (πιάνο). Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Διεθνές διαγωνιστικό: "Η συνέντευξη", "Μ' αρέσει πολύ αυτό που κάνετε", "Terra incognita" (Γαλλία), "Η θεαματική ζωή της γοητευτικής Γιολάντα του λιθοξόου" (Φινλανδία), "Το κορίτσι μου" (Μεξικό), "Ανασύνθεση" (Καναδάς).

Ελληνικό διαγωνιστικό: "Παιχνίδι" (Μ. Παπαγεωργίου), "Χορεύω" (Κ. Μαντέλη), "Τελευταία πράξη" (Η. Γιαννακάκης), "Μια φωνή... " (Σ. Καρύδας), "Εμείς οι Ελληνες" (Ι. Ανανιάδης), "Του χάρου τα δόντια"(Κ. Χατζημιχαηλίδης), "Τσάρλεστον" (Φ. Τσίτος).

Την Κυριακή το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Πληροφοριακό (3.30μ.μ.): "Μια μέρα όνειρο" (Γ. Ανεστόπουλος), "Πάντα με την τελευταία εντύπωση" (Α. Πασλής), "Μαγνήτες" (Β. Τσιγγαροπούλου, Σ. Τσίκας), "Και πάλι από την αρχή" (Φ. Ψιλοπούλου), "Οικογενειακή φωτογραφία" (Ε. Σταθάκη), "Μοτέρ πάμε" (Α. Μιχαλοπούλου - Παπαδάτου), "Η ρόδα" (Κ. Λεγάκη), "Κρέιζι λαβ" (Λ. Ιωνάς), "Μια ζωγραφιά" (Γ. Τζανέρης), "Η άγνωστη φυλή" (Α. Φασόη), "Ξύλινος κόσμος" (Α. Βοζάνη), "Διαδρομή" (Ε. Χόρτη).

Διεθνές διαγωνιστικό (6μ.μ.): "Στιγμές στο χρόνο", "Υπόθεση Γιάκομπ Γιανκάλε", "Σάλτσα ντομάτας", "Εδώ και εκεί", "Η βροχή".Στις 8 το βράδυ θα προβληθούν οι: "Μπλε κώδικας", "Η Αλίκη στη χώρα χωρίς παράδεισο", "Το παιδί της Κιοτά", "Νότιο αστέρι", "Το εξωγήινο κοτόπουλο".

Μουσικές στην Κύπρο

"Μουσικές στις άκρες του Ελληνισμού" τιτλοφορούνταν η περσινή συναυλία στο Ηρώδειο, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100 συντελεστές(τραγουδιστές, μουσικοί και χορευτές) από όλη την Ελλάδα. Η εκδήλωση επιλέχθηκε από το ελληνικό ΥΠΠΟ και το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου για την έναρξη των "Κυπρείων '96".

Τη Δευτέρα στο αμφιθέατρο Μακαρίου Γστη Λευκωσία και την Τρίτη στο αρχαίο Θέατρο του Κουρίου τραγουδούν οι: Δόμνα Σαμίου, Χρόνης Αηδονίδης, Νίκος Φιλιππίδης και ο Κύπριος Χρήστος Σίκκης.Συμμετέχουν: το Πολυφωνικό Συγκρότημα Κτισμάτων Πολυγωνίου,η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων "Αργοναύται - Κομνηνοί" με το λυράρη Μιχάλη Καλιοντζίδη, τραγουδιστές, μουσικοί και χορευτές του Μορφωτικού Ομίλου Λεμεσού Κύπρου,οι "Γλεντιστάδες" του Μεσότοπου Λέσβου κ. ά. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Λάμπρος Λιάβας και την επιμέλεια των χορών η Ρένα Λουτζάκη.

  • Στην Κύπρο περιοδεύει ο Γιώργος Νταλάρας,με τραγούδια από πρόσφατους δίσκους του και ειδικό αφιέρωμα σε ποίηση Κυπρίων ποιητών. Στις 16/9 θα εμφανιστεί στη Λάρνακα, την Τρίτη στην Πάφο και στις 19,20,21/9 στη Λευκωσία.
19χρονη απουσία

Μοναδική, ανεπανάληπτη, θεία. Ηταν κάποια από τα επίθετα, που της δόθηκαν για να χαρακτηρίσουν το ταλέντο, το "φαινόμενο Μαρία Κάλλας". Δεκαεννέα χρόνια συμπληρώνονται από το θάνατο της "ντίβας" του 20ού αιώνα, με την απαράμιλλη εκφραστικότητα και φωνητική δυνατότητα, της Κάλλας (16/9/77). Με αφορμή την επέτειο, το καλλιτεχνικό κέντρο "Ατενέουμ", όπως κάθε χρόνο, τη Δευτέρα (8.30μμ) διοργανώνει στο Ηρώδειο συναυλία - αφιέρωμα στη μνήμη της. Στη διάρκεια της βραδιάς θα δώσει ρεσιτάλ ένας από τους σπουδαιότερους νέους πιανίστες, ο Πασκάλ Γκοντάρ,με έργα των Φραντς Λιστ (Φινεράιγ, Σονάτα σε σι ελάσσονα) καιΜοντέστ Μουσόργκσκι (Εικόνες από μια έκθεση). Τα εισιτήρια κοστίζουν 8.000, 7.000, 6.000, 5.000 και 2.000 (φοιτητικά).

"Κυψέλη" καλλιτεχνικής δημιουργίας θα μπορούσαν να γίνουν τα καλλιτεχνικά μαθήματα, αν οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις δεν έμεναν μόνο στις εξαγγελίες και τα ηχηρά "θα"

Ο Κύπριος τραγουδιστής Χρήστος Σίκκης

Αρχίζουν τη Δευτέρα (και θα διαρκέσουν μέχρι τις 30/9) οι εγγραφές στα δίμηνα προγράμματα Λαϊκής Επιμόρφωσης, που προσφέρει δωρεάν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Αιτήσεις εγγραφών γίνονται δεκτές στο "Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης" (τηλέφωνο: 3243.972 και 3243.987) και στην "αίθουσα Μπουζιάνη" (τηλ. 3229.647). Θα λειτουργήσουν και τμήματα παιδικής ζωγραφικής στο "Περιφερειακό Πνευματικό Κέντρο Αγ. Θωμά" (τηλ. 7780.864) και θεατρικού παιχνιδιού στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων (τηλ. 7232.604).

Λόγω οικοδομικών εργασιών, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (Λεβίδου 13, Κηφισιά), θα είναι ανοιχτό για το κοινό μόνο Σάββατο και Κυριακή (9πμ - 2.30μμ).

Από 16 - 29/9, το νέο πρόγραμμα στο θέατρο "Δόρα Στράτου" (Φιλοπάππου), περιλαμβάνει χορούς και τραγούδια από τα Κύθηρα, την Κόνιτσα Ηπείρου, τη Χίο, τη Βόρεια Θράκη, την Κρήτη, τη Ρούμελη και τον Μοριά. Παραστάσεις καθημερινά στις 10.15μμ. Τετάρτη και Κυριακή απογευματινές στις 8.15μμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ