ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Ηξεις αφήξεις» Ράμσφελντ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΛΟΝΔΙΝΟ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η έντονη διάψευση του Πακιστάν ότι στο Κασμίρ επιχειρούν μαχητές της «Αλ Κάιντα», η απόσυρση από τον Ντόναλντ Ράμσφελντ του ισχυρισμού ότι «διαθέτει στοιχεία» γι' αυτό, μαζί με τη δέσμευση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας στο Ισλαμαμπάντ ότι «στέκεται στο πλευρό του Πακιστάν», το οποίο, κατά τον ίδιο, είναι «ολόψυχα ταγμένο» στον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας». Τα όσα είπε ο Ντ. Ράμσφελντ μετά τη συνάντησή του με τον δικτάτορα στρατηγό (ή «Πρόεδρο», όπως τα διεθνή ΜΜΕ τον αποκαλούν) Περβέζ Μουσάραφ, λίγη σημασία έχει ότι ήταν σε πλήρη αντίθεση με όσα έλεγε μια μέρα πριν, αφού ο αντικειμενικός του στόχος να πείσει τις δύο πλευρές να προσέλθουν σε διάλογο «δικαιολογεί» διάφορα φραστικά κόλπα. Οπως η δήλωσή του ότι «ο κίνδυνος πολέμου μεταξύ των δύο χωρών απομακρύνεται».

Πάντως, η απόπειρά του να πετύχει την εγκατάσταση αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων στο Κασμίρ για να «επιτηρούν» την Γραμμή Ελέγχου, τα σύνορα Ινδίας - Πακιστάν, απορρίφθηκε όπως αναμενόταν από την ινδική πλευρά. Το μόνο που ανακοίνωσε το Νέο Δελχί και ικανοποίησε τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, ήταν ότι «μπορεί να αποσύρει» κάποια στρατεύματα από τους τουλάχιστον 850.000 στρατιώτες που έχει αναπτύξει εάν το Πακιστάν «τηρήσει τις υποσχέσεις του» να μειώσει τις εισδύσεις «τρομοκρατών» στο έδαφός του. Ο Ντ. Ράμσφελντ δήλωσε πως δε διαθέτει κανένα «μαγικό ραβδί» στις αποσκευές του, σε μια έμμεση απάντηση προς το Πακιστάν που ζητούσε «εντονότερη παρέμβαση» των Αμερικανών.

Στην Ινδία κερδίζει στο μεταξύ όλο και περισσότερο έδαφος η υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας Εϊ Πι Τζέι Αμπντούλ Καλάμ - του επιστήμονα που ηγήθηκε του πυρηνικού προγράμματος της Ινδίας, και πρότεινε ο πρωθυπουργός Βάτζπαϊ...

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ & ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
«Αέρας κοπανιστός» για την πείνα

ΡΩΜΗ.--

Χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις ολοκληρώθηκε η δεύτερη Παγκόσμια Σύνοδος για την Πείνα, που διοργάνωσε το Πρόγραμμα Επισιτισμού και Γεωργίας του ΟΗΕ, και φιλοξένησε, στην ιταλική πρωτεύουσα, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Δεν έλειψαν οι αιχμηρές δηλώσεις και οι επικρίσεις, ενώ αποφασίστηκε μια δέσμη γενικόλογων μέτρων, με στόχο τη μείωση των ανθρώπων που πεινούν σε 400 εκατομμύρια μέχρι το 2015, στόχος που προϋποθέτει την ετήσια επένδυση 24 δισ. δολαρίων στη γεωργία των αναπτυσσόμενων χωρών.

«Χάσιμο χρόνου» χαρακτήρισαν οι περισσότεροι ηγέτες του Τρίτου Κόσμου τη σύνοδο, κατηγορώντας τις ανεπτυγμένες χώρες ότι αδιαφορούν για το πρόβλημα της πείνας και προσφέρουν ελεημοσύνη αλλά όχι ουσιαστική βοήθεια. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Προέδρου της Νότιας Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, που σχολίαζε ειρωνικά ότι «οι δυτικοευρωπαϊκές και βορειοαμερικανικές ηγεσίες ήταν εδώ στη Ρώμη, πριν δύο βδομάδες, για το ΝΑΤΟ. Τώρα, λείπουν, γιατί, προφανώς, δε θεωρούν σημαντικό το γεγονός ότι 815 εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν», κατέληξε ο Μπέκι, που στη χώρα του 15 εκατομμύρια βιώνουν το φάσμα της πείνας.

Οι ηγέτες του Τρίτου Κόσμου εξαπέλυσαν επίθεση, κατά τη διάρκεια των εργασιών, στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, κατηγορώντας τες ότι ο έλεγχος που ασκούν στην αγορά καθώς και οι επιδοτήσεις που χορηγούν στους αγρότες τους, προκειμένου να ενισχύσουν την «ανταγωνιστικότητά» τους, φέρνουν σε ακόμη δεινότερη θέση τους αγρότες του Τρίτου Κόσμου. Η αμερικανική αντιπροσωπεία, αντί να απαντήσει στις κατηγορίες, επέλεξε να επιμείνει στην πρόταση για χρησιμοποίηση γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων στον Τρίτο Κόσμο (προφανώς επειδή αρχίζει να διογκώνεται η αντίδραση των καταναλωτών στις ανεπτυγμένες χώρες).

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, κλείνοντας δυόμισι ώρες νωρίτερα, τις εργασίες, προθυμοποιήθηκε να μεταφέρει τον προβληματισμό στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Σεβίλλη και στην αντίστοιχη της G8 στον Καναδά. Ο Μπερλουσκόνι, πάντως, προκάλεσε την οργή συμμετεχόντων, αξιωματούχων του ΟΗΕ και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, για την απόφαση επίσπευσης του κλεισίματος των εργασιών γιατί, όπως αφέθηκε να εννοηθεί, προτίμησε να δει τον αγώνα ποδοσφαίρου της Εθνικής Ιταλίας με το Μεξικό.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΟΥ G8 ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ
«Ενότητα» και «βοήθεια» προς τρίτους κατά της «τρομοκρατίας»

ΓΟΥΙΣΛΕΪ.--

«Ικανοποιημένος» από τη «σοβαρότητα» με την οποία οι συνάδελφοί του «αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της τρομοκρατίας, αλλά και από την ενότητα της αντιτρομοκρατικής συμμαχίας», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, λίγο πριν το τέλος της Συνόδου των ΥΠΕΞ της G8, στον Καναδά, που είχε ως στόχο την προετοιμασία της ατζέντας των συνομιλιών της αντίστοιχης Συνόδου Κορυφής, σε λίγες βδομάδες.

Ενδεικτικό, προφανώς, της σοβαρότητας είναι και το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, στο οποίο τονίζεται ότι «οι χώρες του G8 δεσμεύονται να βοηθήσουν και άλλες χώρες να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, γιατί δεν αρκεί να λαμβάνουμε μόνο εμείς μέτρα, για να υπάρξει αποτελεσματική πάταξη των τρομοκρατικών ενεργειών». Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η βοήθεια αυτή συνίσταται σε ενίσχυση θεσμών, παροχή οικονομικής βοήθειας, συνεργασία υπηρεσιών ασφαλείας και δικαστικών αρχών, και σε ανταλλαγή τεχνολογίας. Οι ΥΠΕΞ της G8 συζήτησαν, επίσης, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, για να αποτραπούν «οι τρομοκράτες και όσοι τους στηρίζουν να αποκτήσουν όπλα μαζικής καταστροφής».

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο γνωστός Αμερικανός μεγαλοχρηματιστής Τζορτζ Σόρος και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καλούσαν τις κυβερνήσεις των G8 να πιέσουν τις πολυεθνικές των συμφερόντων τους να αποκαλύψουν με πόσα χρήματα ενισχύουν τα καθεστώτα χωρών του Τρίτου Κόσμου στων οποίων το έδαφος δραστηριοποιούνται με εξαιρετικά συμφέροντες όρους για τις ίδιες αλλά όχι και για τους λαούς τους, που πεινούν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ