ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούνη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Για τα συμφέροντα της εργοδοσίας το χτύπημα σε κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Αποκαλυπτική η χθεσινή κατάθεση του Σ. Πουλικόγιαννη, προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου και στελέχους του ΚΚΕ

Με την κατάθεση του Σωτήρη Πουλικόγιαννη, στελέχους του ΚΚΕ και προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ξεκίνησαν χτες στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή οι καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση της δολοφονικής ενέδρας σε βάρος των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, τον Σεπτέμβρη του 2013. Είναι η τρίτη υπόθεση που εξετάζεται στο δικαστήριο, η οποία υπενθυμίζεται ότι είχε υποβιβαστεί σε πλημμέλημα και μετά παραγράφηκε.

Πρόκειται για την επίθεση από το τάγμα εφόδου της ΧΑ, μόλις μια βδομάδα πριν από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα (γιου μεταλλεργάτη και μέλος του σωματείου), ενώ ενάμιση περίπου χρόνο πριν είχε γίνει και η δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Με τα όσα κατέθεσε ο Σ. Πουλικόγιαννης σχετικά με την επίθεση της ναζιστικής οργάνωσης στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, κατέδειξε για άλλη μια φορά ότι η δολοφονική επίθεση από τα τάγματα εφόδου της ΧΑ δεν ήταν μια απλή ή τυχαία ενέργεια, αλλά προσχεδιασμένη, πολύ καλά οργανωμένη και κατ' εντολή της ηγεσίας.

Και, όπως αποδείχθηκε, η απόφαση προηγείται της επίθεσης και στον χρόνο σχεδιασμού ετοιμάζονται τα φονικά όπλα, οι «ιδιοκατασκευές», όπως είπε ο μάρτυρας, εκπαιδεύονται κ.λπ. Ειδική μνεία έγινε στα όπλα - ιδιοκατασκευές που χρησιμοποιήθηκαν (κοντάρια με μεταλλικές απολήξεις).

Μίλησε για την αγριότητα της επίθεσης, το οργανωμένο και σχεδιασμένο της ενέδρας, αποκάλυψε σχέσεις της Χρυσής Αυγής με μεγαλοεργολάβους της Ζώνης και εφοπλιστές για να χτυπηθεί το σωματείο, και ξεκαθάρισε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση λόγω του ναζιστικού της χαρακτήρα, αναφέροντας και ιστορικά παραδείγματα για τον ρόλο και τη δράση του ναζισμού.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο ίδιος ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Μιχαλολιάκος, αναφέρει σε ομιλία του «εσείς είστε τα τάγματα εφόδου», ενώ υπάρχει και μήνυμα προς τον Μιχαλολιάκο που λέει για «φράικορπς / τάγματα εφόδου» και δίνει συγχαρητήρια για την επίθεση. Είπε μάλιστα για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής: «Είναι μια αντιγραφή του πώς το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα της Γερμανίας, οι ναζί, αναρριχήθηκαν στην εξουσία. Και το βασικό στην υλοποίησή του ήταν ο φόβος, ο τρόμος, η βία, καμία ανοχή στο διαφορετικό...».

Για τη μορφή της οργάνωσης τόνισε: «Πειθαρχία, σαν στρατός, όπως οι ναζί. Αντιγράφουν και αυτό, έλεγαν ότι είναι πιο καλοί από τον ελληνικό στρατό. Η πειθαρχία είναι βασικό χαρακτηριστικό και σημαντικό, πρέπει να είναι και δουλεμένο στην εξάσκηση και να υπάρχει απόλυτη πειθαρχία στο σχέδιο, αλλιώς δεν γίνεται να εκτελεστεί μια συντεταγμένη επίθεση».

Αναφέρθηκε και στα μηνύματα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση, που δείχνουν ότι ο Ι. Λαγός ήταν ο συντονιστής και φυσικά ήταν ενήμερος για τη δολοφονική επίθεση, ότι είχε την πλήρη εποπτεία και τον απόλυτο έλεγχό της. Αυτό προκύπτει και από τα μηνύματα Λαγού σε Πατέλη και σε Δεβελέκο, όπως και από τη συνομιλία Λαγού - Δεβελέκου. Οπως τόνισε ο Σ. Πουλικόγιαννης, και αυτά τα μηνύματα επιβεβαιώνουν ότι η ηγεσία είχε γνώση. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου κατέθεσε επίσης ότι η Χρυσή Αυγή επιχείρησε επί της ουσίας με συγκεκριμένο τρόπο να χτυπήσει το ταξικό σωματείο στον χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, γνωστό για τους αγώνες του.

Τα συμφέροντα που λυμαίνονται τη Ζώνη δεν περιορίστηκαν στην αντιμετώπιση των κομμουνιστών συνδικαλιστών με πολιτικά ή συνδικαλιστικά μέσα. Οπως είπε ο μάρτυρας, η Χρυσή Αυγή «λειτούργησε κατ' εντολή μεγαλοεργολάβων της Ζώνης. Πολλά χρόνια οι εργοδότες προσπαθούν να βγάλουν τους συνδικαλιστές από τη μέση, το έχουν πει επανειλημμένως... Θέλουν σωματείο που να το κάνουν ό,τι θέλουν, να μην υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις, να μη γίνονται απεργίες, να μην υπάρχουν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Μιλάμε για τεράστια ποσά που παίζονται εκεί, μια μέση δουλειά είναι της τάξεως του εκατομμυρίου... Αυτή η επιχειρηματολογία υιοθετήθηκε από τους βουλευτές της ΧΑ. Αποτυπώθηκε σε Επερωτήσεις τους στη Βουλή που αφορούσαν προνόμια, φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, των μεγαλοεργοδοτών».

Επιπρόσθετα ο Σ. Πουλικόγιαννης είπε: «Από το 2008 υπήρχε μια προσπάθεια από την εργοδοσία να εμποδιστεί η δράση του Συνδικάτου, με μια βιομηχανία μηνύσεων, περίπου 200, γιατί διεκδικούσε καλύτερα μεροκάματα, μέτρα ασφαλείας. Μια μερίδα εργολάβων και εφοπλιστών το θεωρούσε εμπόδιο στα κέρδη τους. Εγιναν κι άλλες προσπάθειες να φτιαχτούν σωματεία, απέτυχαν, και το 2012, όταν μπήκε στη Βουλή η ΧΑ, λίγες μέρες μετά το χτύπημα στους Αιγύπτιους ψαράδες, είχαμε μια πληροφορία ότι έγινε συνάντηση μεταξύ μιας ομάδας εργολάβων και της ΧΑ για να βγει από τη μέση το Συνδικάτο.

Εχοντας θορυβηθεί από το χτύπημα στους ψαράδες, και μετά το βίντεο από τη συγκέντρωση στην καφετέρια "Αίνιγμα", όπου ο Λαγός απειλούσε για τους ψαράδες, πήγαμε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας στον Πειραιά, καταθέσαμε τα όσα ήρθαν στην αντίληψή μας και τα δημοσιοποιήσαμε με ένα δελτίο Τύπου όπου καλούσαμε σε επαγρύπνηση τους συναδέλφους».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «αφού δεν τα κατάφερναν αλλιώς, έβαλαν τα τάγματα εφόδου. Υπάρχει η ομιλία του Λαγού στο Πέραμα, στην παραπάνω καφετέρια, ότι μετά τους αλιεργάτες, που "θα δίνουν λογαριασμό" στη ΧΑ, έχει σειρά και η Ζώνη. Υπήρχε απόφαση να σβήσει το σωματείο απ' το λιμάνι». «Οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ θα εξαφανιστούν από δω μέσα, το απόστημα θα σπάσει», είχε πει ο Λαγός.

Για την επίθεση στον ίδιο και στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ο μάρτυρας τόνισε ότι «το χτύπημα σε βάρος μου ήταν συμβολικό, αφού αν κάποιος μπορεί να πειράξει τον πρόεδρο δημιουργείται φόβος και στους υπόλοιπους εργαζόμενους». Και στην υπόθεση αυτή αναδείχθηκε η προκλητικά ανεκτική στάση της αστυνομίας: «Καμία σύλληψη, καμία προσαγωγή, ούτε καν αναζήτηση!».

Οι εγκληματίες ναζί στη φυλακή!

Παρέμβαση έξω από το Εφετείο Αθήνας, εκφράζοντας την καταδίκη τους στο ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, πραγματοποίησαν χτες το πρωί συνδικαλιστικοί φορείς και φοιτητικοί σύλλογοι. Το κάλεσμα είχε απευθύνει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, με αφορμή την κατάθεση του προέδρου του, Σ. Πουλικόγιαννη, για τη δολοφονική επίθεση που είχαν δεχτεί ο ίδιος και άλλοι μεταλλεργάτες, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, στο Πέραμα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από μια σειρά συνδικάτα του χώρου του Μετάλλου, καθώς και από την Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΕΜ), το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και σωματεία άλλων χώρων και κλάδων.

Επίσης παρευρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής.

«Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στον φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά», τόνισε το Συνδικάτο Μετάλλου στο πανό του. Τη φωνή τους με τα σωματεία ένωσαν και φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, απαιτώντας να βρεθούν «οι ναζί εγκληματίες πιο βαθιά στη φυλακή».

Συνέδριο - πρόκληση για τις «πράσινες» μπίζνες στην Κοζάνη

Η αύξηση της ροής χρηματοδότησης των «πράσινων» επιχειρηματικών ομίλων και η κάμψη της αντίστασης της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην επέλαση των «πράσινων» αρπακτικών βρέθηκαν στο επίκεντρο της 2ης συνεδρίασης της «Εδαφικής Επιτροπής Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στην Κοζάνη. Μια πρωτοβουλία που πραγματοποιήθηκε μόλις μέρες μετά την άγρια καταστολή εναντίον κατοίκων σε χωριά της περιοχής που αντιδρούν στο «πνίξιμό» τους από τα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας - Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Κομισιόν, Κάρστεν Ράσμουσεν, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι προκειμένου να μπει σε τροχιά υλοποίησης το «Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» πρέπει να απορροφώνται 616.000 ευρώ καθημερινά, 21 ευρώ το δευτερόλεπτο.

Εκπροσωπώντας την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ στο συνέδριο, ο υποψήφιος βουλευτής της στην Κοζάνη Μιχάλης Παπαδόπουλος σημείωσε: «Πρέπει να δώσουμε την αίσθηση στις επιχειρήσεις που θα έρθουν στην περιοχή να επενδύσουν ότι θα είμαστε δίπλα τους. Επίσης πρέπει να επισπεύσουμε τους χρόνους, υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις μέχρι σήμερα». Η επίσπευση των αδειοδοτήσεων των έργων ΑΠΕ, προκειμένου να ξεπερνιούνται «εμπόδια», όπως προστατευόμενες περιοχές και αντιδράσεις, βρέθηκε στο επίκεντρο του νομοθετικού έργου της προηγούμενης κυβέρνησης, στο πλαίσιο υλοποίησης της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, την οποία στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας.

Μάλιστα, ο ίδιος μετέφερε την ικανοποίησή του που «ξεπεράστηκαν» οι «διαδηλώσεις και φωνές» που υπήρχαν στην αρχή της απολιγνιτοποίησης στην περιοχή, και τόνισε ότι αφού έχουν συνειδητοποιηθεί από την Τοπική Διοίκηση κ.ά. τα «καλά» της απολιγνιτοποίησης, είναι υποχρέωση όλων όσοι συμμετέχουν στην επιτροπή να τα «μεταφέρουν και στην τοπική κοινωνία», η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, αντιδρά επειδή δεν ξέρει το ...καλό της και τα οφέλη της απολιγνιτοποίησης!

ΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Τελευταίο «αντίο» στην αγωνίστρια Ελένη Παπαφάγου

Το τελευταίο «αντίο» στην Ελένη Παπαφάγου, μαχήτρια της ηρωικής 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, εκ των ελάχιστων επιζώντων της, είπαν το πρωί της Κυριακής στο νεκροταφείο της Σκάλας Λακωνίας με πολιτική κηδεία, όπως ήταν η επιθυμία της, συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι της οικογένειάς της.

Παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, της Τομεακής Επιτροπής Λακωνίας του Κόμματος και του Παραρτήματος Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Ο επικήδειος έγινε από τον Δημήτρη Μαστρογιαννόπουλο, εκ μέρους της ΤΕ Λακωνίας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Συναγωνίστρια Ελένη, ήσουν ένα πρότυπο προσωπικότητας αξιόλογης, ακέραιης, και έντιμου χαρακτήρα.

Πορεύτηκες όπως αρμόζει σε μία αγωνίστρια όλη τη ζωή σου, χωρίς παρεκκλίσεις. Να είσαι ήσυχη ότι το καθήκον σου το έκανες.

Σ' αυτήν τη δύσκολη ώρα του αποχαιρετισμού, θέλουμε να εκφράσουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην αδελφή σου Στέλλα, στα ανίψια σου Αγγελική, Γιούλα, Αντωνία, Χρυσάφω, Σταύρο, Κώστα, Γιάννη και σε όλους τους συγγενείς σου.

Σου δίνουμε τον λόγο μας και να είσαι σίγουρη ότι θα συνεχίσουμε σταθερά στον ίδιο δύσκολο μα όμορφο αγώνα για τη νέα κοινωνία που και εσύ ονειρεύτηκες, για τον σοσιαλισμό. Θα είσαι πάντα μέσα στους αγώνες και στις καρδιές μας. Θα είσαι πάντα μες στην καρδιά μας και στο μυαλό μας, παράδειγμα για μας. Καλό σου ταξίδι».

«Εφυγε» η δημοσιογράφος Ηρα Φελουκατζή

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών η δημοσιογράφος Ηρα Φελουκατζή. Για δεκαετίες ήταν ανταποκρίτρια εφημερίδων, περιοδικών και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στο Παρίσι. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Παρίσι και το 1968 άρχισε να εργάζεται ως ανταποκρίτρια της εφημερίδας «Απογευματινή». Στη συνέχεια έδινε ανταποκρίσεις για τις εφημερίδες «Τα Νέα», «Το Βήμα», «Ελευθεροτυπία», το περιοδικό «Ταχυδρόμος», την ΕΡΤ 2 και το «Mega Channel». Επίσης, υπήρξε συνεργάτης των γαλλικών ΜΜΕ «Matin», «Nouvel Observateur», «Canard Enchine», «L'Aurore», «Journal du Dimanche», «TF1», «France 3», «RTL», «Radio RMC» και άλλα. Παράλληλα με τη δημοσιογραφία υπήρξε ποιήτρια και μυθιστοριογράφος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ