ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούνη 2023
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΤΗΣ «AMAZON» ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ
Με την οργάνωση και την αλληλεγγύη μπορούμε να τα βάλουμε με μεγαθήρια

Συνάντηση χτες με τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ και ανταλλαγή πλούσιας πείρας

Από τη συζήτηση με τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ
Από τη συζήτηση με τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ
Συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Εργαζομένων στην «Amazon» στις ΗΠΑ, που βρίσκεται στην Αθήνα, είχε χτες το μεσημέρι η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Οι συνδικαλιστές υποδέχθηκαν στην έδρα του ΠΑΜΕ τον πρόεδρο, Chris Smalls, και τον αντιπρόεδρο, Derrick Palmer, του AMAZON LABOR UNION. Πρόκειται για το πρώτο συνδικάτο που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ στην πολυεθνική «Amazon», κόντρα στις προσπάθειες παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης και εργοδοτικής τρομοκρατίας. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της οργάνωσης των εργατών στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα των νέων, κόντρα σε λογικές ανάθεσης και αδράνειας.

Η ενδιαφέρουσα συζήτηση που ξεδιπλώθηκε αποτέλεσε το προοίμιο για την εκδήλωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ με τους δύο συνδικαλιστές σήμερα Τετάρτη (βλ. δίπλα).

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της επίσκεψης η αντιπροσωπεία θα έχει σειρά συναντήσεων με συνδικάτα και φορείς.

Τους εκπροσώπους του Συνδικάτου καλωσόρισε, εκ μέρους της Γραμματείας, ο Γιώργος Πέρρος, «συστήνοντάς» τους παράλληλα το ΠΑΜΕ. Στην πρώτη γνωριμία με τη δράση των συνδικάτων της χώρας μας συνέβαλε το βίντεο που προβλήθηκε, αφιερωμένο στις πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πιάνοντας το νήμα αυτό, ο Γ. Πέρρος συνόψισε ορισμένα από τα πιο σημαντικά μέτωπα πάλης που είναι σήμερα ανοιχτά, όπως ο αγώνας για μέτρα προστασίας της ζωής των εργατών στους χώρους δουλειάς, η πάλη για την προστασία της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς και τα δικαιώματα.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια οργάνωσης της πάλης σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, αναδεικνύοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι συνδικαλιστές από τις ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν με τη δική τους πείρα από την οργάνωση στον επιχειρηματικό κολοσσό της «Amazon». Ακόμα διαβεβαίωσε πως οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ως μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, θα καλέσουν τη συνδικαλιστική οργάνωση και τα μέλη της σε όλο τον κόσμο να στηρίξουν τον αγώνα τους.

Αποφασίσαμε να σηκώσουμε ανάστημα

Τη σκυτάλη πήραν οι συνδικαλιστές από τις ΗΠΑ μεταφέροντας την προσπάθεια που κατέληξε, τον Απρίλιο του 2021, στο στήσιμο συνδικαλιστικής οργάνωσης που εκπροσωπεί 8.300 εργαζόμενους σε ένα εργοστάσιο και μια αποθήκη του μεγαθηρίου της «Amazon».

Η προσπάθεια ξεκίνησε μέσα στην πανδημία. Ο σημερινός πρόεδρος απολύθηκε μετά από την οργάνωση κινητοποίησης με αίτημα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Μάλιστα, η ενέργεια αυτή της εταιρείας είχε συνοδευτεί από ρατσιστικά σχόλια και αναφορές σε βάρος του ίδιου και των συναγωνιστών του. Την ίδια περίοδο, ο CEO της εταιρείας κατείχε την πρώτη θέση στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, ενώ οι τζίροι και τα κέρδη της «Amazon» κινούνταν σε ιλιγγιώδη επίπεδα.

«Αποφασίσαμε να σηκώσουμε ανάστημα», τόνισαν. Μίλησαν για την εργοδοτική επίθεση που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν, καθώς η εργοδοσία επιστρατεύει πότε το μαστίγιο της τρομοκρατίας και των απολύσεων και πότε το καρότο. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε έναν χρόνο έχει οργανώσει «σεμινάρια» ενάντια στον συνδικαλισμό διάρκειας χιλιάδων ωρών, ενώ ξοδεύει τεράστια ποσά για τις υπηρεσίες εταιρειών που ...εξειδικεύονται στην αντιμετώπιση της συνδικαλιστικής δράσης! Ομως, «τα ψέματα που λένε δεν έπιασαν», εξήγησαν οι δυο συνδικαλιστές. Οπως περιέγραψαν, μέτρησαν πάνω από 300 μέρες έξω από την αποθήκη, με παράλληλη δουλειά μέσα σε αυτή, προκειμένου να δυναμώσουν οι δεσμοί με τους συναδέλφους, να κατακτηθεί η εμπιστοσύνη και να γίνει πράξη το Σωματείο.

«Η νίκη μας βρήκε ανταπόκριση στους εργαζόμενους όλου του κόσμου. Γνωρίζουμε όμως ότι η νίκη αυτή δεν είναι αρκετή», υπογράμμισαν. «Δεν έχουμε απέναντί μας μόνο την εταιρεία, αλλά και την κυβέρνηση, την αστυνομία», επισήμαναν. «Είναι σημαντικό να χτίζουμε τη διεθνή αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο Chris Smalls και πρόσθεσε πως η εταιρεία αριθμεί πάνω από 1,5 εκατ. εργαζόμενους σε όλο τον πλανήτη. «Μαζί μπορούμε να τα βάλουμε με την "Amazon"», πρόσθεσε ο Derrick Palmer.

Με τη λήξη της συνάντησης το ΠΑΜΕ προσέφερε στους συνδικαλιστές αναμνηστικά δώρα.


Με επιμονή και πίστη στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα

Με εκλεγμένους σε φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας συναντήθηκε η αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ

Μια ξεχωριστή συνάντηση είχαν χτες το απόγευμα φοιτητές εκλεγμένοι σε Διοικητικά Συμβούλια συλλόγων σε σχολές της Αθήνας με την αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Εργαζομένων στην «Amazon».

Στον ζεστό, φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής» ο πρόεδρος του Amazon Labor Union, Chris Smalls, και ο αντιπρόεδρος, Derrick Palmer, συζήτησαν με τους εκπροσώπους των φοιτητών ανταλλάσσοντας πολύτιμη πείρα από τις διεκδικήσεις, τις αγωνιστικές διεργασίες, τους καθημερινούς αγώνες για κάθε ζήτημα, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων ότι οι ελπιδοφόρες αγωνιστικές διεργασίες, κάθε μικρή και μεγάλη νίκη, γεμίζουν αισιοδοξία, η οποία περνά από τα σύνορα των χωρών.

Οι εκλεγμένοι φοιτητές εισαγωγικά αναφέρθηκαν στη σημασία του πανελλαδικού συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων, στη διαρκή προσπάθεια και προσανατολισμό για συμπόρευση με τα εργατικά σωματεία και το ΠΑΜΕ, όπως και σε πρόσφατα παραδείγματα από την παρουσία των φοιτητών στις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών ενάντια στο εργοδοτικό έγκλημα, τις κοινές διεκδικήσεις για το δικαίωμα στην Υγεία, ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία κ.λπ. Αναφέρθηκαν στις μεγάλες κινητοποιήσεις του Μάρτη με τις κλειστές σχολές και τις πανεργατικές απεργίες, στις μεγάλες διαδηλώσεις και το μήνυμα που έστειλαν ότι «οι ζωές μας είναι πάνω από τα κέρδη». Σημείωσαν παράλληλα ότι πολλοί είναι οι φοιτητές που δουλεύουν για να ανταποκριθούν στο κόστος των σπουδών και οργανώνονται στα σωματεία τους. Οι φοιτητές ζήτησαν να ενημερωθούν για ζητήματα όπως την οργάνωση των φοιτητών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι που σπουδάζουν, για την ίδρυση και τη δράση του Συνδικάτου της «Amazon».


Ο Chris Smalls σημείωσε ότι και στις ΗΠΑ οι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με το δυσβάσταχτο κόστος στις σπουδές τους, αναγκάζονται να εργάζονται και καταλήγουν με τεράστια φοιτητικά δάνεια, η στέγαση και η σίτιση είναι καθημερινά ζητήματα.

Τόνισε ότι φοιτητές και εκπαιδευτικοί και αυτήν τη χρονιά αλλά και διαρκώς διεκδικούν μια σειρά από ζητήματα, ενώ παράλληλα γίνονται προσπάθειες για δημιουργία φοιτητικών ενώσεων, συσπείρωση φοιτητών σε αυτές και ενημέρωση μεταξύ εργαζομένων και φοιτητών για τις διεκδικήσεις τους. Στάθηκε ιδιαίτερα σε μια σειρά από δυσκολίες σε αυτήν την πορεία τονίζοντας ότι απαιτείται υπομονή και επιμονή ώστε όλο και περισσότεροι να μπουν στον αγώνα, για να επιτευχθούν νίκες, να επιτευχθεί μια γερή συσπείρωση, δείχνοντας την εμπειρία από το Συνδικάτο της «Amazon» που «κατόρθωσε το ακατόρθωτο», ξεκινώντας χωρίς πόρους και ενάντια σε τεράστιες δυσκολίες. Από την πλευρά των φοιτητών τονίστηκε ότι πολλοί ήταν εκείνοι που πήραν δύναμη από την ελπιδοφόρα είδηση της ίδρυσης του σωματείου.

Ως επίλογος στη συνάντηση, που απέπνεε γνήσια αισιοδοξία για τη δύναμη που έχουν ο λαός και η νεολαία όταν οργανώνονται και διεκδικούν, διαβάστηκαν τα λόγια του Κ. Βάρναλη που είναι γραμμένα στην αφίσα στον τοίχο του βιβλιοπωλείου: «Τη λευτεριά δεν τη ζητάνε με παρακάλια. Την παίρνουνε με τα ίδια χέρια μονάχοι»...


Σήμερα η εκδήλωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

Στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων

Σήμερα, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση του ΠΑΜΕ με την αντιπροσωπεία του Συνδικάτου AMAZON LABOR UNION, από τις ΗΠΑ, που βρίσκεται στην Αθήνα.

Θέμα της εκδήλωσης είναι «Οργανώνουμε την πάλη των εργαζομένων σε κάθε χώρα, σε κάθε χώρο δουλειάς» και θα πραγματοποιηθεί στις 19.00, στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).


Περιήγηση στη «Σύγχρονη Εποχή»

Στο πλαίσιο της επίσκεψης και της συνάντησης με τους φοιτητές, η αντιπροσωπεία του Συνδικάτου στην «Amazon» ξεναγήθηκε και στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», όπου ενημερώθηκε για την 50ετή παρουσία της και τις εκδόσεις της. Μεταξύ άλλων έμαθαν και για την έκδοση «Η άγνωστη Ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ», δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ως αναμνηστικό, τους προσφέρθηκαν εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», μεταξύ αυτών η συλλεκτική έκδοση με τις αναμνηστικές κάρτες προς τιμήν των 100 χρόνων του ΚΚΕ, με τους εκπροσώπους του Συνδικάτου να εντυπωσιάζονται ιδιαίτερα από το γεγονός ότι φιλοτεχνήθηκαν από κρατούμενους και εξόριστους, καθώς και το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ