ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΩΜΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΒΕ
Εκβιασμοί και απειλές για «περαίωση»

Στο παιχνίδι και οι τράπεζες με τα «περαιω-δάνεια». Προκλητική αμνηστία σε μεγαλοφοροφυγάδες

Τίποτα θετικό δεν έχουν να περιμένουν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ από τα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση για την περαίωση. Κερδισμένοι θα βγουν οι μεγαλοφοροφυγάδες και οι τράπεζες
Τίποτα θετικό δεν έχουν να περιμένουν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ από τα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση για την περαίωση. Κερδισμένοι θα βγουν οι μεγαλοφοροφυγάδες και οι τράπεζες
Με νέες εκδουλεύσεις στο μεγάλο κεφάλαιο και με νέα χαράτσια απέναντι στο λαό και το εισόδημά του κλιμακώνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε εκπλήρωση των συμφωνιών της με την πλουτοκρατία και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Μετά από αξιώσεις του ΣΕΒ και άλλων μερίδων του κεφαλαίου σπεύδει για τη μείωση της φορολογίας των κερδών από το 24% σήμερα στο 20%, δηλαδή κατά 4 επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες με εφαρμογή από την 1η Γενάρη του 2011.

Στην ίδια ρότα, και με βάση τις προτάσεις μεγαλεμπόρων κ.ά., προχωρούν σε μια ακόμη ρύθμιση «περαίωσης φορολογικών υποθέσεων» που επίσης είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ισχυρών επιχειρήσεων. Από τη μια πλευρά και με το «έτσι θέλω» έρχονται να βάλουν και πρόσθετα χαράτσια σε αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις.

Με το άλλο χέρι, και με ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις, δίνουν φορολογική αμνηστία σε μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως ακριβώς αξίωναν οι ίδιοι, υποσχόμενοι να τραβήξουν «διαχωριστική γραμμή» με το παρελθόν, μέχρι και για υποθέσεις τους, όπως έκδοση πλαστών τιμολογίων και φορολογικών στοιχείων, εικονικών συναλλαγών κ.ο.κ., που ήδη έχουν εντοπιστεί από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, που εκκρεμούν σήμερα στα δικαστήρια κ.ο.κ.

Οι επιτήδειοι πλουτοκράτες έχουν κάθε λόγο να προσφύγουν στη χαριστική ρύθμιση, που σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα τους απαλλάσσει για ολόκληρη τη δεκαετία (2000 - 2009). Απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους ελευθεροεπαγγελματίες και μικρούς ΕΒΕ η κυβέρνηση θα επιστρατεύσει νέους εκβιασμούς και απειλές. Ηδη κάνουν λόγο για «εξονυχιστικούς ελέγχους» σε όλους όσοι δεν αποδεχτούν, τάχα «οικειοθελώς», το χαράτσια που θα τους ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι λεπτομέρειες της νέας περαίωσης, που να σημειωθεί θα είναι πολύ ευρύτερη από τις αντίστοιχες που κάθε τρεις και λίγο εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, για την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστές. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς και με την υπόθεση ότι θα «προσέλθει» το 60% περιμένουν να μαζέψουν πρόσθετα χαράτσια ύψους 2 δισ. ευρώ, ποσό που αποδείχνει το μέγεθος της φορολεηλασίας που ετοιμάζουν. Να σημειωθεί πως καμία από τις ρυθμίσεις περαίωσης που εφάρμοσαν προηγούμενα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα από τις κυβερνήσεις. Ετσι, όπως έμμεσα ομολογούν και οι ίδιοι, θα ξετυλίξουν και τα πρόσθετα φορομπηχτικά μέτρα τόσο με τον ΦΠΑ όσο και με το πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών.

Πελατεία στις τράπεζες

Η ρύθμιση αναγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, από το βήμα της ΔΕΘ και, εμπαίζοντας αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, ισχυρίστηκε ότι η «κυβέρνηση τραβάει διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν», τάχα για την απελευθέρωση του επαγγελματία και των φορολογικών μηχανισμών από τις ανέλεγκτες χρήσεις.

Η νέα περαίωση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα προβλέπει:

  • Την παραγραφή των χρήσεων 2000 - 2004 με την καταστροφή όλων των φορολογικών στοιχείων που αφορούν στη συγκεκριμένη περίοδο. Για όσους δεν υπαχθούν θα προβλέπεται παράταση στην ημερομηνία παραγραφής, δηλαδή νέος κύκλος επισκέψεων και ελέγχων από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Ετσι προκλητικά ευνοημένοι θα είναι οι μεγαλοφοροφυγάδες, τους οποίους, στα λόγια, υποτίθεται ότι κυνηγάει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
  • Την καταστροφή των φορολογικών στοιχείων για την περίοδο 2005 - 2009 σε όσους ενταχτούν στη ρύθμιση.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παιχνίδι μπάζουν και τις τράπεζες, ξεζουμίζοντας έτσι ακόμη περισσότερο τους μικρούς ΕΒΕ, που θα αναγκαστούν να πάρουν και νέα δάνεια, προκειμένου να μην έχουν καθημερινά στα πόδια τους το φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Για το σκοπό αυτό, το υπουργείο Οικονομικών βολιδοσκοπεί τους τραπεζίτες για τη δυνατότητα παροχής δανείων με αποκλειστικό στόχο την αποπληρωμή των «οφειλών» τους, έτσι όπως θα τις υπολογίσει η κυβέρνηση...
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Νέα πακέτα αν δεν μπει ισχυρός λαϊκός φραγμός

Γενικευμένες ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και επέκταση των ανατροπών μελετούν τα επιτελεία της πλουτοκρατίας

Σε πολεμικό αναβρασμό απέναντι στο λαό και το εισόδημά του βρίσκονται τα κυβερνητικά επιτελεία ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά και των πρόσθετων πακέτων που έχουν βάλει στα σκαριά για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στη ΔΕΘ και απευθυνόμενος σε μεγαλοεπιχειρηματίες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι «δεν έχει λήξει ο συναγερμός, δεν τελείωσε η διαδικασία προσαρμογής την οποία πρέπει να περάσει η χώρα».

Μιλώντας από τη σκοπιά των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, το κυβερνητικό στέλεχος ισχυρίστηκε ακόμη ότι τα μέτρα «είναι αναγκαία» και πως η κυβέρνηση «αναγκάστηκε να τα πάρει», ταυτόχρονα με «πράγματα που έτσι κι αλλιώς έπρεπε να γίνουν».

Τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά, αν ο λαός δεν καθορίσει ο ίδιος τις εξελίξεις με την πάλη του. Από χτες και για το νέο γύρο συνεννοήσεων με την κυβέρνηση βρίσκονται στην Αθήνα τα κλιμάκια των ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στη αντιλαϊκή ατζέντα μπαίνει η «εξειδίκευση» των μέτρων για το 2011 μαζί και με τις «αστοχίες» της αντιλαϊκής πολιτικής στο μάζεμα των φετινών φοροεσόδων, που επίσης θα καλυφθεί από συμπληρωματικά αντιλαϊκά πακέτα.

Απόλυτα δεδομένες είναι οι παραπέρα τρανταχτές ανατιμήσεις τουλάχιστον για το λεγόμενο «χαμηλό» συντελεστή ΦΠΑ (σήμερα 11%). Σε αυτό το πλαίσιο ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης έκανε λόγο, τάχα, για «εναλλακτικό σενάριο», με βάση το οποίο θα προχωρήσουν σε γενικευμένες ανατιμήσεις κατά 2 επιπλέον μονάδες (στο 13%) πάνω σε όλα ανεξαιρέτως τα εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης.

Παραπέρα πετσόκομμα δρομολογούν και για τους μισθούς στο Δημόσιο και μέσω της καθιέρωσης του λεγόμενου «ενιαίου μισθολογίου», παραπέρα καρατόμηση δαπανών κ.ά. Στις άμεσες προτεραιότητές τους είναι η εκποίηση κρατικής περιουσίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα κλιμάκια της τρόικας και ιδιαίτερα η Κομισιόν ζητούν τώρα εξηγήσεις για το γεγονός ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προσφέρει ψηλότερα επιτόκια για προθεσμιακές καταθέσεις κάτι που χαλάει τη «σούπα» των τραπεζιτών.

Μέσα στη βδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα έχει συναντήσεις με τα στελέχη της τρόικας σε Λονδίνο, Φραγκφούρτη και Παρίσι στο πλαίσιο διαφημιστικής καμπάνιας της αντιλαϊκής πολιτικής που διοργανώνουν από κοινού η κυβέρνηση με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να χρεοκοπήσουν τα μονοπώλια

Σε σχόλιο, για την ομιλία που έκανε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών στην Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο ισχυρισμός του υπουργού ότι είναι αναγκαία τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και τα νέα που θα πάρει σε βάρος του λαού ισχύει σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, όχι όμως και για το λαό. Αναγκαιότητα για το λαό, για να μην τον καταδικάσουν μόνιμα στη βαρβαρότητα και στη χρεοκοπία, είναι να χρεοκοπήσουν τα μονοπώλια, να αντιπαλέψει αυτούς που τα υπηρετούν, για να τα μετατρέψει σε λαϊκή περιουσία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ