ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΞΥΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Αντεπίθεση για σύσσωμη παρεμπόδιση των μέτρων

Τον αποπροσανατολισμό και την τρομοκράτηση του λαού επιστρατεύει ξανά η κυβέρνηση, για να νομιμοποιήσει τις φιλομονοπωλιακές ανατροπές

Ο Σεπτέμβρης, ο μήνας που θα νιώσουν και νέα λαϊκά τμήματα την καταιγίδα των ανατροπών, πρέπει να γίνει ο μήνας της σύσσωμης παρεμπόδισης των μέτρων
Ο Σεπτέμβρης, ο μήνας που θα νιώσουν και νέα λαϊκά τμήματα την καταιγίδα των ανατροπών, πρέπει να γίνει ο μήνας της σύσσωμης παρεμπόδισης των μέτρων
Μειώστε μισθούς. Απολύστε δημοσίους υπαλλήλους. Κλείστε νοσοκομεία και δημόσιους οργανισμούς. Περικόψτε κοινωνικές δαπάνες. Επιβάλετε νέους φόρους. Εκποιήστε μαζικά δημόσια περιουσία. Αυτή είναι η κωδικοποίηση των κατευθύνσεων που έχει δώσει ο πρωθυπουργός προς τους υπουργούς της κυβέρνησης, ζητώντας να επιταχυνθούν οι ρυθμοί στην προώθηση των διαρθρωτικών ανατροπών και μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Μέσα στη δίνη της καπιταλιστικής κρίσης και τους έντονους κλυδωνισμούς που δέχεται ολόκληρη η Ευρωζώνη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει: Πρώτον να προχωρήσει ομαλά η ενεργοποίηση του «πακέτου στήριξης» της ΕΕ για την «ελληνική οικονομία», όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα προς το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους μονοπωλιακούς ομίλους. Δεύτερον να αξιοποιήσει τις εξελίξεις για να εντείνει το κλίμα τρομοκράτησης του λαού και να επιτεθεί με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα στα λαϊκά δικαιώματα και εισοδήματα.

«Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε την επιδείνωση της διεθνούς συγκυρίας, προκειμένου να εφαρμοστεί γρήγορα και ολοκληρωμένα το πακέτο των αποφάσεων του Ιουλίου που αφορά την Ελλάδα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, μέσα στη βδομάδα, αποτυπώνοντας την αντιδραστική στρατηγική της κυβέρνησης. Η πρεμούρα της κυβέρνησης για την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής εντάθηκε μετά τα προβλήματα δανεισμού που αντιμετώπισαν μέσα στη βδομάδα η Ισπανία και η Ιταλία.

Ο πρωθυπουργός είχε την προηγούμενη Κυριακή και Δευτέρα διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο της «Ευρωζώνης» Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Γ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για «την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης» να προωθήσει μέχρι κεραίας τα βάρβαρα μέτρα του μεσοπρόθεσμου και των εφαρμοστικών νόμων. «Εχει μεγάλη σημασία να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις προς την ΕΕ και το ΔΝΤ», δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών, στην αγγλική εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Αντιπερισπασμός με ευρωομόλογο

Η νέα κυβερνητική επέλαση συνοδεύεται και από το αναγκαίο προπέτασμα καπνού για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων. Το Μέγαρο Μαξίμου εντείνει την επικοινωνιακή προπαγάνδα γύρω από την έκδοση ευρωομολόγου, ενώ το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να εμφανίσει το καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» που έχει οδηγήσει τη χώρα, μέσω της «εθελοντικής ανταλλαγής κρατικών ομολόγων» με ιδιώτες και τράπεζες, σαν «σωτήριες λύσεις» που θα οδηγήσουν στη δήθεν «ελάφρυνση του χρέους».

Η έκδοση ευρωομολόγου, που ζήτησε ο πρωθυπουργός στις επαφές του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και το οποίο αποτέλεσε πεδίο διαμάχης ως προς την πατρότητα της ιδέας, ανάμεσα σε κυβέρνηση, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι τίποτα περισσότερο - αν και όποτε εκδοθεί - από ένα νέο εργαλείο για τη χρηματοδότηση των τραπεζιτών και του κεφαλαίου. Για το λαό θα αποτελέσει άλλο ένα δάνειο, την αποπληρωμή του οποίου θα φορτωθεί στις πλάτες του και θα συνοδεύεται από την επιβολή σκληρών πακέτων μέτρων.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει μια μελέτη σκοπιμότητας τον Σεπτέμβρη για τη δυνατότητα έκδοσης "ευρωομολόγων" για μεμονωμένες χώρες με τη στήριξη ολόκληρης της Ευρωζώνης, μόλις τα κράτη - μέλη καταλήξουν σε συμφωνία το Σεπτέμβριο για "σοβαρές μεταρρυθμίσεις" στην οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη». Η συγκεκριμένη δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπων Οικονομικών Ολι Ρεν την προηγουμένη Δευτέρα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες.

Ουσιαστικά, προανήγγειλε ότι οι αποφάσεις για την έκδοση ευρωομολόγου προϋποθέτουν την εφαρμογή από όλες τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης των μέτρων της «συμφωνίας για το ευρώ» και της «νέας οικονομικής διακυβέρνησης». Δηλαδή, των στρατηγικών επιλογών του πολιτικού προσωπικού του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, για την πλήρη ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων, με στόχο την περαιτέρω μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και την πιστή εφαρμογή αυστηρών δημοσιονομικών προγραμμάτων, που περικόπτουν δραστικά τις κοινωνικές παροχές.

Στην ίδια γραμμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος, σημείωσε ότι «είναι απαραίτητο η ΕΕ να θωρακιστεί με περισσότερα εργαλεία όπως το ευρωομόλογο», σπεύδοντας όμως να σημειώσει: «Αυτό, όμως, δεν σημαίνει χαλαρότητα στο εσωτερικό μέτωπο (...) Χρειάζονται επώδυνες αποφάσεις γιατί τα πρωτογενή ελλείμματα είναι τόσο μεγάλα και αυτά θα πρέπει να μειωθούν».

Αλλεπάλληλα μέτρα

Σε συνεργασία με τα επιτελεία της τρόικας, που καταφθάνουν ξανά στην Αθήνα στις 22 Αυγούστου, η κυβέρνηση ετοιμάζει τα νέα πακέτα μέτρων, επικαλούμενη και πάλι τα εμφανιζόμενα ελλείμματα και τις δημοσιονομικές αστοχίες του κρατικού προϋπολογισμού. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «αυξήθηκε κατά 25% το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου, σε ετήσια βάση, και υπολείπεται του στόχου». Ηδη, κυβερνητικά στελέχη έχουν αρχίσει το γνωστό παιχνίδι τρομοκράτησης του λαού, σε σχέση με την καταβολή της έκτης δόσης του δανείου από την τρόικα.

Η κυβερνητική προπαγάνδα στοχεύει στις λαϊκές συνειδήσεις, τόσο ενόψει των νέων μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, όσο και εκείνων που υπάρχουν εφεδρικά, μέσα στα υπουργικά γραφεία. Το κλίμα τρόμου θα ενταθεί από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να μπουν εμπόδια σε μαζικές, οργανωμένες και ταξικά προσανατολισμένες εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες για την επόμενη φάση της αντιλαϊκής επέλασης θα καθοριστούν σε διαδοχικές συσκέψεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με υπουργούς την επόμενη βδομάδα, ενόψει και της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη (10 - 11 Σεπτέμβρη) για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Το επόμενο πακέτο, ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνει:

  • Νέες μεγάλες μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω του ενιαίου μισθολογίου.
  • Το κλείσιμο νοσοκομείων και τις δραστικές μειώσεις στις φαρμακευτικές δαπάνες. Υπήρξε σύσκεψη, μέσα στη βδομάδα, του πρωθυπουργού με τον υπουργό Υγείας Αν. Λοβέρδο.
  • Τη «σταδιακή εξομοίωση» των ειδικών φόρων κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης.
  • Την αύξηση όλων των φόρων σε βάρος της λαϊκής κατοικίας.
  • Την παραπέρα μείωση του αφορολόγητου ορίου μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς και νέες περικοπές στις φοροελαφρύνσεις για τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Μαζικές απολύσεις υπαλλήλων σε ΔΕΚΟ και Οργανισμούς του Δημοσίου.
  • Την ψήφιση μέχρι τέλος Αυγούστου του αντιδραστικού νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
  • Αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από 13% για τα αναψυκτικά και τις υπηρεσίες στο χώρο της εστίασης.
  • Την πώληση της δημόσιας περιουσίας σε μονοπωλιακούς ομίλους, με στόχο την είσπραξη καταρχήν 1,7 δισ. μέχρι τέλος Σεπτέμβρη.

Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Πατριδογνωμόνιο
Το παρακράτος των αγορών και η μαϊμού...

Αναρωτιέμαι πόσοι ξέρουν ότι η FED, η λεγόμενη ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, είναι ιδιωτική τράπεζα και δανείζει το αμερικάνικο Δημόσιο με τόκο!.. Απλά, αναρωτιέμαι κι απ' όλους αυτούς τους αναλυτάδες των οικονομικών εξελίξεων, πόσοι το ξέρουν και το καταπίνουν, αποφεύγουν να το θυμίσουν. Για να μην καταλάβει κι ο λαός, που βομβαρδίζεται από το ...παρακράτος με το ψευδώνυμο «αγορές», τη φύση του καπιταλιστικού παιχνιδιού στην πλάτη του.

Ξυπνάνε και κοιμούνται σ' όλη τη Γη οι αφεντάδες - σαπιοκοιλιάδες, που κι αυτούς τους λέμε ανθρώπους κατ' οικονομίαν, εξοντώνοντας πληθυσμούς, αξιολογώντας το μόχθο τους ανάλογα με το βαθμό της εκμετάλλευσής του που επιτυγχάνουν. Αυτό το εφιαλτικό παιχνίδι της κόλασης, αυτή η αέναη σύγκρουση κεφαλαίου - εργασίας θα κατατρύχει τις τωρινές και μελλούμενες γενιές και στις δυο πραγματικότητες. Δηλαδή, και στη ζωή, και στην εικονική πραγματικότητα που αναπαράγουν με το αζημίωτο τα ΜΜΕ, ελεγμένα σε συντριπτικό ποσοστό εμβέλειάς τους από εκείνες τις πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις που επανεκκινούν τη δουλεία ως σωτηρία των μαζών. Εκείνο το ναζιστικό σύνθημα στην είσοδο του Αουσβιτς «η εργασία - καταναγκαστική - απελευθερώνει» αναπαράγεται στις μέρες μας με ένα τεχνητό αποπλανευτικό λεξιλόγιο για να κερνάει τους δούλους ψευδαίσθηση ότι ζουν κατ' επιλογήν τους, δύσκολα μεν, απλά γλιτώνουν το θάνατο που επιβάλλει με συνοπτικές διαδικασίες το κεφάλαιο.

Μέσα σ' αυτήν την αήθη παγκοσμιοποιημένη προπαγάνδα της ύφεσης και της φτωχοποίησης, που θα βαρέσει εκατομμύρια πολιτών όπου Γης κι εκτοξεύεται ως απειλή από αθώους κεφαλαιοκράτες προς ενόχους εργαζόμενους, υπάρχει κι ένα δεύτερο επίπεδο πλύσης εγκεφάλου. Είναι η χαοτική υπερπροβολή «ελαφρών» ειδήσεων, ενίοτε παρουσιασμένων και ως επιστημονικές καινοτομίες, που υποσκάπτουν τη λογική λειτουργία των παραληπτών. Τόσο, όσο απαιτείται για να εμφυτεύονται ιδέες και αισθήματα αυτοαπαξίωσης, υποτέλειας, ηττοπάθειας, αποδοχής μιας ανύπαρκτης αδυναμίας όλων των ορατών απέναντι στο αόρατο, απρόσωπο παντοδύναμον των αγορών.

Ετσι, μέρες Δεκαπενταύγουστου, φιγουράρει η μαϊμού Αϊνστάιν!.. Που κέρδισε το πείραμα να εργάζεται (;) καλύτερα και αποτελεσματικότερα από τις άλλες μαϊμούδες για να εξασφαλίσει την τροφή της. Το υπερπροβεβλημένο ανθρωποειδές, έτοιμο να εκτοξευθεί ως «απειλή» και μάλιστα ευφυής. Ως και οι μαϊμούδες είναι έξυπνες και αποφασίζουν να κάνουν ό,τι τους πουν για να εξασφαλίσουν την τροφή τους.

Αθώο το κίνητρο. Ενοχη η εκμετάλλευση της είδησης. Γεμίζει με μειδίαμα τους τρομοκρατημένους, που αισθάνονται κομμάτι ανώτεροι απ' τη μαϊμού - εργάτη για την τροφή της.

Τη μέρα που η μαϊμού θα ξυπνήσει, θα δαγκώσει αυτόν που της κρύβει τα καρύδια. Δε θα γίνει τόσο Αϊνστάιν, ώστε να καταβάλει ΦΠΑ! Προσοχή σε ό,τι λέγεται, ακόμα και το πιο ανώδυνο, τούτες τις μέρες. Συμβάλλει στην παράλυση της κριτικής ανάλυσης των αντικειμενικών συνθηκών. Γιατί αυτές μυρίζουν ανατροπή, εξέγερση, επανάσταση. Δεν κολακεύουν καμιά μαϊμού, όταν την αποκαλούν Αϊνστάιν...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org