Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πλαίσιο αντίστασης και αντεπίθεσης

Πλαίσιο αντίστασης για την άμεση προστασία της λαϊκής οικογένειας από τις συνέπειες της κρίσης, αλλά και αντεπίθεσης για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών αποτελεί το κοινό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, που ολόκληρο παρουσίασε προχτές ο «Ριζοσπάστης». Πλαίσιο διαμορφωμένο πάνω στην πεποίθηση ότι τα λαϊκά στρώματα μπορούν και πρέπει σήμερα να οργανωθούν και να συντονίσουν τους αγώνες τους ενάντια στα μονοπώλια, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να βάλουν εμπόδια σε όσους τους ζητούν να ξεχάσουν κάθε έννοια δικαιώματος. Κάθε νέα θυσία, κάθε «διάλογος» στρώνει το έδαφος για τα νέα και πιο σφοδρά κύματα της αντιλαϊκής επίθεσης.

Γιατί σήμερα είναι που φαίνεται όλο και πιο καθαρά πως η συντονισμένη πάλη ενάντια στα μονοπώλια είναι μονόδρομος για όλο το λαό. Είναι μονόδρομος για την εργατική τάξη, που ενώ παράγει όλο και περισσότερο πλούτο, αυξάνεται και η σχετική και η απόλυτη φτώχεια της. Είναι μονόδρομος για τη φτωχομεσαία αγροτιά που ξεκληρίζεται μαζικά, την ώρα που η γη συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια ώστε να χρησιμοποιείται όπως εξυπηρετεί τα μονοπώλια και το κράτος τους. Μονόδρομος για τους αυτοαπασχολούμενους, που μετρούν καθημερινά νέα «λουκέτα», δεν μπορούν να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες της οικογένειάς τους, καθώς η διακίνηση και παραγωγή συγκεντρώνεται γοργά στα χέρια των μονοπωλίων. Μονόδρομος και για τις γυναίκες και τους νέους των λαϊκών στρωμάτων, που βλέπουν τις ανάγκες τους να συνθλίβονται στις μυλόπετρες της «ανταγωνιστικότητας».

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ προβάλλουν αιτήματα για την άμεση ανακούφιση, σήμερα, της λαϊκής οικογένειας, ζητώντας, π.χ., σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, εισόδημα που να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες της εργατικής, της λαϊκής οικογένειας, πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ταυτόχρονα χαράσσουν κοινή δράση με τον προσανατολισμό και τα αιτήματα που θα επιτρέψουν την οριστική αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων, ζητώντας, π.χ., κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε Υγεία και Πρόνοια, γιατί δεν μπορεί η αντιμετώπιση της ανθρώπινης αρρώστιας και του πόνου να εξαρτάται ή να διαμορφώνεται από τα σχέδια των πολυεθνικών.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, καλούν σε άμεση οργάνωση για κάθε λαϊκό πρόβλημα. Ηδη ανάλογες πρωτοβουλίες προχωρούν σε Λάρισα, Πάτρα, Εύβοια, με τις τοπικές δυνάμεις ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ και ΜΑΣ να πρωτοστατούν στη συγκρότηση λαϊκών επιτροπών δράσης για την υπεράσπιση της λαϊκής οικογένειας από τις συνέπειες της κρίσης. Τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να δυναμώσουν. Να αποκτήσει η οργάνωση του λαού γερές βάσεις. Να αναδειχθούν πλατιά οι πραγματικές αιτίες των προβλημάτων του, να ξεμπροστιαστούν εχθροί και «φίλοι» του. Να απομονώσει και να αποδυναμώσει ο λαός όλες τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις, σαν αυτές που συγκροτούν τις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που ταυτίζουν τη δική του τύχη με την τύχη της «ανταγωνιστικότητας». Να «πυκνώσουν» τέτοιες κουβέντες μέσα στους τόπους δουλειάς, σε όλες τις λαϊκές γειτονιές, σε πόλεις και χωριά, σε σχολές και σχολειά. Ν' ανακαλύψει ο λαός τη δύναμη της οργανωμένης αντιμονοπωλιακής και αντιιμπεριαλιστικής πάλης και αξιοποιώντας την να βάλει πλώρη για την κοινωνία που θα στηρίζεται στην ικανοποίηση και όχι το ξεπούλημα των αναγκών του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ