ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ - ΣΑΡΚΟΖΙ - ΟΜΠΑΜΑ
Τι κρύβεται πίσω από τα πανηγύρια;

Το «πανηγύρι» που στήθηκε κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του εξαήμερου ταξιδιού του Ελληνα πρωθυπουργού σε Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ από την ελληνική κυβέρνηση, το σύνολο των μεγάλων επιχειρηματικών ενώσεων και τραπεζών, αλλά και τα συγκροτήματα του Τύπου που ελέγχει η άρχουσα τάξη πρέπει να ανησυχήσει σοβαρά τους εργαζομένους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Οι διμερείς συναντήσεις του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Αν. Μέρκελ, το Γάλλο πρόεδρο Ν. Σαρκοζί και τον Αμερικανό πρόεδρο Μπ. Ομπάμα - που επιχειρήθηκε να εμφανιστεί σαν «τεράστια επιτυχία» της ελληνικής κυβέρνησης - επί της ουσίας σηματοδοτεί:

α) Την ένταση της αντιλαϊκής επέλασης της κυβέρνησης με την επιβολή νέων μέτρων και την ταχύτερη προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (εργασιακές σχέσεις, Κοινωνική Ασφάλιση, Παιδεία και Υγεία).

β) Την ανάληψη ισχυρών εγγυήσεων απέναντι στο γερμανικό, γαλλικό και αμερικανικό κεφάλαιο για την εξασφάλιση περισσότερων επενδύσεων στη χώρα και το κλείσιμο μεγάλων στρατιωτικών παραγγελιών της Ελλάδας από τις πολεμικές βιομηχανίες των τριών χωρών.

γ) Την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Η «αλληλεγγύη» και η «πολιτική στήριξη» που έδωσαν Σαρκοζί και Μέρκελ συνιστά επιδοκιμασία των στρατηγικών κατευθύνσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία, εναρμονισμένη με τις πολιτικές της ΕΕ, επιτίθεται στο εισόδημα και τα δικαιώματα του λαού.

Οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα «προχωρήσει άμεσα σε διαρθρωτικές αλλαγές που θα εξασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας» ώστε να υπάρξουν «περισσότερες ξένες επενδύσεις» ικανοποίησε απόλυτα τους Ευρωπαίους ηγέτες, αφού εξασφαλίζει ακόμα φτηνότερα εργατικά χέρια για τους γαλλικούς και γερμανικούς επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και για το ντόπιο κεφάλαιο.

Η στήριξη ΗΠΑ, Γερμανίας και Γαλλίας συνοδεύτηκε από ισχυρά «ανταλλάγματα» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο κεφάλαιο των τριών χωρών. Εξίσου ισχυρή ήταν και η διαβεβαίωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι σκοπεύει να εμπλακεί εντονότερα στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Νέες επενδύσεις και σχεδιασμοί

Η «αλληλεγγύη» που πρόσφερε ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί στον Ελληνα πρωθυπουργό ήρθε αφού πρώτα είχε οριστικοποιηθεί από την ελληνική πλευρά η αγορά των έξι γαλλικών φρεγατών «ΦΡΕΜ» που είχε παραγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Πριν την άφιξη του πρωθυπουργού στο Παρίσι, είχαν προηγηθεί επισκέψεις του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα. Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν τόσο το κλείσιμο συμφωνιών για επενδύσεις γαλλικών πολυεθνικών στην Ελλάδα στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και των μεταφορών, όσο και η προώθηση γενικότερων γεωστρατηγικών σχεδιασμών.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων μεταξύ των αξιωματούχων των δυο πλευρών βρέθηκε το γαλλικό σχέδιο «Ενωση για τη Μεσόγειο», που αποτελεί πρωτοβουλία του Ν. Σαρκοζί και προβλέπει τη δημιουργία μιας «κοινής περιφερειακής ένωσης σε θέματα ασφάλειας, με την εγκαθίδρυση ενός δικτύου πρόληψης των συγκρούσεων, καθώς και την ενίσχυση της Ευρω-ατλαντικής συνεργασίας στη Μεσόγειο». Με αυτό ακριβώς το αντικείμενο υπήρξε συνάντηση του συμβούλου του Γάλλου προέδρου Ανρί Γκενό που ασχολείται ειδικότερα με το σχέδιο της «ένωσης για τη Μεσόγειο» με τον Χ. Παμπούκη.

Την επόμενη μέρα της συνάντησης Παπανδρέου - Σαρκοζί ξεκίνησε στο Αιγαίο και το Ιόνιο ελληνογαλλική αεροναυτική άσκηση με τη συμμετοχή του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» που μεταφέρει μαχητικά αεροπλάνα «Ραφάλ» και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Μάρτη.

Η Γαλλία και οι γαλλικοί επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν μεγάλες επενδύσεις και βλέψεις στα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο. Η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία «ΤΟTΑL» ενδιαφέρεται για τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο και έχει εγκαταστάσεις σε αφρικανικές χώρες της Μεσογείου. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η συμφωνία μεταξύ της γαλλικής εταιρείας «ΕDF» και της ρωσικής εταιρείας «Gazprom» ώστε η γαλλική εταιρεία να λάβει μέρος στο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «South Stream» που θα περάσει από τα Βαλκάνια.

Ο Γ. Παπανδρέου στην επίσκεψή του στη Ρωσία εκδήλωσε το ενδιαφέρον να συμπεριληφθεί και η Ελλάδα στις χώρες από τις οποίες θα περάσει ο συγκεκριμένος αγωγός.

Η «Ζήμενς» είναι πάντα εδώ...

Η πολεμική βιομηχανία της Γερμανίας λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο άρχισε να μετρά κέρδη. Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αγορά τεσσάρων υποβρυχίων τύπου «214». Στο τραπέζι επίσης τέθηκε η αγορά των αεροπλάνων «Γιουροφάιτερ» και γερμανικών αρμάτων μάχης.

Εξίσου κερδισμένα όμως ήταν και άλλα τμήματα του γερμανικού κεφαλαίου, αφού απέσπασαν ισχυρές εγγυήσεις για περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα στους υπερκερδοφόρους τομείς της ενέργειας, της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.

Η Αν. Μέρκελ και ο Γ. Παπανδρέου, στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν αμέσως μετά τη συνάντησή τους, τόνισαν την ανάγκη για: «Συνεργασία του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών και των Ελληνικών Επιχειρηματικών Συνδέσμων, μεταξύ άλλων για τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου ανταγωνιστικότητας και επενδύσεων».

Ειδικότερα συμφωνήθηκε «συνεργασία στον τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας και ενεργειακής αποδοτικότητας». Η «ενίσχυση συνεργασιών στον τομέα των ενεργειακών υποδομών και ενεργειακών τεχνολογιών», καθώς και στις «τεχνολογίες επικοινωνιών».

Στον ευρύτερο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα οι γερμανικές εταιρείες «Enercon» και «Nordex», ενώ στην κατασκευή ανεμογεννητριών η γνωστή «Ζήμενς», που συνεργάζονται με ελληνικές επιχειρήσεις ανάμεσά τους και η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ. Οσο για το χώρο των τηλεπικοινωνιών η «Ντόιτσε Τέλεκομ», που κατέχει ήδη μεγάλο πακέτο μετοχών του ΟΤΕ, θα βρει πεδίο για αναπτύξει ακόμα περισσότερο τις «δραστηριότητές» της.

Βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η «στήριξη» του Ομπάμα και η ανακοίνωση της «κατάργησης» της «βίζας» για τα ταξίδια των Ελλήνων πολιτών στις ΗΠΑ - που θα αντικατασταθεί από ηλεκτρονικό φακέλωμα - έχουν ακόμα πιο βαριά ανταλλάγματα.

Η δήλωση του πρωθυπουργού «έχουμε κοινές αξίες και ιδανικά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ», σε συνδυασμό με την τοποθέτηση του Μπ. Ομπάμα ότι «ο λαός της Ελλάδας θα έχει πάντα ένα σταθερό σύμμαχο και αυτός είναι οι ΗΠΑ» υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη να μπει ακόμα πιο βαθιά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Η αναγόρευση από την υπουργό των ΗΠΑ Χ. Κλίντον της Ελλάδας «σε στρατηγικό σύμμαχο» της Αμερικής στα Βαλκάνια και τα εύσημα για τις «πρωτοβουλίες» του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στις «ελληνοτουρκικές σχέσεις», το Κυπριακό και την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ δείχνουν ότι στην Ουάσιγκτον η κυβέρνηση αποφάσισε να ρίξει στις μυλοπέτρες των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

1. Για τις «ελληνοτουρικές σχέσεις», σε αγαστή συνεργασία με τις ΗΠΑ, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να «αναζωογονήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να λύσει όλα τα προβλήματα, όπως, για παράδειγμα της υφαλοκρηπίδας». Ουσιαστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός αποδέχτηκε ότι υπάρχουν και άλλα προβλήματα πέραν της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στις δυο χώρες, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για «συνδιαχείριση» του Αιγαίου κάτω από τη ΝΑΤΟική ομπρέλα (βλέπε και σελ. 6).

2. Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά και των υπόλοιπων κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι αυτή θα σημάνει και «στην επίλυση των διμερών προβλημάτων στην περιοχή». Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός παρέδωσε το θέμα της «ονομασίας» στην επιδιαιτησία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ενώ δεσμεύτηκε για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση για να ενισχυθεί και να εδραιωθεί η ΝΑΤΟική κυριαρχία στην περιοχή. Τα γεωγραφικά σχέδια των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας περιλαμβάνουν τα Δυτικά Βαλκάνια και σ' αυτή την κατεύθυνση επιδιώκουν την άμεση «λύση» όποιων «διμερών διαφορών» καθυστερούν τους σχεδιασμούς. Μάλιστα, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου σημείωναν ότι υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση από τον Αμερικανό πρόεδρο ώστε να αναγνωριστεί η ΠΓΔΜ ως «Βόρεια Μακεδονία».

3. Οι ΗΠΑ άσκησαν «πιέσεις» στην ελληνική κυβέρνηση να υπάρξει «λύση» στο Κυπριακό βάσει σχεδίων που θα έχουν πυξίδα το αμερικανόπνευστο διχοτομικό «σχέδιο Ανάν» και θα συνδέεται με τις εξελίξεις στο Αιγαίο. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού», αποφεύγοντας έξω από το Λευκό Οίκο να αναφέρει ότι αυτή θα στηρίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ.

4. Οι ΗΠΑ απαίτησαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν. Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι ο ελληνικός στρατός θα αναλάβει τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ και θα εκπαιδεύσει Αφγανούς αεροπόρους και στρατιωτικούς, ενώ πληροφορίες έκαναν λόγο ακόμα για τη μετακίνηση των Ελλήνων στρατιωτών στις εμπόλεμες ζώνες.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ