ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Θα μας βρίσκουν πάντα απέναντί τους»

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στη ΔΕΗ, ενάντια στις υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος

Να σταματήσουν οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, να καταργηθούν τα χαράτσια που συνδέονται με το ρεύμα και να μειωθεί δραστικά η τιμή του, διεκδικεί μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Αυτός ήταν και ο σκοπός της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χτες το πρωί, στα γραφεία Αττικής της ΔΕΗ στην οδό Αριστείδου, εκπρόσωποι των σωματείων της Ομοσπονδίας με πρωτοβουλία της διοίκησής της.

Οι συνδικαλιστές έκαναν σαφές ότι οι σχεδιασμοί και τα μέτρα κυβέρνησης - μονοπωλιακών ομίλων για την αλματώδη αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος θα βρουν αντιμέτωπες τις αγωνιστικές δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων. «Θα μας βρίσκουν πάντα απέναντί τους», δηλώνει η ΟΒΣΑ και στο υπόμνημα που επέδωσε αντιπροσωπεία της στον διευθυντή των γραφείων της ΔΕΗ με τον οποίο συναντήθηκε.

Στο υπόμνημα επισημαίνεται ότι με την παράσταση διαμαρτυρίας: «Αναδεικνύουμε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι συνάδελφοί μας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και απαιτούμε να ανακληθούν όλες οι αυξήσεις στα τιμολόγια οικιακής χρήσης όπως και στα μικρομάγαζα και τις βιοτεχνίες.

Διεκδικούμε:

  • Να καταργηθούν όλα τα χαράτσια στις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες (σπίτια, μαγαζιά κ.λπ.).
  • Να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές ρεύματος σε σπίτια, μαγαζιά και βιοτεχνίες.
  • Μακροχρόνιες ρυθμίσεις των απλήρωτων λογαριασμών για τα νοικοκυριά και τους αυτοαπασχολούμενους που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, χωρίς προσαυξήσεις.
  • Να μειωθεί δραστικά η τιμή του ρεύματος για τα λαϊκά στρώματα στα οποία ανήκουν και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες - βιοτέχνες - μικροί έμποροι.

Με την παράσταση αυτή στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα παραιτηθούμε του δικαιώματος, ότι το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Δηλώνουμε ότι θα μας βρίσκουν πάντα απέναντί τους».

«ΕΥΡΩΠΗ 2020»
Με όραμα την υπερεκμετάλλευση των λαών

Συνάντηση επιχειρήσεων για «μπίζνες» στην Ελλάδα, με θερμή υποδοχή από την κυβέρνηση

Ολο και περισσότερες «ευκαιρίες» μέσα στην κρίση αναζητά το μεγάλο κεφάλαιο στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι οι συνθήκες υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων «ωριμάζουν» ταυτόχρονα με την πρόοδο υλοποίησης της πολιτικής τρόικας - συγκυβέρνησης, η οποία εντάσσεται στο γενικό στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου έως το 2020. Περισσότερες από 600 ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ και επίτροπος Βιομηχανίας, Α. Ταγιάνι, υπουργοί και υφυπουργοί, αποτέλεσαν προχτές το σκηνικό της διήμερης εκδήλωσης επιχειρηματικών συναντήσεων («B2B Networking Event»), με θέμα την «Αναπτυξιακή Στρατηγική "Ευρώπη 2020" και την Προώθηση Επιχειρηματικών Συνεργασιών στην Ελλάδα». Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, σημείωσε ενδεικτικά για την επιχειρηματική συμμετοχή: «Αυτό δείχνει ότι ολοένα και περισσότεροι επενδυτές πείσθηκαν ότι η Ελλάδα δεν είναι χαμένη υπόθεση και εξετάζουν την πιθανότητα να επενδύσουν στη χώρα μας».

Η εκδήλωση δίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα επιχειρηματικών συναντήσεων με θέμα το πώς ντόπιοι και ξένοι κεφαλαιοκράτες θα κερδίσουν από την κρίση που πλήττει το λαό, από τις ιδιωτικοποιήσεις, τις εκχωρήσεις δημόσιας περιουσίας, τους μισθούς των 400 ευρώ, την πλήρη εμπορευματοποίηση Ενέργειας, Υγείας, Παιδείας. Εκτός των υποσχέσεων μείωσης της φορολόγησης, από τον πρωθυπουργό προς το μεγάλο κεφάλαιο, οι παρεμβάσεις στην εκδήλωση είχαν στο επίκεντρό τους την αυστηρή προσήλωση σε μέτρα που θα εξυπηρετήσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Από την πλευρά του ο Α. Ταγιάνι σημείωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνη, ενώ τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της χρηματοδοτικής ροής προς το μεγάλο κεφάλαιο, λέγοντας ότι «χωρίς ανάπτυξη, είναι αδύνατο να νικήσει κανείς την κρίση», αλλά και ότι χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην πραγματική οικονομία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν συμβιβάζεται στην υλοποίηση της πολιτικής της γιατί αυτή σχετίζεται με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε αποφασισμένοι να αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος και να κάνουμε αυτό που είναι πραγματικά χρήσιμο για την πατρίδα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, με βάση τα στοχοδιαγράμματα και τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει και - όπως σας παρουσίασα - τηρούμε. Είμαστε αποφασισμένοι να υιοθετήσουμε πολιτικές που αφενός θα άρουν τα εμπόδια που έβαζε το κράτος και αφετέρου θα διευκολύνουν τις δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις».

ΕΙΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
Τον Ιούνη στο ΣτΕ η προσφυγή των επιχειρηματιών

Στις 5 του ερχόμενου Ιούνη θα εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) ενάντια στην εισφορά 25 - 30% επί του τζίρου των επαγγελματικών φωτοβολταϊκών, που προβλέπεται από τον Ν. 4093/2012.

Ο ΣΠΕΦ αμφισβητεί τη συνταγματικότητα της ρύθμισης, αναφορικά με την αναδρομικότητα που προβλέπεται και τον οριζόντιο χαρακτήρα του μέτρου. Πρόκειται για ένα ακόμη «επεισόδιο» της έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στα διαφορετικά επιχειρηματικά ενεργειακά συμφέροντα, τα οποία συντονίζονται αρμονικά προκειμένου να διεκδικήσουν περισσότερα προνόμια συνολικά για τον κλάδο τους.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «KING GEORGE»
Επαναλειτουργεί μέσα στο έτος

Η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου «King George» στην πλατεία Συντάγματος μέσα στο 2013 ανακοινώθηκε χτες από τη διαχειρίστρια εταιρεία «Starwood», η οποία θα το εντάξει στην «Luxury Collection», ένα σύνολο υπερπολυτελών ξενοδοχείων της που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει ότι παρά τη μειωμένη τουριστική κίνηση στην Αττική και τις διαμαρτυρίες των ξενοδόχων για το «κλίμα αναστάτωσης» που επικρατεί στην πρωτεύουσα και βλάπτει τις δουλειές τους, υπάρχει περιθώριο για κέρδη μέσα από τη λειτουργία ενός ξενοδοχείου πολυτελείας, αρκεί να στηρίζεται από ισχυρές εταιρείες... Αλλη μια απόδειξη ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις βιώνουν εντελώς διαφορετικά την οικονομική κρίση.

Η «Starwood» θα ανοίξει το ξενοδοχείο σε συνεργασία με την ιδιοκτήτρια «Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ ΑΕ». Η ίδια διαχειρίζεται και το άλλο ξενοδοχείο της ΛΑΜΨΑ, το «Μεγάλη Βρετανία».

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Υποχώρησε κατά 29% το 2012

Στα βαθιά νερά της οικονομικής κρίσης συνεχίζει να παραδέρνει η οικοδομική δραστηριότητα της χώρας, η οποία το 2012 μειώθηκε σχεδόν κατά 30% σε σχέση με το 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το Δεκέμβρη του 2012 εκδόθηκαν στο σύνολο της χώρας 1.798 οικοδομικές άδειες (-40% σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2011), στις οποίες αντιστοιχούν 387,3 χιλ. τετρ. μέτρα επιφάνειας (-31,6%) και 1.532,4 χιλ. κυβικά μέτρα όγκου (-30,5%).

Τη δωδεκάμηνη περίοδο Γενάρη - Δεκέμβρη 2012, εκδόθηκαν σε όλη τη χώρα 22.627 οικοδομικές άδειες (-36,7%) στις οποίες αντιστοιχούν 4.236,3 χιλ. τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας (-30,4%) και 16.491 χιλ. κυβικά μέτρα όγκου (-28,9%).

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ - ΠΟΛΥΠΟΤΑΜΟΥ
Στην τελική φάση το έργο

Στο τελικό στάδιο υλοποίησης βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση της Νέας Μάκρης με τον Πολυπόταμο στη Νότια Εύβοια, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, στην οποία αναφέρει ότι προχτές το μεσημέρι έφτασε στο λιμάνι του Λαυρίου το νορβηγικό πλοίο «C/S NEXANS SKAGERRAK» με τα υποβρύχια καλώδια. Η διαδικασία πόντισης των καλωδίων αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα 14 του Μάρτη και να ολοκληρωθεί σε μια βδομάδα.

Το κόστος της διασύνδεσης ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ, αλλά τα αναμενόμενα κέρδη για το ενεργειακό κεφάλαιο που έχει αναπτύξει αιολικά πάρκα στην Εύβοια προβλέπεται υπερπολλαπλάσιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι επενδύσεις των ΑΠΕ που συνδέονται άμεσα με το συγκεκριμένο έργο ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ»!

Επισημαίνεται ακόμη ότι «με την ολοκλήρωση της εναέριας γραμμής μέχρι τη Νότια Εύβοια και την εγκατάσταση των υπογείων καλωδίων στη Νέα Μάκρη το έργο θα έχει ολοκληρωθεί και θα είναι έτοιμο να ηλεκτριστεί πριν από το τέλος του 2013».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ