ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντιλαϊκά μέτρα ενόψει

Ενώ στελέχη των Συντηρητικών ασκούν πιέσεις για διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ εντός του 2016

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Επίφαση «αλλαγής» στη νέα του κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μολονότι οι στόχοι του παραμένουν απαράλλακτα προσηλωμένοι στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων, ώστε να αυξηθεί περαιτέρω η κερδοφορία τους στη Βρετανία.

Στη διάρκεια του πρώτου (μετά από τις εκλογές της 7ης Μάη) υπουργικού συμβουλίου που έκανε την Τρίτη, ο Κάμερον κάλεσε τους υπουργούς του να ετοιμάσουν νομοσχέδια που θα «είναι προσγειωμένα στην πραγματικότητα» και θα έχουν ως προτεραιότητα «τη βελτίωση της ζωής των Βρετανών εργαζομένων». Διαβεβαίωσε ότι οι αλλαγές σε δημόσιες υπηρεσίες θα γίνουν στη βάση «αληθινής κοινωνικής δικαιοσύνης και γνήσιας συμπόνιας», ότι τα πρώτα νομοσχέδια θα αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις και το συνδικαλισμό, με δήθεν στόχο τη δημιουργία 2.000.000 νέων θέσεων εργασίας. Υποστήριξε ακόμη ότι θα δοθεί προτεραιότητα στη δωρεάν παροχή βρεφονηπιακής αγωγής σε παιδιά προσχολικής ηλικίας με εργαζόμενους και τους δύο γονείς.

Στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης Κάμερον συμπεριλαμβάνεται και η απόσυρση του νόμου περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1998, με στόχο τον περιορισμό της επιρροής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Βρετανία.

Παράλληλα, στις Βρυξέλλες, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν σημείωνε ότι η νέα κυβέρνηση διαθέτει μια «ξεκάθαρη εντολή» για να αλλάξει τους όρους συμμετοχής του Λονδίνου στην ΕΕ, μεταξύ άλλων και με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Απέφυγε να συμμετάσχει στη δημόσια κουβέντα που άνοιξαν άλλα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος που ασκούν πιέσεις για διεξαγωγή του δημοψηφίσματος εντός του 2016, ώστε να μη συμπέσει το 2017 με τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές. Στη διάρκεια συνάντησής του στις Βρυξέλλες με το Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε, συμφώνησαν ότι «υπάρχει ανάγκη» για «μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ», μεταρρυθμίσεις βέβαια που αφορούν τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και τη μεταξύ τους μοιρασιά σε βάρος των λαών.

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε χτες την πρόβλεψη ανάπτυξης της οικονομίας στο 2,5 από 2,9% για το τρέχον έτος, ενώ διαπιστώθηκε μείωση του επίσημου ποσοστού ανεργίας στο 5,5% για το πρώτο τρίμηνο του 2015, από 5,9% που είχε μετρηθεί το προηγούμενο τρίμηνο.

ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Κοινές ασκήσεις Φιλιππίνων - Ιαπωνίας

Από τις κοινές ασκήσεις Ιαπωνίας - Φιλιππίνων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
Από τις κοινές ασκήσεις Ιαπωνίας - Φιλιππίνων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
ΜΑΝΙΛΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Τις πρώτες κοινές τους ασκήσεις πραγματοποίησαν δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) των Φιλιππίνων και της Ιαπωνίας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Philippine times», και μάλιστα στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, όπου οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί με την έντονη «ανάμειξη» και της κινεζικής πλευράς.

Δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας κατέγραφε ότι στην άσκηση, που έγινε την Τρίτη, πήραν μέρος μια φρεγάτα του ΠΝ των Φιλιππίνων και δύο αντιτορπιλικά του ΠΝ της Ιαπωνίας. Ο επικεφαλής του ΠΝ των Φιλιππίνων, αντιναύαρχος Χεσούς Μιγιάν, δήλωσε ότι η άσκηση δε στρέφεται ενάντια στην Κίνα αλλά γίνεται για «λόγους ασφαλείας, απλά για να αποφευχθούν συμπλοκές, ασυνήθιστα περιστατικά».

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Γενάρη, Μανίλα και Τόκιο είχαν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με αντικείμενο ανταλλαγές στρατιωτικών επισκέψεων και συνεκπαιδεύσεις, αλλά και «ανταλλαγές» στρατιωτικού εξοπλισμού και τεχνολογίας, σηματοδοτώντας την ενίσχυση μιας στρατιωτικής συνεργασίας με πολλαπλά μηνύματα, κυρίως προς το Πεκίνο.

Αλλωστε, η κοινή τους ναυτική άσκηση δεν πέρασε απαρατήρητη από την κινεζική κυβέρνηση. Η εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ, δήλωσε ότι «έχουμε παρατηρήσει τη σχετική άσκηση και θα την παρακολουθήσουμε από κοντά».

Επιπλέον, η ίδια αξιωματούχος εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» του Πεκίνου για δημοσιεύματα που φέρουν την αμερικανική κυβέρνηση να εξετάζει την αποστολή πλοίων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, κοντά στις περιοχές που η Κίνα θεωρεί μέρη της επικράτειάς της αλλά το ίδιο υποστηρίζουν και άλλες χώρες (π.χ. Φιλιππίνες). Συγκεκριμένα, η «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» επικαλέστηκε ανώνυμο κρατικό αξιωματούχο, σύμφωνα με τον οποίο ο υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, έχει ζητήσει να υποβληθούν προτάσεις για την «αντιμετώπιση» των κινεζικών κινήσεων σε διαφιλονικούμενες περιοχές, μεταξύ άλλων με επιχωματώσεις που διευκολύνουν τη διεύρυνση λιμενικών και άλλων υποδομών. Το ίδιο δημοσίευμα εμφανίζει ως πρόταση την αποστολή αμερικανικών πλοίων σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων από αυτά τα νησιά, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί «παραβίαση» της κινεζικής κυριαρχίας.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αύριο η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Για αύριο, Παρασκευή, είναι προγραμματισμένη η επίσημη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπαν Μπαρθ Αϊντε. Οι συνομιλίες ξεκινούν πάλι ενώ πληθαίνουν οι φωνές που πιέζουν για «λύση» του Κυπριακού «το συντομότερο δυνατό» (με το βλέμμα στραμμένο στην «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων της περιοχής και όχι μόνο) και αναμοχλεύουν διαρκώς πλευρές του διχοτομικού «Σχεδίου Ανάν».

Ειδική αναφορά στο Κυπριακό κάνει η διμηνιαία έκθεση του Αμερικανού Προέδρου προς τις Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας, όπου σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «δεσμευμένες στην εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης», ενώ υπογραμμίζεται ότι «οποιαδήποτε πιθανά έσοδα από τους ενεργειακούς πόρους να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Σε ανακοίνωσή του ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, έκανε λόγο για «νέες ελπίδες».

Χτες, στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε Συμβούλιο Αρχηγών, στο οποίο οι αρχηγοί των κομμάτων γενικά καλωσόρισαν την επανέναρξη των επαφών. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χαραυγή», μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ θα λειτουργήσει υπεύθυνα, παρόλο που είναι ιδιαίτερα ενοχλημένο με την εσωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι «πρέπει να δούμε δείγματα γραφής και από την Τουρκία και από τον κ. Ακιντζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ενώ υπογράμμισε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων γιατί είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλος, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ελπίζουμε η Αγκυρα να δείξει βούληση για λύση του Κυπριακού και να μην έχουμε επανάληψη των μονομερών υποχωρήσεων του παρελθόντος, που έφεραν την πλευρά μας σε δυσμενή θέση.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλος, υπογράμμισε πως το κόμμα του απορρίπτει κάθε μορφή λύσης που θα δίνει επεμβατικά δικαιώματα σε ξένες δυνάμεις και υποστήριξε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε υπερβολικές παραχωρήσεις.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει το διεθνές ενδιαφέρον και η πίεση προς την Τουρκία από τον διεθνή παράγοντα για να υπάρξει λύση.

  • Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ηγεσία του ΑΚΕΛ μελετά το ενδεχόμενο αποβολής του βουλευτή Νίκου Κατσουρίδη από το κόμμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δε θέλησε να αναφερθεί σε ονόματα, σημειώνοντας ότι η Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου του ΑΚΕΛ έχει συντάξει πολυσέλιδη έκθεση για το θέμα, η μελέτη της οποίας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί από τα όργανα του κόμματος.
ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ
Σύγχυση περί πραξικοπήματος

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.--

Σύγχυση και παράταση της πολιτικής έντασης επικρατεί στην πρωτεύουσα του κεντροαφρικανικού Μπουρούντι, Μπουζουμπούρα, μετά την ανακοίνωση του υποστράτηγου Γκοντφρουά Νιγιομπαρέ πως ανέτρεψε χτες το απόγευμα την κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Πιερ Νκουρουνζίζα με αφορμή τις θυελλώδεις διαδηλώσεις που σημειώνονται στη χώρα από τις 26 Απρίλη, οπότε ο τελευταίος δημοσιοποίησε τα σχέδιά του να διεκδικήσει για τρίτη φορά τον προεδρικό θώκο στις εκλογές του ερχόμενου Ιούνη.

Ο υποστράτηγος Νιγιομπαρέ, που είχε αποπεμφθεί το Φλεβάρη από τη θέση του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών, ανακοίνωσε την ανατροπή της κυβέρνησης με διάγγελμά του στο κρατικό ραδιόφωνο, που περικυκλώθηκε νωρίτερα από εκατοντάδες στρατιώτες. Ισχυρίστηκε ότι «σέβεται τη δημοκρατική διαδικασία» και ότι βρίσκεται ήδη σε επαφή με στελέχη της αντιπολίτευσης, κοινωνικών φορέων και θρησκευτικών ηγετών για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης. Η εξέλιξη σημειώθηκε λίγες ώρες μετά τη μετάβαση του προέδρου Νκουρουνζίζα στην Τανζανία στο πλαίσιο πολιτικών διαβουλεύσεων με στόχο τον τερματισμό της έντασης στο Μπουρούντι. Ωστόσο, ο Πιερ Νκουρουνζίζα, που επέστρεψε εσπευσμένα στη χώρα, αρνήθηκε πως ανατράπηκε η κυβέρνησή του, χαρακτηρίζοντας το διάγγελμα του υποστράτηγου «αστείο» και την απόπειρα «αποτυχημένη».

Το νοτιοαφρικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην Πρετόρια ανακοίνωσε πως παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στο Μπουρούντι, αλλά δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς για να αποφανθεί αν πρόκειται για ένα πραξικόπημα. Από το τέλος Απρίλη και ιδιαίτερα τις τελευταίες δύο βδομάδες πάνω από 20 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από τα πυρά αστυνομίας στη διάρκεια διαδηλώσεων που γίνονται ενάντια στα σχέδια του Νκουρουνζίζα για τρίτη προεδρική θητεία. Οι διαδηλωτές θεωρούν ότι η απόφαση του Νκουρουνζίζα να διεκδικήσει για τρίτη φορά την προεδρία παραβιάζει τις ειρηνευτικές συμφωνίες της Αρούσα που είχαν γίνει προ δεκαετίας για τον τερματισμό εμφύλιων συγκρούσεων στο Μπουρούντι.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org