ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Αυγούστου 2010 - Κυριακή 15 Αυγούστου 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ
Χτυπούν το λαϊκό δικαίωμα για διακοπές

Ποτέ η φράση στο στόμα ή στο γραπτό δημοσιογράφων των ΜΜΕ των επιχειρηματιών δεν είναι: «Πλήττεται το δικαίωμα του λαού στον τουρισμό». Πάντα είναι: «Πλήττεται ο τουρισμός». Σημειωτέον ότι από την αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων για αναψυχή, ξεκούραση, ταξίδι χάνουν κυρίως οι μικρομεσαίοι του τουριστικού κλάδου. Aυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι για τον Τύπο και τους μεγαλοεπιχειρηματίες ο τουρισμός πλήττεται από τους απεργιακούς αγώνες και τις κινητοποιήσεις, αλλά και από έλλειψη ανταγωνιστικότητας, δηλαδή επειδή οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν είναι και τόσο φθηνοί, προκύπτει ότι οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ μάλλον για τα κέρδη του κεφαλαίου μιλούν και γράφουν.

Είναι ενδεικτικό το κύριο άρθρο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» (7 - 8 Αυγούστου): «Μια σειρά επιπλέον κινητοποιήσεων, από τα μπλόκα του ΠΑΜΕ στα λιμάνια ως τις απεργίες που απέκλεισαν την πρόσβαση στην Ακρόπολη, εδραίωσε στο εξωτερικό την εντύπωση, ότι η κοινωνική ζωή της χώρας απορρυθμίζεται. Και τι να κάνουν σε έναν τέτοιο προορισμό; Αdventure tourism (περιπετειώδη τουρισμό);». Στο ίδιο τεύχος, η εφημερίδα του συγκροτήματος αφιερώνει ένα δισέλιδο με δηλώσεις επιχειρηματιών για την πληρότητα των ξενοδοχείων, πάντα από τη σκοπιά της «επιχειρηματικότητας» και της «ανταγωνιστικότητας» και καθόλου από τη σκοπιά της λαϊκής ανάγκης για ξεκούραση και αναψυχή. Καθόλου τυχαίο...

Αν οι εργατικές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις αποτελούν απειλή για τα κέρδη των εφοπλιστών, των ξενοδόχων, των ταξιδιωτικών πρακτόρων, είναι επίσης αλήθεια ότι τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού σμπαραλιάζουν κάθε δυνατότητα των εργαζομένων ακόμα και για λίγες μέρες ξεκούραση. Το ίδιο και η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική. Για παράδειγμα, σχεδόν 200.000 λιγότερα από πέρυσι εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού δόθηκαν φέτος από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, αποκλείοντας χιλιάδες οικογένειες από το «όνειρο» των καλοκαιρινών διακοπών. Η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί και η ακρίβεια δεν επιτρέπουν ακόμη και σε νέους ανθρώπους χωρίς οικογένεια να επισκεφτούν κάποιον προορισμό. Ταυτόχρονα, οι εφοπλιστές με τα αραιά δρομολόγια, τα σαπιοκάραβα και τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων στερούν σε πολλές περιπτώσεις τη δυνατότητα μεταφοράς ακόμη και αυτών των τουριστών ή των κατοίκων που μπορούν να πληρώσουν το «βαρύ» αντίτιμο του εισιτηρίου.


Για παράδειγμα, μέσα στον Ιούλη η Γαύδος έμεινε για πάνω από 12 μέρες χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση, επειδή τα δύο μικρά επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία που προσέγγιζαν το νησί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που αφορούν ακόμα και τους υποτυπώδεις κανονισμούς ασφαλείας. Επιπλέον, ένα είναι το καράβι, που εξυπηρετεί τη γραμμή Πειραιάς, Ικαρία, Σάμος, Φούρνοι, το οποίο πρώτα περνάει από Κυκλάδες! Από αυτήν την κατάσταση δεν πλήττονται ούτε οι μεγαλοξενοδόχοι, ούτε οι εφοπλιστές. Αντίθετα, έχουν τεράστια κέρδη.

Οι κινητοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων διεκδικούν - μεταξύ άλλων - και αυτό το δικαίωμα των εργαζομένων, των νέων, των ανέργων, των λαϊκών οικογενειών στον τουρισμό, σε φθηνές, ασφαλείς και συχνές μεταφορές. Οι μικρομεσαίοι του τουριστικού κλάδου έχουν συμφέρον από αυτές τις διεκδικήσεις, διότι είναι οι άνθρωποι ακριβώς των λαϊκών στρωμάτων που στις διακοπές τους θα μείνουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και όχι στα πολυτελή ξενοδοχεία, θα φάνε στο ταβερνάκι, θα αφήσουν τέλος πάντων κάποιο εισόδημα στις μικρές επιχειρήσεις.


Phasma


Ελένη ΜΑΪΛΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ