ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Μπρεχτ... στη Θεσσαλονίκη

Σκηνές από τη ζωή και το έργο του Μπέρτολντ Μπρεχτ,θα παρουσιάσει το Ινστιτούτο "Γκαίτε" της Θεσσαλονίκης. Το αφιέρωμα με τίτλο "100 χρόνια Μπέρτολντ Μπρεχτ" περιλαμβάνει το έργο του ποιητή με γνωστές και άγνωστες ταινίες, ντοκιμαντέρ και τα εβδομαδιαία επίκαιρα "Αυτόπτης μάρτυρας" της πρώην ΓΛΔ, θα παρουσιαστεί από τις 16-24/3.

Στις 16/3 θα παρουσιαστούν στιγμιότυπα από τη ζωή του Μπρεχτ από το 1950 - 1955, καθώς η ημέρα της κηδείας του και δύο ντοκιμαντέρ για τα πρώτα βήματα του ποιητή και δραματουργού.

Στις 17/3 θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ του Ντόναντ Σόμπερ "... γιατί όλα κινούνται, φίλε μου". Οι σκηνοθέτες Μ. Βέκβερτ, Α. Βιτσνιέβσκι και ο ηθοποιός Ε. Σαλ μιλούν για τις εμπειρίες τους από τον Μπρεχτ. Θα ακολουθήσει η κινηματογραφική μεταφορά του ποιήματος "Ο ράφτης του Ουλμ".

Στις 18/3 θα παρουσιαστεί η ταινία "Το όνομά μου είναι Μπέρτολντ Μπρεχτ - εξόριστος στις ΗΠΑ", γυρισμένη το 1988, που αφορά στα χρόνια της εξορίας του στις ΗΠΑ (1941-1947).

Στις 19/3 θα παρουσιαστεί η κινηματογραφική εκδοχή της "Οπερας της πεντάρας", ενώ στις 23/3 θα προβληθεί η ταινία "Τα μυστήρια ενός κουρείου". Το αφιέρωμα θα κλείσει στις 24/3 με την ταινία "Κούλε Βάμπε ή σε ποιον ανήκει ο κόσμος;", σε σενάριο του Μπρεχτ, που καταγγέλλει τον καπιταλισμό για τη μάστιγα της ανεργίας που γεννά.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Απολογισμός... φιλολογικός

"Φιλολογία" με υποκειμενικές κρίσεις και απόψεις για την "Πολιτιστική Πρωτεύουσα", συνοδευόμενη με γενικά και αόριστα οικονομικά στοιχεία, ήταν ο απολογισμός που παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, Π. Θεοδωρίδης, στη σχετική έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Οι σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων, ιδιαίτερα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που επείγονται λόγω δημοτικών εκλογών να βάλουν στο αρχείο του δήμου την υπόθεση "ΠΠ", η οποία αποτελεί ενοχή του δικομματισμού, ευαρεστήθηκαν με την έκθεση - "απολογισμό" και απέφυγαν να θέσουν... ενοχλητικές ερωτήσεις ή να μιλήσουν.

Ο μόνος που άσκησε αυστηρή κριτική στον "απολογισμό" ήταν ο επικεφαλής της ΔΑΚ,Αγ. Σαχίνης,ο οποίος ίσα που πρόλαβε μόνο να διατυπώσει καίριες ερωτήσεις, αφού όταν ανέβηκε στο βήμα ως τελευταίος ομιλητής για να τοποθετηθεί, μετά από αίτημα δημοτικών συμβούλων διεκόπη η συνεδρίαση,με το "επιχείρημα" ότι πέρασε το δίωρο της παράτασης! Σημειώνουμε ότι ο σύμβουλος Αλ. Μαρατζίδης, αποχώρησε πριν το τέλος της συνεδρίασης, τονίζοντας ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε "υποβαθμίζει τη σοβαρότητα του θέματος".

Η ΔΑΚ κατήγγειλε ότι για μια ακόμη φορά επιλέχθηκαν συνοπτικές διαδικασίες συζήτησης του απολογισμού του ΟΠΠΕ, των έργων του δήμου με χρηματοδότηση του ΟΠΠΕ και των εκδηλώσεών του. Ο Αγ. Σαχίνης σε παρέμβασή του σημείωσε ότι "στο φάκελο που δόθηκε στους δημοτικούς συμβούλους υπήρχε μόνο ένα μικρό φυλλάδιο με κάποια νούμερα, όχι όμως και η πολυσέλιδη εισήγηση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης".

Ο Π. Θεοδωρίδης δεν έδωσε λεπτομερή στοιχεία - παρ' ό,τι είναι απολύτως αναγκαία σε έναν απολογισμό - για το κόστος ορισμένων εκδηλώσεων. Αλλά και δεν μπόρεσε να αντικρούσει όσα κατήγγειλε ο Αγ. Σαχίνης σχετικά με τις υπέρογκες αμοιβές που δόθηκαν σε καλλιτέχνες, για περιουσιακά στοιχεία που "ψάχνει η "ΠΠ", και για τον σκανδαλώδη τρόπο χρηματοδότησης του "Ασύλου Ποιητών"" στη Φλώρινα. Επίσης χαρακτήρισε "απαράδεκτο ένας καλλιτεχνικός διευθυντής να μιλάει περιφρονητικά για μία κατηγορία συμπολιτών μας, όπως οι Τσιγγάνοι".

Τέλος, ο Θ. Ασπασίδης, πρόεδρος του "Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου", τόνισε ότι "η συμπεριφορά της "Πολιτιστικής" απέναντι στο μοναδικό αυτό κέντρο πολιτισμού της πόλης ήταν απαράδεκτη, προκλητική και περιφρονητική" και ότι δε δόθηκαν τα 10 εκατ. στη μνήμη του ποιητή Βαφόπουλου, όπως είχε ανακοινώσει ο ΟΠΠΕ.

Α. Ν.

Λόγος και μουσική

"Η Ιστορία των Εκδοτικών Οίκων στην Ελλάδα 1900 - 1940" είναι ο τίτλος της έκθεσης, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (7μμ), στη "Στοά του Βιβλίου" (Πεσμαζόγλου 5). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα μιλήσουν οι Β. Τσοκόπουλος, Γ. Παπακώστας, Θ. Καλαφάτης και Αν. Βιστωνίτης, ενώ θα απονεμηθούν βραβεία σε Ελληνες εκδότες, που διακρίθηκαν για το έργο τους και την προσφορά τους στην εκδοτική ιστορία της χώρας μας.

  • "Φιλολογικό μνημόσυνο" για τον ποιητή Γιώργη Κρόκο διοργανώνουν το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου, ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τη Δευτέρα (6μμ), στην αίθουσα "Μιχαήλα Αβέρωφ" (Γενναδίου 8, 7ος ορ. ). Στην εκδήλωση, που γίνεται υπό την αιγίδα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών,στο πλαίσιο του "Αυγέρειου Κύκλου", θα μιλήσουν οι Αγγελική Βαρελά, Β. Α. Αναγνωστόπουλος και Νίκος Παπαδογιάννης. Στίχους του θ' απαγγείλει η Φίλια Δενδρινού.
  • Αφιερωμένη στον Πέρση ποιητή Φαρεϋντούν Φαριάντ, είναι η βραδιά που διοργανώνεται τη Δευτέρα (8.30μμ) στο "Εναλλάξ".(Μαυρομιχάλη 139). Για τον τιμώμενο θα μιλήσουν ο συγγραφέας Κώστας Ασημακόπουλος και η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουρκ. Απαγγέλλει ο ποιητής και η ηθοποιός Ντίνα Μιχαηλίδη, ενώ θα τραγουδήσει η σοπράνο Πάνθεια Νοργκοστάρ. Συμμετέχει η ποιήτρια Καδιώ Κολυμβά.
  • "Το φαινόμενο του ρατσισμού και οι δημοκρατικές αρχές" είναι το θέμα της ομιλίας του Βασίλη Πετριτσόπουλου, λέκτορα του Συνταγματικού Δικαίου του Παντείου, τη Δευτέρα (7.45μμ), στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών (3ης Σεπτεμβρίου 56, 1ος ορ. ).
  • Αφιερωμένη στη Γιοβάνα,για την προσφορά της στο τραγούδι και τα Γράμματα, είναι η εκδήλωση του "Ροταριανού Ομίλου" Παλαιού Φαλήρου, τη Δευτέρα (9μμ), στο ξενοδοχείο "Χανδρής", με ομιλητή τον Γιάννη Κακουλίδη.
Βραδιές θεάτρου
  • Εργο του κλασικού ρεπερτορίου, η "Βερενίκη" του Ρακίνα,παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο χώρο "Ανάλια" (πίσω από το Πάντειο), από το "Θέατρο του Λόγου",σε σκηνοθεσία Βίκτορα Αρδίτη,σκηνικά - κοστούμια Θάλειας Ιστικοπούλου.Παίζουν: Ευρύκλεια Σωφρονιάδου, Δημήτρης Σιακάρας, Νίκος Γεωργάκης, Σπύρος Περδίου και Δημήτρης Χαβρές.
  • Πρεμιέρα, σήμερα, στο "Θέατρο 28",με τη "Ληστεία" της Ειρένας Ιωαννίδου - Αδαμίδου,σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Λοϊζίδη,σκηνικά - κοστούμια Δέσποινας Βολίδη.Παίζουν: Πόπη Μοντανάρη, Κοσμάς Παναγιωτίδης και Ωραιοζίλη Καραγιαννίδου.
  • Αφιερωμένες στη μνήμη του Δημήτρη Χορν είναι οι παραστάσεις της θεατρικής ομάδας του Δήμου Λυκόβρυσης,με "Το φιντανάκι" του Π. Χορν,που ανεβαίνει, σήμερα, (8.30μ.μ.), στο θέατρο που βρίσκεται στο Δημαρχείο (Αγ. Βαρβάρας 25, τηλ. 2819171 - 2827374). Σκηνοθεσία Νίκου Λάζαρη,σκηνικά Κώστα Καλαμπαλίκη,μουσική Ηλία Τουργέλη,κοστούμια Αννας Τουργέλη.Παίζουν: Χρυσούλα Κανελλοπούλου, Αννα Τουργέλη, Ασπα Πλαχούρα, Μανώλης Περπερίδης,κ.ά.
  • Μέχρι τις 21/3 θα παίζεται, στο "ΠΙΚΕ" (Κυψέλης 73, τηλ. 8216.181) το ποιητικό δοκίμιο "Οι κύριοι" του Τζιμ Μόρισον,από την ομάδα τέχνης "Πνοή και Δράση",σε σκηνοθεσία Μάκη Βαφάκη,μουσική των "ΝΤΟΡΣ".Παίζει η Λία Κοντέλλη.
  • Δύο δωρεάν παραστάσεις για τους στρατιώτες που υπηρετούν στη Χίο θα δώσει, σήμερα και αύριο, το πρωί, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της Χίου,το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου,με τον "Φον Δημητράκη" του Ψαθά, σε σκηνοθεσία Αδαμάντιου Λεμού.
Καραγκιόζης και '21

Το "Θέατρο Σκιών" των αδελφών Αθανασίου (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Μοσχάτου, πλ. Μεταμορφώσεως) ετοίμασε αφιέρωμα για την 25η Μαρτίου, με ήρωες της Επανάστασης πλάι στον Καραγκιόζη, το οποίο θα παρουσιάζουν τις τρεις προσεχείς Κυριακές (11πμ). Στις 15/3 σειρά έχει "Ο καπετάν Γκρης". Στις 22/3 "Ο χριστιανομάχος" και στις 29/3 "Ο Μάρκος Μπότσαρης".

Συνάντηση για τη Συντήρηση

Διήμερη συνάντηση με θέμα "Η Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης στην Ευρώπη του 2000: Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Επαγγελματικά Δικαιώματα" οργανώνει το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας, στις 27, 28/3.

Ειδικοί προσκεκλημένοι θα αναφερθούν στη συντήρηση, αλλά και τη διεπιστημονική εκπαίδευση των συντηρητών, στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ανοίξει για τον προσδιορισμό της Συντήρησης Αρχαιοτήτων ως επιστήμης, που θα αντανακλάται σε ανώτατου επιπέδου σπουδές.

Η συνάντηση απευθύνεται σε όλους όσοι ασχολούνται με τους τομείς της διατήρησης, προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

"Εξομολογήσεις" ενός ρεμπέτη

Αφιέρωμα στον βετεράνο του ρεμπέτικου Σπύρο Καλφόπουλο θα πραγματοποιηθεί στις 17/3 (9.30μμ), στο "Ρεμπέτικο Στέκι" (πλατεία Πατριάρχου 16, Ν. Φιλαδέλφεια). Ο ίδιος ο Σπ. Καλφόπουλος θα ερμηνεύσει αγαπημένα του τραγούδια, ενώ παλιές κι ανέκδοτες δημιουργίες του θα παρουσιάσουν οι Δημήτρης Γιαννακόπουλος (τραγούδι, μπαγλαμά), Φωτεινή Μπάνου (τραγούδι, μπουζούκι), Σπύρος Κόλλιας (τραγούδι, κιθάρα), Θοδωρής Τζινέλης (μπουζούκι) και Βασίλης Κουκουδάκης (ακορντεόν).

Μικρασιατικής καταγωγής, ο Σπ. Καλφόπουλος γεννήθηκε το 1923 στον Πειραιά. Μεγάλωσε στη Ν. Ιωνία. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως υπολοχαγός του ΕΛΑΣ.Το πρώτο του τραγούδι το έγραψε το 1946, ενώ δημιουργίες του έχουν ερμηνεύσει οι: Σούλα Καλφοπούλου (αδελφή του), Στελάκης Περπινιάδης, Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Στέλλα Χασκήλ, Μάρκος Βαμβακάρης, Τάκης Μπίνης, Μαίρη Λίντα, Καίτη Γκρέι κ.ά.

Τη Δευτέρα (8.30 μμ), στα πλαίσια των ποιητικών εκδηλώσεων που οργανώνει ο θίασος "Πράξη",στο "Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας",ο σκηνοθέτης Μίνως Βολανάκης θα παρουσιάσει, για πρώτη φορά δημόσια, τις "Δευτερολογίες",μια επιλογή ποιημάτων από την "Παλατινή ανθολογία" σε δική του μετάφραση. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η αβάν πρεμιέρ της ταινίας "Η επανάσταση της σιωπής" θα δοθεί αύριο (12 μ) στον κινηματογράφο "Απόλλων". Πρόκειται για ντοκιμαντέρ της Μυρτώς Παράσχη, με θέμα το χριστιανικό ασκητισμό στην έρημο. Η ταινία θα προβάλλεται καθημερινά στον "Απόλλωνα" και το "Αττικόν" στην πρώτη απογευματινή προβολή.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org